Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:18 mei 2016

Pluimveehouder start winkel in dorpscentrum

Pluimveebedrijf Laarman in Ruinen (Drenthe) start samen met twee andere ondernemers een verswinkel in het centrum van Ruinen. Zo wil de pluimveehouder de omzet van zijn bedrijf verder uitbreiden.

Foto

 • Johan (43) en Alida (44) Laarman in Ruinen (Drenthe) houden 100.000 Hubbard 738-vleeskuikens in 5 stallen. Alle vleeskuikens leveren ze aan de Kuikenaer en een gedeelte krijgen ze geslacht, als hele kip terug om in de eigen poelierswinkel te verwerken en te verkopen. Sinds kort hebben ze ook een winkel in het dorp samen met een kaasboerderij en een fruithandel. Hiermee willen ze de omzet van het bedrijf verder uitbreiden.</p>
<p><em>Foto's: Ruud Ploeg</em>

  Johan (43) en Alida (44) Laarman in Ruinen (Drenthe) houden 100.000 Hubbard 738-vleeskuikens in 5 stallen. Alle vleeskuikens leveren ze aan de Kuikenaer en een gedeelte krijgen ze geslacht, als hele kip terug om in de eigen poelierswinkel te verwerken en te verkopen. Sinds kort hebben ze ook een winkel in het dorp samen met een kaasboerderij en een fruithandel. Hiermee willen ze de omzet van het bedrijf verder uitbreiden.

  Foto's: Ruud Ploeg

 • De ouders van Johan Laarman hebben in 1995 het pluimveebedrijf gekocht. Destijds werden er 20.000 kalkoenen gehouden. In 2007 werden de stallen omgebouwd tot kippenschuren. Nadat Johan en Alida het bedrijf in 2011 overgenomen hebben is er in 2012 een vijfde stal gebouwd voor 23.000 vleeskuikens, waarin tevens een zichtruimte is gerealiseerd, omdat Laarman bezoekers en klanten van de winkel graag een beeld willen geven over het houden van kippen. Tevens schakelden de pluimveehouders over naar de Kip van morgen met de Hubbard 738, een traag groeiend ras.

  De ouders van Johan Laarman hebben in 1995 het pluimveebedrijf gekocht. Destijds werden er 20.000 kalkoenen gehouden. In 2007 werden de stallen omgebouwd tot kippenschuren. Nadat Johan en Alida het bedrijf in 2011 overgenomen hebben is er in 2012 een vijfde stal gebouwd voor 23.000 vleeskuikens, waarin tevens een zichtruimte is gerealiseerd, omdat Laarman bezoekers en klanten van de winkel graag een beeld willen geven over het houden van kippen. Tevens schakelden de pluimveehouders over naar de Kip van morgen met de Hubbard 738, een traag groeiend ras.

 • Johan heeft een poeliersopleiding gevolgd en een aantal jaren als poelier gewerkt. Hij maakt van zijn kennis gebruik van door een gedeelte van zijn eigen kippen zelf verder te verwerken tot kipproducten. Eerst werd er alleen kalkoen verkocht, maar na omschakeling naar vleeskippen blijft Laarman naast de kippen ook de kallkoen verkopen in de winkel. Door de ervaring in de groothandel en poelierszaak heeft hij geleerd om consumentgericht te denken en heeft hij hier nog dagelijks voordeel van.

  Johan heeft een poeliersopleiding gevolgd en een aantal jaren als poelier gewerkt. Hij maakt van zijn kennis gebruik van door een gedeelte van zijn eigen kippen zelf verder te verwerken tot kipproducten. Eerst werd er alleen kalkoen verkocht, maar na omschakeling naar vleeskippen blijft Laarman naast de kippen ook de kallkoen verkopen in de winkel. Door de ervaring in de groothandel en poelierszaak heeft hij geleerd om consumentgericht te denken en heeft hij hier nog dagelijks voordeel van.

 • Dat het bedrijf kalkoenen heeft gehouden, is nog steeds te zien aan de schildering op een van de oudere stallen. Laarman houdt nu alleen vleeskuikens in een all in, all out systeem in de 5 stallen. De Kalkoenen voor de winkel krijgt hij net als de vleeskuikens geslacht aangeleverd door de slachterij. Omdat hij niet altijd verse kippen heeft - de vleeskuikens zitten 8 weken in de stal - krijgt hij wekelijks via de slachterij dezelfde soort kippen aangeleverd voor de winkelverkoop.

  Dat het bedrijf kalkoenen heeft gehouden, is nog steeds te zien aan de schildering op een van de oudere stallen. Laarman houdt nu alleen vleeskuikens in een all in, all out systeem in de 5 stallen. De Kalkoenen voor de winkel krijgt hij net als de vleeskuikens geslacht aangeleverd door de slachterij. Omdat hij niet altijd verse kippen heeft - de vleeskuikens zitten 8 weken in de stal - krijgt hij wekelijks via de slachterij dezelfde soort kippen aangeleverd voor de winkelverkoop.

 • Een omschakeling blijkt vooral lastig te zijn voor de ondernemer, geeft Laarman aan. Het koste hem zeker 2 ronden om te wennen aan het traag groeiende vleeskuikenras. Het is een heel andere kip, het ras reageert heel anders. Een dipje in voeropname hoeft niet te betekenen dat ze ziek worden, na een paar dagen groeien ze gewoon weer verder. Nu na 4 ronden heeft Laarman het fingerspitzengefühl weer terug gevonden.

  Een omschakeling blijkt vooral lastig te zijn voor de ondernemer, geeft Laarman aan. Het koste hem zeker 2 ronden om te wennen aan het traag groeiende vleeskuikenras. Het is een heel andere kip, het ras reageert heel anders. Een dipje in voeropname hoeft niet te betekenen dat ze ziek worden, na een paar dagen groeien ze gewoon weer verder. Nu na 4 ronden heeft Laarman het fingerspitzengefühl weer terug gevonden.

 • Na jaren gangbaar kippen houden moet je als pluimveehouder zelf het meest omschakelen. Van een hoog mogelijke voederconversie met een hoge daggroei, moet je nu sturen op een zo efficiënt mogelijke voederconversie. Waarin je niet meer dan 50 gram daggroei behaalt en tussen een aflevergewicht van 2.300 en 2.400 gram blijft. Hierboven wordt je gekort en loopt je de kans dat je niet binnen het marktconcept valt. Na elke ronde evalueert Laarman de resultaten van de vleeskuikens samen met de broederij, veevoerleverancier en de dierenarts om de resultaten nog weer te verbeteren.

  Na jaren gangbaar kippen houden moet je als pluimveehouder zelf het meest omschakelen. Van een hoog mogelijke voederconversie met een hoge daggroei, moet je nu sturen op een zo efficiënt mogelijke voederconversie. Waarin je niet meer dan 50 gram daggroei behaalt en tussen een aflevergewicht van 2.300 en 2.400 gram blijft. Hierboven wordt je gekort en loopt je de kans dat je niet binnen het marktconcept valt. Na elke ronde evalueert Laarman de resultaten van de vleeskuikens samen met de broederij, veevoerleverancier en de dierenarts om de resultaten nog weer te verbeteren.

 • De nieuwste vleeskuikenstal, goed voor 23.000 kippen, is gebouwd in 2012. De stal heeft ook een zichtstal. Klanten vragen vaak naar hoe de dieren gehouden worden. Omdat Laarman graag transparant wil zijn over zijn kipproduct, heeft hij destijds geïnvesteerd in een zichtstal. De informatie in de zichtruimte heeft de pluimveehouder van Stichting Kiplekker gekregen. "Klanten toelaten in de stal kan niet, dus is dit een mooie oplossing", zegt Laarman.

  De nieuwste vleeskuikenstal, goed voor 23.000 kippen, is gebouwd in 2012. De stal heeft ook een zichtstal. Klanten vragen vaak naar hoe de dieren gehouden worden. Omdat Laarman graag transparant wil zijn over zijn kipproduct, heeft hij destijds geïnvesteerd in een zichtstal. De informatie in de zichtruimte heeft de pluimveehouder van Stichting Kiplekker gekregen. "Klanten toelaten in de stal kan niet, dus is dit een mooie oplossing", zegt Laarman.

 • De winkel bij het bedrijf blijft open naast de winkel in het dorp die geopend is van woensdag tot en met zaterdag. Naast de goedlopende verkoop van diepvriesproducten aan huis, zal de verkoop in het dorp van naast diepvries ook verse kipproducten weer nieuw publiek aantrekken die niet de moeite willen nemen om buiten het dorp alleen vlees te kopen.

  De winkel bij het bedrijf blijft open naast de winkel in het dorp die geopend is van woensdag tot en met zaterdag. Naast de goedlopende verkoop van diepvriesproducten aan huis, zal de verkoop in het dorp van naast diepvries ook verse kipproducten weer nieuw publiek aantrekken die niet de moeite willen nemen om buiten het dorp alleen vlees te kopen.

 • Laarman krijgt de kippen en kalkoenen geslacht, maar wel in zijn geheel aangeleverd. In zijn eigen slagerij verwerkt hij de gehele kip tot verkoopbare porties. Daarnaast verzorgt Laarman in de zomermaanden voor 100 tot 150 mensen in de week compleet verzorgde bbq's en buffetten. "Met kerst werken we hier met 4 man fulltime in de slagerij om de kerstpakketten klaar te maken", zegt Laarman.

  Laarman krijgt de kippen en kalkoenen geslacht, maar wel in zijn geheel aangeleverd. In zijn eigen slagerij verwerkt hij de gehele kip tot verkoopbare porties. Daarnaast verzorgt Laarman in de zomermaanden voor 100 tot 150 mensen in de week compleet verzorgde bbq's en buffetten. "Met kerst werken we hier met 4 man fulltime in de slagerij om de kerstpakketten klaar te maken", zegt Laarman.

 • De winkel aan huis is 3 dagen geopend. De huisverkoop is als tweede tak opgestart om voor twee gezinnen een inkomen te genereren en is nu uitgegroeid tot een serieuze tak op het bedrijf. Nu maakt het nog 25% uit van het resultaat, maar met de winkel in het dorp hoopt Laarman hier nog meer uit te halen. Het vleeskuikenbedrijf blijft wel hoofdzaak, geeft Laarman aan, alhoewel de werkzaamheden soms anders doen vermoeden.

  De winkel aan huis is 3 dagen geopend. De huisverkoop is als tweede tak opgestart om voor twee gezinnen een inkomen te genereren en is nu uitgegroeid tot een serieuze tak op het bedrijf. Nu maakt het nog 25% uit van het resultaat, maar met de winkel in het dorp hoopt Laarman hier nog meer uit te halen. Het vleeskuikenbedrijf blijft wel hoofdzaak, geeft Laarman aan, alhoewel de werkzaamheden soms anders doen vermoeden.

  Foto: ]
 • Laarman heeft met de nieuwe winkel in het dorp geïnvesteerd in 2 koelruimtes en een vriesunit op het bedrijf. Vlees moet zo koud mogelijk bewaard worden, zeker op 0 of -1 graden. Maar de salades voor bij de bbq blijven dan niet lekker, dus kan Laarman die in een tweede koeler bewaren op een iets hogere temperatuur. De 'oude' koeling is hiermee verhuisd naar de winkel in het dorp. In de winkel aan huis wordt voornamelijk diepgevroren producten verkocht.

  Laarman heeft met de nieuwe winkel in het dorp geïnvesteerd in 2 koelruimtes en een vriesunit op het bedrijf. Vlees moet zo koud mogelijk bewaard worden, zeker op 0 of -1 graden. Maar de salades voor bij de bbq blijven dan niet lekker, dus kan Laarman die in een tweede koeler bewaren op een iets hogere temperatuur. De 'oude' koeling is hiermee verhuisd naar de winkel in het dorp. In de winkel aan huis wordt voornamelijk diepgevroren producten verkocht.

 • Om de 'tweede' tak opnieuw uit te breiden zag Laarman kansen in een winkel in het dorp om verse kipproducten te verkopen. In het Drentse dorp, waar zomers veel toeristen komen, is veel leegstand en loopt het winkelbestand terug. In Schoonvelder Boerenkaas, die liever geen huisverkoop wilde, en de 'fruitschuur' die uit zijn pand was gegroeid, vond Laarman de ideale partners.

  Om de 'tweede' tak opnieuw uit te breiden zag Laarman kansen in een winkel in het dorp om verse kipproducten te verkopen. In het Drentse dorp, waar zomers veel toeristen komen, is veel leegstand en loopt het winkelbestand terug. In Schoonvelder Boerenkaas, die liever geen huisverkoop wilde, en de 'fruitschuur' die uit zijn pand was gegroeid, vond Laarman de ideale partners.

 • Het logo van de winkel geeft alle producten van de 3 ondernemers weer. De producten zijn duurder dan in de supermarkt, maar de ondernemers richten zich op de consument die het verhaal achter hun producten belangrijk vindt.

  Het logo van de winkel geeft alle producten van de 3 ondernemers weer. De producten zijn duurder dan in de supermarkt, maar de ondernemers richten zich op de consument die het verhaal achter hun producten belangrijk vindt.

 • Op vrijdag 29 april gingen de deuren van de winkel in het dorp voor het eerst open. Wethouder van de gemeente de Wolden, Jan ten Kate, opende de nieuwe winkel. Hij roemde de lokale ondernemers om hun daadkracht en ondernemerschap om samen deze winkel op te starten.</p>
<p><em>Foto: Judith Waninge</em>

  Op vrijdag 29 april gingen de deuren van de winkel in het dorp voor het eerst open. Wethouder van de gemeente de Wolden, Jan ten Kate, opende de nieuwe winkel. Hij roemde de lokale ondernemers om hun daadkracht en ondernemerschap om samen deze winkel op te starten.

  Foto: Judith Waninge

 • Met het opstarten van de winkel in het dorp lopen de ondernemers weinig risico, vindt Laarman. Alle drie hebben ze een goed lopende onderneming met een flink klantenbestand. De kracht schuilt dan ook in de vorm van de onderneming. De winkel, een vof, moet zichzelf bedruipen. De drie ondernemers leveren de eigen producten met een afgesproken marge en de winst wordt in drieën gedeeld.

  Met het opstarten van de winkel in het dorp lopen de ondernemers weinig risico, vindt Laarman. Alle drie hebben ze een goed lopende onderneming met een flink klantenbestand. De kracht schuilt dan ook in de vorm van de onderneming. De winkel, een vof, moet zichzelf bedruipen. De drie ondernemers leveren de eigen producten met een afgesproken marge en de winst wordt in drieën gedeeld.

 • De verbouwing van het huurpand hebben de ondernemers zelf uitgevoerd. De personele bezetting vullen ze ook zelf in.

  De verbouwing van het huurpand hebben de ondernemers zelf uitgevoerd. De personele bezetting vullen ze ook zelf in.

 • Nog geen jaar geleden kwamen de 3 ondernemers elkaar tegen op een netwerkbijeenkomst van de lokale middenstandsvereniging, met ongeveer 100 leden. Johan Laarman is daarvan voorzitter. Met hulp van kennispoort Zwolle hebben de ondernemers gedegen onderzoek gedaan naar het opzetten van hun winkel 't Vershuus.

  Nog geen jaar geleden kwamen de 3 ondernemers elkaar tegen op een netwerkbijeenkomst van de lokale middenstandsvereniging, met ongeveer 100 leden. Johan Laarman is daarvan voorzitter. Met hulp van kennispoort Zwolle hebben de ondernemers gedegen onderzoek gedaan naar het opzetten van hun winkel 't Vershuus.

Of registreer je om te kunnen reageren.