Pluimveehouderij

Foto & video 7 reacties

Freilandstal met Vike-volièresysteem

Egbert van der Veen legt in Bergentheim (Ov.) de laatste hand aan zijn nieuwe Freilandstal. Het is de derde pluimveestal op het bedrijf. Van der Veen kan straks 50.000 Freiland- en 22.000 scharrelhennen houden. Vrijdag 19 september is er een open dag.

Foto

 • Egbert (57) en Welmer (26) van der Veen breiden hun pluimveebedrijf in het Overijsselse Bergentheim uit met een Freilandstal. Die biedt plaatst aan 34.000 hennen. In drie stallen houden de pluimveehouders straks 50.000 Freiland- en 22.000 scharrelhennen. Het bedrijf heeft 29 hectare in gebruik. De pluimveehouders houden ook tachtig stuks vleesvee (Blonde d’Aquitaines).

  Egbert (57) en Welmer (26) van der Veen breiden hun pluimveebedrijf in het Overijsselse Bergentheim uit met een Freilandstal. Die biedt plaatst aan 34.000 hennen. In drie stallen houden de pluimveehouders straks 50.000 Freiland- en 22.000 scharrelhennen. Het bedrijf heeft 29 hectare in gebruik. De pluimveehouders houden ook tachtig stuks vleesvee (Blonde d’Aquitaines).

  Foto: Ronald Hissink
 • Rond de eeuwwisseling besloot Van der Veen vol in te zetten op legpluimvee. De melkveetak met 45 dieren stootte hij af. In 2001 werd de kooistal uit 1967 ingericht met een volièresysteem. In 2006 werd stal 2 in gebruik genomen. Die brandde na 10 maanden af, waarna de stal in 2007 weer werd opgebouwd.

  Rond de eeuwwisseling besloot Van der Veen vol in te zetten op legpluimvee. De melkveetak met 45 dieren stootte hij af. In 2001 werd de kooistal uit 1967 ingericht met een volièresysteem. In 2006 werd stal 2 in gebruik genomen. Die brandde na 10 maanden af, waarna de stal in 2007 weer werd opgebouwd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzichtsfoto van het bedrijf van Van der Veen. Van links naar rechts zijn de drie pluimveestallen te zien, de machineopslag en de vleesveestal.

  Overzichtsfoto van het bedrijf van Van der Veen. Van links naar rechts zijn de drie pluimveestallen te zien, de machineopslag en de vleesveestal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is 105 meter lang, 23 meter breed en kostte omgerekend €32 per kip. Achter de twee grootste pluimveestallen staan bijzondere stofkappen, met een beweegbare achterwand. Daarmee kan Van der Veen de uitgaande stallucht sturen.

  De stal is 105 meter lang, 23 meter breed en kostte omgerekend €32 per kip. Achter de twee grootste pluimveestallen staan bijzondere stofkappen, met een beweegbare achterwand. Daarmee kan Van der Veen de uitgaande stallucht sturen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ventilatoren in de achtergevel van de stal zijn schuin geplaatst, om de uitgaande lucht naar boven te sturen.

  De ventilatoren in de achtergevel van de stal zijn schuin geplaatst, om de uitgaande lucht naar boven te sturen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op deze foto is goed te zien hoe de lucht straks de stofkap binnenkomt. De achterwand van de stofkap, rechts op de foto, is beweegbaar, zodat Van der Veen de luchtsnelheid kan bepalen.

  Op deze foto is goed te zien hoe de lucht straks de stofkap binnenkomt. De achterwand van de stofkap, rechts op de foto, is beweegbaar, zodat Van der Veen de luchtsnelheid kan bepalen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzicht van de stal, gemaakt vanuit de skybox. De stal is ingericht met drie rijen van het Vike-volièresysteem, van Farmer Nederland. “Het is een vrij nieuw systeem, dat ik vorig jaar op de beurs in Hardenberg heb gezien”, aldus Van der Veen. Hij zag het systeem in de praktijk bij Torsius in Renswoude (U.) en Neppelenbroek in Lemelervelde (Ov.). “Het is een degelijk systeem, dat veel overzicht biedt”, aldus de pluimveehouder.

  Overzicht van de stal, gemaakt vanuit de skybox. De stal is ingericht met drie rijen van het Vike-volièresysteem, van Farmer Nederland. “Het is een vrij nieuw systeem, dat ik vorig jaar op de beurs in Hardenberg heb gezien”, aldus Van der Veen. Hij zag het systeem in de praktijk bij Torsius in Renswoude (U.) en Neppelenbroek in Lemelervelde (Ov.). “Het is een degelijk systeem, dat veel overzicht biedt”, aldus de pluimveehouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van der Veen koos bewust voor een skybox, om mensen gelegenheid te geven een kijkje te nemen in de stal. Het bedrijf ligt aan de doorgaande weg. ’s Zomers fietsen veel toeristen voorbij. “Zij zien de kippen buiten lopen en zijn benieuwd naar de inrichting van de stal. Die kunnen we straks mooi laten zien. We hebben niets te verbergen”, aldus Van der Veen.

  Van der Veen koos bewust voor een skybox, om mensen gelegenheid te geven een kijkje te nemen in de stal. Het bedrijf ligt aan de doorgaande weg. ’s Zomers fietsen veel toeristen voorbij. “Zij zien de kippen buiten lopen en zijn benieuwd naar de inrichting van de stal. Die kunnen we straks mooi laten zien. We hebben niets te verbergen”, aldus Van der Veen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestbanden worden belucht met stallucht: 0,5 kuub per dier per dag. In de toekomst wil Van der Veen graag nog eens een mestloods met een drogingssysteem neerzetten. “Daar had ik graag die €150.000 voor gebruikt die ik nu moet investeren in dierrechten”, aldus de ondernemer. Van der Veen vindt het een hard gelag dat de pluimveehouders hun mest goed kwijt kunnen, maar toch in productierechten moeten investeren. “Ik voel me benadeeld.”

  De mestbanden worden belucht met stallucht: 0,5 kuub per dier per dag. In de toekomst wil Van der Veen graag nog eens een mestloods met een drogingssysteem neerzetten. “Daar had ik graag die €150.000 voor gebruikt die ik nu moet investeren in dierrechten”, aldus de ondernemer. Van der Veen vindt het een hard gelag dat de pluimveehouders hun mest goed kwijt kunnen, maar toch in productierechten moeten investeren. “Ik voel me benadeeld.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Het volièresysteem is uitgerust met Volito-legnesten. Het uitdrijfsysteem spreekt Van der Veen aan. Dode kippen liggen altijd in het zicht. Dat maakt de nestcontrole er een stuk gemakkelijker op. Van der Veen koos voor drinknippels zonder cupjes. “Daar blijft vaak rommel in liggen. Ze zijn niet hygiënisch.” Detail: de nippels hangen boven de mestband, om het risico op natte plekken door morsende kippen te verkleinen.

  Het volièresysteem is uitgerust met Volito-legnesten. Het uitdrijfsysteem spreekt Van der Veen aan. Dode kippen liggen altijd in het zicht. Dat maakt de nestcontrole er een stuk gemakkelijker op. Van der Veen koos voor drinknippels zonder cupjes. “Daar blijft vaak rommel in liggen. Ze zijn niet hygiënisch.” Detail: de nippels hangen boven de mestband, om het risico op natte plekken door morsende kippen te verkleinen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Onder de systeemrijen zijn mestschuiven geplaatst.

  Onder de systeemrijen zijn mestschuiven geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van der Veen koos voor brede uitloopschuiven.

  Van der Veen koos voor brede uitloopschuiven.

  Foto: Ronald Hissink
 • Beeld van de luchtinlaatventielen, met daarboven de lichtstraat.

  Beeld van de luchtinlaatventielen, met daarboven de lichtstraat.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kippen kunnen aan beide zijden van de stal naar buiten, via de overdekte uitlopen.

  De kippen kunnen aan beide zijden van de stal naar buiten, via de overdekte uitlopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De verharding langs de overdekte uitlopen moet voorkomen dat het een modderpoel wordt in de eerste meters van de buitenuitloop.

  De verharding langs de overdekte uitlopen moet voorkomen dat het een modderpoel wordt in de eerste meters van de buitenuitloop.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kippen komen op 29 september. Van der Veen gaat werken met drie leeftijden. Hij houdt straks in twee stallen Dekalb White-hennen (Freiland en scharrel). In de andere stal houdt hij Bovans Brown-hennen.

  De kippen komen op 29 september. Van der Veen gaat werken met drie leeftijden. Hij houdt straks in twee stallen Dekalb White-hennen (Freiland en scharrel). In de andere stal houdt hij Bovans Brown-hennen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aan de voorzijde van de nieuwe stal heeft Van der Veen een nieuw eierlokaal ingericht. De ruimte heeft dankzij de antracietkleurige gevel een mooie uitstraling.

  Aan de voorzijde van de nieuwe stal heeft Van der Veen een nieuw eierlokaal ingericht. De ruimte heeft dankzij de antracietkleurige gevel een mooie uitstraling.

  Foto: Ronald Hissink
 • Er is een ook een nieuwe kantine, met daarvoor een hygiënesluis.

  Er is een ook een nieuwe kantine, met daarvoor een hygiënesluis.

  Foto: Ronald Hissink
 • De eieropslag.

  De eieropslag.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voorafgaand aan de open dag is het een drukte van belang in het eierlokaal. De eieren uit de twee andere stallen worden hier ook verzameld. Het inpakken gebeurt met een Mopack 70 een Cobot Palletizer.

  Voorafgaand aan de open dag is het een drukte van belang in het eierlokaal. De eieren uit de twee andere stallen worden hier ook verzameld. Het inpakken gebeurt met een Mopack 70 een Cobot Palletizer.

  Foto: Ronald Hissink
 • De robot zorgt voor werkgemak. De arbeid in het eierlokaal komt iedere dag terug en is fysiek zwaar.

  De robot zorgt voor werkgemak. De arbeid in het eierlokaal komt iedere dag terug en is fysiek zwaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de eierautomaat op het bedrijf. Van der Veen is sinds kort ook gecertificeerd pakstationhouder. Een deel van de eieren gaat rechtstreeks naar de lokale supermarkt. Ook levert hij aan enkele boerderijwinkels. In combinatie met de eigen huisverkoop zet hij wekelijks 10.000 eieren in eigen beheer af. De overige eieren gaan naar eierhandel Van Zetten.

  Dit is de eierautomaat op het bedrijf. Van der Veen is sinds kort ook gecertificeerd pakstationhouder. Een deel van de eieren gaat rechtstreeks naar de lokale supermarkt. Ook levert hij aan enkele boerderijwinkels. In combinatie met de eigen huisverkoop zet hij wekelijks 10.000 eieren in eigen beheer af. De overige eieren gaan naar eierhandel Van Zetten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vrijdag 19 september is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 15.00 en 19.00 uur welkom aan de Hardenbergerweg 27. Lees in Pluimveehouderij binnenkort meer over de visie en toekomstplannen van deze ondernemer.

  Vrijdag 19 september is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 15.00 en 19.00 uur welkom aan de Hardenbergerweg 27. Lees in Pluimveehouderij binnenkort meer over de visie en toekomstplannen van deze ondernemer.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Probe

  Prachtig project. Hopelijk wordt het een winstgevend gebeuren. In dat geval iedereen blij. Maar tot die tijd helpt dit project niet het rendement van de sector verbeteren. En voelen anderen hier zich door benadeelt. Hoe kan de eierhandel dit soort stallen oppakken. In de kalversector wordt er in tijden van overschot geen uitbreiding geaccepteerd door de afnemers. Of heeft de eierhandel niet dezelfde belangen?
  Begrijp me goed: ik gun deze mensen van harte deze uitbreiding. Geniet van ondernemerschap. Maar om nog meer te produceren van iets wat echt overvoerd is.... Ik kan er echt niet bij.

 • info173

  Mooi bedrijf. Toch vind ik het apart dat er meer leeftijden op 1 bedrijf komen. Dit lijkt me uit hygiene oogpunt niet erg wenselijk. En waarom een hygienesluis maken als de kippen buiten toch in aanraking kunnen komen met vreemde bacterien en virussen? Begrijp me goed alles ziet er prachtig uit maar dit zijn toch zaken die ik moeilijk kan begrijpen.

 • John*

  het is toch prettig als je lekker gedoucht de stal kan verlaten.

 • alex.janssen1

  compliment aan dergelijke echte gezinsbedrijven. jammer genoeg kom je deze combinatie vader en opvolger niet zo vaak meer tegen. daarom nogmaals chapeau en veel succes met jullie nieuwe stal.

 • FarmerNL

  Wij als Farmer Nederland hebben ook de derde stal bij de Fam vd Veen mogen ingerichten en wensen hun veel succes met de nieuwe stal.
  Innovatie blijft onze kracht.

 • ross25

  Het is een voorrecht om kippenrechten van een ander te mogen kopen of gebruiken. Er is voldoende productie. Binnen het monopolyspel ook ruimte laten voor een ander is niet verkeerd.

 • harmenschroer

  Mooie stal en installatie uiterraad!. Veel succes met de nieuwe stal.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.