Verouderd bedrijf met ouderdieren gemoderniseerd - Boerderij.nl
Pluimveehouderij

Foto & video

Verouderd bedrijf met ouderdieren gemoderniseerd

Gert en Gerda Wolters kochten in 2011 een verouderd vleeskuikenouderdierenbedrijf in Lutten. Stukje bij beetje moderniseerden ze hun bedrijf. Eind oktober nemen ze hun nieuwe stal in gebruik.

Foto

 • Gert (44) en Gerda (41) Wolters hebben in het Overijsselse Lutten een vleeskuikenouderdierenbedrijf. Met de ingebruikname van de nieuwe stal komt het aantal ouderdieren op 32.000, inclusief hanen. - Foto’s: Theo Galama.

  Gert (44) en Gerda (41) Wolters hebben in het Overijsselse Lutten een vleeskuikenouderdierenbedrijf. Met de ingebruikname van de nieuwe stal komt het aantal ouderdieren op 32.000, inclusief hanen. - Foto’s: Theo Galama.

 • Een luchtfoto van het bedrijf, met op de voorgrond de nieuwe stal. Die is ruim 73 meter lang en 28 meter breed. Familie Wolters neemt de stal eind oktober in gebruik. Er zijn dan vier stallen in gebruik.

  Een luchtfoto van het bedrijf, met op de voorgrond de nieuwe stal. Die is ruim 73 meter lang en 28 meter breed. Familie Wolters neemt de stal eind oktober in gebruik. Er zijn dan vier stallen in gebruik.

 • Jarenlang koesterden Gert en Gerda Wolters de wens om een eigen boerenbedrijf te beginnen. In 2011 ging hun wens in vervulling, toen ze een bestaand bedrijf overnamen. De afgelopen jaren werkten ze hard aan het moderniseren van de bedrijfsgebouwen.

  Jarenlang koesterden Gert en Gerda Wolters de wens om een eigen boerenbedrijf te beginnen. In 2011 ging hun wens in vervulling, toen ze een bestaand bedrijf overnamen. De afgelopen jaren werkten ze hard aan het moderniseren van de bedrijfsgebouwen.

 • Tijdens iedere leegstand pakten de pluimveehouders wel een aantal zaken aan. Op deze foto is goed te zien dat een van de middelste stallen een nieuw dak heeft gekregen. De rechter stal dateert uit de jaren zestig.

  Tijdens iedere leegstand pakten de pluimveehouders wel een aantal zaken aan. Op deze foto is goed te zien dat een van de middelste stallen een nieuw dak heeft gekregen. De rechter stal dateert uit de jaren zestig.

 • De pluimveehouders kozen voor één brede stal, om de ruimte binnen het bouwblok optimaal te benutten. "Het zijn eigenlijk twee stallen onder één dak", vertelt Gert Wolters.

  De pluimveehouders kozen voor één brede stal, om de ruimte binnen het bouwblok optimaal te benutten. "Het zijn eigenlijk twee stallen onder één dak", vertelt Gert Wolters.

 • Begin oktober wordt nog hard gewerkt aan de inrichting van de stal. De beunen van hardhouten roosters moeten nog worden geplaatst. De ouderdieren komen eind oktober in de stal. Er zijn geen mestputten in de stal. De opstap naar de beunen is 52 centimeter.

  Begin oktober wordt nog hard gewerkt aan de inrichting van de stal. De beunen van hardhouten roosters moeten nog worden geplaatst. De ouderdieren komen eind oktober in de stal. Er zijn geen mestputten in de stal. De opstap naar de beunen is 52 centimeter.

 • De nieuwe stal is voorzien van een nieuw eierlokaal en een hygiënesluis en is aangesloten op een warmtewisselaar. "De voorruimte is voorzien van vloerverwarming. In het oude eierlokaal was het 's winsters erg koud", vertelt Wolters.

  De nieuwe stal is voorzien van een nieuw eierlokaal en een hygiënesluis en is aangesloten op een warmtewisselaar. "De voorruimte is voorzien van vloerverwarming. In het oude eierlokaal was het 's winsters erg koud", vertelt Wolters.

 • De warmtewisselaar dient voor de reductie van stof en ammoniak. De stal is gebouwd door Van Pijkeren. Het installatiewerk is van Geissler Installatietechniek.

  De warmtewisselaar dient voor de reductie van stof en ammoniak. De stal is gebouwd door Van Pijkeren. Het installatiewerk is van Geissler Installatietechniek.

 • Het voeren gebeurt uit deze dagvoorraadsilo. Dat zal even wennen worden, verwacht Wolters. "In de andere stallen werken we met voerbunkers, die bovenop de roosters staan."

  Het voeren gebeurt uit deze dagvoorraadsilo. Dat zal even wennen worden, verwacht Wolters. "In de andere stallen werken we met voerbunkers, die bovenop de roosters staan."

 • De stal is ingericht met legnesten van Jansen. Daarboven is een van de waterlijnen zichtbaar. De pluimveehouders kozen voor drinknippels. Daarmee hopen ze drogere mest over te houden.

  De stal is ingericht met legnesten van Jansen. Daarboven is een van de waterlijnen zichtbaar. De pluimveehouders kozen voor drinknippels. Daarmee hopen ze drogere mest over te houden.

 • Dit is de voerlijn voor de hanen. De pluimveehouders hebben straks 8,5 % hanen in de stal. Een quarantainestal voor hanen is er niet. Ze plaatsten tot op heden geen hanen bij. Boven de ventilatiekleppen is de nevelkoeling zichtbaar. Er zijn drie leidingen in de stal: langs de zijwanden en in de nok van de stal.

  Dit is de voerlijn voor de hanen. De pluimveehouders hebben straks 8,5 % hanen in de stal. Een quarantainestal voor hanen is er niet. Ze plaatsten tot op heden geen hanen bij. Boven de ventilatiekleppen is de nevelkoeling zichtbaar. Er zijn drie leidingen in de stal: langs de zijwanden en in de nok van de stal.

 • Met rode verlichting kunnen Gert en Gerda Wolters pikkerij tegengaan. De stalverlichting is dimbaar en oplierbaar.

  Met rode verlichting kunnen Gert en Gerda Wolters pikkerij tegengaan. De stalverlichting is dimbaar en oplierbaar.

 • De nieuwe stal met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 6 oktober. Bezoekers zijn van 14.00 tot 18.00 uur welkom aan de Knappersveldweg 10 in Lutten.

  De nieuwe stal met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 6 oktober. Bezoekers zijn van 14.00 tot 18.00 uur welkom aan de Knappersveldweg 10 in Lutten.

Of registreer je om te kunnen reageren.