Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Bedrijf met meerdere takken focust op vleeskuikens

Vof Feijen in het Drentse Smilde (Dr.) combineert verschillende bedrijfstakken in de agrarische sector. De 350.000 vleeskuikens vormen de hoofdmoot.

Foto

 • Erik Jan Feijen (52, rechts op de foto) doet aan akkerbouw, graanopslag en -handel, het laden van kuikens en het instrooien van stallen. Met acht vennoten runt hij tevens Pluimveevangbedrijf Midden Drenthe. De vleeskuikentak beschouwt Feijen als zijn ‘core business’. De ondernemer houdt 350.000 kuikens op vier locaties, waarvan drie in eigendom. Op de foto poseert Feijen met zijn zoons Marco (25, links) en Stephan (21). De vrouw van Erik Jan – Anita – werkt ook in het bedrijf. Vof Feijen heeft één vaste medewerker in dienst en zet verder zzp’ers in om het werk rond te zetten.

  Erik Jan Feijen (52, rechts op de foto) doet aan akkerbouw, graanopslag en -handel, het laden van kuikens en het instrooien van stallen. Met acht vennoten runt hij tevens Pluimveevangbedrijf Midden Drenthe. De vleeskuikentak beschouwt Feijen als zijn ‘core business’. De ondernemer houdt 350.000 kuikens op vier locaties, waarvan drie in eigendom. Op de foto poseert Feijen met zijn zoons Marco (25, links) en Stephan (21). De vrouw van Erik Jan – Anita – werkt ook in het bedrijf. Vof Feijen heeft één vaste medewerker in dienst en zet verder zzp’ers in om het werk rond te zetten.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Erik Jan Feijen houdt sinds 1987 pluimvee. Hij begon ooit in maatschap met zijn vader. Het bedrijf bestond destijds uit 24 hectare akkerbouw en 30.000 vleeskuikens. Na een verwoestende brand in 1996 ging Erik Jan Feijen alleen door met het bedrijf, dat alsmaar verder groeide. De akkerbouwtak omvat inmiddels 100 hectare grond, waarvan Vof Feijen 62 hectare zelf bewerkt en de rest verhuurt. Het bouwplan bestaat uit zetmeelaardappelen (25 hectare), suikerbieten (20 hectare) en zomertarwe (17 hectare).

  Erik Jan Feijen houdt sinds 1987 pluimvee. Hij begon ooit in maatschap met zijn vader. Het bedrijf bestond destijds uit 24 hectare akkerbouw en 30.000 vleeskuikens. Na een verwoestende brand in 1996 ging Erik Jan Feijen alleen door met het bedrijf, dat alsmaar verder groeide. De akkerbouwtak omvat inmiddels 100 hectare grond, waarvan Vof Feijen 62 hectare zelf bewerkt en de rest verhuurt. Het bouwplan bestaat uit zetmeelaardappelen (25 hectare), suikerbieten (20 hectare) en zomertarwe (17 hectare).

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Erik Jan Feijen focust zich op de groei van zijn vleeskuikenbedrijf. Inmiddels houdt hij 350.000 dieren op vier locaties. In december vorig jaar kocht hij een locatie bij in Zwiggelte. Daar is nu plek voor 85.000 dieren. Feijen wil deze locatie – met bedrijfsleider Bert Naber – uitbreiden naar 160.000 dieren. “Nevenactiviteiten als het vangen en laden van kuikens, het uitrijden en laden van mest en het instrooien van stallen zijn er in de loop der jaren bijgekomen”, vertelt Feijen.

  Erik Jan Feijen focust zich op de groei van zijn vleeskuikenbedrijf. Inmiddels houdt hij 350.000 dieren op vier locaties. In december vorig jaar kocht hij een locatie bij in Zwiggelte. Daar is nu plek voor 85.000 dieren. Feijen wil deze locatie – met bedrijfsleider Bert Naber – uitbreiden naar 160.000 dieren. “Nevenactiviteiten als het vangen en laden van kuikens, het uitrijden en laden van mest en het instrooien van stallen zijn er in de loop der jaren bijgekomen”, vertelt Feijen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Vof Feijen koopt de tarwe op van 23 akkerbouwers in de regio. Die zijn goed voor zo’n 2.000 ton graan op jaarbasis. Een flink deel kan Feijen zelf opslaan. Deze graanopslag is goed voor 700 ton. “Het is mijn intentie om graan bij te voeren aan de kuikens. Dat doe ik al geruime tijd”, aldus Feijen. De grote graansilo op de vorige foto is goed voor 180 ton graan.

  Vof Feijen koopt de tarwe op van 23 akkerbouwers in de regio. Die zijn goed voor zo’n 2.000 ton graan op jaarbasis. Een flink deel kan Feijen zelf opslaan. Deze graanopslag is goed voor 700 ton. “Het is mijn intentie om graan bij te voeren aan de kuikens. Dat doe ik al geruime tijd”, aldus Feijen. De grote graansilo op de vorige foto is goed voor 180 ton graan.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • In de vakken in deze schuur kan Feijen 500 ton graan opslaan.

  In de vakken in deze schuur kan Feijen 500 ton graan opslaan.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Vof Feijen houdt zelf kuikens en laadt ook dieren op andere bedrijven. In de vorig jaar gebouwde loods met schoonmaakruimte worden de daarvoor gebruikte machines grondig gereinigd. Dat gebeurt met warm water van 70 graden. “De machines worden ingezeept en afgeblazen met chloor”, vertelt Feijen, die veel aandacht besteedt aan de bedrijfshygiëne. “We houden zelf ook kuikens en willen absoluut geen ziektes verslepen.”

  Vof Feijen houdt zelf kuikens en laadt ook dieren op andere bedrijven. In de vorig jaar gebouwde loods met schoonmaakruimte worden de daarvoor gebruikte machines grondig gereinigd. Dat gebeurt met warm water van 70 graden. “De machines worden ingezeept en afgeblazen met chloor”, vertelt Feijen, die veel aandacht besteedt aan de bedrijfshygiëne. “We houden zelf ook kuikens en willen absoluut geen ziektes verslepen.”

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Deze Apollo-vangmachine wordt ingezet op drie van de vier eigen locaties. De machine is sinds 2007 in gebruik. De vangsnelheid van de machine doet niet onder voor de snelheid waarmee een vangploeg handmatig vangt. De kosten vallen wel lager uit. “Ik bespaar 2 cent aan vangkosten per kuiken”, aldus Feijen.

  Deze Apollo-vangmachine wordt ingezet op drie van de vier eigen locaties. De machine is sinds 2007 in gebruik. De vangsnelheid van de machine doet niet onder voor de snelheid waarmee een vangploeg handmatig vangt. De kosten vallen wel lager uit. “Ik bespaar 2 cent aan vangkosten per kuiken”, aldus Feijen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Feijen nam zes jaar geleden een imposante stal in gebruik. De stal is 140 meter lang en 25 meter breed. “We werken met lengteventilatie. Door de lengte van de stal was het aanvankelijk lastig om het stalklimaat op orde te krijgen. Maar dat is gelukt.”

  Feijen nam zes jaar geleden een imposante stal in gebruik. De stal is 140 meter lang en 25 meter breed. “We werken met lengteventilatie. Door de lengte van de stal was het aanvankelijk lastig om het stalklimaat op orde te krijgen. Maar dat is gelukt.”

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De roldeur zit in de zijkant van de stal. Feijen heeft daarom een scheiding gemaakt tussen de voor- en achterzijde van de stal. “Dat werkt prettig, vooral bij het uitladen. Dan gebruik ik de kuikens uit het voorste deel van de stal.”
Lees in Pluimveehouderij van vrijdag 28 maart een uitgebreide reportage over de groeistrategie van Vof Feijen en de middelen die het bedrijf inzet om zijn doelen te bereiken.

  De roldeur zit in de zijkant van de stal. Feijen heeft daarom een scheiding gemaakt tussen de voor- en achterzijde van de stal. “Dat werkt prettig, vooral bij het uitladen. Dan gebruik ik de kuikens uit het voorste deel van de stal.” Lees in Pluimveehouderij van vrijdag 28 maart een uitgebreide reportage over de groeistrategie van Vof Feijen en de middelen die het bedrijf inzet om zijn doelen te bereiken.

  Foto: Jan Willem van Vliet

Eén reactie

 • liesdeboed

  Wat een prachtig bedrijf,
  Veel succes

Of registreer je om te kunnen reageren.