Pluimveehouderij

Foto & video 7885 x bekeken 1 reactie

Nieuwbouw als visitekaartje van modern bedrijf

Gijs van Oosterhout in Wijhe (Overijssel) neemt binnenkort twee nieuwe vleeskuikenstallen in gebruik. De voorgevels zijn afgewerkt met potdekselwerk om het geheel een mooi aanzicht te geven.

Foto

 • Gijs van Oosterhout (43) heeft in Wijhe (Overijssel) een vleeskuikenbedrijf met vijf stallen. Binnenkort neemt hij twee nieuwe stallen in gebruik. Daarin is plaats voor 210.000 dieren. De totale staloppervlakte is 9.000 vierkante meter. Het bouwblok van 2,4 hectare is volgebouwd.</p>
<p><em>Foto's: Joris Telders</em>

  Gijs van Oosterhout (43) heeft in Wijhe (Overijssel) een vleeskuikenbedrijf met vijf stallen. Binnenkort neemt hij twee nieuwe stallen in gebruik. Daarin is plaats voor 210.000 dieren. De totale staloppervlakte is 9.000 vierkante meter. Het bouwblok van 2,4 hectare is volgebouwd.

  Foto's: Joris Telders

 • Het vleeskuikenbedrijf van Van Oosterhout is prachtig gelegen in het buitengebied van Wijhe. De afgelopen jaren timmerde hij er behoorlijk aan de weg. In 2002 nam hij het bedrijf over van zijn ouders. In 2003, 2004 en 2010 breidde hij zijn bedrijf uit.

  Het vleeskuikenbedrijf van Van Oosterhout is prachtig gelegen in het buitengebied van Wijhe. De afgelopen jaren timmerde hij er behoorlijk aan de weg. In 2002 nam hij het bedrijf over van zijn ouders. In 2003, 2004 en 2010 breidde hij zijn bedrijf uit.

 • De vader van Van Oosterhout hield ooit ook 25 melkkoeien en 348 vleesvarkens. Sinds 1980 worden er kuikens gehouden aan de Boerlestraat. Het bedrijf draaide jarenlang (van 1991 tot 2003) met 48.000 kuikens in drie stallen.

  De vader van Van Oosterhout hield ooit ook 25 melkkoeien en 348 vleesvarkens. Sinds 1980 worden er kuikens gehouden aan de Boerlestraat. Het bedrijf draaide jarenlang (van 1991 tot 2003) met 48.000 kuikens in drie stallen.

 • De twee nieuwe stallen zijn 80 meter lang en 25 meter breed. Ze staan op de plek waar voorheen drie oude stallen stonden. "Na de stalbouw in 2003 ontstond een soort vliegwieleffect, waardoor we de laatste jaren snel door konden pakken", vertelt Van Oosterhout.

  De twee nieuwe stallen zijn 80 meter lang en 25 meter breed. Ze staan op de plek waar voorheen drie oude stallen stonden. "Na de stalbouw in 2003 ontstond een soort vliegwieleffect, waardoor we de laatste jaren snel door konden pakken", vertelt Van Oosterhout.

 • De voorgevels van de twee nieuwe stallen zijn afgewerkt met potdekselwerk. Van Oosterhout beschouwt de nieuwbouw als het visitekaartje van zijn moderne bedrijf. "Dat was €10.000 duurder dan damwandprofielen. Maar dat had ik er graag voor over. Het moet er strak uitzien. Vanuit huis moeten we er ook iedere dag tegenaan kijken", vertelt hij.

  De voorgevels van de twee nieuwe stallen zijn afgewerkt met potdekselwerk. Van Oosterhout beschouwt de nieuwbouw als het visitekaartje van zijn moderne bedrijf. "Dat was €10.000 duurder dan damwandprofielen. Maar dat had ik er graag voor over. Het moet er strak uitzien. Vanuit huis moeten we er ook iedere dag tegenaan kijken", vertelt hij.

 • In beide stallen is plaats voor 46.000 kuikens. Een paar dagen voor de open dag zijn de stallen nagenoeg klaar. Van Oosterhout wil graag van de gelegenheid gebruikmaken om stalbouwer Bajo te complimenteren. "Dit bouwbedrijf heeft hier wederom strak werk geleverd, tegen een concurrerende prijs."

  In beide stallen is plaats voor 46.000 kuikens. Een paar dagen voor de open dag zijn de stallen nagenoeg klaar. Van Oosterhout wil graag van de gelegenheid gebruikmaken om stalbouwer Bajo te complimenteren. "Dit bouwbedrijf heeft hier wederom strak werk geleverd, tegen een concurrerende prijs."

 • Beide stallen zijn aangesloten op een Agro Supply-warmtewisselaar. Van Oosterhout werkte nog niet eerder met warmtewisselaars en is benieuwd naar de werking ervan.

  Beide stallen zijn aangesloten op een Agro Supply-warmtewisselaar. Van Oosterhout werkte nog niet eerder met warmtewisselaars en is benieuwd naar de werking ervan.

 • De warmtewisselaars staan op zogenoemde Rav-lijst (Regeling Ammoniak en Veehouderij). Ze reduceren de uitstoot van ammoniak en fijn stof. De vastgestelde ammoniakfactor is 0,021 kilo per dierplaats per jaar.

  De warmtewisselaars staan op zogenoemde Rav-lijst (Regeling Ammoniak en Veehouderij). Ze reduceren de uitstoot van ammoniak en fijn stof. De vastgestelde ammoniakfactor is 0,021 kilo per dierplaats per jaar.

 • De warmte van afgezogen stallucht wordt in Agro Supply-unit gebruikt en gemengd met koude buitenlucht. Vervolgens gaat geconditioneerde inlaatlucht via het zogenoemde Louvresysteem de stal in. Dit houdt in dat de voorverwarmde lucht richting de nok van de stal gaat. Daar wordt de lucht tegen een doek geblazen. Recirculatieventilatoren verdelen de lucht gelijkmatig over de stal.

  De warmte van afgezogen stallucht wordt in Agro Supply-unit gebruikt en gemengd met koude buitenlucht. Vervolgens gaat geconditioneerde inlaatlucht via het zogenoemde Louvresysteem de stal in. Dit houdt in dat de voorverwarmde lucht richting de nok van de stal gaat. Daar wordt de lucht tegen een doek geblazen. Recirculatieventilatoren verdelen de lucht gelijkmatig over de stal.

 • In de nok van de stal is het groene doek van het Louvresysteem zichtbaar, met links en rechts daarvan de recirculatieventilatoren.

  In de nok van de stal is het groene doek van het Louvresysteem zichtbaar, met links en rechts daarvan de recirculatieventilatoren.

 • De twee nieuwe stallen worden verwarmd met Wesselmann-heaters. De warmtebron is een houtkachel.

  De twee nieuwe stallen worden verwarmd met Wesselmann-heaters. De warmtebron is een houtkachel.

 • Van Oosterhout stookt al jaren op houtsnippers. In 2014 verving hij zijn houtkachel. Hij kreeg SDE-subsidie toegewezen en koos destijds voor een Herz-houtkachel met een grotere capaciteit. "Als het 10 tot 15 graden vriest, kunnen we eventueel bijspringen met gas. Maar in principe is dat niet nodig", aldus Van Oosterhout.

  Van Oosterhout stookt al jaren op houtsnippers. In 2014 verving hij zijn houtkachel. Hij kreeg SDE-subsidie toegewezen en koos destijds voor een Herz-houtkachel met een grotere capaciteit. "Als het 10 tot 15 graden vriest, kunnen we eventueel bijspringen met gas. Maar in principe is dat niet nodig", aldus Van Oosterhout.

 • Aan het plafond hangen voerlijnen, waterlijnen én kunststof schotjes. Die zijn bedoeld om de stallen in delen op te splitsen. Al bij het opzetten van de eendagskuikens verdeelt hij de stal in drie delen. Verderop in de ronde laadt hij tweemaal tussentijds kuikens uit. Dankzij de schotjes hoeft hij dan niet alle kuikens nuchter te zetten, maar kan hij enkele voerlijnen uitschakelen.

  Aan het plafond hangen voerlijnen, waterlijnen én kunststof schotjes. Die zijn bedoeld om de stallen in delen op te splitsen. Al bij het opzetten van de eendagskuikens verdeelt hij de stal in drie delen. Verderop in de ronde laadt hij tweemaal tussentijds kuikens uit. Dankzij de schotjes hoeft hij dan niet alle kuikens nuchter te zetten, maar kan hij enkele voerlijnen uitschakelen.

 • Van Oosterhout laadt al jaren tweemaal tussentijds uit. Op die manier benut hij zijn vierkante meters optimaal. 's Zomers vindt hij het uitladen van kuikens ideaal. Dat geeft letterlijk lucht in de stal.

  Van Oosterhout laadt al jaren tweemaal tussentijds uit. Op die manier benut hij zijn vierkante meters optimaal. 's Zomers vindt hij het uitladen van kuikens ideaal. Dat geeft letterlijk lucht in de stal.

 • Van Oosterhout gaat werken met de nieuwe Fantura-luchtinlaatventielen. Met deze inlaatkleppen denkt de kuikenhouder vooral de minimumventilatie goed te kunnen regelen. Via een kleine doorgang in de bovenzijde van het ventiel komt dan lucht binnen. "Voorheen hield ik twee van de drie ventielen dicht. Nu kunnen alle ventielen gewoon open. Zo krijg je een mooie, gelijkmatige luchtverdeling."

  Van Oosterhout gaat werken met de nieuwe Fantura-luchtinlaatventielen. Met deze inlaatkleppen denkt de kuikenhouder vooral de minimumventilatie goed te kunnen regelen. Via een kleine doorgang in de bovenzijde van het ventiel komt dan lucht binnen. "Voorheen hield ik twee van de drie ventielen dicht. Nu kunnen alle ventielen gewoon open. Zo krijg je een mooie, gelijkmatige luchtverdeling."

 • De voorgevels van de stallen zijn uitgerust met extra inlaatventielen. Deze zomerkleppen worden geopend bij extreem warm weer. Van Oosterhout kan met deze kleppen de luchtsnelheid verhogen.

  De voorgevels van de stallen zijn uitgerust met extra inlaatventielen. Deze zomerkleppen worden geopend bij extreem warm weer. Van Oosterhout kan met deze kleppen de luchtsnelheid verhogen.

 • De lucht die Van Oosterhout op warme dagen via de voorgevels binnenlaat, kan worden gekoeld. Het kan maar zo zijn dat de nevelkoeling deze zomer nog eens van pas komt.

  De lucht die Van Oosterhout op warme dagen via de voorgevels binnenlaat, kan worden gekoeld. Het kan maar zo zijn dat de nevelkoeling deze zomer nog eens van pas komt.

 • Voorheen werden in deze stal varkens gehuisvest. Nu doet de voormalige veestal dienst als kachelloods. Ook heeft Van Oosterhout er een werkplaats ingericht.

  Voorheen werden in deze stal varkens gehuisvest. Nu doet de voormalige veestal dienst als kachelloods. Ook heeft Van Oosterhout er een werkplaats ingericht.

 • Drie kuikenstallen - waaronder de twee nieuwe - staan naast elkaar. De andere twee stallen staan daar haaks achter. Op de voorgrond ligt een bult houtsnippers. Op de achtergrond staat een vrachtwagen klaar om de vleeskuikenmest naar Moerdijk ter vervoeren. Van Oosterhout heeft net een nieuw 12-jarig contract met coöperatie DEP getekend.

  Drie kuikenstallen - waaronder de twee nieuwe - staan naast elkaar. De andere twee stallen staan daar haaks achter. Op de voorgrond ligt een bult houtsnippers. Op de achtergrond staat een vrachtwagen klaar om de vleeskuikenmest naar Moerdijk ter vervoeren. Van Oosterhout heeft net een nieuw 12-jarig contract met coöperatie DEP getekend.

 • In <a href="http://www.boerderij.nl/Digitaal-magazine/?title=4&tn=pluimveehouderij" target="_blank">Pluimveehouderij</a> 9 van 7 juli staat een uitgebreide reportage over de werkwijze van Van Oosterhout. De nieuwe stallen met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 8 juli. Dan is er een open dag op het vleeskuikenbedrijf. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 19.00 uur welkom aan de Boerlestraat in Wijhe (Overijssel).

  In Pluimveehouderij 9 van 7 juli staat een uitgebreide reportage over de werkwijze van Van Oosterhout. De nieuwe stallen met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 8 juli. Dan is er een open dag op het vleeskuikenbedrijf. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 19.00 uur welkom aan de Boerlestraat in Wijhe (Overijssel).

Eén reactie

 • pantass

  Heel veel succes met je nieuwe stallen..

Of registreer je om te kunnen reageren.