Pluimveehouderij

Foto & video 7 reacties

Pluimveetak fors uitgebreid met drie stallen

Vof Haan bouwde in Nieuw-Weerdinge (Dr.) drie vleeskuikenstallen en een kachelloods. De capaciteit van de kuikentak stijgt met de forse uitbreiding naar 215.000 dieren. De open dag die eind deze maand gehouden zou worden, is uitgesteld. Het bedrijf besloot hiertoe met het oog op de uitbraak van infectieuze larynchotracheïtis (ILT), net over de Duitse grens.

Foto

 • Klaas (56) en Arjan (24) Haan hebben in het Drentse Nieuw-Weerdinge een akkerbouw- en pluimveebedrijf. Op 60 hectare eigen grond verbouwen ze zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan. De vof heeft fors geïnvesteerd in de uitbreiding van de pluimveetak. De afgelopen twee jaar bouwden ze een ruime kachelloods en drie nieuwe stallen, met een totale oppervlakte van 7.500 vierkante meter.

  Klaas (56) en Arjan (24) Haan hebben in het Drentse Nieuw-Weerdinge een akkerbouw- en pluimveebedrijf. Op 60 hectare eigen grond verbouwen ze zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan. De vof heeft fors geïnvesteerd in de uitbreiding van de pluimveetak. De afgelopen twee jaar bouwden ze een ruime kachelloods en drie nieuwe stallen, met een totale oppervlakte van 7.500 vierkante meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • De identieke stallen op een rij. Twee stallen zijn al ruim een jaar in gebruik. De stal uiterst links op de foto is eind deze maand klaar voor gebruik. Installateurs zijn er druk met de laatste loodjes. Het kostte vof Haan veel pijn en moeite om de bedrijfsuitbreiding vergund te krijgen, met onder meer driemaal een bezoek aan de Raad van State in Den Haag. Door toedoen van een bezwaarmakende buurtbewoner werd het geduld van familie Haan behoorlijk op de proef gesteld. “Enorm veel doorzettingsvermogen was nodig”, vertelt Klaas Haan.

  De identieke stallen op een rij. Twee stallen zijn al ruim een jaar in gebruik. De stal uiterst links op de foto is eind deze maand klaar voor gebruik. Installateurs zijn er druk met de laatste loodjes. Het kostte vof Haan veel pijn en moeite om de bedrijfsuitbreiding vergund te krijgen, met onder meer driemaal een bezoek aan de Raad van State in Den Haag. Door toedoen van een bezwaarmakende buurtbewoner werd het geduld van familie Haan behoorlijk op de proef gesteld. “Enorm veel doorzettingsvermogen was nodig”, vertelt Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aan de andere kant van de weg bouwde vof Haan een ruime kachelloods. Hierin is naast de houtkachel ook plek voor een bedrijfskantine, kantoorruimte en houtopslag. Ook de noodaggregaat en de waterinstallatie zijn er te vinden. De twee kuikenstallen links op de foto zijn twintig jaar oud. Drie jaar geleden zijn ze gerenoveerd en voorzien van een nieuwe inrichting. Klaas Haan houdt sinds 1990 kuikens. Hij begon op de thuislocatie met 29.000 dieren.

  Aan de andere kant van de weg bouwde vof Haan een ruime kachelloods. Hierin is naast de houtkachel ook plek voor een bedrijfskantine, kantoorruimte en houtopslag. Ook de noodaggregaat en de waterinstallatie zijn er te vinden. De twee kuikenstallen links op de foto zijn twintig jaar oud. Drie jaar geleden zijn ze gerenoveerd en voorzien van een nieuwe inrichting. Klaas Haan houdt sinds 1990 kuikens. Hij begon op de thuislocatie met 29.000 dieren.

  Foto: Ronald Hissink
 • De drie grote tarwesilo’s zijn ware blikvangers in dit deel van de veenkoloniën. De silo’s hebben een totale capaciteit van 1.500 ton. Op jaarbasis gebruikt vof Haan 2.400 ton tarwe. Dat is ruwweg een derde deel van het totale aantal tonnen voer dat nodig is voor de kuikens. “We voeren 33 procent tarwe bij. De tarwe gaat onbewerkt de silo’s in. We kunnen de tarwe zelf schonen en breken”, vertelt Klaas Haan.

  De drie grote tarwesilo’s zijn ware blikvangers in dit deel van de veenkoloniën. De silo’s hebben een totale capaciteit van 1.500 ton. Op jaarbasis gebruikt vof Haan 2.400 ton tarwe. Dat is ruwweg een derde deel van het totale aantal tonnen voer dat nodig is voor de kuikens. “We voeren 33 procent tarwe bij. De tarwe gaat onbewerkt de silo’s in. We kunnen de tarwe zelf schonen en breken”, vertelt Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De thuislocatie van vof Haan bevindt zich in het lintdorp Nieuw-Weerdinge, op enkele honderden meters afstand van de nieuwbouw. “Hier is het akkerbouwbedrijf gevestigd. De bewaarschuur biedt plaats aan 1.200 ton aardappelen”, zegt Klaas Haan. De vleeskuikenstal – rechts op de foto – is nu nog in gebruik, maar heeft zijn langste tijd gehad.

  De thuislocatie van vof Haan bevindt zich in het lintdorp Nieuw-Weerdinge, op enkele honderden meters afstand van de nieuwbouw. “Hier is het akkerbouwbedrijf gevestigd. De bewaarschuur biedt plaats aan 1.200 ton aardappelen”, zegt Klaas Haan. De vleeskuikenstal – rechts op de foto – is nu nog in gebruik, maar heeft zijn langste tijd gehad.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzicht van de derde nieuwe stal, die eind oktober in gebruik wordt genomen. Vof Haan werkt met een strakke, zesweekse planning. De kuikenhouders streven naar een aflevergewicht van 2.300 gram. “We draaien 8,7 rondes per jaar. De kuikens worden hier altijd op donderdag weggeladen. De maandag daarop krijgen we alweer nieuwe kuikens. De schoonmaakploeg werkt de hele dag door om dit mogelijk te maken”, vertelt Arjan Haan.

  Overzicht van de derde nieuwe stal, die eind oktober in gebruik wordt genomen. Vof Haan werkt met een strakke, zesweekse planning. De kuikenhouders streven naar een aflevergewicht van 2.300 gram. “We draaien 8,7 rondes per jaar. De kuikens worden hier altijd op donderdag weggeladen. De maandag daarop krijgen we alweer nieuwe kuikens. De schoonmaakploeg werkt de hele dag door om dit mogelijk te maken”, vertelt Arjan Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stallen van vof Haan zijn uitgerust met padcooling. Het koelsysteem – waarbij de ingaande buitenlucht met water wordt gekoeld – heeft zich afgelopen zomer ruimschoots bewezen, vertelt Klaas Haan. “Toen het buiten 35 graden was, konden we de staltemperatuur op 29 graden houden. De kuikens waren toen 30 dagen oud.”

  De nieuwe stallen van vof Haan zijn uitgerust met padcooling. Het koelsysteem – waarbij de ingaande buitenlucht met water wordt gekoeld – heeft zich afgelopen zomer ruimschoots bewezen, vertelt Klaas Haan. “Toen het buiten 35 graden was, konden we de staltemperatuur op 29 graden houden. De kuikens waren toen 30 dagen oud.”

  Foto: Ronald Hissink
 • “Padcooling geeft rust. Dat is ons heel wat waard. Op warme dagen willen we niet rondlopen met stress”, zegt Klaas Haan.

  “Padcooling geeft rust. Dat is ons heel wat waard. Op warme dagen willen we niet rondlopen met stress”, zegt Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Degelijkheid en duurzaamheid vormden een belangrijk uitgangspunt bij de bouw. De buizen van de voerlijnen zijn verzwaard uitgevoerd. “We hebben een hekel aan onderhoud”, vertelt Klaas Haan. Klaas en Arjan Haan proberen het werk op het akkerbouw- en pluimveebedrijf zo veel mogelijk samen te doen, zonder extra arbeidskrachten. “Het uitrijden van de mest doen we zelf. Alleen voor het schoonspuiten van de stallen huren we mensen in”, zegt Arjan Haan, die al op jonge leeftijd wist dat hij verder wilde in het bedrijf van zijn ouders.

  Degelijkheid en duurzaamheid vormden een belangrijk uitgangspunt bij de bouw. De buizen van de voerlijnen zijn verzwaard uitgevoerd. “We hebben een hekel aan onderhoud”, vertelt Klaas Haan. Klaas en Arjan Haan proberen het werk op het akkerbouw- en pluimveebedrijf zo veel mogelijk samen te doen, zonder extra arbeidskrachten. “Het uitrijden van de mest doen we zelf. Alleen voor het schoonspuiten van de stallen huren we mensen in”, zegt Arjan Haan, die al op jonge leeftijd wist dat hij verder wilde in het bedrijf van zijn ouders.

  Foto: Ronald Hissink
 • De luchtinlaatventielen in de zijwand van de stal.

  De luchtinlaatventielen in de zijwand van de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vof Haan kan de inlaatkleppen automatisch sturen. Niet altijd staan alle kleppen open. “We kunnen er ook voor kiezen om een derde of twee derde van de kleppen open of dicht te zetten”, vertelt Arjan Haan.

  Vof Haan kan de inlaatkleppen automatisch sturen. Niet altijd staan alle kleppen open. “We kunnen er ook voor kiezen om een derde of twee derde van de kleppen open of dicht te zetten”, vertelt Arjan Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Wesselmann-heaters moeten nog worden opgehangen.

  De Wesselmann-heaters moeten nog worden opgehangen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In veel stallen zijn de ventilatoren in de achtergevel weggewerkt. Vof Haan koos voor een afwijkende opstelling van de ventilatoren, om de stallucht verticaal en op hoogte uit te stoten. De kuikens in de achterzijde van de stallen worden niet blootgesteld aan een verhoogde luchtsnelheid.

  In veel stallen zijn de ventilatoren in de achtergevel weggewerkt. Vof Haan koos voor een afwijkende opstelling van de ventilatoren, om de stallucht verticaal en op hoogte uit te stoten. De kuikens in de achterzijde van de stallen worden niet blootgesteld aan een verhoogde luchtsnelheid.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ventilatiecapaciteit is 700.000 kuub per uur. “We houden 55.000 kuikens per stal. Per dier kunnen we bijna 13 kuub lucht per uur ventileren. Dat is ruimschoots voldoende”, aldus Klaas Haan.

  De ventilatiecapaciteit is 700.000 kuub per uur. “We houden 55.000 kuikens per stal. Per dier kunnen we bijna 13 kuub lucht per uur ventileren. Dat is ruimschoots voldoende”, aldus Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het emissiepunt bevindt zich op 4 meter hoogte. De snelheid van de uitgestoten stallucht is 9 meter per seconde. Op de achtergevels van de stallen is geen aanslag te zien.

  Het emissiepunt bevindt zich op 4 meter hoogte. De snelheid van de uitgestoten stallucht is 9 meter per seconde. Op de achtergevels van de stallen is geen aanslag te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzichtsbeeld van een van de twee stallen die al in gebruik zijn. De kuikens zijn exact drie weken oud. Vof Haan koos voor verticale tl-verlichting. Dat bevalt uitstekend, zo zegt Klaas Haan. “De lichtverdeling is uitstekend.”

  Overzichtsbeeld van een van de twee stallen die al in gebruik zijn. De kuikens zijn exact drie weken oud. Vof Haan koos voor verticale tl-verlichting. Dat bevalt uitstekend, zo zegt Klaas Haan. “De lichtverdeling is uitstekend.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Alle stallen zijn voorzien van de nieuwste Fancom-computers. De vleeskuikenhouders kunnen op afstand inloggen en besturen.

  Alle stallen zijn voorzien van de nieuwste Fancom-computers. De vleeskuikenhouders kunnen op afstand inloggen en besturen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hoewel er nog wordt gebouwd, ziet het erf er net en opgeruimd uit. Vof Haan is goed te spreken over het werk van stalbouwer Van Pijkeren en installateur Geissler. “Ook Jan Schellekens van Agrifirm Exlan verdient een pluim. Hij heeft ons in de aanloop naar de bouw door de procedures geleid”, aldus Klaas Haan. Voor de Milieu Effect Rapportage schakelde vof Haan adviesbureau Tauw uit Assen in. De kuikenhouders laten zich niet uit over de kosten van de imposante uitbreiding. “Maar de advieskosten bedragen zeker 5 tot 10 procent van het totaal”, zegt Klaas Haan.

  Hoewel er nog wordt gebouwd, ziet het erf er net en opgeruimd uit. Vof Haan is goed te spreken over het werk van stalbouwer Van Pijkeren en installateur Geissler. “Ook Jan Schellekens van Agrifirm Exlan verdient een pluim. Hij heeft ons in de aanloop naar de bouw door de procedures geleid”, aldus Klaas Haan. Voor de Milieu Effect Rapportage schakelde vof Haan adviesbureau Tauw uit Assen in. De kuikenhouders laten zich niet uit over de kosten van de imposante uitbreiding. “Maar de advieskosten bedragen zeker 5 tot 10 procent van het totaal”, zegt Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kuikenhouders hechten veel waarde aan een nette uitstraling van hun bedrijf. Om die reden kozen ze voor een ondergrondse voervijzel. “Een vijzelinstallatie voor de stallen langs vinden we niet mooi”, aldus Klaas Haan.

  De kuikenhouders hechten veel waarde aan een nette uitstraling van hun bedrijf. Om die reden kozen ze voor een ondergrondse voervijzel. “Een vijzelinstallatie voor de stallen langs vinden we niet mooi”, aldus Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een rechte, ondergrondse vijzel – geen spiraal – zonder bochten moet zeker 30 jaar onderhoudsvrij zijn, denkt Arjan Haan. “Het is niet de goedkoopste oplossing, maar wel de mooiste.”

  Een rechte, ondergrondse vijzel – geen spiraal – zonder bochten moet zeker 30 jaar onderhoudsvrij zijn, denkt Arjan Haan. “Het is niet de goedkoopste oplossing, maar wel de mooiste.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Beeld van de voerkeuken. Hier wordt de tarwe geschoond en – eventueel – gemalen. Nadat het voer is gewogen – linksachter op de foto is de weger te zien – gaat het voer via de ondergrondse vijzel richting de silo’s tussen de stallen.

  Beeld van de voerkeuken. Hier wordt de tarwe geschoond en – eventueel – gemalen. Nadat het voer is gewogen – linksachter op de foto is de weger te zien – gaat het voer via de ondergrondse vijzel richting de silo’s tussen de stallen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op de voerkeuken is niet bezuinigd.

  Op de voerkeuken is niet bezuinigd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze bedieningskast hoort bij de tarwesilo’s. De polyester tarwesilo’s zijn voorzien van sensoren. Als de silo’s leeg raken, worden ze automatisch bijgevuld vanuit de drie grote opslagsilo’s.

  Deze bedieningskast hoort bij de tarwesilo’s. De polyester tarwesilo’s zijn voorzien van sensoren. Als de silo’s leeg raken, worden ze automatisch bijgevuld vanuit de drie grote opslagsilo’s.

  Foto: Ronald Hissink
 • Klaas en Arjan Haan hoeven niet aanwezig te zijn als de drie opslagsilo’s worden aangevuld met tarwe. De chauffeurs weten wat hun te doen staat. “Dat geeft arbeidsgemak”, vertelt Klaas Haan.

  Klaas en Arjan Haan hoeven niet aanwezig te zijn als de drie opslagsilo’s worden aangevuld met tarwe. De chauffeurs weten wat hun te doen staat. “Dat geeft arbeidsgemak”, vertelt Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het startvoer rijdt Haan met een verreiker met strooiselbak uit over het kuikenpapier. Het laden van de strooiselbak gebeurt op eenvoudige wijze, direct onder de silo.

  Het startvoer rijdt Haan met een verreiker met strooiselbak uit over het kuikenpapier. Het laden van de strooiselbak gebeurt op eenvoudige wijze, direct onder de silo.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor de kachelloods heeft vof Haan een weegbrug aangelegd. Tijdens het bedrijfsbezoek wordt toevallig een vracht houtsnippers gelost.

  Voor de kachelloods heeft vof Haan een weegbrug aangelegd. Tijdens het bedrijfsbezoek wordt toevallig een vracht houtsnippers gelost.

  Foto: Ronald Hissink
 • De houtsnippers worden op het erf gelost. Met de verreiker worden de snippers later naar de overdekte opslag gebracht.

  De houtsnippers worden op het erf gelost. Met de verreiker worden de snippers later naar de overdekte opslag gebracht.

  Foto: Ronald Hissink
 • De robuuste Kohlbach-houtkachel heeft een capaciteit van 800 kW. Klaas en Arjan Haan kozen bewust voor dit type kachel, dat ervoor gemaakt is om grove snippers te verbranden. “We zijn kuikenhouders, geen houtstokers”, aldus Arjan Haan.

  De robuuste Kohlbach-houtkachel heeft een capaciteit van 800 kW. Klaas en Arjan Haan kozen bewust voor dit type kachel, dat ervoor gemaakt is om grove snippers te verbranden. “We zijn kuikenhouders, geen houtstokers”, aldus Arjan Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De imposante kachel kan hout met vochtgehaltes tot 60 procent verbranden. “Een houtkachel vraagt de nodige aandacht. Wat arbeid betreft heb je er in feite een stal bij’, zegt Arjan Haan.

  De imposante kachel kan hout met vochtgehaltes tot 60 procent verbranden. “Een houtkachel vraagt de nodige aandacht. Wat arbeid betreft heb je er in feite een stal bij’, zegt Arjan Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Om zo veel mogelijk storingsvrij te werken, kozen de vleeskuikenhouders voor een persinvoer. “Een spiraalinvoer is een stuk gevoeliger voor storingen”, vertelt Klaas Haan.

  Om zo veel mogelijk storingsvrij te werken, kozen de vleeskuikenhouders voor een persinvoer. “Een spiraalinvoer is een stuk gevoeliger voor storingen”, vertelt Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De precieze werking van de kachel is af te lezen op een computerscherm. Eventuele storingen zijn hier ook af te lezen.

  De precieze werking van de kachel is af te lezen op een computerscherm. Eventuele storingen zijn hier ook af te lezen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanuit het kantoor in de kachelloods kijken vader en zoon uit op de nieuwe vleeskuikenstallen aan de overzijde van de weg. Het terrein is voorzien van camera’s, om op afstand een oogje in het zeil te kunnen houden.

  Vanuit het kantoor in de kachelloods kijken vader en zoon uit op de nieuwe vleeskuikenstallen aan de overzijde van de weg. Het terrein is voorzien van camera’s, om op afstand een oogje in het zeil te kunnen houden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De opslagcapaciteit is zo’n 800 ton. Het stro links wordt gebruikt als strooiselmateriaal in de vleeskuikenstallen.

  De opslagcapaciteit is zo’n 800 ton. Het stro links wordt gebruikt als strooiselmateriaal in de vleeskuikenstallen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Via deze voorraadbunker gaan de houtsnippers richting de kachel.

  Via deze voorraadbunker gaan de houtsnippers richting de kachel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Beeld van de waterinstallatie. Het bedrijf heeft een eigen bron. De capaciteit is 24 kuub per uur (3 bar). Het water wordt gezuiverd en daarna gebruikt om de stallen mee schoon te spuiten. De kuikens krijgen regulier leidingwater toegediend. “Ik vind het te risicovol om bronwater te gebruiken als drinkwater voor de kuikens”, vertelt Klaas Haan.

  Beeld van de waterinstallatie. Het bedrijf heeft een eigen bron. De capaciteit is 24 kuub per uur (3 bar). Het water wordt gezuiverd en daarna gebruikt om de stallen mee schoon te spuiten. De kuikens krijgen regulier leidingwater toegediend. “Ik vind het te risicovol om bronwater te gebruiken als drinkwater voor de kuikens”, vertelt Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De aggregaat voor de noodstroomvoorziening. Het bedrijf hoopt begin 2015 een open dag te organiseren. Het is echter afwachten hoe de uitbraak van ILT in Duitsland zich ontwikkelt. “De open dag is uitgesteld, niet afgesteld”, aldus Klaas Haan.

  De aggregaat voor de noodstroomvoorziening. Het bedrijf hoopt begin 2015 een open dag te organiseren. Het is echter afwachten hoe de uitbraak van ILT in Duitsland zich ontwikkelt. “De open dag is uitgesteld, niet afgesteld”, aldus Klaas Haan.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • masmas

  Prachtig bedrijf. Dit is ook het bewijs dat met de vleeskuikenhouderij nog veel geld te verdienen is,anders krijg je zo een invertering nooit voor elkaar.

 • Kieke

  Zeer mooi bedrijf, Overal zou het er zo netjes uit moeten zien! Succes er mit!

 • maiskolf

  Dacht dat het slecht ging in het pluimvee.

 • Gullef

  Vergeet niet dat er ook nog een akkerbouw tak bij naast is. Suc6 ermee in ieder geval

 • Khalid en zijn maten

  Alweer een bedrijf dat weer wat extra werkgelegenheid genereert!

 • trust

  er was geen kip te zien

 • johannesspook

  Heel nette bedrijf is goed voor de buren.
  Deze stallen hoeft niet erg hoog zijn,want pluimvee heeft maar een meter hoog plafont nodig en dat scheelt vele besparing op verwarming en of koelen en poetsbeurt,enz.
  Wat jammer is dat ze geen warmtepomp met ondergronds ventilatiebuis die 3 meter onder maaiveld staat en dat 300 meter lang en of meer,hebben.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.