Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:22 jul 2016

Dubbele uitdaging: 2-verdiepingenstal en hennen met hele snavels

Kievitsbosch bouwde een 2-verdiepingsstal voor hennen met hele snavels; een dubbele uitdaging.

Maatschap Kievitsbosch in Raalte (Overijssel) bouwde een 2-verdiepingenstal voor legkippen. Het bedrijf breidt hiermee uit van nu 20.000 naar 58.000 dieren.

Volgende week woensdag komen de kippen; bovenin bruine scharrelkippen, onderin witte uitloopkippen, voor het eerst niet-snavelbehandeld. Kievitsbosch: "Een dubbele uitdaging: een nieuwe stal én onbehandelde hennen."

Vrijdagmiddag 22 juli houdt Kievitsbosch een open dag, van 14.00 tot 20.00 uur. Adres: Haansweg 10 in Raalte.

Foto

 • Harrie Kievitsbosch (60) heeft in maatschap met vrouw Joke (57) en zoon Rik (27) een bedrijf met legkippen en zo’n 65 melkkoeien plus jongvee. Zoon Rik werkt twee dagen per week en een weekend per maand bij een andere pluimveehouder. De uitbreiding met de nieuwe stal heeft te maken met Riks toetreding tot de maatschap.</p>
<p><em>Foto's: Hans Bijleveld</em>

  Harrie Kievitsbosch (60) heeft in maatschap met vrouw Joke (57) en zoon Rik (27) een bedrijf met legkippen en zo’n 65 melkkoeien plus jongvee. Zoon Rik werkt twee dagen per week en een weekend per maand bij een andere pluimveehouder. De uitbreiding met de nieuwe stal heeft te maken met Riks toetreding tot de maatschap.

  Foto's: Hans Bijleveld

 • De oudste kippenstal op de voorgrond dateert uit 1960 en is in 1998 verlengd. In dat jaar is ook de tweede kippenstal gebouwd. Die is ingericht met een Farmer Automatic-volièresysteem voor 13.000 kippen, terwijl in de oudste een traditionele scharrelinrichting zat voor 7.000 kippen. De oudste kippenstal blijft nu leeg. Hierin wordt een eierlokaal en -opslag van 15 bij 20 meter gemaakt. Daar komt een gereviseerde Staalkat-inpakker te staan.

  De oudste kippenstal op de voorgrond dateert uit 1960 en is in 1998 verlengd. In dat jaar is ook de tweede kippenstal gebouwd. Die is ingericht met een Farmer Automatic-volièresysteem voor 13.000 kippen, terwijl in de oudste een traditionele scharrelinrichting zat voor 7.000 kippen. De oudste kippenstal blijft nu leeg. Hierin wordt een eierlokaal en -opslag van 15 bij 20 meter gemaakt. Daar komt een gereviseerde Staalkat-inpakker te staan.

 • De nieuwe stal heeft twee verdiepingen. De stal is 86 meter lang en 25 meter breed, inclusief een 4,5 meter brede wintergarten aan weerskanten. De nokhoogte is 10 meter. Kievitsbosch: "Ik wilde een stal met voldoende inhoud. De oude stallen zijn wat laag."

  De nieuwe stal heeft twee verdiepingen. De stal is 86 meter lang en 25 meter breed, inclusief een 4,5 meter brede wintergarten aan weerskanten. De nokhoogte is 10 meter. Kievitsbosch: "Ik wilde een stal met voldoende inhoud. De oude stallen zijn wat laag."

 • In de nieuwe stallen staat het Natura Step-volièresysteem van Big Dutchman. De verlichting bestaat uit een nieuw type LED-lampen van Hato. Kievitsbosch: "Deze dimbare lampen hebben de mogelijkheid voor meer kleuren. Qua kostprijs zijn ze zeer concurrerend."

  In de nieuwe stallen staat het Natura Step-volièresysteem van Big Dutchman. De verlichting bestaat uit een nieuw type LED-lampen van Hato. Kievitsbosch: "Deze dimbare lampen hebben de mogelijkheid voor meer kleuren. Qua kostprijs zijn ze zeer concurrerend."

 • Zowel op de boven- als op de benedenverdiepingen staan drie stellingrijen, met 2 meter brede paden er tussen. Kievitsbosch: "Voor een goed overzicht."

  Zowel op de boven- als op de benedenverdiepingen staan drie stellingrijen, met 2 meter brede paden er tussen. Kievitsbosch: "Voor een goed overzicht."

 • De flapjes voor de legnesten zijn smaller dan gebruikelijk. Ook sluiten ze niet aan op de zijkanten. Kievitsbosch denkt dat de kippen daardoor niet zo snel op elkaar zullen kruipen in de hoeken van de legnesten. "Je krijgt door die openingen wat meer ventilatie in het nest. Aan de achterkant, boven de eierband, zitten daarvoor ventilatie-openingen."

  De flapjes voor de legnesten zijn smaller dan gebruikelijk. Ook sluiten ze niet aan op de zijkanten. Kievitsbosch denkt dat de kippen daardoor niet zo snel op elkaar zullen kruipen in de hoeken van de legnesten. "Je krijgt door die openingen wat meer ventilatie in het nest. Aan de achterkant, boven de eierband, zitten daarvoor ventilatie-openingen."

 • Kievitsbosch koos voor het Big Dutchman Natura Step vanwege de kiepbodems ('dat gaat op een mooie manier') en omdat de hennen zich gemakkelijk in het systeem kunnen bewegen. Om het legnest zijn gepuntlaste roostertjes gemonteerd die de kippen kunnen gebruiken om omhoog of omlaag te gaan.

  Kievitsbosch koos voor het Big Dutchman Natura Step vanwege de kiepbodems ('dat gaat op een mooie manier') en omdat de hennen zich gemakkelijk in het systeem kunnen bewegen. Om het legnest zijn gepuntlaste roostertjes gemonteerd die de kippen kunnen gebruiken om omhoog of omlaag te gaan.

 • Aan beide kanten van de stal zit een 4,5 meter brede wintergarten.

  Aan beide kanten van de stal zit een 4,5 meter brede wintergarten.

 • Aan de buitenkant van de wintergartens zit windbreekgaas met een transparant oprolbaar winterzeil ervoor. Bovenaan aan de zijkant op de ene wintergarten zit een laadbordes voor de aanvoer van jonge hennen en de afvoer van uitgelegde kippen.

  Aan de buitenkant van de wintergartens zit windbreekgaas met een transparant oprolbaar winterzeil ervoor. Bovenaan aan de zijkant op de ene wintergarten zit een laadbordes voor de aanvoer van jonge hennen en de afvoer van uitgelegde kippen.

 • Onderaan de buitenkant van de wintergarten zit een oprolbaar gordijn. Dit wordt aangedreven door een elektromotor met een cardanas-overbrenging. Kievitsbosch zag deze constructie een keer in Duitsland toen hij zich daar met de bedrijfsvoorlichter oriënteerde op stalinrichtingen.

  Onderaan de buitenkant van de wintergarten zit een oprolbaar gordijn. Dit wordt aangedreven door een elektromotor met een cardanas-overbrenging. Kievitsbosch zag deze constructie een keer in Duitsland toen hij zich daar met de bedrijfsvoorlichter oriënteerde op stalinrichtingen.

 • Voor de lichtstraat in de wand tussen stal en wintergarten kan Kievitsbosch aan de buitenzijde een verduisteringsgordijn laten zakken. Kievitsbosch denkt de lichtstaat te verduisteren bij de opvang van de jonge hennen en mogelijk wanneer pikkerij optreedt.

  Voor de lichtstraat in de wand tussen stal en wintergarten kan Kievitsbosch aan de buitenzijde een verduisteringsgordijn laten zakken. Kievitsbosch denkt de lichtstaat te verduisteren bij de opvang van de jonge hennen en mogelijk wanneer pikkerij optreedt.

 • Onder de lichtstraat van polycarbonaat over de hele zijwanden zitten Flash-inlaatventielen van Tulderhof.

  Onder de lichtstraat van polycarbonaat over de hele zijwanden zitten Flash-inlaatventielen van Tulderhof.

 • Een ventilator zuigt stallucht van de bovenverdieping aan en stuurt dat door vier buizen met 30 centimeter doorsnede door de tussenvloer naar de benedenverdieping. Die lucht van de bovenverdieping is doorgaans wat warmer dan de lucht op de benedenverdieping vanwege de uitloop.

  Een ventilator zuigt stallucht van de bovenverdieping aan en stuurt dat door vier buizen met 30 centimeter doorsnede door de tussenvloer naar de benedenverdieping. Die lucht van de bovenverdieping is doorgaans wat warmer dan de lucht op de benedenverdieping vanwege de uitloop.

 • De stallucht van de bovenverdieping wordt op de benedenverdieping over de mestbanden geblazen. Door de 50 centimeter dikke buis onder tegen de tussenvloer, wordt stallucht afgezogen. Er zijn twee van zulke buizen. De ene zuigt lucht weg op een derde van de stallengte, de andere op twee derde.

  De stallucht van de bovenverdieping wordt op de benedenverdieping over de mestbanden geblazen. Door de 50 centimeter dikke buis onder tegen de tussenvloer, wordt stallucht afgezogen. Er zijn twee van zulke buizen. De ene zuigt lucht weg op een derde van de stallengte, de andere op twee derde.

 • Vier ventilatoren in de achterwand van de bovenverdieping zuigen stallucht weg en blazen die in een ventilatiekoker van 8 bij 4 meter tegen de achterwand van de stal. Deze koker is een meter hoger dan de nok van de stal. "Het emissiepunt ligt zo wat hoger. Ook om het dak niet zo wit van het stof te krijgen."

  Vier ventilatoren in de achterwand van de bovenverdieping zuigen stallucht weg en blazen die in een ventilatiekoker van 8 bij 4 meter tegen de achterwand van de stal. Deze koker is een meter hoger dan de nok van de stal. "Het emissiepunt ligt zo wat hoger. Ook om het dak niet zo wit van het stof te krijgen."

 • In de achterwand van de benedenverdieping zitten vijf ventilatoren, eentje meer dan op de bovenverdieping, omdat er beneden 5.000 kippen meer zitten. Tegen de tussenvloer zijn de twee buizen te zien waardoor lucht wordt aangezogen op een derde en op twee derde van de stallengte.

  In de achterwand van de benedenverdieping zitten vijf ventilatoren, eentje meer dan op de bovenverdieping, omdat er beneden 5.000 kippen meer zitten. Tegen de tussenvloer zijn de twee buizen te zien waardoor lucht wordt aangezogen op een derde en op twee derde van de stallengte.

 • Trap aan de voorzijde van de stal met regelkasten voor voer, water, verlichting, ventilatie en de uitloopschuiven. Aan de achterkant van de stal zit een trap aan de buitenkant.

  Trap aan de voorzijde van de stal met regelkasten voor voer, water, verlichting, ventilatie en de uitloopschuiven. Aan de achterkant van de stal zit een trap aan de buitenkant.

 • Kievitsbosch bouwde ook een mestloods van 10 bij 15 meter, met gestorte wanden. De mestloods is aan één zijde open. Bovenlangs de zijmuren zitten geperforeerde damwandprofielplaten. In de betonvloer van de mestloods zijn buizen aangebracht voor eventuele beluchting met behulp van een drukventilator. De pluimveemest van het bedrijf gaat vrijwel allemaal naar Duitsland.

  Kievitsbosch bouwde ook een mestloods van 10 bij 15 meter, met gestorte wanden. De mestloods is aan één zijde open. Bovenlangs de zijmuren zitten geperforeerde damwandprofielplaten. In de betonvloer van de mestloods zijn buizen aangebracht voor eventuele beluchting met behulp van een drukventilator. De pluimveemest van het bedrijf gaat vrijwel allemaal naar Duitsland.

 • Vier silo’s om zo nodig splitfeeding (’s morgens en ’s middag verschillende voeders) te kunnen toepassen, alsook om tarwe bij te voeren. De kleinste silo is de gritsilo.

  Vier silo’s om zo nodig splitfeeding (’s morgens en ’s middag verschillende voeders) te kunnen toepassen, alsook om tarwe bij te voeren. De kleinste silo is de gritsilo.

 • In de oude scharrelstal, komt een eierlokaal van 15 bij 20 meter. Er is ook een noodaggregaat geplaatst en een 5 kuub watervoorraadvat. "Buffer voor water uit onze eigen wel."

  In de oude scharrelstal, komt een eierlokaal van 15 bij 20 meter. Er is ook een noodaggregaat geplaatst en een 5 kuub watervoorraadvat. "Buffer voor water uit onze eigen wel."

Of registreer je om te kunnen reageren.