Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

In zware tijden toch een stal erbij

De legsector heeft het financieel zwaar. Toch bouwde Van Lierop vof een legpluimveestal erbij in het Brabantse Asten-Heusden. “Bedrijfsontwikkeling is een jarenlang proces. We hadden de financiering al een jaar rond en hopen dat we de goede beslissing hebben genomen”, vertelt Pieter van Lierop. De foto’s zijn gemaakt ruim voor de uitbraken van vogelgriep.

Foto

 • Malou (48) en Pieter (50) van Lierop startten in 1987 op dit bedrijf met melkkoeien en vleesvarkens. Later kwamen er 5.500 vleeskuikenouderdieren bij. In 1999 schakelden ze om naar leghennen en maakten ze direct uitbreidingsplannen. Het duurde tot 2004 voordat de vergunning werd verleend. Pieter: “Je zit in het proces van vergunningverlening en we hebben ervaren hoe lang dat duurt, dus gingen we meteen verder met het volgende project.” Een bedrijfsontwikkelingsproces waarbij het hele gezin Van Lierop nauw betrokken was: Pieter, Malou en kun kinderen Annelou (21), Joris (20), Sander (17) en Remko (15). Rechts zoon Joris (20), student aan de HAS in Den Bosch.

  Malou (48) en Pieter (50) van Lierop startten in 1987 op dit bedrijf met melkkoeien en vleesvarkens. Later kwamen er 5.500 vleeskuikenouderdieren bij. In 1999 schakelden ze om naar leghennen en maakten ze direct uitbreidingsplannen. Het duurde tot 2004 voordat de vergunning werd verleend. Pieter: “Je zit in het proces van vergunningverlening en we hebben ervaren hoe lang dat duurt, dus gingen we meteen verder met het volgende project.” Een bedrijfsontwikkelingsproces waarbij het hele gezin Van Lierop nauw betrokken was: Pieter, Malou en kun kinderen Annelou (21), Joris (20), Sander (17) en Remko (15). Rechts zoon Joris (20), student aan de HAS in Den Bosch.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • In totaal heeft Van Lierop nu 164.000 leghennen in vijf stallen. Twee stallen met twee etages en uiterst rechts de voormalige vleeskuikenouderdierenstal die omgebouwd is naar volièrehuisvesting.

  In totaal heeft Van Lierop nu 164.000 leghennen in vijf stallen. Twee stallen met twee etages en uiterst rechts de voormalige vleeskuikenouderdierenstal die omgebouwd is naar volièrehuisvesting.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • De nieuwe stal meet 100 bij 36 meter. Links de verplichte wadi, de wateropslag. Tussen de oude en nieuwe stal is een loopbrug en rechts vooruitstekend de centrale inpakruimte.

  De nieuwe stal meet 100 bij 36 meter. Links de verplichte wadi, de wateropslag. Tussen de oude en nieuwe stal is een loopbrug en rechts vooruitstekend de centrale inpakruimte.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Op de open dag op 17 oktober hield Cor van de Ven een toespraak waarin hij refereerde aan de hechte band en het lange vertrouwen met de familie Van Lierop. Tevens roemde hij hun ondernemingszin in deze zware tijden voor de legsector. Samen met Malou van Lierop werden vervolgens de kippen symbolisch losgelaten.

  Op de open dag op 17 oktober hield Cor van de Ven een toespraak waarin hij refereerde aan de hechte band en het lange vertrouwen met de familie Van Lierop. Tevens roemde hij hun ondernemingszin in deze zware tijden voor de legsector. Samen met Malou van Lierop werden vervolgens de kippen symbolisch losgelaten.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • De welstandseisen zijn in de gemeente Asten streng; daarom een dubbel dak met dakverhoging voor het aanzicht en bij de vier hoeken een invalshoek. Op het dak 3,5 meter uitstekende milieukokers zodat het fijnstof in hogere luchtlagen komt; en achteraan vanwege de geurcirkel voor de buurman.

  De welstandseisen zijn in de gemeente Asten streng; daarom een dubbel dak met dakverhoging voor het aanzicht en bij de vier hoeken een invalshoek. Op het dak 3,5 meter uitstekende milieukokers zodat het fijnstof in hogere luchtlagen komt; en achteraan vanwege de geurcirkel voor de buurman.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • De energiezuinige ventilatie bestaat uit 16 frequentiegestuurde ventilatoren. De vier AgroSupply-warmtewisselaars zorgen voor de minimumventilatie van 1 kuub per hen. Zestien zwaardere ventilatoren draaien met een lager toerental tot 65 procent.

  De energiezuinige ventilatie bestaat uit 16 frequentiegestuurde ventilatoren. De vier AgroSupply-warmtewisselaars zorgen voor de minimumventilatie van 1 kuub per hen. Zestien zwaardere ventilatoren draaien met een lager toerental tot 65 procent.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Via een loopbrug is de nieuwe stal bereikbaar. De uitloop voor de Freilandhennen bevindt zich tussen, voor en aan de zijkant van de stallen.

  Via een loopbrug is de nieuwe stal bereikbaar. De uitloop voor de Freilandhennen bevindt zich tussen, voor en aan de zijkant van de stallen.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Van Lierop vof bouwde een loopbrug voor personen en eieren. De nieuwe stal heeft een omkleedruimte vanwege de drie leeftijden op het bedrijf.

  Van Lierop vof bouwde een loopbrug voor personen en eieren. De nieuwe stal heeft een omkleedruimte vanwege de drie leeftijden op het bedrijf.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Het 19-weekse koppel Lohmann Brown, opgefokt door Ter Heerdt kuikens en hennen. Pieter van Lierop: “We willen onderscheidend zijn. We zijn te groot voor een nichemarkt en willen een echt tafelei produceren en kiezen dus bewust voor een bruine kip.”

  Het 19-weekse koppel Lohmann Brown, opgefokt door Ter Heerdt kuikens en hennen. Pieter van Lierop: “We willen onderscheidend zijn. We zijn te groot voor een nichemarkt en willen een echt tafelei produceren en kiezen dus bewust voor een bruine kip.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Voor het Bolegg Terrace-volièresysteem een elevator voor de eierbanden. Familie Van Lierop koos voor een elevator vanwege de betere controle.

  Voor het Bolegg Terrace-volièresysteem een elevator voor de eierbanden. Familie Van Lierop koos voor een elevator vanwege de betere controle.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Door de vorm van de zitstok blijven de kippen beter zitten. Van Lierop vof is een van de drie door KAT goedgekeurde proefbedrijven voor elektrische bloedluisbestrijding. Maandelijks worden de bloedluizen geteld. Bloedluizen krijgen geen kans zich te voeden via de dieren waardoor het gebruik van pesticiden verleden tijd is.

  Door de vorm van de zitstok blijven de kippen beter zitten. Van Lierop vof is een van de drie door KAT goedgekeurde proefbedrijven voor elektrische bloedluisbestrijding. Maandelijks worden de bloedluizen geteld. Bloedluizen krijgen geen kans zich te voeden via de dieren waardoor het gebruik van pesticiden verleden tijd is.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Onder de paddenstoelachtige zitstok zijn elektrodraden gemonteerd voor elektrische bloedluisbestrijding.

  Onder de paddenstoelachtige zitstok zijn elektrodraden gemonteerd voor elektrische bloedluisbestrijding.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Aan de voorkant van de Bolegg Terrace-volière hangt de controlekast van de Q-Perch. Elke draad wordt door een ledlampje weergegeven. De Hotraco Orion-computer stuurt de kast aan op tijd: van 13.00 tot 7.00 uur.

  Aan de voorkant van de Bolegg Terrace-volière hangt de controlekast van de Q-Perch. Elke draad wordt door een ledlampje weergegeven. De Hotraco Orion-computer stuurt de kast aan op tijd: van 13.00 tot 7.00 uur.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Als tussenvloer wilde Pieter van Lierop beton. “In de andere stal hebben we een houten tussenvloer, maar dat bevalt niet. De twee stallen zijn met een betonnen vloer helemaal gescheiden, zodat het klimaat beter valt te regelen: geluid-, stof- en waterdicht. Je kunt eventueel een verdieping al ruimen en schoonmaken zonder dat de andere er nadeel van heeft.”

  Als tussenvloer wilde Pieter van Lierop beton. “In de andere stal hebben we een houten tussenvloer, maar dat bevalt niet. De twee stallen zijn met een betonnen vloer helemaal gescheiden, zodat het klimaat beter valt te regelen: geluid-, stof- en waterdicht. Je kunt eventueel een verdieping al ruimen en schoonmaken zonder dat de andere er nadeel van heeft.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Familie Van Lierop had nog een lift staan die nu in een vaste opstelling in de nieuwe stal is gemonteerd. Het lossen van de hennen gebeurt met een verreiker. Deze lift is voor het transport van materialen.

  Familie Van Lierop had nog een lift staan die nu in een vaste opstelling in de nieuwe stal is gemonteerd. Het lossen van de hennen gebeurt met een verreiker. Deze lift is voor het transport van materialen.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Vencomatic kwam met het idee van putloze mestbanden, zoals in het Patio-systeem. Pieter van Lierop: “Een mestput geeft ongedierte, stof en veel werk. Schrapers verwijderen het strooisel en twee keer per week draaien we de mestbanden af.”

  Vencomatic kwam met het idee van putloze mestbanden, zoals in het Patio-systeem. Pieter van Lierop: “Een mestput geeft ongedierte, stof en veel werk. Schrapers verwijderen het strooisel en twee keer per week draaien we de mestbanden af.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • Tulderhof Flash BP-inlaatventielen en Tulderhof-daglichtuitloopschuiven en polycarbonaatramen. Pieter van Lierop verwacht dat kippen met onbehandelde snavels meer daglicht nodig hebben. Deze ramen hebben een meer natuurlijke lichtinlaat.

  Tulderhof Flash BP-inlaatventielen en Tulderhof-daglichtuitloopschuiven en polycarbonaatramen. Pieter van Lierop verwacht dat kippen met onbehandelde snavels meer daglicht nodig hebben. Deze ramen hebben een meer natuurlijke lichtinlaat.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven
 • De inpakruimte is nu uitgebreid met een tweede Prinzen-inpakker. Hotraco-eiertellers regelen de snelheid van de aanvoerband voor een optimale benutting van de inpakkers. Achter de inpakkers staat deze palletloader. Pieter van Lierop: “We hopen op betere prijzen en dat de vogelgriep niet verder uitbreidt, anders hebben we geen toekomst.”

Lees meer in de reportage in Pluimveehouderij van 28 november.

  De inpakruimte is nu uitgebreid met een tweede Prinzen-inpakker. Hotraco-eiertellers regelen de snelheid van de aanvoerband voor een optimale benutting van de inpakkers. Achter de inpakkers staat deze palletloader. Pieter van Lierop: “We hopen op betere prijzen en dat de vogelgriep niet verder uitbreidt, anders hebben we geen toekomst.” Lees meer in de reportage in Pluimveehouderij van 28 november.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven

Monique van Loon-van Duijnhoven

Laatste reacties

 • brabant z-o

  succes ik ben op de open dag geweest het zag er prachtig uit

 • Zents beheer

  Wanneer jullie kritische kostprijs onder de 5.5 cent bij een voerprijs van 25 euro zit zul je eens in de 3 tot 5 jaar een inkomen verdienen.
  De industrie zal de komende jaren de prijs zetten om het binnenlandse overschot op te ruimen.
  Veel succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.