Pluimveehouderij

Foto & video

Eerste 2-etagestal voor vleeskuikens in Vlaanderen

Daniël en Wendy Saels in Halen (België) hebben nu vier rondes gedraaid in de eerste Vlaamse 2-etagestal voor vleeskuikens. Goed voor 50.000 dieren. Op 24 april, is er een open dag van 13.00 tot 18.00 uur. Adres: Ertsenrijkstraat 89.

Foto

 • <p>Vleeskuikenhouder Daniël Saels (48), hier met zijn zoontje Thim, bouwde de 2-etagestal naast twee bestaande stallen. Door te kiezen voor een 2-etagestal was hij 1.260 m2 grond kwijt in plaats van 2.500 m2 voor twee stallen.</p>

  Vleeskuikenhouder Daniël Saels (48), hier met zijn zoontje Thim, bouwde de 2-etagestal naast twee bestaande stallen. Door te kiezen voor een 2-etagestal was hij 1.260 m2 grond kwijt in plaats van 2.500 m2 voor twee stallen.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>De voorgevel van de door B&G stallenbouw uit Genk gebouwde nieuwe stal. Zowel onder als boven zitten Tulderhof Flash 3300-inlaatventielen. Op de achtergrond is een van de oude stallen zichtbaar. In totaal zitten in de twee oudere stallen nog 25.000 vleeskuikens. Boven de twee grote houten benedendeuren zit een groot rood rolluik dat de ingang van de bovenetage vormt.</p>

  De voorgevel van de door B&G stallenbouw uit Genk gebouwde nieuwe stal. Zowel onder als boven zitten Tulderhof Flash 3300-inlaatventielen. Op de achtergrond is een van de oude stallen zichtbaar. In totaal zitten in de twee oudere stallen nog 25.000 vleeskuikens. Boven de twee grote houten benedendeuren zit een groot rood rolluik dat de ingang van de bovenetage vormt.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Om ervoor te zorgen dat de lucht gelijkmatig de stal binnenkomt, heeft Daniël Saels aan de buitenkant van de stal over de volledige lengte van de stal een stalen damwand voor de inlaatventielen zitten.</p>

  Om ervoor te zorgen dat de lucht gelijkmatig de stal binnenkomt, heeft Daniël Saels aan de buitenkant van de stal over de volledige lengte van de stal een stalen damwand voor de inlaatventielen zitten.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Na een afwijzing op basis van de zogeheten geurstudie, opperde Saels om 13 meter hoge Reventa-uitlaatkokers achter de stal te zetten, zodat de emissie op voldoende hoogte in de lucht uitgescheiden zou worden. Dat is geaccepteerd. "Daardoor komt de stallucht in hogere luchtlagen en wordt de (ammoniak)lucht beter verspreid", aldus de vleeskippenhouder. Elke etage heeft een groep van vijf uitlaatkokers; die voor de bovenetage staan op het dak. Elke koker, met een diameter van 125 centimeter, kan 37.500 kuub per uur uitstoten. Er is vrijwel geen lichtinval via deze kokers.</p>

  Na een afwijzing op basis van de zogeheten geurstudie, opperde Saels om 13 meter hoge Reventa-uitlaatkokers achter de stal te zetten, zodat de emissie op voldoende hoogte in de lucht uitgescheiden zou worden. Dat is geaccepteerd. "Daardoor komt de stallucht in hogere luchtlagen en wordt de (ammoniak)lucht beter verspreid", aldus de vleeskippenhouder. Elke etage heeft een groep van vijf uitlaatkokers; die voor de bovenetage staan op het dak. Elke koker, met een diameter van 125 centimeter, kan 37.500 kuub per uur uitstoten. Er is vrijwel geen lichtinval via deze kokers.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Daniël Saels koos een steenkoolketel (toegelaten in België) van het Belgische merk Blockdias. Deze ketel met een capaciteit van 300 kW kost zo'n €40.000, dat is de helft van wat een houtsnipperketel van dezelfde capaciteit kost.</p>

  Daniël Saels koos een steenkoolketel (toegelaten in België) van het Belgische merk Blockdias. Deze ketel met een capaciteit van 300 kW kost zo'n €40.000, dat is de helft van wat een houtsnipperketel van dezelfde capaciteit kost.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Nu vult Saels de steenkool nog handmatig bij, maar op termijn wil hij een silo met vijzel plaatsen waarmee de steenkoolketel automatisch gevuld wordt.</p>

  Nu vult Saels de steenkool nog handmatig bij, maar op termijn wil hij een silo met vijzel plaatsen waarmee de steenkoolketel automatisch gevuld wordt.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>De warmwatertank is keurig geïsoleerd met pur. De volledige installatie is geplaatst door zijn zoon Jonas waarmee Daniël Saels weer kosten heeft uitgespaard.</p>

  De warmwatertank is keurig geïsoleerd met pur. De volledige installatie is geplaatst door zijn zoon Jonas waarmee Daniël Saels weer kosten heeft uitgespaard.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Voor de vijf Reventa-uitlaatkokers is bij de 3,5 meter hoge benedenetage aan de achterkant een uitsparing gelaten.</p>

  Voor de vijf Reventa-uitlaatkokers is bij de 3,5 meter hoge benedenetage aan de achterkant een uitsparing gelaten.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Door met de steenkoolketel verwarmd water door de heaters te sturen wordt de stal verwarmd. Het zijn emissiearme Reventa-heaters. Wanneer er geen warmtevraag is draaien de heaters toch op 20 procent, zodat aan de verplichting van de overheid van emissiearm wordt voldaan.</p>

  Door met de steenkoolketel verwarmd water door de heaters te sturen wordt de stal verwarmd. Het zijn emissiearme Reventa-heaters. Wanneer er geen warmtevraag is draaien de heaters toch op 20 procent, zodat aan de verplichting van de overheid van emissiearm wordt voldaan.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Op beide etages heeft Daniël Saels zelf oplierbare tl-buizen van het merk Hato geplaatst, aangekocht via de firma Droeshout. Deze lampen zijn zeer goed dimbaar en oerdegelijk volgens de vleeskippenhouder. Om de bovenetage te kunnen dragen staat er om de ongeveer 3 meter een rij stalen palen.</p>

  Op beide etages heeft Daniël Saels zelf oplierbare tl-buizen van het merk Hato geplaatst, aangekocht via de firma Droeshout. Deze lampen zijn zeer goed dimbaar en oerdegelijk volgens de vleeskippenhouder. Om de bovenetage te kunnen dragen staat er om de ongeveer 3 meter een rij stalen palen.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>De Tulderhof Flash 3300-inlaatventielen in de zijgevels van de beneden- en bovenetage worden volledig via de computer aangestuurd.</p>

  De Tulderhof Flash 3300-inlaatventielen in de zijgevels van de beneden- en bovenetage worden volledig via de computer aangestuurd.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Per stalzijde zijn er twee groepen inlaatventielen die door twee aparte elektromotoren worden bediend.</p>

  Per stalzijde zijn er twee groepen inlaatventielen die door twee aparte elektromotoren worden bediend.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>De stal heeft waterlijnen met drinknippels met lekbakjes van Impex. Daniël Saels: "De lekbakjes zijn heel belangrijk voor het droog houden van het strooisel."</p>

  De stal heeft waterlijnen met drinknippels met lekbakjes van Impex. Daniël Saels: "De lekbakjes zijn heel belangrijk voor het droog houden van het strooisel."

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>De voerlijnen zijn van Chore-Time. "Ook weer oerdegelijk, daar hoop ik nog heel lang mee te kunnen werken."</p>

  De voerlijnen zijn van Chore-Time. "Ook weer oerdegelijk, daar hoop ik nog heel lang mee te kunnen werken."

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Naast de apparatuur van Chore-Time in de nieuwe stal heeft Daniël Saels, omdat hij veel tarwe bijvoert, een tarwereiniger van dit merk.</p>

  Naast de apparatuur van Chore-Time in de nieuwe stal heeft Daniël Saels, omdat hij veel tarwe bijvoert, een tarwereiniger van dit merk.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Omdat hij de silo's per se tussen de stallen in wilde hebben staan, heeft Saels een constructie gecreëerd waarbij het voer over een van de oudere stallen naar de nieuwe 2-etagestal wordt vervoerd.</p>

  Omdat hij de silo's per se tussen de stallen in wilde hebben staan, heeft Saels een constructie gecreëerd waarbij het voer over een van de oudere stallen naar de nieuwe 2-etagestal wordt vervoerd.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>De mest van de bovenste etage wordt niet verwijderd via het rode rolluik aan de voorkant, maar wordt met een loader door drie mestluiken met harmonicaschuif geschoven en valt dan naar de benedenetage.</p>

  De mest van de bovenste etage wordt niet verwijderd via het rode rolluik aan de voorkant, maar wordt met een loader door drie mestluiken met harmonicaschuif geschoven en valt dan naar de benedenetage.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Voor de afvoer van het afvalwater van de bovenste etage tijdens het reinigen van die verdieping heeft Daniël Saels een afvoer laten maken.</p>

  Voor de afvoer van het afvalwater van de bovenste etage tijdens het reinigen van die verdieping heeft Daniël Saels een afvoer laten maken.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Doordat Saels het klimaat in de stal perfect kan conditioneren is het strooisel mooi droog.</p>

  Doordat Saels het klimaat in de stal perfect kan conditioneren is het strooisel mooi droog.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>Omdat het strooisel mooi droog is, hebben de vleeskuikens geen enkele last van voetzoollaesies.</p>

  Omdat het strooisel mooi droog is, hebben de vleeskuikens geen enkele last van voetzoollaesies.

  Foto: Dick van Doorn
 • <p>In de nieuwe stal heeft Daniël Saels nevelkoeling van MJTech Fogsystems uit Wernhout. "Hiermee kan ik de staltemperatuur in de zomer makkelijk 5 graden Celsius naar beneden halen."</p>

  In de nieuwe stal heeft Daniël Saels nevelkoeling van MJTech Fogsystems uit Wernhout. "Hiermee kan ik de staltemperatuur in de zomer makkelijk 5 graden Celsius naar beneden halen."

  Foto: Dick van Doorn

Of registreer je om te kunnen reageren.