Pluimveehouderij

Foto & video 6186 x bekeken 2 reacties

Doordachte stal naar eigen ontwerp

Vof Keurhorst neemt begin oktober in Vaassen een nieuwe vleeskuikenouderdierenstal in gebruik. Ook is de bestaande stal uitgebreid en nieuw ingericht. De vof houdt straks zo’n 73.000 ouderdieren op twee locaties.

Foto

 • Vof Keurhorst bouwt aan de toekomst. Vennoten Gerwin (29), Frans (54) en William (26, niet op de foto) breiden uit naar zo’n 73.000 vleeskuikenouderdieren op twee locaties. Nadat in 2007 in Terwolde een nieuwe stal werd neergezet, kon dit jaar dan eindelijk de bouwerij op de locatie in Vaassen van start gaan. “We hebben de plannen vier jaar geleden al in gang gezet. Helaas duurde het enkele jaren voordat we konden beginnen”, vertelt Gerwin. Problemen rond de aanwijzing van het landbouwontwikkelingsgebied én een procederende buurman zorgden voor vertraging.

  Vof Keurhorst bouwt aan de toekomst. Vennoten Gerwin (29), Frans (54) en William (26, niet op de foto) breiden uit naar zo’n 73.000 vleeskuikenouderdieren op twee locaties. Nadat in 2007 in Terwolde een nieuwe stal werd neergezet, kon dit jaar dan eindelijk de bouwerij op de locatie in Vaassen van start gaan. “We hebben de plannen vier jaar geleden al in gang gezet. Helaas duurde het enkele jaren voordat we konden beginnen”, vertelt Gerwin. Problemen rond de aanwijzing van het landbouwontwikkelingsgebied én een procederende buurman zorgden voor vertraging.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op de locatie in Vaassen is de afgelopen maanden heel wat veranderd. De vof zette een nieuwe stal neer voor 24.500 dieren en breidde de bestaande stal uit naar een capaciteit van 14.500 dieren. “De bestaande stal is niet alleen verlengd, maar ook opnieuw ingericht”, vertelt Gerwin Keurhorst. Het is de bedoeling dat de vof zich in de toekomst gaat splitsen tot twee afzonderlijke bedrijven. “Mijn broer en ik hebben dan iedere onze eigen locatie”, vertelt Gerwin.

  Op de locatie in Vaassen is de afgelopen maanden heel wat veranderd. De vof zette een nieuwe stal neer voor 24.500 dieren en breidde de bestaande stal uit naar een capaciteit van 14.500 dieren. “De bestaande stal is niet alleen verlengd, maar ook opnieuw ingericht”, vertelt Gerwin Keurhorst. Het is de bedoeling dat de vof zich in de toekomst gaat splitsen tot twee afzonderlijke bedrijven. “Mijn broer en ik hebben dan iedere onze eigen locatie”, vertelt Gerwin.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gerwin Keurhorst zag de afgelopen jaren veel nieuwe vleeskuikenouderdierenstallen en deed her en der inspiratie op voor de nieuwbouw op het eigen bedrijf. “Ik heb de stal deels zelf ontworpen. De voorgevel is naar eigen ontwerp gebouwd. Ook het idee van de zomer- en winterkleppen met geconditioneerde luchtinlaat heb ik zelf uitgedacht”, vertelt de pluimveehouder.

  Gerwin Keurhorst zag de afgelopen jaren veel nieuwe vleeskuikenouderdierenstallen en deed her en der inspiratie op voor de nieuwbouw op het eigen bedrijf. “Ik heb de stal deels zelf ontworpen. De voorgevel is naar eigen ontwerp gebouwd. Ook het idee van de zomer- en winterkleppen met geconditioneerde luchtinlaat heb ik zelf uitgedacht”, vertelt de pluimveehouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • In zowel de nieuwe stal als de verbouwde schuur wordt gewerkt met gebundelde nokventilatie. Beide stallen zijn 130 meter lang. De nieuwe stal is ruim 25 meter breed. De bestaande stal is ruim 15 meter breed. De eerste schop voor de bouw van de nieuwe stal ging in februari de grond in. De ronde in de bestaande stal eindigde op 30 weken. De dieren gingen weg op 58 weken leeftijd. “Het voer was zo aan de prijs dat de dieren wat eerder weggingen. Zonde, want het was een uitstekend koppel”, aldus Keurhorst.

  In zowel de nieuwe stal als de verbouwde schuur wordt gewerkt met gebundelde nokventilatie. Beide stallen zijn 130 meter lang. De nieuwe stal is ruim 25 meter breed. De bestaande stal is ruim 15 meter breed. De eerste schop voor de bouw van de nieuwe stal ging in februari de grond in. De ronde in de bestaande stal eindigde op 30 weken. De dieren gingen weg op 58 weken leeftijd. “Het voer was zo aan de prijs dat de dieren wat eerder weggingen. Zonde, want het was een uitstekend koppel”, aldus Keurhorst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanuit de nieuwe kantine- annex kantoorruimte hebben de pluimveehouders straks een prachtig zicht op de vleeskuikenouderdieren. Door de nieuw- en verbouw stijgt de capaciteit op deze locatie van zo’n 7.000 ouderdieren naar 39.000 ouderdieren. Tot en met 2009 molk Keurhorst 30 koeien. Gerwin Keurhorst zag geen toekomst in deze tak. De bijbehorende 19 hectare wordt verhuurd.

  Vanuit de nieuwe kantine- annex kantoorruimte hebben de pluimveehouders straks een prachtig zicht op de vleeskuikenouderdieren. Door de nieuw- en verbouw stijgt de capaciteit op deze locatie van zo’n 7.000 ouderdieren naar 39.000 ouderdieren. Tot en met 2009 molk Keurhorst 30 koeien. Gerwin Keurhorst zag geen toekomst in deze tak. De bijbehorende 19 hectare wordt verhuurd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ruim een week voor de open dag op 19 september moet er nog veel werk worden verzet. Deze houten roosters – die als beunen gaan dienen – moeten nog worden geplaatst. “We willen de stallen op de open dag zo ver mogelijk klaar hebben. De dieren komen gelukkig pas twee weken daarna, op 2 en 3 oktober”, vertelt Gerwin Keurhorst.

  Ruim een week voor de open dag op 19 september moet er nog veel werk worden verzet. Deze houten roosters – die als beunen gaan dienen – moeten nog worden geplaatst. “We willen de stallen op de open dag zo ver mogelijk klaar hebben. De dieren komen gelukkig pas twee weken daarna, op 2 en 3 oktober”, vertelt Gerwin Keurhorst.

  Foto: Ronald Hissink
 • De scharrelruimte in het midden van de stal is nu nog extreem breed. Na het plaatsen van de beunen ziet deze foto er heel anders uit. De beunen in de nieuwe stal worden 2,75 meter breed. In de verbouwde stal zijn de beunen straks 3,25 meter breed. De opstap naar de beunen is straks 45 centimeter hoog.

  De scharrelruimte in het midden van de stal is nu nog extreem breed. Na het plaatsen van de beunen ziet deze foto er heel anders uit. De beunen in de nieuwe stal worden 2,75 meter breed. In de verbouwde stal zijn de beunen straks 3,25 meter breed. De opstap naar de beunen is straks 45 centimeter hoog.

  Foto: Ronald Hissink
 • De pluimveehouders investeerden in automatische graanstrooiers. In iedere scharrelruimte hangt om de 14 meter een graanstrooier. “We kunnen ze afzonderlijk van elkaar aanzetten”, vertelt Gerwin Keurhorst. Het strooien van graan bevordert de activiteit van de hanen en hennen in de scharrelruimte. Dat moet uiteindelijk leiden tot een hoger bevruchtingspercentage van de eieren.

  De pluimveehouders investeerden in automatische graanstrooiers. In iedere scharrelruimte hangt om de 14 meter een graanstrooier. “We kunnen ze afzonderlijk van elkaar aanzetten”, vertelt Gerwin Keurhorst. Het strooien van graan bevordert de activiteit van de hanen en hennen in de scharrelruimte. Dat moet uiteindelijk leiden tot een hoger bevruchtingspercentage van de eieren.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is ingericht met het Roxell Bridomat-voersysteem en dubbele Lubing-waterlijnen met tussenstukken.

  De stal is ingericht met het Roxell Bridomat-voersysteem en dubbele Lubing-waterlijnen met tussenstukken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Speciaal voor de hanen heeft vof Keurhorst een VDL-voersysteem laten installeren. De voergoot is tegen de zijwand geïnstalleerd. “De hanen krijgen allemaal gelijktijdig voer en staan hier straks zij aan zij te vreten. Dat zorgt voor rust in de stal en overzicht voor mij als pluimveehouder. Ik kan zo ook gemakkelijk hanen selecteren”, vertelt Gerwin over zijn keuze.

  Speciaal voor de hanen heeft vof Keurhorst een VDL-voersysteem laten installeren. De voergoot is tegen de zijwand geïnstalleerd. “De hanen krijgen allemaal gelijktijdig voer en staan hier straks zij aan zij te vreten. Dat zorgt voor rust in de stal en overzicht voor mij als pluimveehouder. Ik kan zo ook gemakkelijk hanen selecteren”, vertelt Gerwin over zijn keuze.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gerwin Keurhorst bedacht en ontwikkelde zelf het luchtinlaatsysteem. De stal beschikt over zomer- en winterkleppen. ’s Zomers wordt de lucht rechtstreeks via de inlaatkleppen naar binnen geblazen. ’s Winters heeft Keurhorst de mogelijkheid om de inlaatlucht te conditioneren.

  Gerwin Keurhorst bedacht en ontwikkelde zelf het luchtinlaatsysteem. De stal beschikt over zomer- en winterkleppen. ’s Zomers wordt de lucht rechtstreeks via de inlaatkleppen naar binnen geblazen. ’s Winters heeft Keurhorst de mogelijkheid om de inlaatlucht te conditioneren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gerwin Keurhorst: “Wanneer de buitentemperatuur laag is, kan ik de inlaatlucht conditioneren. De lucht komt dan binnen via de zijkant van de stal en wordt via een luchtkanaal tussen het plafond en het dak naar de andere zijde getrokken. Daar komt de geconditioneerde lucht de stal binnen.” De luchtinlaatventielen zijn naar eigen ontwerp ontwikkeld. Ze werken volgens een kantelsysteem. Wanneer de lucht ’s zomers rechtstreeks van buiten naar binnen gaat, is het luchtkanaal afgesloten.

  Gerwin Keurhorst: “Wanneer de buitentemperatuur laag is, kan ik de inlaatlucht conditioneren. De lucht komt dan binnen via de zijkant van de stal en wordt via een luchtkanaal tussen het plafond en het dak naar de andere zijde getrokken. Daar komt de geconditioneerde lucht de stal binnen.” De luchtinlaatventielen zijn naar eigen ontwerp ontwikkeld. Ze werken volgens een kantelsysteem. Wanneer de lucht ’s zomers rechtstreeks van buiten naar binnen gaat, is het luchtkanaal afgesloten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanwege de lengte van de stal worden de voergoten vanuit het midden gevuld. Op deze foto is ook te zien dat de stal over een verduisterbare lichtstraat beschikt. “Daglicht in de stal vind ik persoonlijk heel plezierig. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar wie weet wordt het nog eens verplicht”, aldus Keurhorst.

  Vanwege de lengte van de stal worden de voergoten vanuit het midden gevuld. Op deze foto is ook te zien dat de stal over een verduisterbare lichtstraat beschikt. “Daglicht in de stal vind ik persoonlijk heel plezierig. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar wie weet wordt het nog eens verplicht”, aldus Keurhorst.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mest onder de beun wordt straks belucht. “We hebben geen putten onder de beunen. Na de ronde mesten we de stal in één keer uit. Het voordeel daarbij is dat we redelijk droge mest hebben. Een vlakke vloer biedt in de toekomst bovendien meer mogelijkheden”, vertelt Keurhorst.

  De mest onder de beun wordt straks belucht. “We hebben geen putten onder de beunen. Na de ronde mesten we de stal in één keer uit. Het voordeel daarbij is dat we redelijk droge mest hebben. Een vlakke vloer biedt in de toekomst bovendien meer mogelijkheden”, vertelt Keurhorst.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lucht voor de mestbeluchting komt via deze luchtbuis in het dak de stal binnen.

  De lucht voor de mestbeluchting komt via deze luchtbuis in het dak de stal binnen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Beide stallen zijn aangesloten op een Plettenburg-warmtewisselaar. Op deze foto is goed te zien dat aan de bestaande stal een deel is bijgebouwd.

  Beide stallen zijn aangesloten op een Plettenburg-warmtewisselaar. Op deze foto is goed te zien dat aan de bestaande stal een deel is bijgebouwd.

  Foto: Ronald Hissink
 • In beide stallen is onder de gebundelde nokventilatie een bordes gebouwd. Via een luik zijn deze bordessen via de achtergevel bereikbaar. Bij eventuele onderhoudswerkzaamheden aan de nokventilatoren hoeven de werklieden niet door de stal naar binnen en worden de hanen en hennen in de stal zo weinig mogelijk gestoord. Zie ook foto 4.

  In beide stallen is onder de gebundelde nokventilatie een bordes gebouwd. Via een luik zijn deze bordessen via de achtergevel bereikbaar. Bij eventuele onderhoudswerkzaamheden aan de nokventilatoren hoeven de werklieden niet door de stal naar binnen en worden de hanen en hennen in de stal zo weinig mogelijk gestoord. Zie ook foto 4.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vof Keurhorst heeft tussen beide stallen een aparte quarantainestal gemaakt voor hanen. Hier is ruimte voor 800 dieren. “Na 40 weken plaatsen we hanen bij. Dat is zeer belangrijk om een dip in de bevruchtingspercentages te voorkomen”, vertelt Keurhorst. In deze quarantainestal kunnen de hanen alvast wennen aan de voer- en waterlijnen in de reguliere stal.

  Vof Keurhorst heeft tussen beide stallen een aparte quarantainestal gemaakt voor hanen. Hier is ruimte voor 800 dieren. “Na 40 weken plaatsen we hanen bij. Dat is zeer belangrijk om een dip in de bevruchtingspercentages te voorkomen”, vertelt Keurhorst. In deze quarantainestal kunnen de hanen alvast wennen aan de voer- en waterlijnen in de reguliere stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de bestaande stal, die werd verlengd en opnieuw werd ingericht. De inrichting is gelijk aan die van de nieuwe stal. In deze stal zijn twee scharrelruimtes met daar tussenin een dubbele rij legnesten (Van Gent) en aan weerszijden een beun. De nieuwe stal heeft drie scharrelruimtes en twee dubbele rijen legnesten.

  Een overzicht van de bestaande stal, die werd verlengd en opnieuw werd ingericht. De inrichting is gelijk aan die van de nieuwe stal. In deze stal zijn twee scharrelruimtes met daar tussenin een dubbele rij legnesten (Van Gent) en aan weerszijden een beun. De nieuwe stal heeft drie scharrelruimtes en twee dubbele rijen legnesten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aan de voorzijde zijn beide stallen aan elkaar verbonden. Op de foto is te zien dat nog druk wordt gewerkt aan de eierband. Op donderdag 19 september is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 17.00 uur welkom aan de Gatherweg 28 in Vaassen.

  Aan de voorzijde zijn beide stallen aan elkaar verbonden. Op de foto is te zien dat nog druk wordt gewerkt aan de eierband. Op donderdag 19 september is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 17.00 uur welkom aan de Gatherweg 28 in Vaassen.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • trijnie

  Technisch een mooie stal..... maar mensen wat staat dit toch weer lelijk in het landschap. Die voersilo's , de grootte van het geheel.
  Ik zou het een goede zaak vinden dat de eigenaars van dit soort stallen de moeite namen om dit, voor zover dit mogelijk is, in het landschap in te passen met wat groen. Een stukje goodwill naar de mensen die van het platteland willen genieten is nooit weg.

 • probe14

  Prachtige onderneming door mensen met lef. Succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.