Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:4 nov 2015

Uitbreiden voor meer flexibiliteit

Om uit te breiden kochten Jan-Hein en Sandra Nikkels een tweede locatie voor biologische leghennen en biologisch melkvee. Op deze locatie werkt een vaste medewerker, zodat ze zelf wat flexibeler worden.

Foto

 • Pluimveehouder Jan-Hein Nikkels (43) zag uitbreiden als een kans om flexibeler te worden. Daarom kocht hij in het voorjaar een tweede locatie, de Janses Hoeve in Holten (Overijssel). Deze ligt op 9 kilometer van de thuislocatie in Bathmen, waar hij met zijn vrouw Sandra (41) een biologisch legpluimveebedrijf met 27.000 hennen runt. ,,We willen een familiebedrijf blijven, maar wel met de mogelijkheid om eens een week op vakantie te kunnen of een dag vrij te nemen", vertelt Nikkels.

  Pluimveehouder Jan-Hein Nikkels (43) zag uitbreiden als een kans om flexibeler te worden. Daarom kocht hij in het voorjaar een tweede locatie, de Janses Hoeve in Holten (Overijssel). Deze ligt op 9 kilometer van de thuislocatie in Bathmen, waar hij met zijn vrouw Sandra (41) een biologisch legpluimveebedrijf met 27.000 hennen runt. ,,We willen een familiebedrijf blijven, maar wel met de mogelijkheid om eens een week op vakantie te kunnen of een dag vrij te nemen", vertelt Nikkels.

  Foto: Joris Telders
 • Uitbreiden bood die kans op meer flexibiliteit, vanwege de mogelijkheid om een fulltime medewerker in dienst te nemen. Bedrijfsleider Luc Jager (22, links op de foto) zwaait de scepter op de tweede locatie, met zowel melkvee als pluimvee. Daarnaast heeft Jan-Hein (rechts) nog een parttime medewerker voor enkele dagen in de week.

  Uitbreiden bood die kans op meer flexibiliteit, vanwege de mogelijkheid om een fulltime medewerker in dienst te nemen. Bedrijfsleider Luc Jager (22, links op de foto) zwaait de scepter op de tweede locatie, met zowel melkvee als pluimvee. Daarnaast heeft Jan-Hein (rechts) nog een parttime medewerker voor enkele dagen in de week.

  Foto: Joris Telders
 • Op de nieuwe locatie zijn twee nieuwe pluimveestallen gerealiseerd, die elk plek gaan bieden aan 11.000 biologische leghennen. Aan de buitenkant van beide stallen zit de wintergarten die overgaat in de uitloop. Tussen de tweede stallen zit vooraan een overkapping.

  Op de nieuwe locatie zijn twee nieuwe pluimveestallen gerealiseerd, die elk plek gaan bieden aan 11.000 biologische leghennen. Aan de buitenkant van beide stallen zit de wintergarten die overgaat in de uitloop. Tussen de tweede stallen zit vooraan een overkapping.

  Foto: Joris Telders
 • Onder de overkapping bevinden zich de voersilo's, mestbanden (voor de afvoer van mest naar containers) en is ruimte voor werkzaamheden. Naast beide stallen is een warmtewisselaar van Plettenburg geplaatst. De verwarmde buitenlucht droogt via beluchtingsbuizen in het volièresysteem de mest en dient daarnaast als ventilatie.

  Onder de overkapping bevinden zich de voersilo's, mestbanden (voor de afvoer van mest naar containers) en is ruimte voor werkzaamheden. Naast beide stallen is een warmtewisselaar van Plettenburg geplaatst. De verwarmde buitenlucht droogt via beluchtingsbuizen in het volièresysteem de mest en dient daarnaast als ventilatie.

  Foto: Joris Telders
 • In de stal is nokventilatie geïnstalleerd op basis van een gelijkdruksysteem. Hierdoor wordt het klimaat niet verstoord wanneer de luiken naar de wintergarten opengaan; bij ventilatie op basis van onderdruk zou de lucht via de luiken aan de zijkant naar binnen worden gezogen. Elke stal is verdeeld in vier secties; volgens de SKAL-reglementen voor de biologische legpluimveehouderij mogen er maximaal 3.000 hennen per afdeling gehouden worden. In 2012 is Nikkels op de thuislocatie omgeschakeld van Freiland naar biologisch. Dit bevalt goed. ,,Vanwege de lage bezetting kun je de hennen relatief gemakkelijk houden."

  In de stal is nokventilatie geïnstalleerd op basis van een gelijkdruksysteem. Hierdoor wordt het klimaat niet verstoord wanneer de luiken naar de wintergarten opengaan; bij ventilatie op basis van onderdruk zou de lucht via de luiken aan de zijkant naar binnen worden gezogen. Elke stal is verdeeld in vier secties; volgens de SKAL-reglementen voor de biologische legpluimveehouderij mogen er maximaal 3.000 hennen per afdeling gehouden worden. In 2012 is Nikkels op de thuislocatie omgeschakeld van Freiland naar biologisch. Dit bevalt goed. ,,Vanwege de lage bezetting kun je de hennen relatief gemakkelijk houden."

  Foto: Joris Telders
 • In de stallen is gekozen voor ruimte en licht. Ze zijn ingericht met twee rijen van het Comfort 2 inside volièresysteem van Jansen Poultry Equipment. De verhouding vloer-/rooster-oppervlak is met 70/30% ruim. Er wordt nog gewerkt aan de laatste loodjes om de stallen gebruiksklaar te maken, zodat op 11 november de eerste ronde hennen verwelkomt kan worden. ,,Lohmann Brown Lite, want daar hebben we goede ervaring mee: weinig uitval bij de kippen en veel courante eieren.''

  In de stallen is gekozen voor ruimte en licht. Ze zijn ingericht met twee rijen van het Comfort 2 inside volièresysteem van Jansen Poultry Equipment. De verhouding vloer-/rooster-oppervlak is met 70/30% ruim. Er wordt nog gewerkt aan de laatste loodjes om de stallen gebruiksklaar te maken, zodat op 11 november de eerste ronde hennen verwelkomt kan worden. ,,Lohmann Brown Lite, want daar hebben we goede ervaring mee: weinig uitval bij de kippen en veel courante eieren.''

  Foto: Joris Telders
 • In het staldak zitten meer lichtplaten dan verplicht volgens de SKAL-reglementen en ook de wintergarten is volledig overdekt met lichtplaten. Nikkels wil met de lichte en ruime opzet de kippen stimuleren naar buiten te gaan en pikkerij voorkomen. De weides buiten de uitloop moeten nog omrasterd worden.

  In het staldak zitten meer lichtplaten dan verplicht volgens de SKAL-reglementen en ook de wintergarten is volledig overdekt met lichtplaten. Nikkels wil met de lichte en ruime opzet de kippen stimuleren naar buiten te gaan en pikkerij voorkomen. De weides buiten de uitloop moeten nog omrasterd worden.

  Foto: Joris Telders
 • Ook in het eierlokaal is gekozen voor licht. De grote ramen aan de voorkant bieden de werknemers straks uitzicht op de weilanden en buitenuitloop van de hennen. De halfronde deur links biedt toegang tot de opslag voor de eieren. Achterin bevindt zich een hygiënesluis, zeker gezien de twee bedrijfslocaties van groot belang.

  Ook in het eierlokaal is gekozen voor licht. De grote ramen aan de voorkant bieden de werknemers straks uitzicht op de weilanden en buitenuitloop van de hennen. De halfronde deur links biedt toegang tot de opslag voor de eieren. Achterin bevindt zich een hygiënesluis, zeker gezien de twee bedrijfslocaties van groot belang.

  Foto: Joris Telders
 • Op de nieuwe locatie worden naast de biologische hennen ook 60 melkkoeien gehouden, eveneens biologisch. In de bestaande stal heeft Nikkels een nieuwe robot geplaatst. De combinatie melkvee en pluimvee levert nog een uitdaging op: de planning is om het melkvee te weiden in de kippenuitloop. Logistiek gezien een uitdaging, aangezien de kippen verdeeld over acht weides van circa 1,5 hectare naar buiten kunnen, overeenkomstig met de secties in de stal.

  Op de nieuwe locatie worden naast de biologische hennen ook 60 melkkoeien gehouden, eveneens biologisch. In de bestaande stal heeft Nikkels een nieuwe robot geplaatst. De combinatie melkvee en pluimvee levert nog een uitdaging op: de planning is om het melkvee te weiden in de kippenuitloop. Logistiek gezien een uitdaging, aangezien de kippen verdeeld over acht weides van circa 1,5 hectare naar buiten kunnen, overeenkomstig met de secties in de stal.

  Foto: Joris Telders
 • De bedoeling is dat zowel de twee bedrijfstakken als de twee locaties elkaar gaan versterken. ,,We willen de kringlopen sluiten", aldus Nikkels. Het gras in de uitloop van beide locaties kan door de combinatie van pluimvee en melkvee een tweede maal benut worden: ook als ruwvoer voor de koeien.

  De bedoeling is dat zowel de twee bedrijfstakken als de twee locaties elkaar gaan versterken. ,,We willen de kringlopen sluiten", aldus Nikkels. Het gras in de uitloop van beide locaties kan door de combinatie van pluimvee en melkvee een tweede maal benut worden: ook als ruwvoer voor de koeien.

  Foto: Joris Telders

Eén reactie

 • maartje gussinklo

  Jan Hein en Sandra, succes met jullie nieuwe (tweede bedrijf). We komen snel een keertje langs. Groetjes Bart en Maartje

Of registreer je om te kunnen reageren.