Pluimveehouderij

Foto & video 13 reacties

'Pluimveeslachterijen maken prijsafspraken'

Vleeskuikenhouder Jan Pieter Bierema in het Groningse Usquert vermoedt dat slachterijen al jarenlang overleg hebben om de prijs van het vlees te bepalen. Bierema vindt het onbegrijpelijk dat de vleesprijzen direct dalen, nu ook de voerprijzen naar beneden gaan. De vleeskuikenhouder roept zijn collega's op om zich strijdbaarder op te stellen tegenover de afnemers. "Spreek kortere contracten af. Slachterijen moeten gaan vechten om onze kuikens."

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • HeinCarien

  Engel, leg je erbij neer. Slecht voor je hart, Wij als vleeskuikenhouders hebben het nakijken, keer op keer.
  Vergelijk jezelf maar met een van de duizend fabrieksarbeiders een paar eeuwen geleden. Die gingen ook staken voor meer loon. De directeur sprak ze toe en ontsloeg er 50. Deze hadden geen inkomen meer en de rest ging als makke schapen weer aan de slag.
  Ome Ab en Frits zijn oa nu een van die directeuren en maken de dienst uit.
  Slachterijen hebben aandeelhouders en die moeten tevreden zijn, snap je ?
  Je nek uitsteken is zeer gevaarlijk voor je. Het leidt tot niets en jij hebt het nakijken als het een beetje tegenzit.
  Heb het persoonlijk ervaren toen ik mijn nek uitstak, geen bijval van collega's en ik werd ondergesneeuwd.........................
  Maar in ieder geval wens ik je veel succes met je bedrijf en je boodschap en ik sta er helemaal achter.

 • hulshof

  jp je hebt groot gelijk met je bewering dat steeds als de voerprijzen zakken ook vrij snel de vleesprijs zakt, je krijgt de indruk dat de slachterijen uitrekenen wat je minimaal nodig bent om te overleven. groeten piet hulshof

 • Kuykenhouder

  en nu?

 • Kippenboerke

  Wat een klets. Als je een kontrakt hebt voor 7 koppels met 2 koppels opzegtermijn zeg je toch gewoon je kontrakt 2 koppels voor het einde op.

 • amazingjoske

  ja natuurlijk is dit zo, de landbouwer laten ze overleven en zij vullen hun zakken, das mat alles wat de landbouw aangaat, het zijn allemaal zakkenvullers, hun winstmarge blijft wel goed, de rest trekken ze zich allemaal niet aan..............

 • siebe66

  He J P ik ben het helemaal met je eens.
  Maar als je een afspraak maakt met een slachterij kun je zelf wel bepalen of er een opzegtermijn in moet of niet, daarvoor ben je ondernemer.

 • jp.bierema

  Dat ben ik niet met je eens, pertinent niet.
  Niet voor niets is in diverse sectoren het niet meer toegestaan contracten aan te bieden met lange opzegtermijnen. Denk daarbij aan telefoniecontracten, mevr Kroes staat dat zelfs niet toe. Leg me ook eens uit wat je dan wel hebt aan een contract met 3 ronden opzegtermijn. Je contract kan net zo goed stilzwijgend doorlopen na een afgesproken aantal ronden totdat je hem opzegt. Het is wel redelijk dat een koper een bepaald aantal ronden van jou koopt, maar daarna klopt het niet dat je opzegtermijn hebt. Daardoor heeft men maanden tijd voor jou een ander te zoeken en daarmee maak je het niet alleen voor jezelf zwakker, maar voor ons allemaal. Als je dat niet snapt weet ik het niet meer. Ik respecteer ieders mening, maar opzegtermijn van meerdere ronden vind ik ongelooflijk dom. Wanneer je niet opzegt loopt ie ja gewoon door. Zeg je wel op, dan moet dat gat toch weer worden gevuld wat leegvalt. Je komt toch voor jezelf op, of is je koper ook zo met jou begaan als je marge te laag is. Ik weet het antwoord wel. Ook zullen er voervoorlichters zijn die mijn argument bij u of jou van tafel vegen en zeggen wat een flauwekul wat die Bierema zegt, echter die willen u of jou binden met bovenstaande listigheden. Trap daar niet langer in en wees niet bang wanneer u eens wisselt, want daar zal je altijd sterker uitkomen, dat geef ik u op een briefje.
  Een ieder veel wijsheid gewenst.

 • Khalid en zijn maten

  Ik snap het verhaal van de heer Bierema wel,het moet werken als met ieder ander contract,zoals voor je mobile Phone of internet bijvoorbeeld. Daardoor zal de concurrentie strijd op den duur groter worden,als er bij bijvoorbeeld mobile Phone bedrijven geen sprake zou zijn van concurrentie waarom word je dan elke dag via de reclame platgegooid met stunts van mobile phone aanbieders?

 • Kuykenhouder

  Waarom zo moeilijk mensen ik denk niet dat het contract of het soort afspraak of de opzeg termijn de hoogte van onze uitbetalingsprijs bepaald, in Nederland zijn we op honderd en 1 manier wel of niet 'geïntegreerd' en helaas loopt op veel plekken die rode draad door de voerfabrieken.

  Stelling:
  Wij als mesters leven te veel op eilandjes door hoe het in het verleden gegroeid is. Ik kom de laatste tijd er van terug dat wij als mesters niet 'geïntegreerd' moeten zijn, dit houd niet in dat we in een bestaande Intergratie moeten stappen maar dat we ons horizontaal moeten Intergreren ipv Verticaal (dus binnen je schakel samenwerken met de rest van de keten) en planning en productie zo zouden moeten reguleren op basis van gelijkwaardigheid.
  In mijn optiek zijn er maar een paar schakels: Fokkerij--->Vermeerdering--->Vleeskuikenhouderij---->Slachterij

  Alle andere bedrijven zijn service verlenend: Broederij, Voerfabriek, Dierarts noem maar op.....

  graag uw reactie!
  Grt. Bart

 • probe14

  Allemaal frustratie is er weer uit. En nu weer aan het werk, Bierema. Als je trouwens verwacht dat slachterijen alleen hier kopen moet jij ook voer in Nederland kopen. Als jij goed voer kon kopen uit tsjechie voor 30 euro zou je het ook doen, maar slachterijen moeten die kip van jou perse kopen? Wees blij dat slachterijen geld verdienen. Of ben je al weer vergeten hoe het ging een aantal jaren geleden. Even niet zo'n grote broek aantrekken. En nee, ik ben geen slachter of voerfabrikant, maar collega. Eentje die zo scherp mogelijk koopt en zo duur mogelijk verkoopt. Gewoon afspraak voor 6 of 7 rondes. En niet klaagt.

 • l coumans

  inderdaad info387 heb ik niks aan toetevoegen

 • jp.bierema

  info 387, over de grens kopen is niks mis mee. Dat heb je me duidelijk horen zeggen, echter Jutland is vele uren rijden en die horen daar of in Sleeswijk Holstein te worden geslacht. Maar wees maar blind en niet kritisch. Wanneer lange afstandstransport verboden is heb jij er alleen maar baat bij.

 • jehanvankroaks

  wel erg late reactie, maar wat een goed verhaal, het klopt van A tot Z.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.