Pluimveehouderij

Foto & video 5821 x bekeken 5 reacties

Veel daglicht in Sunbro-kuikenstal 2.0

Paul Grefte heeft op zijn bedrijfslocatie in Markelo (Ov.) een bijzondere vleeskuikenstal gebouwd. Via grote ramen in de zijwanden en lichtkoepels op het dak komt veel daglicht binnen. Grefte wil met zijn stal verschillende vleesconcepten kunnen bedienen.

Foto

 • Paul en Monique Grefte (links op de foto) hebben 400.000 kuikenplaatsen op locaties in Hengevelde, Ruurlo en Markelo. De thuislocatie is in Hengevelde. Daar ondernemen ze aan de rand van het dorp. “Het is geen plek om uit te breiden”, aldus Paul Grefte. De locatie in Markelo leent zich daar wel voor. Op de foto poseren Paul en Monique met bedrijfsleiders Peter en Maria Gunnink, die de verantwoordelijk hebben over de locatie in Markelo. Dennis te Veldhuis is bedrijfsleider in Ruurlo. Linda Goeree werkt parttime mee.

  Paul en Monique Grefte (links op de foto) hebben 400.000 kuikenplaatsen op locaties in Hengevelde, Ruurlo en Markelo. De thuislocatie is in Hengevelde. Daar ondernemen ze aan de rand van het dorp. “Het is geen plek om uit te breiden”, aldus Paul Grefte. De locatie in Markelo leent zich daar wel voor. Op de foto poseren Paul en Monique met bedrijfsleiders Peter en Maria Gunnink, die de verantwoordelijk hebben over de locatie in Markelo. Dennis te Veldhuis is bedrijfsleider in Ruurlo. Linda Goeree werkt parttime mee.

  Foto: Ronald Hissink
 • Grefte zette in Markelo de Sunbro 2.0-stal neer. Hij ontwikkelde dit staltype, dat is gebaseerd op het Terra Sea-concept. Een van de belangrijkste aspecten daarbij is dat de inlaatlucht wordt geconditioneerd. Grefte zette op zijn bedrijfslocatie in Ruurlo vier jaar geleden een Sunbro-stal neer. Ook kuikenhouder Dick Schieven uit Zieuwent (Gld.) bouwde twee jaar geleden zo’n stal. De stal in Markelo wijkt op verschillende punten af van zijn voorgangers.

  Grefte zette in Markelo de Sunbro 2.0-stal neer. Hij ontwikkelde dit staltype, dat is gebaseerd op het Terra Sea-concept. Een van de belangrijkste aspecten daarbij is dat de inlaatlucht wordt geconditioneerd. Grefte zette op zijn bedrijfslocatie in Ruurlo vier jaar geleden een Sunbro-stal neer. Ook kuikenhouder Dick Schieven uit Zieuwent (Gld.) bouwde twee jaar geleden zo’n stal. De stal in Markelo wijkt op verschillende punten af van zijn voorgangers.

  Foto: Ronald Hissink
 • In aanloop naar de open dag op vrijdag 5 september wordt nog hard gewerkt aan de laatste loodjes. De foto’s zijn gemaakt op vrijdag 22 augustus.

  In aanloop naar de open dag op vrijdag 5 september wordt nog hard gewerkt aan de laatste loodjes. De foto’s zijn gemaakt op vrijdag 22 augustus.

  Foto: Ronald Hissink
 • Grefte koos voor een bijzonder frontpaneel, dat uit het lood staat. Achter dit paneel staan vier zeecontainers. Hierin is het gros van de techniek weggewerkt. Grefte heeft brandveiligheid hoog in het vaandel staan. Door de technische installaties buiten de stalmuren te plaatsen, loopt hij minder risico’s.

  Grefte koos voor een bijzonder frontpaneel, dat uit het lood staat. Achter dit paneel staan vier zeecontainers. Hierin is het gros van de techniek weggewerkt. Grefte heeft brandveiligheid hoog in het vaandel staan. Door de technische installaties buiten de stalmuren te plaatsen, loopt hij minder risico’s.

  Foto: Ronald Hissink
 • Grefte kan de kuikens in de Sunbro-stal grootbrengen volgens een natuurlijk dag- en nachtritme. Grote ramen in beide zijwanden van de stal zorgen voor veel inval van daglicht. Op beide dakhellingen zijn tien lichtkoepels geplaatst.

  Grefte kan de kuikens in de Sunbro-stal grootbrengen volgens een natuurlijk dag- en nachtritme. Grote ramen in beide zijwanden van de stal zorgen voor veel inval van daglicht. Op beide dakhellingen zijn tien lichtkoepels geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Grefte heeft goede ervaringen met de lichtkoepels. Op alle bedrijfslocaties heeft hij straks een stal met lichtkoepels. Volgens de kuikenhouder zorgt het daglicht voor actieve en gezonde kuikens. “Dat zorgt voor veel werkplezier. Ik lever er graag een puntje voerconversie voor in.”

  Grefte heeft goede ervaringen met de lichtkoepels. Op alle bedrijfslocaties heeft hij straks een stal met lichtkoepels. Volgens de kuikenhouder zorgt het daglicht voor actieve en gezonde kuikens. “Dat zorgt voor veel werkplezier. Ik lever er graag een puntje voerconversie voor in.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Close-up van een van de lichtkoepels. Grefte kan zowel de lichtkoepels op het dak als de ramen in de zijwanden volledig afsluiten. “Ik kan de stal volledig verduisteren. Met het daglicht kan ik in deze stal kiezen om voor verschillende concepten te produceren”, aldus Grefte.

  Close-up van een van de lichtkoepels. Grefte kan zowel de lichtkoepels op het dak als de ramen in de zijwanden volledig afsluiten. “Ik kan de stal volledig verduisteren. Met het daglicht kan ik in deze stal kiezen om voor verschillende concepten te produceren”, aldus Grefte.

  Foto: Ronald Hissink
 • Rolluiken aan de buitenzijde van de stal zorgen dat er geen daglicht meer binnenkomt via de ramen.

  Rolluiken aan de buitenzijde van de stal zorgen dat er geen daglicht meer binnenkomt via de ramen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzicht van de stal, die bestaat uit twee delen. Grefte spreekt dan ook van twee stallen in één. De totale vloeroppervlakte van beide staldelen is 4.350 vierkante meter, goed voor 94.000 kuikenplaatsen. Rechts op de foto is de wand zichtbaar die beide stalhelften scheidt. Daarboven bevindt zich het luchtkanaal.

  Overzicht van de stal, die bestaat uit twee delen. Grefte spreekt dan ook van twee stallen in één. De totale vloeroppervlakte van beide staldelen is 4.350 vierkante meter, goed voor 94.000 kuikenplaatsen. Rechts op de foto is de wand zichtbaar die beide stalhelften scheidt. Daarboven bevindt zich het luchtkanaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De luchtinlaatventielen zijn onder de lichtstraat geplaatst, op nog geen meter hoogte. De inlaatlucht wordt geconditioneerd. Dat gebeurt met zogenoemde luchtconditioners, in de spouw..De temperatuur van de inlaatlucht is nooit lager dan 10 graden en nooit hoger dan 20 graden. Grefte is niet bang dat de vele ramen zorgen voor een kaseffect in de stal.

  De luchtinlaatventielen zijn onder de lichtstraat geplaatst, op nog geen meter hoogte. De inlaatlucht wordt geconditioneerd. Dat gebeurt met zogenoemde luchtconditioners, in de spouw..De temperatuur van de inlaatlucht is nooit lager dan 10 graden en nooit hoger dan 20 graden. Grefte is niet bang dat de vele ramen zorgen voor een kaseffect in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De chemische luchtwasser is achter de stal geplaatst. Ook hier is de techniek van de wasser weggewerkt in een zeecontainer, die onder het waspakket staat.

  De chemische luchtwasser is achter de stal geplaatst. Ook hier is de techniek van de wasser weggewerkt in een zeecontainer, die onder het waspakket staat.

  Foto: Ronald Hissink
 • Grefte werkt veel samen met Inno+. Door alle techniek weg te werken in zeecontainers kon Inno+ de techniek grotendeels op locatie inpassen. Grefte ziet de voordelen. “Het stalconcept wordt meer en meer gestandaardiseerd. Wanneer je alle techniek moet inpassen in de stal, gaat het altijd om maatwerk.”

  Grefte werkt veel samen met Inno+. Door alle techniek weg te werken in zeecontainers kon Inno+ de techniek grotendeels op locatie inpassen. Grefte ziet de voordelen. “Het stalconcept wordt meer en meer gestandaardiseerd. Wanneer je alle techniek moet inpassen in de stal, gaat het altijd om maatwerk.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Zo ziet de zeecontainer onder de luchtwasser er van binnen uit. Grefte stelt dat de vernieuwde Sunbro-stal een duurzame stal is. “Er is gedacht aan brandveiligheid, een minimale uitstoot van ammoniak én een optimaal kuikenklimaat. Bovendien kunnen we energiezuinig produceren. Dat laatste punt compenseert de meerkosten van de stal.”

  Zo ziet de zeecontainer onder de luchtwasser er van binnen uit. Grefte stelt dat de vernieuwde Sunbro-stal een duurzame stal is. “Er is gedacht aan brandveiligheid, een minimale uitstoot van ammoniak én een optimaal kuikenklimaat. Bovendien kunnen we energiezuinig produceren. Dat laatste punt compenseert de meerkosten van de stal.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Via deze oplierbare kokers wordt stallucht afgezogen. De lucht gaat via het centrale luchtkanaal naar het luchtwaspakket.

  Via deze oplierbare kokers wordt stallucht afgezogen. De lucht gaat via het centrale luchtkanaal naar het luchtwaspakket.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bij het schoonmaken van de stal worden de afzuigkokers omhoog gelierd.

  Bij het schoonmaken van de stal worden de afzuigkokers omhoog gelierd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Achter deze deur is het luchtkanaal. De afgezogen stallucht wordt via tien grote ventilatoren naar het waspakket getrokken. De ventilatoren hebben een capaciteit van 20.000 kuub per uur. “Op een totaal van 94.000 kuikens is dat niet veel. Daar boeken we veel voordeel”, aldus Grefte.

  Achter deze deur is het luchtkanaal. De afgezogen stallucht wordt via tien grote ventilatoren naar het waspakket getrokken. De ventilatoren hebben een capaciteit van 20.000 kuub per uur. “Op een totaal van 94.000 kuikens is dat niet veel. Daar boeken we veel voordeel”, aldus Grefte.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lucht gaat hier omhoog, richting de waspakketten.

  De lucht gaat hier omhoog, richting de waspakketten.

  Foto: Ronald Hissink
 • De warmte die vrijkomt bij het wassen van de stallucht gaat niet verloren, maar wordt teruggewonnen en hergebruikt. Via een leiding in het luchtkanaal gaat warm water naar de zeecontainers, aan de voorzijde van de stal. In een van die conainers is de warmtepomp weggewerkt.

  De warmte die vrijkomt bij het wassen van de stallucht gaat niet verloren, maar wordt teruggewonnen en hergebruikt. Via een leiding in het luchtkanaal gaat warm water naar de zeecontainers, aan de voorzijde van de stal. In een van die conainers is de warmtepomp weggewerkt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een knap staaltje techniek is weggewerkt in drie van de vier zeecontainers, die zich aan de voorzijde van de stal bevinden. Optimale verdeling van de energie staat hier centraal. De warmte wordt onder meer gebruikt om de stal op temperatuur te krijgen en te houden. Ook het op temperatuur brengen van de inlaatlucht wordt hiervandaan geregeld. In de stal wordt gewerkt met vloerverwarming. Grefte heeft ook de mogelijkheid om de vloer te koelen. Restwarmte gaat niet verloren, maar wordt opgeslagen in de bodem.

  Een knap staaltje techniek is weggewerkt in drie van de vier zeecontainers, die zich aan de voorzijde van de stal bevinden. Optimale verdeling van de energie staat hier centraal. De warmte wordt onder meer gebruikt om de stal op temperatuur te krijgen en te houden. Ook het op temperatuur brengen van de inlaatlucht wordt hiervandaan geregeld. In de stal wordt gewerkt met vloerverwarming. Grefte heeft ook de mogelijkheid om de vloer te koelen. Restwarmte gaat niet verloren, maar wordt opgeslagen in de bodem.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanuit een van de zeecontainers heeft Grefte straks een prachtig zicht op de dieren in de stal.

  Vanuit een van de zeecontainers heeft Grefte straks een prachtig zicht op de dieren in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • “Het is vooralsnog niet de bedoeling een permanente zichtstal te openen. Maar ik heb straks wel de mogelijkheid om mensen de kuikens te laten zien, zonder dat zij daarbij de stal in hoeven”, aldus Grefte.

  “Het is vooralsnog niet de bedoeling een permanente zichtstal te openen. Maar ik heb straks wel de mogelijkheid om mensen de kuikens te laten zien, zonder dat zij daarbij de stal in hoeven”, aldus Grefte.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een handigheidje: met dit oplierbare schotje kan Grefte beide staldelen splitsen. Dat is niet alleen handig bij het opvangen van de kuikens, maar komt ook goed van pas bij het uitladen. “Door de voerlijnen aan één kant van het schotje buiten gebruik te laten, kan ik zo kuikens gemakkelijk nuchter houden.”

  Een handigheidje: met dit oplierbare schotje kan Grefte beide staldelen splitsen. Dat is niet alleen handig bij het opvangen van de kuikens, maar komt ook goed van pas bij het uitladen. “Door de voerlijnen aan één kant van het schotje buiten gebruik te laten, kan ik zo kuikens gemakkelijk nuchter houden.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Grefte werkt met ledlampen van Agrilight. Dat zijn energiezuinige lampen, die zorgen voor een goede lichtverdeling, zo stelt de kuikenhouder. “Het past bij het energiezuinige karakter van deze stal.”

  Grefte werkt met ledlampen van Agrilight. Dat zijn energiezuinige lampen, die zorgen voor een goede lichtverdeling, zo stelt de kuikenhouder. “Het past bij het energiezuinige karakter van deze stal.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Met de komst van de Sunbro-stal is ook de indeling van de bedrijfslocatie in Markelo op de schop gegaan. Er is opnieuw geasfalteerd, voersilo’s zijn verplaatst en er is een nieuwe graansilo geplaatst. “Die heeft een capaciteit van 250 ton, genoeg voor één ronde”, aldus Grefte.

  Met de komst van de Sunbro-stal is ook de indeling van de bedrijfslocatie in Markelo op de schop gegaan. Er is opnieuw geasfalteerd, voersilo’s zijn verplaatst en er is een nieuwe graansilo geplaatst. “Die heeft een capaciteit van 250 ton, genoeg voor één ronde”, aldus Grefte.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een kijkje in de voerweeghut. Grefte kan er vier verschillende voercomponenten voeren.

  Een kijkje in de voerweeghut. Grefte kan er vier verschillende voercomponenten voeren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Grefte heeft een eigen vangmachine. Die rouleert tussen de drie bedrijfslocaties. Een verreiker vervoert de vangmachine. “De drie locaties bevinden zich in een straal van 30 kilometer”, aldus Grefte. De kuikenhouder handelt ook in mest. Hij exporteert mest van 800.000 kuikenplaatsen naar Duitsland. Hij heeft vier opleggers. Het transport besteedt hij uit. “Mijn vrouw Monique heeft een achtergrond in de accountancy. Zijn verzorgt alle administratie, inclusief het maken van het jaarverslag.”

  Grefte heeft een eigen vangmachine. Die rouleert tussen de drie bedrijfslocaties. Een verreiker vervoert de vangmachine. “De drie locaties bevinden zich in een straal van 30 kilometer”, aldus Grefte. De kuikenhouder handelt ook in mest. Hij exporteert mest van 800.000 kuikenplaatsen naar Duitsland. Hij heeft vier opleggers. Het transport besteedt hij uit. “Mijn vrouw Monique heeft een achtergrond in de accountancy. Zijn verzorgt alle administratie, inclusief het maken van het jaarverslag.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De Sunbro 2.0-stal met eigen ogen zien, kan op vrijdag 5 september op de open dag. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Boswinkelsweg 4 in Markelo. Meer achtergrondinformatie én foto’s in Pluimveehouderij van vrijdag 5 september.

  De Sunbro 2.0-stal met eigen ogen zien, kan op vrijdag 5 september op de open dag. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Boswinkelsweg 4 in Markelo. Meer achtergrondinformatie én foto’s in Pluimveehouderij van vrijdag 5 september.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Mooie stal,ook makkelijk en snel te reinigen ten opzichte van een gangbare stal.

 • farmerbn

  Hopelijk komen er veel burgers op de open dag. Kunnen ze zelf zien hoe het gaat op een modern pluimvee-bedrijf. Hopelijk komen er ook journalisten van dagbladen.

 • John*

  deze stal geeft veel werkplezier

 • info335

  Mooi bedrijf! Succes!

 • sjaak van der linden

  Schitterende stal mooi concept
  Succes met de open dag

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.