Pluimveehouderij

Foto & video 6 reacties

Nieuwe werkwijze in gangbare vleeskuikenhouderij

Vleeskuikenhouders Egbert en Rob Wingens uit Schaijk (N-B) stappen gefaseerd over op een nieuwe werkwijze. Het lossen van eendagskuikens op hun bedrijf is straks verleden tijd. Vanaf volgend jaar krijgen ze in hun traditionele grondstallen alleen nog voorbroedeieren aangeleverd.

Foto

 • De broers Egbert en Rob Wingens houden in Schaijk (N-B) 250.000 kuikens in tien stallen. De broers werken op twee nabijgelegen bedrijfslocaties. De voorbije vier rondes kregen de vleeskuikenhouders in een van hun stallen geen eendagskuikens maar voorbroedeieren geleverd. Egbert: “Net na uitkomst in de broederij ervaart een kuiken veel stressmomenten, waaronder het transport. Dat nemen wij weg. Bij ons wordt een kuiken in z’n huis geboren. Dit moet leiden tot vitale dieren, die we zonder antibioticagebruik kunnen grootbrengen.”

  De broers Egbert en Rob Wingens houden in Schaijk (N-B) 250.000 kuikens in tien stallen. De broers werken op twee nabijgelegen bedrijfslocaties. De voorbije vier rondes kregen de vleeskuikenhouders in een van hun stallen geen eendagskuikens maar voorbroedeieren geleverd. Egbert: “Net na uitkomst in de broederij ervaart een kuiken veel stressmomenten, waaronder het transport. Dat nemen wij weg. Bij ons wordt een kuiken in z’n huis geboren. Dit moet leiden tot vitale dieren, die we zonder antibioticagebruik kunnen grootbrengen.”

  Foto: Bart Nijs
 • De lades met voorbroedeieren worden bij aanvang van de rond in lage stellages geschoven, in de lengteas van de stal. De kachels hangen 1,40 meter boven de eieren. “Een optimale warmteverdeling is van cruciaal belang voor goede uitkomstpercentages”, vertelt Egbert Wingens. De eieren worden verwarmd met infrarode stralingswarmte. “Dat werkt uitstekend. De warmte komt direct bij de eieren terecht.”

  De lades met voorbroedeieren worden bij aanvang van de rond in lage stellages geschoven, in de lengteas van de stal. De kachels hangen 1,40 meter boven de eieren. “Een optimale warmteverdeling is van cruciaal belang voor goede uitkomstpercentages”, vertelt Egbert Wingens. De eieren worden verwarmd met infrarode stralingswarmte. “Dat werkt uitstekend. De warmte komt direct bij de eieren terecht.”

  Foto: Bart Nijs
 • Egbert Wingens: “Het productieproces in onze sector is al vijftig jaar onveranderd. Ik geloof niet dat we onze marges technisch nog kunnen verbeteren. De rek is er wel uit. We moeten meerwaarde creëren door ‘out of the box’ te denken. Dat hebben we gedaan.”

  Egbert Wingens: “Het productieproces in onze sector is al vijftig jaar onveranderd. Ik geloof niet dat we onze marges technisch nog kunnen verbeteren. De rek is er wel uit. We moeten meerwaarde creëren door ‘out of the box’ te denken. Dat hebben we gedaan.”

  Foto: Bart Nijs
 • De heaters verwarmen de lades met voorbroedeieren. Die worden verwarmd bij een temperatuur van 38 graden. In de stal zelf is het bij aanvang van de ronde 10 graden. Een gunstig neveneffect van de infraroodverwarming is het feit dat de stal in drie dagen opwarmt tot zo’n 33 graden.

  De heaters verwarmen de lades met voorbroedeieren. Die worden verwarmd bij een temperatuur van 38 graden. In de stal zelf is het bij aanvang van de ronde 10 graden. Een gunstig neveneffect van de infraroodverwarming is het feit dat de stal in drie dagen opwarmt tot zo’n 33 graden.

  Foto: Bart Nijs
 • Daags nadat de eieren zijn ingelegd in de stal, horen de broers de eerste snavels tegen de eischalen pikken. Op dag 2 en 3 komen de eieren uit. “Het is grappig te horen dat de kuikens al in het ei beginnen met piepen. Na uitkomst hebben ze twaalf uur nodig om op te drogen. In die tijd beginnen ze ook nog niet met eten en drinken”, vertelt Egbert Wingens.

  Daags nadat de eieren zijn ingelegd in de stal, horen de broers de eerste snavels tegen de eischalen pikken. Op dag 2 en 3 komen de eieren uit. “Het is grappig te horen dat de kuikens al in het ei beginnen met piepen. Na uitkomst hebben ze twaalf uur nodig om op te drogen. In die tijd beginnen ze ook nog niet met eten en drinken”, vertelt Egbert Wingens.

  Foto: Bart Nijs
 • “De uitkomstpercentages in de eerste drie rondes waren prima en lagen zelfs iets hoger dan in de broederij”, vertelt Egbert Wingens. “De broederij blijft de voorbroed doen. We nemen de nabroed over. Dat is wel een risicofactor. Wat bij de broederij fout kan gaan bij de nabroed hebben we nu zelf in de hand, maar kan dus ook tegenvallen”, vult Rob Wingens aan.

  “De uitkomstpercentages in de eerste drie rondes waren prima en lagen zelfs iets hoger dan in de broederij”, vertelt Egbert Wingens. “De broederij blijft de voorbroed doen. We nemen de nabroed over. Dat is wel een risicofactor. Wat bij de broederij fout kan gaan bij de nabroed hebben we nu zelf in de hand, maar kan dus ook tegenvallen”, vult Rob Wingens aan.

  Foto: Bart Nijs
 • Rob Wingens: “De kuikens vertonen op de eerste dag meteen het gedrag dat ik normaal pas na een dag of vier à vijf zie. Ze ogen vanaf de eerste minuut tevreden. De kleur van het donspakket en de bevedering is ook veel gelijkmatiger dan in andere stallen.” Egbert Wingens: “De testfase is wat ons betreft voorbij. Het systeem is uitgedacht. We zijn zó overtuigd van het concept dat we er met onze hele bedrijfsvoering op overstappen. Volgend jaar krijgen we alleen nog voorbroedeieren geleverd.”

  Rob Wingens: “De kuikens vertonen op de eerste dag meteen het gedrag dat ik normaal pas na een dag of vier à vijf zie. Ze ogen vanaf de eerste minuut tevreden. De kleur van het donspakket en de bevedering is ook veel gelijkmatiger dan in andere stallen.” Egbert Wingens: “De testfase is wat ons betreft voorbij. Het systeem is uitgedacht. We zijn zó overtuigd van het concept dat we er met onze hele bedrijfsvoering op overstappen. Volgend jaar krijgen we alleen nog voorbroedeieren geleverd.”

  Foto: Bart Nijs
 • De broers willen hun nieuwe werkwijze graag als zodanig laten registreren. Ze hopen dat dit resulteert in een hogere opbrengstprijs. Egbert Wingens: “Dit is geen gangbaar proces. Het is echt iets anders. We voegen meerwaarde toe aan onze dieren door de nabroed zelf te doen en zo het welzijn te verbeteren.”

  De broers willen hun nieuwe werkwijze graag als zodanig laten registreren. Ze hopen dat dit resulteert in een hogere opbrengstprijs. Egbert Wingens: “Dit is geen gangbaar proces. Het is echt iets anders. We voegen meerwaarde toe aan onze dieren door de nabroed zelf te doen en zo het welzijn te verbeteren.”

  Foto: Bart Nijs
 • Het neerzetten en weghalen van de stellages en het opruimen van de eischalen vergt extra arbeid. Op de foto is te zien hoe John Aendekerk van Vencomatic – dat de stellages ontwikkelde – en Rob Wingens de trays met eischalen opruimen.

  Het neerzetten en weghalen van de stellages en het opruimen van de eischalen vergt extra arbeid. Op de foto is te zien hoe John Aendekerk van Vencomatic – dat de stellages ontwikkelde – en Rob Wingens de trays met eischalen opruimen.

  Foto: Bart Nijs
 • Lees in Pluimveehouderij van vrijdag 18 april een uitgebreide reportage over het hoe en waarom van de nieuwe werkwijze van Egbert en Rob Wingens. De broers gaan daarin onder meer uitgebreid in op het totale kostenplaatje en de verwachte terugverdientijd, die nauwkeurig is berekend.

  Lees in Pluimveehouderij van vrijdag 18 april een uitgebreide reportage over het hoe en waarom van de nieuwe werkwijze van Egbert en Rob Wingens. De broers gaan daarin onder meer uitgebreid in op het totale kostenplaatje en de verwachte terugverdientijd, die nauwkeurig is berekend.

  Foto: Bart Nijs

Laatste reacties

 • frankrooi

  Als melkveehouder geen verstand van kippen , maar chapeau voor dit innovatieve diervriendelijke idee.

 • Westerhaar

  Hebben wij zoiets al niet eens eerder gezien??
  Succes gewenst vanuit 'Emlichheim', het Optimum Vita-team. <>

 • serie veehouderij

  Als consument ook geen verstand van kippen, maar het lijkt me een hele goede stap!

 • Probe

  Als pluimveehouder ook geen verstand van kippen. Ik zeg ook: veel succes. Als het net zo goed is als de andere systemen uit Eersel zal het nog wel wat voeten in aarde hebben. Maar gelukkig zijn er pioniers die het aandurven.

 • Nines

  Hmmm, klinkt bekend in de oren. Wat zijn de verschillen met de stal van Klaas Knol?

 • PoelsmaB

  Grootste verschil is dat de gebroeders Wingens bewijzen dat deze manier van werken ook toepasbaar is in bestaande stallen. Doordat ze werken met bestaande technieken is het rond te rekenen bestaande stallen hiervoor aan te passen. Neemt niet weg dat de open dag op het bedrijf van Klaas Knol een inspiratiebron vormde voor Egbert en Rob Wingens. Meer hierover in de papieren versie van Pluimveehouderij.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.