001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Foto & video

Ruiming van eendenbedrijf in Biddinghuizen

Zaterdagmiddag en -avond 26 november werden met man en macht ruimingen uitgevoerd op een eendenbedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen (Flevoland). Dit vanwege besmetting met het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus.

In het donker en in de mist werden de eenden van het bedrijf gedood onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zo wordt de verspreiding van het virus tegengegaan. Zondag 27 november gaan de ruimingen verder. Zes eendenbedrijven - waarvan vijf van dezelfde eigenaar – worden geruimd, met in totaal 190.000 dieren.

Foto

 • De politie heeft het erf van een vleeseendenbedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen afgezet. Het bedrijf is <a href="http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2016/11/Vogelgriep-op-eendenbedrijf-in-Biddinghuizen-2925573W/">zaterdagavond geruimd</a> na de vondst van hoogpathogene vogelgriep.</p>
<p><em>Foto's: Ruud Ploeg</em>

  De politie heeft het erf van een vleeseendenbedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen afgezet. Het bedrijf is zaterdagavond geruimd na de vondst van hoogpathogene vogelgriep.

  Foto's: Ruud Ploeg

 • Het betreft één van de in totaal zes eendenbedrijven die geruimd worden. In totaal worden twee bedrijven in Biddinghuizen, drie in Hierden en één bedrijf in Ermelo geruimd. De bedrijven in Hierden en Ermelo zijn van dezelfde eigenaar als het besmette bedrijf in Biddinghuizen. Daarom worden ze preventief geruimd. Het tweede bedrijf in Biddinghuizen bevindt zich in een straal van 1 kilometer bij het besmette bedrijf en wordt om die reden preventief geruimd.

  Het betreft één van de in totaal zes eendenbedrijven die geruimd worden. In totaal worden twee bedrijven in Biddinghuizen, drie in Hierden en één bedrijf in Ermelo geruimd. De bedrijven in Hierden en Ermelo zijn van dezelfde eigenaar als het besmette bedrijf in Biddinghuizen. Daarom worden ze preventief geruimd. Het tweede bedrijf in Biddinghuizen bevindt zich in een straal van 1 kilometer bij het besmette bedrijf en wordt om die reden preventief geruimd.

 • Vanwege de relatief kleine omvang van het koppel zijn de dieren in big bags met flessen CO2-gas verdoofd. Dit in tegenstelling tot andere uitbraken waar sprake was van stalvergassing.

  Vanwege de relatief kleine omvang van het koppel zijn de dieren in big bags met flessen CO2-gas verdoofd. Dit in tegenstelling tot andere uitbraken waar sprake was van stalvergassing.

 • NVWA-personeel in beschermende kleding staat voor de vervelende taak om het bedrijf te ruimen. Rond half tien in de avond zijn de laatste dieren geruimd en afgevoerd.

  NVWA-personeel in beschermende kleding staat voor de vervelende taak om het bedrijf te ruimen. Rond half tien in de avond zijn de laatste dieren geruimd en afgevoerd.

 • Zondag gaan de ruimingen verder. In het toezichtsgebied, een zone van circa 10 kilometer rondom het besmette bedrijf, geldt voorlopig een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel.

  Zondag gaan de ruimingen verder. In het toezichtsgebied, een zone van circa 10 kilometer rondom het besmette bedrijf, geldt voorlopig een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel.

Fabian Brockotter

Of registreer je om te kunnen reageren.