001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Foto & video 4 reacties

‘Het gaat ons weer goed na vogelgriep’

Eind februari werd laagpathogene vogelgriep geconstateerd op het legpluimveebedrijf van familie Franken in Swifterbant. De ruiming en de periode van leegstand had veel impact op het gezin. Sinds 8 mei zijn er weer hennen. Afgelopen week hield het bedrijf twee open middagen én een open dag. “We werken graag mee aan sectorpromotie. We konden nu ook mooi laten zien dat het ons weer goed gaat”, vertelt Karina Franken.

Foto

 • Familie Franken heeft aan de Tarpanweg in Swifterbant een veelzijdig boerenbedrijf met melkvee, akkerbouw en leghennen. Van links naar rechts poseren Melco (12), Geke (14), Pieter (45), Florianne (7), Karina (43) en Hanneke (17) Franken.

  Familie Franken heeft aan de Tarpanweg in Swifterbant een veelzijdig boerenbedrijf met melkvee, akkerbouw en leghennen. Van links naar rechts poseren Melco (12), Geke (14), Pieter (45), Florianne (7), Karina (43) en Hanneke (17) Franken.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De rundveetak bestaat uit 130 melkkoeien en 100 stuks jongvee. De 43.000 leghennen – 24.000 vrije-uitloophennen en 19.000 scharrelhennen – worden gehouden in een etagestal. Het bouwplan van de akkerbouwtak bestaat uit tarwe, winterpeen, gras, mais en graszaad. Het bedrijf verhuurt nog een aantal hectares voor de teelt van pootgoed en tulpen. In totaal hoort er 83 hectare bij het bedrijf.

  De rundveetak bestaat uit 130 melkkoeien en 100 stuks jongvee. De 43.000 leghennen – 24.000 vrije-uitloophennen en 19.000 scharrelhennen – worden gehouden in een etagestal. Het bouwplan van de akkerbouwtak bestaat uit tarwe, winterpeen, gras, mais en graszaad. Het bedrijf verhuurt nog een aantal hectares voor de teelt van pootgoed en tulpen. In totaal hoort er 83 hectare bij het bedrijf.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Familie Franken produceert zogenoemde ‘Blije Kip-eieren’. De eieren worden via Gebr. Van Beek vermarkt. Vorige week organiseerde familie Franken twee open middagen én een open dag. In totaal namen 400 consumenten een kijkje op het bedrijf. “Er was veel media-aandacht voor de open dagen. Dat is natuurlijk niet los te zien van de gebeurtenissen eerder dit jaar op ons bedrijf’, vertelt Karina Franken.

  Familie Franken produceert zogenoemde ‘Blije Kip-eieren’. De eieren worden via Gebr. Van Beek vermarkt. Vorige week organiseerde familie Franken twee open middagen én een open dag. In totaal namen 400 consumenten een kijkje op het bedrijf. “Er was veel media-aandacht voor de open dagen. Dat is natuurlijk niet los te zien van de gebeurtenissen eerder dit jaar op ons bedrijf’, vertelt Karina Franken.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Eind februari werd er laagpathogene vogelgriep geconstateerd op het bedrijf van familie Franken. De 43.000 aanwezige hennen werden geruimd, waarna het bedrijf ruim twee maanden leegstond. De ruiming had veel impact, zo vertelt Karina. “Natuurlijk was het heftig. De kippen waren eigenlijk aan de beterende hand. Ze moesten uit voorzorg worden geruimd, om te voorkomen dat het laagpathogene virus zou muteren.”

  Eind februari werd er laagpathogene vogelgriep geconstateerd op het bedrijf van familie Franken. De 43.000 aanwezige hennen werden geruimd, waarna het bedrijf ruim twee maanden leegstond. De ruiming had veel impact, zo vertelt Karina. “Natuurlijk was het heftig. De kippen waren eigenlijk aan de beterende hand. Ze moesten uit voorzorg worden geruimd, om te voorkomen dat het laagpathogene virus zou muteren.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • Door de vogelgriepbesmetting en de daaropvolgende ruiming kwam het bedrijf aan de Tarpanweg landelijk in het nieuws. Voor familie Franken was het de tweede keer dat ze een ruiming meemaakten. In 2003, toen ze nog in Barneveld woonden, werd hun bedrijf getroffen door de uitbraak van het hoogpathogene vogelgriepvirus. “Toen waren de kippen echt heel ziek. Dat was nu niet zo”, vertelt Karina. Geluk bij een ongeluk was het feit dat de legronde dit keer tegen het einde liep. “De nieuwe hennen waren al besteld”, aldus Karina.

  Door de vogelgriepbesmetting en de daaropvolgende ruiming kwam het bedrijf aan de Tarpanweg landelijk in het nieuws. Voor familie Franken was het de tweede keer dat ze een ruiming meemaakten. In 2003, toen ze nog in Barneveld woonden, werd hun bedrijf getroffen door de uitbraak van het hoogpathogene vogelgriepvirus. “Toen waren de kippen echt heel ziek. Dat was nu niet zo”, vertelt Karina. Geluk bij een ongeluk was het feit dat de legronde dit keer tegen het einde liep. “De nieuwe hennen waren al besteld”, aldus Karina.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Pieter en Karina Franken hebben een nuchtere en positieve levensinstelling. Dat heeft hen de afgelopen maanden flink geholpen om de gebeurtenissen te verwerken en de schouders er weer onder te zetten, zo vertelt Karina. “We zijn positief ingesteld en kunnen tegen een stootje. Mensen vroegen of we het nog wel aandurfden met vrije-uitloophennen. Voor ons was het geen optie om volledig over te stappen op het scharrelsegment. We beuren een duidelijke meerprijs voor onze vrije-uitloopeieren. We houden ons daarbij vast aan het feit dat het laagpathogene vogelgriepvirus tot dusverre niet twee keer op dezelfde bedrijfslocatie is vastgesteld.”

  Pieter en Karina Franken hebben een nuchtere en positieve levensinstelling. Dat heeft hen de afgelopen maanden flink geholpen om de gebeurtenissen te verwerken en de schouders er weer onder te zetten, zo vertelt Karina. “We zijn positief ingesteld en kunnen tegen een stootje. Mensen vroegen of we het nog wel aandurfden met vrije-uitloophennen. Voor ons was het geen optie om volledig over te stappen op het scharrelsegment. We beuren een duidelijke meerprijs voor onze vrije-uitloopeieren. We houden ons daarbij vast aan het feit dat het laagpathogene vogelgriepvirus tot dusverre niet twee keer op dezelfde bedrijfslocatie is vastgesteld.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • De foto’s zijn afgelopen vrijdagmiddag gemaakt. Hier is te zien hoe een klas schoolkinderen in het eierlokaal door Karina wordt bijgepraat over het verzamelen en sorteren van de dagelijkse stroom eieren.

  De foto’s zijn afgelopen vrijdagmiddag gemaakt. Hier is te zien hoe een klas schoolkinderen in het eierlokaal door Karina wordt bijgepraat over het verzamelen en sorteren van de dagelijkse stroom eieren.

  Foto: Ruud Ploeg
 • “Speciaal voor de open dagen had de hennenleverancier ons enkele kleine kuikentjes geleverd. Die hebben natuurlijk een hoog aaibaarheidsgehalte. Dat doet het altijd goed bij kinderen”, vertelt Karina. De kuikentjes hebben na de open dag allemaal een nieuw thuis gekregen. “Een paar kuikens zijn naar een zorgboerderij gegaan. Ook een buurman heeft een aantal kuikentjes meegekregen.”

  “Speciaal voor de open dagen had de hennenleverancier ons enkele kleine kuikentjes geleverd. Die hebben natuurlijk een hoog aaibaarheidsgehalte. Dat doet het altijd goed bij kinderen”, vertelt Karina. De kuikentjes hebben na de open dag allemaal een nieuw thuis gekregen. “Een paar kuikens zijn naar een zorgboerderij gegaan. Ook een buurman heeft een aantal kuikentjes meegekregen.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een tafel met promotiemateriaal. Familie Franken kreeg tijdens de open dagen veel uiteenlopende reacties, die vooral positief waren. Karina: “Ik heb veel mensen met open mond naar de kippen zien kijken. Je merkt toch dat veel consumenten geen flauw benul hebben hoe het er op een pluimveebedrijf aan toegaat.”

  Een tafel met promotiemateriaal. Familie Franken kreeg tijdens de open dagen veel uiteenlopende reacties, die vooral positief waren. Karina: “Ik heb veel mensen met open mond naar de kippen zien kijken. Je merkt toch dat veel consumenten geen flauw benul hebben hoe het er op een pluimveebedrijf aan toegaat.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • Mengvoerleverancier De Heus liet tijdens de open dag zien uit welke grondstoffen en producten het kippenvoer bestaat. “Men stond ervan te kijken dat veel werkzaamheden op een pluimveebedrijf geautomatiseerd zijn”, vertelt Karina.

  Mengvoerleverancier De Heus liet tijdens de open dag zien uit welke grondstoffen en producten het kippenvoer bestaat. “Men stond ervan te kijken dat veel werkzaamheden op een pluimveebedrijf geautomatiseerd zijn”, vertelt Karina.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De benedenverdieping van de etagestal is voor de 24.000 Lohmann Brown-hennen. Karina: “Mensen die nog nooit een stal van binnen hadden gezien, reageerden verrast. ‘Wow, wat veel kippen en wat zitten ze dicht op elkaar’, zeiden sommigen. Maar gelukkig zagen ze daarna ook dat de kippen het goed naar hun zin hebben in de stal.”

  De benedenverdieping van de etagestal is voor de 24.000 Lohmann Brown-hennen. Karina: “Mensen die nog nooit een stal van binnen hadden gezien, reageerden verrast. ‘Wow, wat veel kippen en wat zitten ze dicht op elkaar’, zeiden sommigen. Maar gelukkig zagen ze daarna ook dat de kippen het goed naar hun zin hebben in de stal.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • Karina vertelt hoe de eieren via de band naar het eierlokaal gaan.

  Karina vertelt hoe de eieren via de band naar het eierlokaal gaan.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De bovenverdieping van de etagestal wordt bevolkt door 19.000 scharrelhennen. De LSL Classic-hennen leggen witte eieren, waardoor het verschil met de bruine vrije-uitloopeieren meteen duidelijk zichtbaar is. “Natuurlijk hebben we tijdens de open dagen ook vaak moeten uitleggen wat het verschil is tussen scharrel en vrije uitloop”, vertelt Karina.

  De bovenverdieping van de etagestal wordt bevolkt door 19.000 scharrelhennen. De LSL Classic-hennen leggen witte eieren, waardoor het verschil met de bruine vrije-uitloopeieren meteen duidelijk zichtbaar is. “Natuurlijk hebben we tijdens de open dagen ook vaak moeten uitleggen wat het verschil is tussen scharrel en vrije uitloop”, vertelt Karina.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Karina: “Een kip wil eten, drinken en leggen. Daarna wil ze stofbaden en scharrelen. De hennen op de bovenverdieping kunnen dat allemaal. Ik vertel altijd dat de vrije-uitloophennen net wat meer mogelijkheden hebben, omdat ze ook naar buiten kunnen.”

  Karina: “Een kip wil eten, drinken en leggen. Daarna wil ze stofbaden en scharrelen. De hennen op de bovenverdieping kunnen dat allemaal. Ik vertel altijd dat de vrije-uitloophennen net wat meer mogelijkheden hebben, omdat ze ook naar buiten kunnen.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • Het valt veel bezoekers op dat het merendeel van de hennen ondanks de uitloopmogelijkheid in de stal blijft. “De kippen hebben het prima naar hun zin in de stal. Buiten waait het en lopen ze gevaar. Buizerds en vossen liggen hier op de loer. Dat zorgt toch ook voor stress onder de hennen”, vertelt Karina.

  Het valt veel bezoekers op dat het merendeel van de hennen ondanks de uitloopmogelijkheid in de stal blijft. “De kippen hebben het prima naar hun zin in de stal. Buiten waait het en lopen ze gevaar. Buizerds en vossen liggen hier op de loer. Dat zorgt toch ook voor stress onder de hennen”, vertelt Karina.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De Blije Kip-eieren van familie Franken worden door de Dierenbescherming beloond met twee sterren. De ondernemers moeten daarvoor aan extra eisen voldoen. De vrije-uitloophennen krijgen graan bijgestrooid en hebben de beschikking over stromateriaal ter afleiding. “Onze eieren zijn niet alleen geschikt voor de Duitse markt, maar kunnen ook in Nederland als sterreneieren worden verkocht. Eierhandelaar Gebr. Van Beek heeft verschillende afzetmogelijkheden. Wij moeten extra investeren en beuren daarom ook een plus”, vertelt Karina.

  De Blije Kip-eieren van familie Franken worden door de Dierenbescherming beloond met twee sterren. De ondernemers moeten daarvoor aan extra eisen voldoen. De vrije-uitloophennen krijgen graan bijgestrooid en hebben de beschikking over stromateriaal ter afleiding. “Onze eieren zijn niet alleen geschikt voor de Duitse markt, maar kunnen ook in Nederland als sterreneieren worden verkocht. Eierhandelaar Gebr. Van Beek heeft verschillende afzetmogelijkheden. Wij moeten extra investeren en beuren daarom ook een plus”, vertelt Karina.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een prachtige plaat van de buitenscharrelende hennen. Op deze foto is goed te zien dat familie Franken rond de stal bomen heeft aangeplant. In de uitloop zijn enkele houten huisjes geplaatst. Karina: “De hennen moeten schaduw- en schuilplekken hebben.”

  Een prachtige plaat van de buitenscharrelende hennen. Op deze foto is goed te zien dat familie Franken rond de stal bomen heeft aangeplant. In de uitloop zijn enkele houten huisjes geplaatst. Karina: “De hennen moeten schaduw- en schuilplekken hebben.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • In de huisjes zijn watertorens opgehangen. Familie Franken zet de arbeid op het bedrijf rond met vier medewerkers, die in deeltijd meehelpen. “We hebben veel dagelijks terugkomende werkzaamheden, zoals melken en eieren rapen. Dat is gemakkelijk uit te besteden”, vertelt Karina.

  In de huisjes zijn watertorens opgehangen. Familie Franken zet de arbeid op het bedrijf rond met vier medewerkers, die in deeltijd meehelpen. “We hebben veel dagelijks terugkomende werkzaamheden, zoals melken en eieren rapen. Dat is gemakkelijk uit te besteden”, vertelt Karina.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Melco Franken vertelt over de hennen in de overdekte uitloop. Karina is blij dat het leghennenbedrijf de perikelen van eerder dit jaar achter zich heeft gelaten. “We werken graag mee aan sectorpromotie. We konden nu ook mooi laten zien dat het ons weer goed gaat”, vertelt Karina Franken.

  Melco Franken vertelt over de hennen in de overdekte uitloop. Karina is blij dat het leghennenbedrijf de perikelen van eerder dit jaar achter zich heeft gelaten. “We werken graag mee aan sectorpromotie. We konden nu ook mooi laten zien dat het ons weer goed gaat”, vertelt Karina Franken.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De bezoekers zijn niet alleen geïnteresseerd in de leghennen op het bedrijf. Natuurlijk willen ze ook even een kijkje nemen in de rundveestal.

  De bezoekers zijn niet alleen geïnteresseerd in de leghennen op het bedrijf. Natuurlijk willen ze ook even een kijkje nemen in de rundveestal.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Overzicht van de ruime ligboxenstal.

  Overzicht van de ruime ligboxenstal.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De koeien worden gemolken in een 28-stands carrousel.

  De koeien worden gemolken in een 28-stands carrousel.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Jonge dieren blijven ook hier de aandacht trekken. Net als de kuikentjes zijn ook de kalfjes populair bij de kinderen.

  Jonge dieren blijven ook hier de aandacht trekken. Net als de kuikentjes zijn ook de kalfjes populair bij de kinderen.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een mooi plaatje in de voergang. Toen eerder dit jaar het slechte nieuws van de vogelgriepbesmetting bekend werd, kon familie Franken rekenen op veel steun uit Swifterbant en omstreken. “Pieter en ik zijn beide actief in het verenigingsleven in Swifterbant. Je merkt dat veel mensen uit het dorp met je meeleven. We hebben veel kaarten en telefoontjes gekregen. Dat is toch echt een uniek aspect van het dorpsleven.”

  Een mooi plaatje in de voergang. Toen eerder dit jaar het slechte nieuws van de vogelgriepbesmetting bekend werd, kon familie Franken rekenen op veel steun uit Swifterbant en omstreken. “Pieter en ik zijn beide actief in het verenigingsleven in Swifterbant. Je merkt dat veel mensen uit het dorp met je meeleven. We hebben veel kaarten en telefoontjes gekregen. Dat is toch echt een uniek aspect van het dorpsleven.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • Na afloop van het bedrijfsbezoek kopen veel consumenten nog een doosje eieren. Vooral de dubbeldooiers zijn in trek. Karina kijkt moe maar voldaan terug op drie intensieve open dagen. “Het hele gezin hielp mee en ook andere familieleden sprongen bij. Het waren drukke dagen, maar we kijken er zeer tevreden op terug.”

  Na afloop van het bedrijfsbezoek kopen veel consumenten nog een doosje eieren. Vooral de dubbeldooiers zijn in trek. Karina kijkt moe maar voldaan terug op drie intensieve open dagen. “Het hele gezin hielp mee en ook andere familieleden sprongen bij. Het waren drukke dagen, maar we kijken er zeer tevreden op terug.”

  Foto: Ruud Ploeg

Laatste reacties

 • J@gertje

  Mooie reportage.
  Ik wens de familie Franken heel veel gezondheid, geluk en succes in de toekomst.

  Groet,
  J@gertje

 • maartje gussinklo

  Veel succes voor de toekomst!

 • Demeter Griend

  Hartstikke mooi bedrijf.
  Respect voor uw postieve ondernemersdrive.
  Heel veel succes voor de toekomst.

 • koestal

  Maar nu hebben de zeehonden in de Waddenzee vogelgriep,in Pieterburen hebben ze het er druk mee

Of registreer je om te kunnen reageren.