Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Nieuwe scharrelstal voor 1 ster Beter Leven Keurmerk

Maatschap De Koning in Lunteren, Gelderland, sloopte een 30 jaar oude traditionele scharrelstal en bouwde een nieuwe volièrestal voor 23.000 scharrelhennen.

De stal voldoet aan de eisen voor 1 ster van het Beter Leven Keurmerk. En daar is het de broers Jan en Bart de Koning om te doen.

Donderdagmiddag 25 augustus is er een open dag van 14.00 tot 18.00 uur.
Adres: Zwetselaarseweg 3 in Lunteren.

Foto

 • De voorzijde van de nieuwe, 27 meter brede scharrelstal van maatschap De Koning in Lunteren, Gelderland.</p>
<p><em>Foto's: Hans Bijleveld</em>

  De voorzijde van de nieuwe, 27 meter brede scharrelstal van maatschap De Koning in Lunteren, Gelderland.

  Foto's: Hans Bijleveld

 • De broers Jan (links, 34) en Bart (40) de Koning hebben ook 27.000 biologische kippen. De bestaande scharrelkippenstal ombouwen zodat deze zou voldoen aan 1 ster Beter Leven Keurmerk, was te duur. Daarom kozen de broers voor nieuwbouw.

  De broers Jan (links, 34) en Bart (40) de Koning hebben ook 27.000 biologische kippen. De bestaande scharrelkippenstal ombouwen zodat deze zou voldoen aan 1 ster Beter Leven Keurmerk, was te duur. Daarom kozen de broers voor nieuwbouw.

 • De nieuwe scharrelstal is 68 meter lang en 27 meter breed. Bovenin zit een lichtdoorlatende nok van Beek in Wekerom. Deze is verduisterbaar door middel van lamellen. De stal is ingericht met vier rijen van het Vencomatic Bolegg Terrace volièresysteem, volgens de broers een overzichtelijk en degelijk systeem. In twee gangpaden zijn de volièrerijen verbonden met het Vencomatic Manurebelt Systeem (VMS) om meer mestbandoppervlakte te hebben.

  De nieuwe scharrelstal is 68 meter lang en 27 meter breed. Bovenin zit een lichtdoorlatende nok van Beek in Wekerom. Deze is verduisterbaar door middel van lamellen. De stal is ingericht met vier rijen van het Vencomatic Bolegg Terrace volièresysteem, volgens de broers een overzichtelijk en degelijk systeem. In twee gangpaden zijn de volièrerijen verbonden met het Vencomatic Manurebelt Systeem (VMS) om meer mestbandoppervlakte te hebben.

 • Het Bolegg Terrace is voorzien van binnenbandnesten. De broers lieten de poten van het volièresysteem 10 centimeter langer maken. Jan: "Om gemakkelijker en beter onder het systeem te kunnen controleren.’’ De eerste leeflaag van het volièresysteem zit daardoor op 77 centimeter hoogte. Het middelste en de twee buitenste gangpaden zijn 2 meter breed. De twee andere gangpaden (met daarboven de VMS-tussenband) zijn 2,90 meter breed.

  Het Bolegg Terrace is voorzien van binnenbandnesten. De broers lieten de poten van het volièresysteem 10 centimeter langer maken. Jan: "Om gemakkelijker en beter onder het systeem te kunnen controleren.’’ De eerste leeflaag van het volièresysteem zit daardoor op 77 centimeter hoogte. Het middelste en de twee buitenste gangpaden zijn 2 meter breed. De twee andere gangpaden (met daarboven de VMS-tussenband) zijn 2,90 meter breed.

 • De stal heeft nokventilatie met acht ventilatoren. Midden bovenin de stal zit een plateau met daarop ventilator die lucht boven uit de stal aanzuigt en via buizen over de mestbanden blaast.

  De stal heeft nokventilatie met acht ventilatoren. Midden bovenin de stal zit een plateau met daarop ventilator die lucht boven uit de stal aanzuigt en via buizen over de mestbanden blaast.

 • De volièrestellingen zijn uitgerust met paddenstoelvormige Q Perch bloedluisdodende zitstokken.

  De volièrestellingen zijn uitgerust met paddenstoelvormige Q Perch bloedluisdodende zitstokken.

 • Op het bovenste niveau van elke stellingrij lopen vier voergoten. En zijn 11 zitstokken gemonteerd. Aan de rechterkant is het VMS te zien. Drinken kunnen de kippen voor de legnesten en op de eerste leeflaag in het systeem. Op dat niveau zijn ook nog voerlijnen.

  Op het bovenste niveau van elke stellingrij lopen vier voergoten. En zijn 11 zitstokken gemonteerd. Aan de rechterkant is het VMS te zien. Drinken kunnen de kippen voor de legnesten en op de eerste leeflaag in het systeem. Op dat niveau zijn ook nog voerlijnen.

 • Een van de twee gangpaden met het VMS erboven.

  Een van de twee gangpaden met het VMS erboven.

 • Onder alle volièrestellingen loopt een mestschuif. Die zullen de broers laten lopen elke keer als ze mest afdraaien.

  Onder alle volièrestellingen loopt een mestschuif. Die zullen de broers laten lopen elke keer als ze mest afdraaien.

 • In de wand tussen stal en overdekte uitloop zitten Tulderhof Flash 3300 inlaatventielen en uitloopluiken van sandwichpaneel van Beek.

  In de wand tussen stal en overdekte uitloop zitten Tulderhof Flash 3300 inlaatventielen en uitloopluiken van sandwichpaneel van Beek.

 • Aan weerskanten van de stal zit een 3,5 meter brede overdekte uitloop, een voorwaarde voor het verkrijgen van de 1 ster beter Leven Keurmerk. De buitenwand bestaat uit een 50 centimeter hoge doorzichtige kunststof zichtstrook van De Nijborg Agri in Renswoude. Daarboven zit windbreekgaas met een regengordijn er voor langs. De overdekte uitloop is overdekt met doorzichtige polyester platen.

  Aan weerskanten van de stal zit een 3,5 meter brede overdekte uitloop, een voorwaarde voor het verkrijgen van de 1 ster beter Leven Keurmerk. De buitenwand bestaat uit een 50 centimeter hoge doorzichtige kunststof zichtstrook van De Nijborg Agri in Renswoude. Daarboven zit windbreekgaas met een regengordijn er voor langs. De overdekte uitloop is overdekt met doorzichtige polyester platen.

 • Aan de buitenkant van de wand tussen stal en overdekte uitloop zitten zwarte kappen om lichtinval via de luchtinlaatventielen vanuit de lichte overdekte uitloop te beperken.

  Aan de buitenkant van de wand tussen stal en overdekte uitloop zitten zwarte kappen om lichtinval via de luchtinlaatventielen vanuit de lichte overdekte uitloop te beperken.

 • Niet alles in de stal is nieuw. De broers hergebruiken het Capway-eiertransportsytseem.

  Niet alles in de stal is nieuw. De broers hergebruiken het Capway-eiertransportsytseem.

 • Ook voor het inpakken van de eieren gaan ze voor hergebruik: een oude Moba 55. "Die voldoet nog goed", zegt Jan. Met erachter een Kletect Ant 10-stapelaar en een Kletec Ant 30 Palletiser.

  Ook voor het inpakken van de eieren gaan ze voor hergebruik: een oude Moba 55. "Die voldoet nog goed", zegt Jan. Met erachter een Kletect Ant 10-stapelaar en een Kletec Ant 30 Palletiser.

 • Achteraan de 68 meter lange stal (links op de foto) zit over de hele breedte van de stal een inpandige mestloods. Deze is 4,80 meter breed. Langs de stal komt nog een pad voor het mesttransport. Naast de stal (op de voorgrond) is uitloop voor de biologische hennen. De biostal staat naast (op de foto achter) de nieuwe scharrelstal.

  Achteraan de 68 meter lange stal (links op de foto) zit over de hele breedte van de stal een inpandige mestloods. Deze is 4,80 meter breed. Langs de stal komt nog een pad voor het mesttransport. Naast de stal (op de voorgrond) is uitloop voor de biologische hennen. De biostal staat naast (op de foto achter) de nieuwe scharrelstal.

 • De biologische leghennen en de biostal (rechts). De uitloop van de biostal is aan de rechterkant van die stal en links achterom de nieuwe scharrelstal.

  De biologische leghennen en de biostal (rechts). De uitloop van de biostal is aan de rechterkant van die stal en links achterom de nieuwe scharrelstal.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.