Pluimveehouderij

Foto & video 2790 x bekeken 4 reacties

Prijswinnende sensor meet drinkwaterkwaliteit

Frank Akkerman hecht veel waarde aan een goede drinkwaterkwaliteit. Om viezigheid in de leidingen te kunnen detecteren ontwikkelde de Friese franchise-vleeskuikenhouder de ‘vuilwatersensor’. Daarmee houdt Akkerman de drinkwaterkwaliteit nauwlettend in het oog.

Foto

 • Franchise-vleeskuikenhouder Frank Akkerman heeft in het Friese Oudehorne een bedrijf met 42.000 vleeskuikens. De dieren worden gehouden in drie stallen. Naast het kuikenbedrijf klust Akkerman bij als zzp’er.

  Franchise-vleeskuikenhouder Frank Akkerman heeft in het Friese Oudehorne een bedrijf met 42.000 vleeskuikens. De dieren worden gehouden in drie stallen. Naast het kuikenbedrijf klust Akkerman bij als zzp’er.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Akkerman boert al 23 jaar op het bedrijf in Oudehorne. Verdere uitbreiding is er niet mogelijk. “Er zijn in de loop der jaren wel mogelijkheden geweest om op een andere locatie meer kuikens te houden. Maar ik ben gehecht aan deze omgeving. Als ik wat had gewild, had ik eerder toe moeten happen.”

  Akkerman boert al 23 jaar op het bedrijf in Oudehorne. Verdere uitbreiding is er niet mogelijk. “Er zijn in de loop der jaren wel mogelijkheden geweest om op een andere locatie meer kuikens te houden. Maar ik ben gehecht aan deze omgeving. Als ik wat had gewild, had ik eerder toe moeten happen.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De bedrijfsomvang biedt Akkerman de mogelijkheid om bij te klussen als zzp’er. Ook brengt hij de nodige uurtjes door in zijn werkruimte. Daar ontwikkelde hij de vuilwatersensor. Met deze uitvinding won hij in 2012 een prestigeprijs van €2.500 van het FarmersForFarmers Innovatiefonds.

  De bedrijfsomvang biedt Akkerman de mogelijkheid om bij te klussen als zzp’er. Ook brengt hij de nodige uurtjes door in zijn werkruimte. Daar ontwikkelde hij de vuilwatersensor. Met deze uitvinding won hij in 2012 een prestigeprijs van €2.500 van het FarmersForFarmers Innovatiefonds.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • “De sensor meet het lichtsignaal van een ledlampje op een doorzichtig stuk van de drinkwaterleiding. Wanneer het lichtsignaal goed doorkomt, is er niets aan de hand. Wanneer de hoeveelheid licht afneemt en het signaal meer en meer wordt verstoord, is dat een teken van vervuiling”, vertelt Akkerman.

  “De sensor meet het lichtsignaal van een ledlampje op een doorzichtig stuk van de drinkwaterleiding. Wanneer het lichtsignaal goed doorkomt, is er niets aan de hand. Wanneer de hoeveelheid licht afneemt en het signaal meer en meer wordt verstoord, is dat een teken van vervuiling”, vertelt Akkerman.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De sensor is bevestigd aan de achterzijde van de waterleiding. Dat is niet zonder reden. De kans op vervuiling in de leidingen is juist daar het grootst.

  De sensor is bevestigd aan de achterzijde van de waterleiding. Dat is niet zonder reden. De kans op vervuiling in de leidingen is juist daar het grootst.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De sensor is aangesloten op een kastje in het voerlokaal. Geeft het kastje letterlijk groen licht, dan is er niets aan de hand. Wanneer er een oranje of rood lichtje brandt, moet Akkerman actie ondernemen. “Meten is weten. De sensor zorgt voor bevestiging. Zo weet ik exact wanneer ik actie moet ondernemen en kan ik problemen door slechte waterkwaliteit uitsluiten.”

  De sensor is aangesloten op een kastje in het voerlokaal. Geeft het kastje letterlijk groen licht, dan is er niets aan de hand. Wanneer er een oranje of rood lichtje brandt, moet Akkerman actie ondernemen. “Meten is weten. De sensor zorgt voor bevestiging. Zo weet ik exact wanneer ik actie moet ondernemen en kan ik problemen door slechte waterkwaliteit uitsluiten.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Akkerman heeft de vuilwatersensor ontwikkeld in samenwerking met Mateo Mayer, die werkzaam is voor het Leeuwarder waterkennisinstituut Wetsus. De vuilwatersensor wordt vermarkt door Impex en kost inclusief het bijbehorende kastje €285, exclusief btw. Volgens Akkerman is de sensor ook geschikt voor leidingen met grotere diameters. De sensor kan volgens de Fries ook in de legpluimvee- en varkenssector worden gebruikt.

  Akkerman heeft de vuilwatersensor ontwikkeld in samenwerking met Mateo Mayer, die werkzaam is voor het Leeuwarder waterkennisinstituut Wetsus. De vuilwatersensor wordt vermarkt door Impex en kost inclusief het bijbehorende kastje €285, exclusief btw. Volgens Akkerman is de sensor ook geschikt voor leidingen met grotere diameters. De sensor kan volgens de Fries ook in de legpluimvee- en varkenssector worden gebruikt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Voordat Akkerman vorig jaar de sensor installeerde, controleerde hij de drinkwaterkwaliteit handmatig, door water af te tappen in de stal. “Soms zag ik dan een en al viezigheid. Ik dacht: dat moet ook met een sensor te detecteren zijn.”

  Voordat Akkerman vorig jaar de sensor installeerde, controleerde hij de drinkwaterkwaliteit handmatig, door water af te tappen in de stal. “Soms zag ik dan een en al viezigheid. Ik dacht: dat moet ook met een sensor te detecteren zijn.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Volgens Akkerman wordt de kwaliteit van drinkwater op veel bedrijven onderschat. “Een kuiken drinkt meer dan ie eet. In mijn ogen is waterkwaliteit in onze sector nog echt een onderschat item.” Door de waterkwaliteit continu te controleren, voorkomt Akkerman biofouling, het proces waarbij naast ijzer en mangaan ook bacteriën, schimmels en gisten zich ophopen in de leidingen. Biofouling leidt tot een biofilm, een laag van micro-organismen in de waterleiding. “Er zijn wel middelen om een biofilm te bestrijden, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen”, aldus de Friese kuikenhouder.

  Volgens Akkerman wordt de kwaliteit van drinkwater op veel bedrijven onderschat. “Een kuiken drinkt meer dan ie eet. In mijn ogen is waterkwaliteit in onze sector nog echt een onderschat item.” Door de waterkwaliteit continu te controleren, voorkomt Akkerman biofouling, het proces waarbij naast ijzer en mangaan ook bacteriën, schimmels en gisten zich ophopen in de leidingen. Biofouling leidt tot een biofilm, een laag van micro-organismen in de waterleiding. “Er zijn wel middelen om een biofilm te bestrijden, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen”, aldus de Friese kuikenhouder.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Akkerman: “Vooral in de eerste twee, drie weken is het oppassen geblazen. Dan gaan er nog niet veel kuubs doorheen en staat het water vaak stil. Stilstaand water is een broeinest van bacteriën. Regelmatig doorspoelen voorkomt al veel problemen.”
In een volgende papieren versie van Pluimveehouderij een uitgebreid verhaal over drinkwaterkwaliteit op vleeskuikenbedrijven.

  Akkerman: “Vooral in de eerste twee, drie weken is het oppassen geblazen. Dan gaan er nog niet veel kuubs doorheen en staat het water vaak stil. Stilstaand water is een broeinest van bacteriën. Regelmatig doorspoelen voorkomt al veel problemen.” In een volgende papieren versie van Pluimveehouderij een uitgebreid verhaal over drinkwaterkwaliteit op vleeskuikenbedrijven.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Laat die uitvinder zijn technies resultaat is bekent maken dan kunnen we zien of die uitvinding wat waard is.

 • gjcamps

  Vermarkting van de sensor door impex, drinknippels in de stal van val. Vreemd, normaal is een impex nippel minder gevoelig voor vervuiling omdat hij het (schone) water midden uit de buis neemt, itt tot een VAL nippel.

 • northwest

  Zorgen dat het water schoon is en blijft, ik geniet echt van al die technishe snufjes. De oplossing is veel simpeler dan jullie denken.

 • vannoord

  @northwest, waar doelt u op?

Of registreer je om te kunnen reageren.