Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Alles in eigen hand op uitgebreid legbedrijf

Het bedrijf van Peter en Carolien Vermeulen huisvest niet alleen leghennen, maar is ook pakstation en brekerij. Op 8 maart is er open dag op het bedrijf.

Foto

 • Familie Vermeulen houdt in het Brabantse Riel (bij Tilburg) leghennen en hebben daarbij een eierpakstation en eierbrekerij voor de productie van vloeibaar ei. Peter, Stef, Max, Carolien en Roy houden op zaterdag 8 maart een open dag. Peter en Carolien bouwden een nieuwe stal om met het aantal kippen uit te breiden en zelfvoorzienend te zijn voor de afzet van eieren en eiproducten.

  Familie Vermeulen houdt in het Brabantse Riel (bij Tilburg) leghennen en hebben daarbij een eierpakstation en eierbrekerij voor de productie van vloeibaar ei. Peter, Stef, Max, Carolien en Roy houden op zaterdag 8 maart een open dag. Peter en Carolien bouwden een nieuwe stal om met het aantal kippen uit te breiden en zelfvoorzienend te zijn voor de afzet van eieren en eiproducten.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Vermeulen breidde uit met een koloniestal voor 44.000 leghennen. V.l.n.r. huis, sorteerruimte, scharrelstallen en de nieuwe koloniestal.

  Vermeulen breidde uit met een koloniestal voor 44.000 leghennen. V.l.n.r. huis, sorteerruimte, scharrelstallen en de nieuwe koloniestal.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Vermeulen koos voor koloniehuisvesting. “Het perfecte systeem om voedselveiligheid te waarborgen. Qua hygiëne en arbeid het best. Het werkt in de stal prettiger. Klanten vragen ook om code 3-eieren, want die zijn gunstiger geprijsd.”

  Vermeulen koos voor koloniehuisvesting. “Het perfecte systeem om voedselveiligheid te waarborgen. Qua hygiëne en arbeid het best. Het werkt in de stal prettiger. Klanten vragen ook om code 3-eieren, want die zijn gunstiger geprijsd.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Familie Vermeulen bouwde een stal van 85 bij 20 meter. Een tussenwand scheidt de twee afdelingen. Ze houden vier leeftijden en witte en bruine hennen. De helft van de nieuwe stal is al bevolkt met Novogen White en Brown.

  Familie Vermeulen bouwde een stal van 85 bij 20 meter. Een tussenwand scheidt de twee afdelingen. Ze houden vier leeftijden en witte en bruine hennen. De helft van de nieuwe stal is al bevolkt met Novogen White en Brown.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • In elke afdeling staan drie rijen met het Big Dutchman-koloniesysteem van zes hoog. Op driehoog is een verbindingsroostervloer.

  In elke afdeling staan drie rijen met het Big Dutchman-koloniesysteem van zes hoog. Op driehoog is een verbindingsroostervloer.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • De Big Dutchman-kleinvolière, zoals het koloniesysteem ook genoemd wordt, bestaat uit secties voor 60 hennen. Daarin zit een legnestdeel, scharrelmat, zitstokken en nagelgarnituur. Hier ziet u de scharrelmat met nagelgarnituur.

  De Big Dutchman-kleinvolière, zoals het koloniesysteem ook genoemd wordt, bestaat uit secties voor 60 hennen. Daarin zit een legnestdeel, scharrelmat, zitstokken en nagelgarnituur. Hier ziet u de scharrelmat met nagelgarnituur.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Het afgeschermde deel is het legnest. “Ik vind het een geweldig systeem. Het is absoluut geen legbatterij. Het gedrag van de kippen is totaal anders. De kippen gaan mooi op het nestdeel leggen. Dat zie je aan de eieren: die liggen groepsgewijs bij het nestdeel. Mooie, schone eieren.”

  Het afgeschermde deel is het legnest. “Ik vind het een geweldig systeem. Het is absoluut geen legbatterij. Het gedrag van de kippen is totaal anders. De kippen gaan mooi op het nestdeel leggen. Dat zie je aan de eieren: die liggen groepsgewijs bij het nestdeel. Mooie, schone eieren.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Vermeulen werkt nu met een nieuw Hotraco-klimaatsysteem. Via plafondventilatie en de inlaatventielen gaat de lengteventilatie naar achteren naar de mesttunnel en ventilatoren. Hier de grote ventilatoren in de eindgevel.

  Vermeulen werkt nu met een nieuw Hotraco-klimaatsysteem. Via plafondventilatie en de inlaatventielen gaat de lengteventilatie naar achteren naar de mesttunnel en ventilatoren. Hier de grote ventilatoren in de eindgevel.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Mestschacht met afsluitbare gordijnen. “We werken met automatische dagontmesting. De gordijnen zijn altijd dicht; alleen voor het schoonmaken van de schrapers maken we ze open”, vertelt Peter.

  Mestschacht met afsluitbare gordijnen. “We werken met automatische dagontmesting. De gordijnen zijn altijd dicht; alleen voor het schoonmaken van de schrapers maken we ze open”, vertelt Peter.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • In de voorruimte en op de eerste verdieping staan de elevatoren. “Het lijkt tot nu toe een goede keuze. Ik ben tevreden over de eikwaliteit. Het is belangrijk om de klok zo in te stellen dat bij piekproductie de eierband een legnestlengte vooruitgaat zodat de eieren niet ophopen. Dat doen we vier keer zodat de eieren mooi verdeeld naar de sorteerruimte komen”, licht Peter toe.

  In de voorruimte en op de eerste verdieping staan de elevatoren. “Het lijkt tot nu toe een goede keuze. Ik ben tevreden over de eikwaliteit. Het is belangrijk om de klok zo in te stellen dat bij piekproductie de eierband een legnestlengte vooruitgaat zodat de eieren niet ophopen. Dat doen we vier keer zodat de eieren mooi verdeeld naar de sorteerruimte komen”, licht Peter toe.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Vermeulen bouwde de eerste meter beton, daarop sandwichpanelen en aan de buitenkant geperforeerde damwand met visgraatprofiel. Peter: “De voordelen van visgraatprofiel zijn: goede windbreking, voldoende zuurstof naar de kleppen, verstopt raken gaat minder makkelijk en de luchtdoorlaat gaat niet dichtzitten.”

  Vermeulen bouwde de eerste meter beton, daarop sandwichpanelen en aan de buitenkant geperforeerde damwand met visgraatprofiel. Peter: “De voordelen van visgraatprofiel zijn: goede windbreking, voldoende zuurstof naar de kleppen, verstopt raken gaat minder makkelijk en de luchtdoorlaat gaat niet dichtzitten.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Links de scharrelstal, rechts de koloniestal. Peter: “Bouwkundig was het een moeilijk stuk vakwerk door de hoogteverschillen. Maar alles is nu goed aan elkaar verbonden. Tussen de stallen is de ruimte met de mestdrooginstallatie.

  Links de scharrelstal, rechts de koloniestal. Peter: “Bouwkundig was het een moeilijk stuk vakwerk door de hoogteverschillen. Maar alles is nu goed aan elkaar verbonden. Tussen de stallen is de ruimte met de mestdrooginstallatie.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • De mest komt op mestbanden en gaat via automatische dagontmesting naar de droogtunnel. “Daar hebben we een uniek systeem: de lucht uit de stal wordt opgevangen in de mesttunnel zodat de warmte hergebruikt wordt. De warmte wordt vervolgens via twee warmtewisselaars van Plettenburg opnieuw benut om de verse inkomende lucht voor te verwarmen”, licht Peter toe. “Dat was een idee van Versleijen Oirlo. Bouwtechnisch houdt dat wel wat in, maar met Versleijen als hoofdaannemer is dat perfect gerealiseerd.”

  De mest komt op mestbanden en gaat via automatische dagontmesting naar de droogtunnel. “Daar hebben we een uniek systeem: de lucht uit de stal wordt opgevangen in de mesttunnel zodat de warmte hergebruikt wordt. De warmte wordt vervolgens via twee warmtewisselaars van Plettenburg opnieuw benut om de verse inkomende lucht voor te verwarmen”, licht Peter toe. “Dat was een idee van Versleijen Oirlo. Bouwtechnisch houdt dat wel wat in, maar met Versleijen als hoofdaannemer is dat perfect gerealiseerd.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • De mest uit de stal komt in vier lagen in de AMP-mestdroger, waarin de mest gedroogd wordt met warmte die van de kippen komt. Elke dag komt een laag van de tunnel vol.

  De mest uit de stal komt in vier lagen in de AMP-mestdroger, waarin de mest gedroogd wordt met warmte die van de kippen komt. Elke dag komt een laag van de tunnel vol.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Vermeulen levert de mest aan BMC Moerdijk in een bedrijfseigen container. De mest heeft een drogestofgehalte van 90 procent.

  Vermeulen levert de mest aan BMC Moerdijk in een bedrijfseigen container. De mest heeft een drogestofgehalte van 90 procent.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Vermeulen werkt met meerdere kernen, graan en kalksteentjes. Het Vitelia-voer komt op een centrale plaats binnen. Er kunnen drie verschillende componenten toegevoegd worden en voor elke stal een aparte kern. Peter: “We werken met tussenbunkers en kunnen dagporties klaarzetten. Ik wil per dag het voer kunnen aanpassen met bijvoorbeeld extra kalksteentjes.”

  Vermeulen werkt met meerdere kernen, graan en kalksteentjes. Het Vitelia-voer komt op een centrale plaats binnen. Er kunnen drie verschillende componenten toegevoegd worden en voor elke stal een aparte kern. Peter: “We werken met tussenbunkers en kunnen dagporties klaarzetten. Ik wil per dag het voer kunnen aanpassen met bijvoorbeeld extra kalksteentjes.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Een forse inpakruimte met een Moba 2500. Vermeulen levert eieren in allerlei verpakkingen aan groothandels, kleine handelaren, supermarkten, verzorgingshuizen, Turkse winkels, bakkers en slagers in een straal van 30 kilometer rond Tilburg.

  Een forse inpakruimte met een Moba 2500. Vermeulen levert eieren in allerlei verpakkingen aan groothandels, kleine handelaren, supermarkten, verzorgingshuizen, Turkse winkels, bakkers en slagers in een straal van 30 kilometer rond Tilburg.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Bijzonder is de installatie van de crackdetector. Carolien: “Met geluidsgolven wordt het ei op negen punten gescand. Voor ons brengt elk tweede soort ei ook geld op, dus we schouwen heel streng. Voor de crackdetector hebben we nog een schouwkast met spiegel, dus dubbele schouw. Kwaliteit is ons handelsmerk.”

  Bijzonder is de installatie van de crackdetector. Carolien: “Met geluidsgolven wordt het ei op negen punten gescand. Voor ons brengt elk tweede soort ei ook geld op, dus we schouwen heel streng. Voor de crackdetector hebben we nog een schouwkast met spiegel, dus dubbele schouw. Kwaliteit is ons handelsmerk.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Eieren in diverse doosjes, op kartonnen of plastic trays of zelfs geseald. Alles volgens de wens van de klant.

  Eieren in diverse doosjes, op kartonnen of plastic trays of zelfs geseald. Alles volgens de wens van de klant.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Elke woensdag van 7 tot 22 uur maakt Peter eiproducten. “Met twee personen breken we eieren, dan voorpasteurisatie en in de vuller sterilisatie met stoom. We doen er conserveringsmiddel bij en vullen daarna de grootverbruikers- en kleinverpakkingen. Net wat de klant vraagt”, vertelt Peter enthousiast.

  Elke woensdag van 7 tot 22 uur maakt Peter eiproducten. “Met twee personen breken we eieren, dan voorpasteurisatie en in de vuller sterilisatie met stoom. We doen er conserveringsmiddel bij en vullen daarna de grootverbruikers- en kleinverpakkingen. Net wat de klant vraagt”, vertelt Peter enthousiast.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • In de koelcel de opslag van gereed product. Een keer per twee weken op maandag maakt Peter vloeibaar eiwit en eigeel. Carolien: “In sommige periodes, zoals Kerstmis en Pasen, vaker. Ons motto is een goed product voor een eerlijke prijs.”

  In de koelcel de opslag van gereed product. Een keer per twee weken op maandag maakt Peter vloeibaar eiwit en eigeel. Carolien: “In sommige periodes, zoals Kerstmis en Pasen, vaker. Ons motto is een goed product voor een eerlijke prijs.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Het eindproduct: vloeibaar heelei, eiwit en eigeel van ‘Het ei van de boerderij’. Meer informatie op www.eiproducten.nl. 
Op zaterdag 8 maart van 13.00 tot 19.00 uur houdt familie Vermeulen een open dag. U bent van harte welkom aan de Schellebaan 2 in Riel. Lees een uitgebreide reportage in Pluimveehouderij van 28 februari.

  Het eindproduct: vloeibaar heelei, eiwit en eigeel van ‘Het ei van de boerderij’. Meer informatie op www.eiproducten.nl. Op zaterdag 8 maart van 13.00 tot 19.00 uur houdt familie Vermeulen een open dag. U bent van harte welkom aan de Schellebaan 2 in Riel. Lees een uitgebreide reportage in Pluimveehouderij van 28 februari.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven

Monique van Loon-van Duijnhoven

Eén reactie

 • verstappen.joep

  Proficiat Fam.Vermeulen met jullie juiste keuze in het huisvestingssysteem!

  Succes voor de toekomst.

  Joep verstappen

Of registreer je om te kunnen reageren.