Pluimveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:30 sep 2013

Vleeskuikenbedrijf met zes identieke stallen

Age en Tineke Bouma breidden hun vleeskuikenbedrijf in het Friese Tjerkgaast uit met drie nieuwe vleeskuikenstallen en richtten de bestaande stallen opnieuw in. De Bouma’s gaan werken met zes identieke stallen. Op 25 oktober is er een open dag.

Foto

 • Age en Tineke Bouma (beiden 50 jaar) hebben een vleeskuikenbedrijf in het Friese Tjerkgaast. Op het bedrijf wordt dit jaar flink gebouwd. De drie nieuwe stallen springen het meest in het oog. Ook verrees er een kapschuur met kachelruimte en werden de bestaande stallen opnieuw ingericht.

  Age en Tineke Bouma (beiden 50 jaar) hebben een vleeskuikenbedrijf in het Friese Tjerkgaast. Op het bedrijf wordt dit jaar flink gebouwd. De drie nieuwe stallen springen het meest in het oog. Ook verrees er een kapschuur met kachelruimte en werden de bestaande stallen opnieuw ingericht.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Een overzichtsfoto van het bedrijf. De Bouma’s begonnen in 1998 met het houden van kuikens. In 2000 en 2003 breidden ze deze tak uit, waarna dit jaar nog eens drie stallen volgden. Wat ooit begon als tweede tak naast het melkvee groeide uit tot hoofdactiviteit op het bedrijf.

  Een overzichtsfoto van het bedrijf. De Bouma’s begonnen in 1998 met het houden van kuikens. In 2000 en 2003 breidden ze deze tak uit, waarna dit jaar nog eens drie stallen volgden. Wat ooit begon als tweede tak naast het melkvee groeide uit tot hoofdactiviteit op het bedrijf.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De Bouma’s werken met lengteventilatie. De ventilatoren zijn weggewerkt in grote ventilatieschoorstenen.

  De Bouma’s werken met lengteventilatie. De ventilatoren zijn weggewerkt in grote ventilatieschoorstenen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Een houtkachel verwarmt de stallen. De kachel werd een paar ronden geleden in gebruik genomen. Ook de gerenoveerde woonboerderij wordt met de Oostenrijkse Binder-kachel verwarmd.

  Een houtkachel verwarmt de stallen. De kachel werd een paar ronden geleden in gebruik genomen. Ook de gerenoveerde woonboerderij wordt met de Oostenrijkse Binder-kachel verwarmd.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Een kijkje in de kachel. De kachel kan hout verbranden met maximaal 60 procent vocht. Het hout wordt vooraf gedroogd, voor een optimale verbranding. Na het verbrandingsproces blijft circa 1 procent as over.

  Een kijkje in de kachel. De kachel kan hout verbranden met maximaal 60 procent vocht. Het hout wordt vooraf gedroogd, voor een optimale verbranding. Na het verbrandingsproces blijft circa 1 procent as over.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het hout ligt opgeslagen in een ruime kapschuur. Via een schuivende vloer (walking floor) gaan de houtsnippers naar de kachel.

  Het hout ligt opgeslagen in een ruime kapschuur. Via een schuivende vloer (walking floor) gaan de houtsnippers naar de kachel.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Via de computer kan Age Bouma het verbrandingsproces nauwlettend volgen. Wanneer er een storing optreedt, kan Bouma aflezen waar die storing zich bevindt. Via een applicatie op zijn smartphone kan de vleeskuikenhouder de kachel ook op afstand in de gaten houden. “De kachel draait super. Tot dusverre heb ik er eigenlijk geen omkijken naar”, zegt Bouma.

  Via de computer kan Age Bouma het verbrandingsproces nauwlettend volgen. Wanneer er een storing optreedt, kan Bouma aflezen waar die storing zich bevindt. Via een applicatie op zijn smartphone kan de vleeskuikenhouder de kachel ook op afstand in de gaten houden. “De kachel draait super. Tot dusverre heb ik er eigenlijk geen omkijken naar”, zegt Bouma.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In de kapschuur ligt 200 ton hout opgeslagen. Afhankelijk van de omstandigheden denkt Bouma per jaar zo’n 1.500 ton hout nodig te hebben. Bouma maakt zich geen zorgen over deze hoeveelheid. “Er is hier genoeg hout in de omgeving.”

  In de kapschuur ligt 200 ton hout opgeslagen. Afhankelijk van de omstandigheden denkt Bouma per jaar zo’n 1.500 ton hout nodig te hebben. Bouma maakt zich geen zorgen over deze hoeveelheid. “Er is hier genoeg hout in de omgeving.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De weegbrug is ook nieuw op het bedrijf. De telefooncel werd tot voor kort gebruikt voor de registratie van de gegevens. “De telefooncel staat te koop”, vertelt Bouma met een glimlach.

  De weegbrug is ook nieuw op het bedrijf. De telefooncel werd tot voor kort gebruikt voor de registratie van de gegevens. “De telefooncel staat te koop”, vertelt Bouma met een glimlach.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De weegbrug wordt regelmatig gebruikt, ook door omliggende bedrijven.

  De weegbrug wordt regelmatig gebruikt, ook door omliggende bedrijven.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Dit is het nieuwe kantoortje voor de registratie van de weeggegevens.

  Dit is het nieuwe kantoortje voor de registratie van de weeggegevens.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De Bouma’s gaan werken met zes identieke stallen. Vanwege de ingebruikname van de houtkachel werden de bestaande stallen opnieuw ingericht.

  De Bouma’s gaan werken met zes identieke stallen. Vanwege de ingebruikname van de houtkachel werden de bestaande stallen opnieuw ingericht.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In stal 4 hebben de Bouma’s een mooie zichtruimte gemaakt. Vanuit deze ruimte, die tevens dienst doet als kantine, hebben bezoekers prima zicht op de kuikens. Tijdens de open dag – op vrijdag 25 oktober – kunnen bezoekers de kuikens bekijken, zonder dat ze daarvoor de stal in hoeven.

  In stal 4 hebben de Bouma’s een mooie zichtruimte gemaakt. Vanuit deze ruimte, die tevens dienst doet als kantine, hebben bezoekers prima zicht op de kuikens. Tijdens de open dag – op vrijdag 25 oktober – kunnen bezoekers de kuikens bekijken, zonder dat ze daarvoor de stal in hoeven.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Ook vanuit de voerlokalen van de andere stallen hebben de Bouma’s prima zicht op de kuikens.

  Ook vanuit de voerlokalen van de andere stallen hebben de Bouma’s prima zicht op de kuikens.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In september wordt nog druk gewerkt aan de bouw en inrichting van stal 5 en 6. Stal 4 is in juli in gebruik genomen.

  In september wordt nog druk gewerkt aan de bouw en inrichting van stal 5 en 6. Stal 4 is in juli in gebruik genomen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De Bouma’s werken met Reventa-waterheaters met rvs-binnenwerk. In iedere stal hangen vier van dit soort heaters (75 kW).

  De Bouma’s werken met Reventa-waterheaters met rvs-binnenwerk. In iedere stal hangen vier van dit soort heaters (75 kW).

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De ventilatoren zijn weggewerkt in de ventilatieschoorstenen achter de stallen.

  De ventilatoren zijn weggewerkt in de ventilatieschoorstenen achter de stallen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In deze stal zijn de Zielh-Abegg-ventilatoren daadwerkelijk geplaatst. “Het zijn energiezuinige ventilatoren. Ze gaan jarenlang mee. Doordat ze vochtvrij zijn, roesten ze niet”, zegt Bouma. De Friese kuikenhouder koos voor deze ‘Duitse degelijkheid’ op aanraden van bouwbegeleider Heero Postema.

  In deze stal zijn de Zielh-Abegg-ventilatoren daadwerkelijk geplaatst. “Het zijn energiezuinige ventilatoren. Ze gaan jarenlang mee. Doordat ze vochtvrij zijn, roesten ze niet”, zegt Bouma. De Friese kuikenhouder koos voor deze ‘Duitse degelijkheid’ op aanraden van bouwbegeleider Heero Postema.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Bouma koos voor LAE-voerpannen. Die zijn gemakkelijk te reinigen, aldus Bouma. 
De ondernemer koos voor Lubbing Twinclean-waternippels met rondpompsysteem. Met dit systeem is de druk op de nippels overal in de stal gelijk.

  Bouma koos voor LAE-voerpannen. Die zijn gemakkelijk te reinigen, aldus Bouma. De ondernemer koos voor Lubbing Twinclean-waternippels met rondpompsysteem. Met dit systeem is de druk op de nippels overal in de stal gelijk.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Dit is de nieuwe Remon-waterinstallatie.

  Dit is de nieuwe Remon-waterinstallatie.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Om bij het reinigen van de stallen snel veel water te kunnen gebruiken, hebben de Bouma’s onder het erf een opslag van 40 kuub.

  Om bij het reinigen van de stallen snel veel water te kunnen gebruiken, hebben de Bouma’s onder het erf een opslag van 40 kuub.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In het voerlokaal staat een bijzonder laarzenrekje. Bouma ontwikkelde dit rekje samen met zijn neef, die zich veel bezighoudt met rvs. “Aanvankelijk was het de bedoeling om deze laarzenhouder aan de wand te bevestigen. Dat vonden we toch niet handig. Met de wieltjes kunnen we het rekje gemakkelijk naar buiten rijden om het daar schoon te spuiten.” Het is de bedoeling om nog een smallere variant te maken, zodat het rekje ook gemakkelijk door de deur past.

  In het voerlokaal staat een bijzonder laarzenrekje. Bouma ontwikkelde dit rekje samen met zijn neef, die zich veel bezighoudt met rvs. “Aanvankelijk was het de bedoeling om deze laarzenhouder aan de wand te bevestigen. Dat vonden we toch niet handig. Met de wieltjes kunnen we het rekje gemakkelijk naar buiten rijden om het daar schoon te spuiten.” Het is de bedoeling om nog een smallere variant te maken, zodat het rekje ook gemakkelijk door de deur past.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Met deze combinatie strooit Bouma zijn stallen in met gehakseld tarwestro.

  Met deze combinatie strooit Bouma zijn stallen in met gehakseld tarwestro.

  Foto: Bouke Poelsma
 • “Deze omgebouwde ladewagen stamt uit 1980”, vertelt Bouma. Met de rvs-schijven wordt het strooisel door de stallen verspreid. Aan beide zijden is de reikwijdte 4,5 meter. Per stal is Bouma slechts 20 minuten bezig met instrooien. Hij gebruikt 1.000 kilo strooisel per stal (1.600 vierkante meter). Omgerekend is dat 0,6 kilo per vierkante meter.

  “Deze omgebouwde ladewagen stamt uit 1980”, vertelt Bouma. Met de rvs-schijven wordt het strooisel door de stallen verspreid. Aan beide zijden is de reikwijdte 4,5 meter. Per stal is Bouma slechts 20 minuten bezig met instrooien. Hij gebruikt 1.000 kilo strooisel per stal (1.600 vierkante meter). Omgerekend is dat 0,6 kilo per vierkante meter.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Om te voorkomen dat het hele erf onder het gehakselde tarwestro komt te liggen, gebruikt Bouma een bladblazer om de combinatie schoon te blazen.

  Om te voorkomen dat het hele erf onder het gehakselde tarwestro komt te liggen, gebruikt Bouma een bladblazer om de combinatie schoon te blazen.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Bij het schoonmaken gebruikt Bouma per stal 5 kuub water om de vloer mee in te weken. Daarvoor gebruikt hij deze oude giertank.

  Bij het schoonmaken gebruikt Bouma per stal 5 kuub water om de vloer mee in te weken. Daarvoor gebruikt hij deze oude giertank.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Bouma rijdt met deze sleep door de stallen om de resten mest van de vloer te schrapen. “Dat werkt uitstekend.”

  Bouma rijdt met deze sleep door de stallen om de resten mest van de vloer te schrapen. “Dat werkt uitstekend.”

  Foto: Bouke Poelsma
 • Bouma houdt van een net en opgeruimd erf. Stoepranden en afvoerputjes maken het gemakkelijk om het erf schoon te houden.

  Bouma houdt van een net en opgeruimd erf. Stoepranden en afvoerputjes maken het gemakkelijk om het erf schoon te houden.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Eind september wordt nog hard gewerkt om de stalbouw af te krijgen. Lees in Pluimveehouderij van vrijdag 27 september een uitgebreide reportage over dit bedrijf. Daarin meer over de snelle groei van het bedrijf en de visie van Age Bouma.

  Eind september wordt nog hard gewerkt om de stalbouw af te krijgen. Lees in Pluimveehouderij van vrijdag 27 september een uitgebreide reportage over dit bedrijf. Daarin meer over de snelle groei van het bedrijf en de visie van Age Bouma.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Op vrijdag 25 oktober is er een open dag op het vleeskuikenbedrijf van Age en Tineke Bouma. Belangstellenden zijn ’s middags tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Strjitwei 18 in Tjerkgaast.

  Op vrijdag 25 oktober is er een open dag op het vleeskuikenbedrijf van Age en Tineke Bouma. Belangstellenden zijn ’s middags tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Strjitwei 18 in Tjerkgaast.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • hobbyvisser

  proficiat aan deze collega's , dat is tenminste en fijn staaltje van ondernemingschap waar wij hier in belgie alleen maar van kunnen dromen.

 • new kids

  Proficiat, mooi gesitueerd met alles er op en er aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.