Pluimveehouderij

Foto & video 5608 x bekeken 3 reacties

De goede start van Optimum Vita

Klaas Knol sloeg anderhalf jaar geleden een nieuwe weg in met zijn Duitse vleeskuikenbedrijf Optimum Vita. In Pluimveehouderij van 7 november vertelt hij uitvoerig over de tot dusverre behaalde resultaten. In deze aanvullende fotoreportage leidt Knol ons alvast rond op zijn bijzondere en baanbrekende bedrijf.

Foto

 • Op 30 kilometer afstand van zijn woonplaats Westerhaar (Ov.) heeft Klaas Knol (51) in het Duitse Emlichheim een bijzonder vleeskuikenbedrijf, waar eieren worden uitgebroed én kuikens worden grootgebracht. Optimum Vita/Der Neue Weg broedde de eerste eieren uit in april 2013. Vanaf dat moment is er altijd bedrijvigheid geweest op het arbeidsintensieve bedrijf. Optimum Vita staat nooit stil en kent als bedrijf geen periodes van leegstand.

  Op 30 kilometer afstand van zijn woonplaats Westerhaar (Ov.) heeft Klaas Knol (51) in het Duitse Emlichheim een bijzonder vleeskuikenbedrijf, waar eieren worden uitgebroed én kuikens worden grootgebracht. Optimum Vita/Der Neue Weg broedde de eerste eieren uit in april 2013. Vanaf dat moment is er altijd bedrijvigheid geweest op het arbeidsintensieve bedrijf. Optimum Vita staat nooit stil en kent als bedrijf geen periodes van leegstand.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit bord langs de Volzeler Feldweg wijst de weg naar de bedrijfslocatie. Klaas Knol heeft een bedrijfsleider aangesteld om de dagelijkse werkzaamheden in goede banen te leiden. Naast zijn eigen bedrijf werkt Knol vier dagen per week als verkoopleider bij Agrifirm Duitsland. Agrifirm heeft geen aandelen in het bedrijf van Knol. Wel verstrekt Agrifirm het voer en doet het mengvoerbedrijf onderzoek bij Optimum Vita.

  Dit bord langs de Volzeler Feldweg wijst de weg naar de bedrijfslocatie. Klaas Knol heeft een bedrijfsleider aangesteld om de dagelijkse werkzaamheden in goede banen te leiden. Naast zijn eigen bedrijf werkt Knol vier dagen per week als verkoopleider bij Agrifirm Duitsland. Agrifirm heeft geen aandelen in het bedrijf van Knol. Wel verstrekt Agrifirm het voer en doet het mengvoerbedrijf onderzoek bij Optimum Vita.

  Foto: Ronald Hissink
 • De daken van de bedrijfsgebouwen zijn bedekt met zonnepanelen. De capaciteit van de zonnepanelen is 270 kWp. De windmolens horen niet bij het bedrijf. De foto’s zijn gemaakt op vrijdag 19 september.

  De daken van de bedrijfsgebouwen zijn bedekt met zonnepanelen. De capaciteit van de zonnepanelen is 270 kWp. De windmolens horen niet bij het bedrijf. De foto’s zijn gemaakt op vrijdag 19 september.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een imposant hekwerk houdt ongenode gasten van het erf. Knol kan het hek op afstand bedienen.

  Een imposant hekwerk houdt ongenode gasten van het erf. Knol kan het hek op afstand bedienen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het erf – dat is voorzien van een weegbrug – ziet er zeer net en opgeruimd uit.

  Het erf – dat is voorzien van een weegbrug – ziet er zeer net en opgeruimd uit.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het Optimum Vita-concept is uniek in de wereldwijde vleeskuikenhouderij. De afgelopen anderhalf jaar heeft Knol diverse internationale delegaties ontvangen uit meer dan twintig landen.

  Het Optimum Vita-concept is uniek in de wereldwijde vleeskuikenhouderij. De afgelopen anderhalf jaar heeft Knol diverse internationale delegaties ontvangen uit meer dan twintig landen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na de hoofdingang van het bedrijf te hebben betreden (zie vorige foto), verwelkomt Knol zijn bezoek in deze ruime ontvangstruimte. Met een beamer en een bedrijfspresentatie geeft Knol hier tekst en uitleg over Optimum Vita en de bijbehorende werkwijze. Het doel van de ondernemer is om met een robuust kuiken een goed rendement te halen. Na afloop van de presentatie is het tijd voor een rondleiding op het bedrijf.

  Na de hoofdingang van het bedrijf te hebben betreden (zie vorige foto), verwelkomt Knol zijn bezoek in deze ruime ontvangstruimte. Met een beamer en een bedrijfspresentatie geeft Knol hier tekst en uitleg over Optimum Vita en de bijbehorende werkwijze. Het doel van de ondernemer is om met een robuust kuiken een goed rendement te halen. Na afloop van de presentatie is het tijd voor een rondleiding op het bedrijf.

  Foto: Ronald Hissink
 • De rondleiding begint in de broederij. In de twee HatchTech-voorbroedmachines is plaats voor in totaal 172.800 eieren. Daarmee is sprake van overcapaciteit. Knol denkt er sterk aan een extra kuikenstal – op een andere locatie – in gebruik te nemen, om zo de capaciteit van de broedmachines optimaal te kunnen benutten. De broedmachines zorgen voor een continue aanwas van voorbroedeieren, zodat het bedrijf altijd doordraait.

  De rondleiding begint in de broederij. In de twee HatchTech-voorbroedmachines is plaats voor in totaal 172.800 eieren. Daarmee is sprake van overcapaciteit. Knol denkt er sterk aan een extra kuikenstal – op een andere locatie – in gebruik te nemen, om zo de capaciteit van de broedmachines optimaal te kunnen benutten. De broedmachines zorgen voor een continue aanwas van voorbroedeieren, zodat het bedrijf altijd doordraait.

  Foto: Ronald Hissink
 • Tijdens de rondleiding valt op dat op verschillende strategische plekken camera’s hangen. Knol kan zo op afstand een oogje in het zeil houden. Hij kan ook lering trekken uit de beelden. Hoe reageren kuikens bijvoorbeeld op een onweersbui?

  Tijdens de rondleiding valt op dat op verschillende strategische plekken camera’s hangen. Knol kan zo op afstand een oogje in het zeil houden. Hij kan ook lering trekken uit de beelden. Hoe reageren kuikens bijvoorbeeld op een onweersbui?

  Foto: Ronald Hissink
 • In deze kolossale buffertank van 120 kuub wordt warm water opgeslagen. Knol gebruikt de restwarmte van een naburige biogasinstallatie. Hij werkt ook met een rondpompsysteem. De warmte die de zwaardere dieren afgeven, gebruikt hij om de lichtere kuikens mee te verwarmen. Dit principe van warmte rondpompen wordt ook in veel varkensstallen toegepast. In combinatie met de energie die de zonnepanelen geven, is de extra energiebehoefte op het bedrijf erg laag. De besparing op gas is enorm.

  In deze kolossale buffertank van 120 kuub wordt warm water opgeslagen. Knol gebruikt de restwarmte van een naburige biogasinstallatie. Hij werkt ook met een rondpompsysteem. De warmte die de zwaardere dieren afgeven, gebruikt hij om de lichtere kuikens mee te verwarmen. Dit principe van warmte rondpompen wordt ook in veel varkensstallen toegepast. In combinatie met de energie die de zonnepanelen geven, is de extra energiebehoefte op het bedrijf erg laag. De besparing op gas is enorm.

  Foto: Ronald Hissink
 • Optimum Vita werkt met een eigen vangmachine. Die wordt regelmatig ingezet. Het bedrijf draait op jaarbasis 20,8 rondes en doet aan uitladen.

  Optimum Vita werkt met een eigen vangmachine. Die wordt regelmatig ingezet. Het bedrijf draait op jaarbasis 20,8 rondes en doet aan uitladen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bedrijfshygiëne staat hoog in het vaandel. Het werken met verschillende dierleeftijden zorgt voor een verhoogd risico op insleep van ziektes. Knol en zijn bezoek hebben wegwerpoveralls en overschoentjes aan. Bij iedere ingang staat een bak met ontsmettingsmiddel. Langs de stalmuren staan buiten her en der zwarte lokdoosjes opgesteld voor de bestrijding van ongedierte.

  Bedrijfshygiëne staat hoog in het vaandel. Het werken met verschillende dierleeftijden zorgt voor een verhoogd risico op insleep van ziektes. Knol en zijn bezoek hebben wegwerpoveralls en overschoentjes aan. Bij iedere ingang staat een bak met ontsmettingsmiddel. Langs de stalmuren staan buiten her en der zwarte lokdoosjes opgesteld voor de bestrijding van ongedierte.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de Highcare-stal. Op de dag van het bedrijfsbezoek is het gros van de kuikens net uit het ei gekropen. Het is de 30e uitkomst sinds de start van Optimum Vita. Knol werkt overal met ledverlichting. Er komt ook daglicht binnen. De lichtstraat aan beide zijden van de stal is 40 centimeter breed.

  Dit is de Highcare-stal. Op de dag van het bedrijfsbezoek is het gros van de kuikens net uit het ei gekropen. Het is de 30e uitkomst sinds de start van Optimum Vita. Knol werkt overal met ledverlichting. Er komt ook daglicht binnen. De lichtstraat aan beide zijden van de stal is 40 centimeter breed.

  Foto: Ronald Hissink
 • Knol ziet hoe de kuikens een goede start maken. Na uitkomst en drogen vallen de kuikens 35 centimeter naar beneden in het strooisel. Daar hebben ze toegang tot voer en water. In deze situatie bouwen kuikens snel immuniteit op. Ze hebben meer weerstand tegen virussen en ziektes dan kuikens die in een broederij uit het ei komen, stelt Knol.

  Knol ziet hoe de kuikens een goede start maken. Na uitkomst en drogen vallen de kuikens 35 centimeter naar beneden in het strooisel. Daar hebben ze toegang tot voer en water. In deze situatie bouwen kuikens snel immuniteit op. Ze hebben meer weerstand tegen virussen en ziektes dan kuikens die in een broederij uit het ei komen, stelt Knol.

  Foto: Ronald Hissink
 • Er staan drie dubbele rijen met broedlades opgesteld in de Highcare-stal. Knol werkt hier met een dubbele dierbezetting. Na negen dagen gaan de kuikentjes op transport naar twee Living-stallen. Dat gebeurt met een transportband. De kuikens merken weinig van het overplaatsen. Binnen enkele uren zijn de 110.000 kuikens ondergebracht in twee van de vier Living-stallen. Om het overplaatsen snel te laten verlopen is de Highcare-stal altijd in twee delen opgedeeld.

  Er staan drie dubbele rijen met broedlades opgesteld in de Highcare-stal. Knol werkt hier met een dubbele dierbezetting. Na negen dagen gaan de kuikentjes op transport naar twee Living-stallen. Dat gebeurt met een transportband. De kuikens merken weinig van het overplaatsen. Binnen enkele uren zijn de 110.000 kuikens ondergebracht in twee van de vier Living-stallen. Om het overplaatsen snel te laten verlopen is de Highcare-stal altijd in twee delen opgedeeld.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nadat de kuikens zijn overgeplaatst, wordt de Highcare-stal gereed gemaakt voor nieuwe aanwas van voorbroedeieren. De grote kracht van Optimum Vita schuilt in het feit dat Knol optimaal gebruik maakt van de vierkante meters staloppervlak. De Highcare-stal heeft een staloppervlak van 2.500 vierkante meter. De vier Living-stallen hebben een oppervlak van 10.000 vierkante meter. In het eerste jaar heeft Knol 20,8 koppels afgeleverd: 2.174.000 kuikens in totaal.

  Nadat de kuikens zijn overgeplaatst, wordt de Highcare-stal gereed gemaakt voor nieuwe aanwas van voorbroedeieren. De grote kracht van Optimum Vita schuilt in het feit dat Knol optimaal gebruik maakt van de vierkante meters staloppervlak. De Highcare-stal heeft een staloppervlak van 2.500 vierkante meter. De vier Living-stallen hebben een oppervlak van 10.000 vierkante meter. In het eerste jaar heeft Knol 20,8 koppels afgeleverd: 2.174.000 kuikens in totaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Knol werkt in de Highcare-stal met voer- en waterlijnen die speciaal voor kleine kuikens zijn afgesteld. Ondanks de voordelen van de optimale benutting van energie en staloppervlak zijn er ook een aantal belangrijke aandachtspunten bij Optimum Vita. Het feit dat er altijd dieren zijn en er met verschillende dierleeftijden wordt gewerkt, brengt risico’s met zich mee. De stallen worden intensief gebruikt. Knol houdt rekening met extra onderhoudskosten. De vloer van de Highcare-stal wordt bijvoorbeeld 21 keer per jaar schoongespoten en raakt daardoor sneller aangetast.

  Knol werkt in de Highcare-stal met voer- en waterlijnen die speciaal voor kleine kuikens zijn afgesteld. Ondanks de voordelen van de optimale benutting van energie en staloppervlak zijn er ook een aantal belangrijke aandachtspunten bij Optimum Vita. Het feit dat er altijd dieren zijn en er met verschillende dierleeftijden wordt gewerkt, brengt risico’s met zich mee. De stallen worden intensief gebruikt. Knol houdt rekening met extra onderhoudskosten. De vloer van de Highcare-stal wordt bijvoorbeeld 21 keer per jaar schoongespoten en raakt daardoor sneller aangetast.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de zichtruimte van de Highcare-stal zijn enkele informatieborden opgehangen. Hierop wordt onder meer uitleg gegeven over het rondpompsysteem.

  In de zichtruimte van de Highcare-stal zijn enkele informatieborden opgehangen. Hierop wordt onder meer uitleg gegeven over het rondpompsysteem.

  Foto: Ronald HissinkRonald Hissink
 • Inmiddels zijn er meer vleeskuikenbedrijven die (na)broeden en mesten op één locatie. Op deze bedrijven wordt het principe van ‘all-in all-out’ toegepast.

  Inmiddels zijn er meer vleeskuikenbedrijven die (na)broeden en mesten op één locatie. Op deze bedrijven wordt het principe van ‘all-in all-out’ toegepast.

  Foto: Ronald Hissink
 • Rechts op de foto is de Highcare-stal zichtbaar. Links staan de vier Living-stallen opgesteld. Tijdens het bedrijfsbezoek zijn er drie dierleeftijden op het bedrijf; de pasgeboren kuikens in de Highcare-stal, de 16-daagse kuikens in de twee voorste Living-stallen en de 34-daagse kuikens in de twee achterste Living-stallen.

  Rechts op de foto is de Highcare-stal zichtbaar. Links staan de vier Living-stallen opgesteld. Tijdens het bedrijfsbezoek zijn er drie dierleeftijden op het bedrijf; de pasgeboren kuikens in de Highcare-stal, de 16-daagse kuikens in de twee voorste Living-stallen en de 34-daagse kuikens in de twee achterste Living-stallen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de Highcare-stal zijn vier doorgangen gemaakt om de kuikens via een overdekte transportband over te kunnen plaatsen naar de Living-stallen.

  In de Highcare-stal zijn vier doorgangen gemaakt om de kuikens via een overdekte transportband over te kunnen plaatsen naar de Living-stallen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzicht van een van de twee Living-stallen, met 16-daagse kuikens.

  Overzicht van een van de twee Living-stallen, met 16-daagse kuikens.

  Foto: Ronald Hissink
 • Wat emissie betreft moest Knol voldoen aan de best beschikbare technieken. De lucht wordt verticaal uitgestoten op een hoogte van 14 meter. Stof wordt afgevangen.

  Wat emissie betreft moest Knol voldoen aan de best beschikbare technieken. De lucht wordt verticaal uitgestoten op een hoogte van 14 meter. Stof wordt afgevangen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze kuikens zijn 34 dagen oud. Eerder op de dag is een deel van de kuikens uitgeladen. Knol moet zich houden aan de Duitse wet- en regelgeving. Dat betekent onder meer dat hij maximaal 39 kilo vlees per vierkante meter mag produceren.

  Deze kuikens zijn 34 dagen oud. Eerder op de dag is een deel van de kuikens uitgeladen. Knol moet zich houden aan de Duitse wet- en regelgeving. Dat betekent onder meer dat hij maximaal 39 kilo vlees per vierkante meter mag produceren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Knol kan de kwaliteit van de voetzolen goed op peil houden in het Optimum Vita-systeem. De gemiddelde voetzoollaesiescore tot dusverre is 37. De voetzoollaesiescores in 2014 liggen nog lager: 32.

  Knol kan de kwaliteit van de voetzolen goed op peil houden in het Optimum Vita-systeem. De gemiddelde voetzoollaesiescore tot dusverre is 37. De voetzoollaesiescores in 2014 liggen nog lager: 32.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kadaverkoeling staat geposteerd in de hoek van het erf. Kadaverauto’s rijden langs het erf, maar komen de poort niet door. Kadavers worden aan de weg aangeboden. Nu onlangs diverse uitbraken van de virusziekte ILT zijn vastgesteld, is Knol extra op zijn hoede.

  De kadaverkoeling staat geposteerd in de hoek van het erf. Kadaverauto’s rijden langs het erf, maar komen de poort niet door. Kadavers worden aan de weg aangeboden. Nu onlangs diverse uitbraken van de virusziekte ILT zijn vastgesteld, is Knol extra op zijn hoede.

  Foto: Ronald Hissink
 • Lees een uitgebreide reportage over Optimum Vita in Pluimveehouderij van 7 november. Daarin gaat Klaas Knol in op de tot dusverre behaalde financiële en technische resultaten en vertelt hij hoe hij het rendement verder denkt te kunnen verbeteren.

  Lees een uitgebreide reportage over Optimum Vita in Pluimveehouderij van 7 november. Daarin gaat Klaas Knol in op de tot dusverre behaalde financiële en technische resultaten en vertelt hij hoe hij het rendement verder denkt te kunnen verbeteren.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Nu alles nog vrij nieuw is zal dit wel werken,maar hoe gaat het over een jaar of 5 als de apparatuur meer onderhoud vraagt? Je zult toch ook een keer groot onderhoud moeten plegen.

 • blueberry

  Wat gebeurt bij gumboro of ILT in dit system?

 • info335

  Wat gebeurt er bij een Salmonella-besmetting of als er een virus aanwezig is??? Dit krijg je er toch nooit uit omdat je nooit helemaal leeg staat ivm 3 leeftijden!

Of registreer je om te kunnen reageren.