Pluimveehouderij

Foto & video 3856 x bekeken

Eerste RED-L met volledig draadrooster

Pluimveehouder Robert van der Bolt neemt later deze maand een nieuwe legstal in gebruik die is ingericht met een RED-L-volièresysteem. Het eerste met volledig draadrooster. Aanstaande vrijdag, 13 september, is er een open dag.

Foto

 • Pluimveehouder Robert van der Bolt uit Schaijk (N-B) had tot nu toe 34.000 leghennen. Een oude stal met traditionele scharrelinrichting voor 10.000 leghennen heeft hij gesloopt en daarvoor in de plaats bouwde hij in eigen beheer, maar in nauwe samenwerking met een aannemer, een nieuwe stal voor 30.000 hennen.

  Pluimveehouder Robert van der Bolt uit Schaijk (N-B) had tot nu toe 34.000 leghennen. Een oude stal met traditionele scharrelinrichting voor 10.000 leghennen heeft hij gesloopt en daarvoor in de plaats bouwde hij in eigen beheer, maar in nauwe samenwerking met een aannemer, een nieuwe stal voor 30.000 hennen.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De nieuwe legstal is ingericht met een RED-L-volièresysteem. Het eerste met volledig draadrooster.

  De nieuwe legstal is ingericht met een RED-L-volièresysteem. Het eerste met volledig draadrooster.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Van der Bolt koos voor RED-L onder meer vanwege het goede overzicht op de dieren bij dit systeem. Hij heeft dat ervaren in een bestaande stal waarin hij dit systeem in 2009 liet installeren. In die stal zitten kunststof roosters, in de nieuwe zit metalen draadrooster. Omdat eventueel aanwezige bloedluis dan beter te bestrijden is.

  Van der Bolt koos voor RED-L onder meer vanwege het goede overzicht op de dieren bij dit systeem. Hij heeft dat ervaren in een bestaande stal waarin hij dit systeem in 2009 liet installeren. In die stal zitten kunststof roosters, in de nieuwe zit metalen draadrooster. Omdat eventueel aanwezige bloedluis dan beter te bestrijden is.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Bij het RED-L-systeem kunnen de kippen de gehele stalvloer benutten. Van der Bolt vindt dat RED-L (de letters staan voor Rusten-Eten-Drinken-Leggen) het traditionele scharrelsysteem het best benadert. “Het zijn als het ware twee lagen traditioneel scharrel.”

  Bij het RED-L-systeem kunnen de kippen de gehele stalvloer benutten. Van der Bolt vindt dat RED-L (de letters staan voor Rusten-Eten-Drinken-Leggen) het traditionele scharrelsysteem het best benadert. “Het zijn als het ware twee lagen traditioneel scharrel.”

  Foto: Hans Bijleveld
 • Van der Bolt gebruikte de voergoten van de traditionele scharrelstal in het RED-L-systeem in de nieuwe stal. Hij deed daar wel nieuwe sleepkettingen in. Ook het drinkwatersysteem is hergebruikt. Dat was in 2009 nieuw geïnstalleerd in de scharrelstal.

  Van der Bolt gebruikte de voergoten van de traditionele scharrelstal in het RED-L-systeem in de nieuwe stal. Hij deed daar wel nieuwe sleepkettingen in. Ook het drinkwatersysteem is hergebruikt. Dat was in 2009 nieuw geïnstalleerd in de scharrelstal.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Ook de gebruikte Vencomatic-legnesten gingen mee naar de nieuwe RED-L-stal. Dit volièresysteem is van dezelfde fabrikant.

  Ook de gebruikte Vencomatic-legnesten gingen mee naar de nieuwe RED-L-stal. Dit volièresysteem is van dezelfde fabrikant.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Via kanalen in het systeem wordt de mest in vier dagen voorgedroogd tot ongeveer 55 procent droge stof.

  Via kanalen in het systeem wordt de mest in vier dagen voorgedroogd tot ongeveer 55 procent droge stof.

  Foto: Hans Bijleveld
 • In een luchtmengkast bovenin achter in de stal wordt de binnenkomende lucht gemengd met uitgaande stallucht (recirculatie).

  In een luchtmengkast bovenin achter in de stal wordt de binnenkomende lucht gemengd met uitgaande stallucht (recirculatie).

  Foto: Hans Bijleveld
 • Vorig jaar kocht Van der Bolt van een stoppende pluimveehouder een gebruikt Heli-mestnadroogsysteem. Daarin wordt de voorgedroogde mest in vier dagen met de minimumventilatielucht verder gedroogd van 55 naar 85 procent droge stof.
De open dag is vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur. De dag erna, zaterdag 14 september, is er ook een open dag, speciaal voor burgers en de buurt, ook van 13.00 tot 18.00 uur.
Het adres is: Busstraat 1 in Schaijk.

  Vorig jaar kocht Van der Bolt van een stoppende pluimveehouder een gebruikt Heli-mestnadroogsysteem. Daarin wordt de voorgedroogde mest in vier dagen met de minimumventilatielucht verder gedroogd van 55 naar 85 procent droge stof. De open dag is vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur. De dag erna, zaterdag 14 september, is er ook een open dag, speciaal voor burgers en de buurt, ook van 13.00 tot 18.00 uur. Het adres is: Busstraat 1 in Schaijk.

  Foto: Hans Bijleveld

Of registreer je om te kunnen reageren.