Pluimveehouderij

Foto & video

Struisvogels als volwaardige tweede bedrijfstak

In 1997 begon Susanne de Bruijckere in het Zeeuwse Sluis uit passie met het houden van struisvogels. Mede dankzij de vele toeristen is Struisvogelboerderij Monnikenwerve uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak, naast de 45 hectare akkerbouw van haar man Theo. Tijdens Pinksteren organiseert De Bruijckere alweer voor de achttiende keer een open weekend.

Foto

 • <p>Susanne en Floris de Bruijckere houden in Sluis (Zld.) ruim tweehonderd struisvogels. Onder leiding van Susanne is Struisvogelboerderij Monnikenwerve uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak, naast het akkerbouwbedrijf van haar man Theo. Haar zoon Floris ziet toekomst in het bedrijf en is de logische opvolger.</p>

  Susanne en Floris de Bruijckere houden in Sluis (Zld.) ruim tweehonderd struisvogels. Onder leiding van Susanne is Struisvogelboerderij Monnikenwerve uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak, naast het akkerbouwbedrijf van haar man Theo. Haar zoon Floris ziet toekomst in het bedrijf en is de logische opvolger.

  Foto: Peter Roek
 • <p>Het houden van struisvogels was midden jaren negentig een hype. Vanuit het niets begonnen honderden veehouders ermee. De nieuwe veehouderijtak verdween bijna net zo snel als dat hij kwam. De afzet van struisvogelvlees bleek een probleem. Susanne de Bruickere begon na de hype met het houden van struisvogels. "Ik ben ermee begonnen uit passie voor de dieren, niet om eraan te verdienen."</p>

  Het houden van struisvogels was midden jaren negentig een hype. Vanuit het niets begonnen honderden veehouders ermee. De nieuwe veehouderijtak verdween bijna net zo snel als dat hij kwam. De afzet van struisvogelvlees bleek een probleem. Susanne de Bruickere begon na de hype met het houden van struisvogels. "Ik ben ermee begonnen uit passie voor de dieren, niet om eraan te verdienen."

  Foto: Peter Roek
 • <p>In achttien jaar tijd is Struisvogelboerderij Monnikenwerve uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak. Dat komt niet in de laatste plaats door het toerisme. Susanne verzorgt rondleidingen, verkoopt struisvogelproducten en doet aan een stukje horeca. "Er is hier de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd. De gemeente heeft dat altijd gestimuleerd. Zij juichen onze toeristische activiteiten van harte toe. Subsidie krijgen we niet, maar vergunningstrajecten vormden tot dusverre nooit een probleem."</p>

  In achttien jaar tijd is Struisvogelboerderij Monnikenwerve uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak. Dat komt niet in de laatste plaats door het toerisme. Susanne verzorgt rondleidingen, verkoopt struisvogelproducten en doet aan een stukje horeca. "Er is hier de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd. De gemeente heeft dat altijd gestimuleerd. Zij juichen onze toeristische activiteiten van harte toe. Subsidie krijgen we niet, maar vergunningstrajecten vormden tot dusverre nooit een probleem."

  Foto: Peter Roek
 • <p>Susanne en Floris houden ruim 200 struisvogels. De maximale capaciteit is 250 dieren. "Meer kunnen we 's nachts niet binnen houden", vertelt Susanne, die de dieren houdt voor het vlees. Struisvogels groeien in een jaar naar het slachtgewicht van honderd kilogram. De dieren worden in Sluis geslacht, bij een erkend slachthuis. Susanne doet geen uitspraken over het aantal slachtingen en het precieze aantal kilo's. "Mensen staan soms voor je neus je boekhouding te doen. Daar zit ik niet op te wachten."</p>

  Susanne en Floris houden ruim 200 struisvogels. De maximale capaciteit is 250 dieren. "Meer kunnen we 's nachts niet binnen houden", vertelt Susanne, die de dieren houdt voor het vlees. Struisvogels groeien in een jaar naar het slachtgewicht van honderd kilogram. De dieren worden in Sluis geslacht, bij een erkend slachthuis. Susanne doet geen uitspraken over het aantal slachtingen en het precieze aantal kilo's. "Mensen staan soms voor je neus je boekhouding te doen. Daar zit ik niet op te wachten."

  Foto: Peter Roek
 • <p>Struisvogelvlees is donkerrood en niet te vergelijken met kippenvlees. "Het wordt vaak als wildvlees verkocht", zo vertelt Susanne.</p>

  Struisvogelvlees is donkerrood en niet te vergelijken met kippenvlees. "Het wordt vaak als wildvlees verkocht", zo vertelt Susanne.

  Foto: Peter Roek
 • <p>Struisvogels schieten snel in de stress. In dat geval zetten ze het op een lopen. Ze kunnen snelheden van 70 kilometer per uur halen. Op het bedrijf lopen 45 moederdieren, waar Susanne al jaren mee omgaat en aan gehecht is geraakt. Ze heeft het vertrouwen van de loopvogels voor zich gewonnen. "Ze kennen ons en zijn gewend aan de aandacht. Ze hebben nog nooit vervelend gedaan", vertelt ze.</p>

  Struisvogels schieten snel in de stress. In dat geval zetten ze het op een lopen. Ze kunnen snelheden van 70 kilometer per uur halen. Op het bedrijf lopen 45 moederdieren, waar Susanne al jaren mee omgaat en aan gehecht is geraakt. Ze heeft het vertrouwen van de loopvogels voor zich gewonnen. "Ze kennen ons en zijn gewend aan de aandacht. Ze hebben nog nooit vervelend gedaan", vertelt ze.

  Foto: Peter Roek
 • <p>De struisvogels in Sluis kunnen zeker een jaar of zestig oud worden. In het wild komen ze vaak niet verder dan de helft van die leeftijd. Het zijn grote dieren, die 2,5 meter hoog kunnen worden. Een volwassen broedvogel weegt 130 tot 160 kilo.</p>

  De struisvogels in Sluis kunnen zeker een jaar of zestig oud worden. In het wild komen ze vaak niet verder dan de helft van die leeftijd. Het zijn grote dieren, die 2,5 meter hoog kunnen worden. Een volwassen broedvogel weegt 130 tot 160 kilo.

  Foto: Peter Roek
 • <p>Een volwassen struisvogelhen heeft een zilvergrijs verenpak, met onder aan de vleugels lange witte veren. De nek is lichtgrijs en de snavel en poten zijn donker van kleur. Hennen beginnen pas na een jaar of drie op regelmatige basis eieren te leggen. Ze kunnen zeker dertig jaar aan de leg blijven. Per seizoen leggen ze zo'n 60 tot 80 eieren, gemiddeld produceren ze om de drie dagen een ei.</p>

  Een volwassen struisvogelhen heeft een zilvergrijs verenpak, met onder aan de vleugels lange witte veren. De nek is lichtgrijs en de snavel en poten zijn donker van kleur. Hennen beginnen pas na een jaar of drie op regelmatige basis eieren te leggen. Ze kunnen zeker dertig jaar aan de leg blijven. Per seizoen leggen ze zo'n 60 tot 80 eieren, gemiddeld produceren ze om de drie dagen een ei.

  Foto: Peter Roek
 • <p>Een volwassen haan is te herkennen aan zijn roodkleurige snavel en poten. 'S Winters kleuren die lichtroze. Het verenpak van een struisvogelhaan is zwart.</p>

  Een volwassen haan is te herkennen aan zijn roodkleurige snavel en poten. 'S Winters kleuren die lichtroze. Het verenpak van een struisvogelhaan is zwart.

  Foto: Peter Roek
 • <p>De struisvogels in Sluis krijgen meel gevoerd, met daarin alle benodigde voedingsstoffen en vitamines. Ze worden bijgevoerd met diverse producten zoals luzernehooi, gras, mais, tarwe, haver, sojaschroot, bietenpulp en aardappelen.</p>

  De struisvogels in Sluis krijgen meel gevoerd, met daarin alle benodigde voedingsstoffen en vitamines. Ze worden bijgevoerd met diverse producten zoals luzernehooi, gras, mais, tarwe, haver, sojaschroot, bietenpulp en aardappelen.

  Foto: Peter Roek
 • <p>De inhoud van een struisvogelei is te vergelijken met die van 25 tot 30 kippeneieren. Een pas geboren kuiken heeft de grootte van een kip. Pasgelegde eieren worden op Monnikenwerve tien dagen gekoeld en gaan daarna de broedmachine in. Daar moeten ze 39 dagen in liggen. De laatste drie dagen liggen de eieren in een uitkomstkast, waar ze niet meer worden gekanteld.</p>

  De inhoud van een struisvogelei is te vergelijken met die van 25 tot 30 kippeneieren. Een pas geboren kuiken heeft de grootte van een kip. Pasgelegde eieren worden op Monnikenwerve tien dagen gekoeld en gaan daarna de broedmachine in. Daar moeten ze 39 dagen in liggen. De laatste drie dagen liggen de eieren in een uitkomstkast, waar ze niet meer worden gekanteld.

  Foto: Peter Roek
 • <p>De eieren worden in de broedmachine automatisch gekanteld. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijke factoren voor een succesvolle broedperiode. De broedtemperatuur is 36,2 graden.</p>

  De eieren worden in de broedmachine automatisch gekanteld. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijke factoren voor een succesvolle broedperiode. De broedtemperatuur is 36,2 graden.

  Foto: Peter Roek
 • <p>Niet alle eieren in de broedmachine zijn daadwerkelijk bevrucht. Pas na 14 dagen kunnen Susanne en Floris checken of het broeden kans van slagen heeft. "Met een halogeenlamp kijken we of de eieren bevrucht zijn", vertelt Floris.  Volledig doorzichtige eieren zijn niet bevrucht. Susanne en Floris verkopen geen broedeieren.</p>

  Niet alle eieren in de broedmachine zijn daadwerkelijk bevrucht. Pas na 14 dagen kunnen Susanne en Floris checken of het broeden kans van slagen heeft. "Met een halogeenlamp kijken we of de eieren bevrucht zijn", vertelt Floris.  Volledig doorzichtige eieren zijn niet bevrucht. Susanne en Floris verkopen geen broedeieren.

  Foto: Peter Roek
 • <p>Pasgeboren kuikens worden verwarmd onder een lamp. De eerste paar dagen staat in het teken van opdrogen en drinken. Pas na een paar dagen krijgen ze startvoer toegediend. Struisvogelkuikens zijn kwetsbaar. De eerste drie tot vier maanden zijn cruciaal.</p>

  Pasgeboren kuikens worden verwarmd onder een lamp. De eerste paar dagen staat in het teken van opdrogen en drinken. Pas na een paar dagen krijgen ze startvoer toegediend. Struisvogelkuikens zijn kwetsbaar. De eerste drie tot vier maanden zijn cruciaal.

  Foto: Peter Roek
 • <p>De jonge dieren groeien de eerste maanden als kool: gemiddeld een centimeter per dag.</p>

  De jonge dieren groeien de eerste maanden als kool: gemiddeld een centimeter per dag.

  Foto: Peter Roek
 • <p>Na een halfjaar gaan struisvogels ruien. Dan wordt ook pas zichtbaar of de vogels vrouwelijk of mannelijk zijn.</p>

  Na een halfjaar gaan struisvogels ruien. Dan wordt ook pas zichtbaar of de vogels vrouwelijk of mannelijk zijn.

  Foto: Peter Roek
 • <p>Bezoekers kunnen na de rondleiding verschillende struisvogelproducten kopen in het winkeltje op het bedrijf. Kritische geluiden van mensen die stellen dat de dieren niet thuishoren in Nederland, wuift De Bruijckere weg. "Ik verzorg de dieren met liefde en passie en nodig mensen van harte uit een kijkje te komen nemen", zo zegt ze.</p>

  Bezoekers kunnen na de rondleiding verschillende struisvogelproducten kopen in het winkeltje op het bedrijf. Kritische geluiden van mensen die stellen dat de dieren niet thuishoren in Nederland, wuift De Bruijckere weg. "Ik verzorg de dieren met liefde en passie en nodig mensen van harte uit een kijkje te komen nemen", zo zegt ze.

  Foto: Peter Roek
 • <p>Struisvogels zijn vatbaar voor vogelgriep. Het zijn echter geen dieren om 24 uur per dag binnen te houden, zegt Susanne. "We hebben een ontheffing voor een eventuele ophokplicht. Wanneer ze niet naar buiten kunnen, gaan ze elkaar pikken. Ze hebben de buitenuitloop nodig om hun energie kwijt te kunnen."</p>

  Struisvogels zijn vatbaar voor vogelgriep. Het zijn echter geen dieren om 24 uur per dag binnen te houden, zegt Susanne. "We hebben een ontheffing voor een eventuele ophokplicht. Wanneer ze niet naar buiten kunnen, gaan ze elkaar pikken. Ze hebben de buitenuitloop nodig om hun energie kwijt te kunnen."

  Foto: Peter Roek
 • <p>Voor de achttiende keer organiseert Struisvogelboerderij Monnikenwerve met Pinksteren een open weekend. Bezoekers kunnen op 23, 24, en 25 mei gratis een kijkje nemen aan de Hogeweg 1 in Sluis (Zld.). De deuren zijn alle dagen geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Net als voorgaande jaren verwachten Susanne en Floris 2.500 tot 4.000 bezoekers te mogen verwelkomen. Kijk voor meer informatie op <a href="http://destruisvogel.nl" target="_blank">www.destruisvogel.nl</a>.</p>

  Voor de achttiende keer organiseert Struisvogelboerderij Monnikenwerve met Pinksteren een open weekend. Bezoekers kunnen op 23, 24, en 25 mei gratis een kijkje nemen aan de Hogeweg 1 in Sluis (Zld.). De deuren zijn alle dagen geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Net als voorgaande jaren verwachten Susanne en Floris 2.500 tot 4.000 bezoekers te mogen verwelkomen. Kijk voor meer informatie op www.destruisvogel.nl.

  Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.