Pluimveehouderij

Foto & video 3 reactieslaatste update:1 dec 2015

Innovatieve Windstreek-stal geopend

Vleeskuikenhouder Robert Nijkamp in het Overijsselse Raalte bouwde een innovatieve stal: de Windstreekstal. Het idee voor de stal komt uit het project Pluimvee met Smaak van Wageningen UR. Nijkamp heeft zo’n zes jaar aan de ontwikkeling en bouw van deze stal gewerkt. Donderdag 12 november werd de stal officieel geopend.

Foto

 • Robert Nijkamp heeft met zijn vrouw Renate en hun drie kinderen een bedrijf met rundvee en vleeskuikens. De Windstreekstal is hun derde kuikenstal. Bij een scharrelbezetting (12,5 kuikens per vierkante meter) kunnen er 26.000 kuikens in.

  Robert Nijkamp heeft met zijn vrouw Renate en hun drie kinderen een bedrijf met rundvee en vleeskuikens. De Windstreekstal is hun derde kuikenstal. Bij een scharrelbezetting (12,5 kuikens per vierkante meter) kunnen er 26.000 kuikens in.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Windstreekstal valt op door zijn gebogen dakconstructie. Deze vorm zorgt voor een optimale natuurlijke ventilatie. Bolling en hellingshoek zijn daarop afgestemd. Sommen automatisering + elektrotechniek ontwikkelde het volledig geautomatiseerde klimaatsysteem waarbij met minimaal energieverbruik een optimaal stalklimaat wordt gerealiseerd, afgestemd op de gevoelstemperatuur van de kuikens (een belangrijke innovatie van het Windstreek-systeem).

  De Windstreekstal valt op door zijn gebogen dakconstructie. Deze vorm zorgt voor een optimale natuurlijke ventilatie. Bolling en hellingshoek zijn daarop afgestemd. Sommen automatisering + elektrotechniek ontwikkelde het volledig geautomatiseerde klimaatsysteem waarbij met minimaal energieverbruik een optimaal stalklimaat wordt gerealiseerd, afgestemd op de gevoelstemperatuur van de kuikens (een belangrijke innovatie van het Windstreek-systeem).

  Foto: Ronald Hissink
 • De lage zijde van de stal is 4 meter hoog. Hier komt de lucht de stal binnen. Aan de hoge kant van de stal gaat de lucht mengen met de stallucht.

  De lage zijde van de stal is 4 meter hoog. Hier komt de lucht de stal binnen. Aan de hoge kant van de stal gaat de lucht mengen met de stallucht.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De hoge zijde van de stal is 11,5 meter hoog. Aan de onderkant kan ook lucht de stal binnen komen door windbreekgaas. Door regelbare gevelopeningen bovenin deze zijwand kan lucht de stal verlaten.

  De hoge zijde van de stal is 11,5 meter hoog. Aan de onderkant kan ook lucht de stal binnen komen door windbreekgaas. Door regelbare gevelopeningen bovenin deze zijwand kan lucht de stal verlaten.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Aan de lage zijde van de stal bevinden zich twee rijen broedkappen, voor de opvang van de jonge kuikens. Peter Groot Koerkamp van Wageningen UR, indertijd projectleider van Pluimvee met Smaak, noemde de Windstreek tijdens de officiële opening in feite één grote uitloop met een stal (de broedkappen) erin.

  Aan de lage zijde van de stal bevinden zich twee rijen broedkappen, voor de opvang van de jonge kuikens. Peter Groot Koerkamp van Wageningen UR, indertijd projectleider van Pluimvee met Smaak, noemde de Windstreek tijdens de officiële opening in feite één grote uitloop met een stal (de broedkappen) erin.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ook oudere kuikens zitten graag onder de door VDL Agrotech ontwikkelde broedkappen, die in de tekeningen van het Windstreek-concept van het project Pluimvee met Smaak de vorm van een paraplu hadden. De lucht onder de broedkappen wordt verwarmd met behulp van infraroodpanelen. Dat alleen dit gedeelte van de Windstreekstal wordt verwarmd, zorgt voor een substantiële verlaging van de energiekosten ten opzichte van een traditionele stal, zei Brian van Hooff, directeur van VDL Agrotech, tijdens de opening. Hij ziet ook toepassingsmogelijkheden van de broedkappen in traditionele kuikenstallen.

  Ook oudere kuikens zitten graag onder de door VDL Agrotech ontwikkelde broedkappen, die in de tekeningen van het Windstreek-concept van het project Pluimvee met Smaak de vorm van een paraplu hadden. De lucht onder de broedkappen wordt verwarmd met behulp van infraroodpanelen. Dat alleen dit gedeelte van de Windstreekstal wordt verwarmd, zorgt voor een substantiële verlaging van de energiekosten ten opzichte van een traditionele stal, zei Brian van Hooff, directeur van VDL Agrotech, tijdens de opening. Hij ziet ook toepassingsmogelijkheden van de broedkappen in traditionele kuikenstallen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Onder de broedkappen ligt een oprolbare mat waarmee het strooisel enkele keren per ronde kan worden verwijderd. Strooiselverwijdering kan ook door een vijzelgoot in het midden van de scharrelruimte. De vloer is om die reden op afschot gelegd. De verwachting is dat de uitstoot van ammoniak beperkt zal zijn door indroging van het strooisel en het af en toe verwijderen van strooisel. Dit wordt in de pilotstal onderzocht.

  Onder de broedkappen ligt een oprolbare mat waarmee het strooisel enkele keren per ronde kan worden verwijderd. Strooiselverwijdering kan ook door een vijzelgoot in het midden van de scharrelruimte. De vloer is om die reden op afschot gelegd. De verwachting is dat de uitstoot van ammoniak beperkt zal zijn door indroging van het strooisel en het af en toe verwijderen van strooisel. Dit wordt in de pilotstal onderzocht.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de scharrelruimte nam de 23,5 meter brede en 60 meter lange stal lopen vier voerlijnen met VDL Valenta-voerpannen en vijf drinklijnen, en een lijn met VDL Rotra-voerstrooiers. Ook onder elke broedkap zit een voer- en een drinklijn.

  In de scharrelruimte nam de 23,5 meter brede en 60 meter lange stal lopen vier voerlijnen met VDL Valenta-voerpannen en vijf drinklijnen, en een lijn met VDL Rotra-voerstrooiers. Ook onder elke broedkap zit een voer- en een drinklijn.

  Foto: Hans Bijleveld
 • In het midden van de stal en langs de hoge zijde zijn twee keer rijen verhogingen, etages met zitroosters. Via strobalen kunnen de kuikens op deze etages komen. Het maakt deel uit van het creëren van verschillende (klimaat)zones en leefniveaus in de stal waar de kuikens hun natuurlijk gedrag kunnen uitvoeren.

  In het midden van de stal en langs de hoge zijde zijn twee keer rijen verhogingen, etages met zitroosters. Via strobalen kunnen de kuikens op deze etages komen. Het maakt deel uit van het creëren van verschillende (klimaat)zones en leefniveaus in de stal waar de kuikens hun natuurlijk gedrag kunnen uitvoeren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Kuikens maken gebruik van de etages om te rusten. Deze etages, ook wel springtafels of vides genoemd, hebben een totaal oppervlak van 440 vierkante meter, die mag worden meegeteld als leefoppervlak voor de kuikens.

  Kuikens maken gebruik van de etages om te rusten. Deze etages, ook wel springtafels of vides genoemd, hebben een totaal oppervlak van 440 vierkante meter, die mag worden meegeteld als leefoppervlak voor de kuikens.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Tijdens de officiële van de Windstreekstal, die een Proefstatus heeft, waren de etages in het midden van de stal omhoog gelierd om plaats te maken voor de genodigden. De Windstreekstal voldoet aan de dierenwelzijnsnormen van het Beter Leven-keurmerk voor één ster.

  Tijdens de officiële van de Windstreekstal, die een Proefstatus heeft, waren de etages in het midden van de stal omhoog gelierd om plaats te maken voor de genodigden. De Windstreekstal voldoet aan de dierenwelzijnsnormen van het Beter Leven-keurmerk voor één ster.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het eerste koppel scharrelkuikens gaat begin december naar slachterij Plukon, een van de participanten in het Windstreek-consortium. Ze zijn dan acht weken oud. Op 11 december is er een open dag. Nijkamp verwacht dan wat resultaten van het eerste koppel te kunnen vermelden en ook van een koppel van een van zijn twee traditionele stallen die week na het Windstreek-koppel wordt geslacht. Plukon-directeur Peter Poortinga heeft vertrouwen in het Windstreek-concept en verwacht dat het opgang zal maken in de sector.

  Het eerste koppel scharrelkuikens gaat begin december naar slachterij Plukon, een van de participanten in het Windstreek-consortium. Ze zijn dan acht weken oud. Op 11 december is er een open dag. Nijkamp verwacht dan wat resultaten van het eerste koppel te kunnen vermelden en ook van een koppel van een van zijn twee traditionele stallen die week na het Windstreek-koppel wordt geslacht. Plukon-directeur Peter Poortinga heeft vertrouwen in het Windstreek-concept en verwacht dat het opgang zal maken in de sector.

  Foto: Hans Bijleveld

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.