Pluimveehouderij

Foto & video 4033 x bekeken 31 reacties

'Laat consument zien wat je doet''

Als antwoord op de voortdurende acties van Wakker Dier heeft vleeskuikenhouder Martien Vroone uit Anna Paulowna een duidelijke boodschap voor de sector: "We moeten de consument laten zien wat we doen."

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Inderdaad de NOP laat minder van zich horen dan de NVP...

 • John Claessens

  Geweldig initiatief . Laten zien en horen wat je doet en hoe je het doet , dat was ook de boodschap van de agrarische ondernemers 2013 . Zeg het voort en inspireer andere sectorgenoten

 • rwillems

  Spelen met vuur, geen Gumboro enting!

 • jp.bierema

  Ligt er maar helemaal aan waar je stallen staan Willems, ik ent ook alleen maar Gumboro in de periode dat mest wordt gestrooid in mijn omgeving. Bovendien wordt er verrekt weinig verdiend maar daar zal niet ieder het mee eens zijn. Zware kuikens mesten is niet makkelijk wanneer je uitval niet kunt accepteren en geen antibiotica wilt gebruiken. Ik neem mijn pet af voor de familie Vroone die hier bijna zonder kan. Welk merk voer hebt u, misschien zit daar de winst van gezonde kuikens. En natuurlijk uw vakmanschap.
  Ook ik laat burgers op verzoek altijd toe in mijn voorlokaal, deze week nog mijn buren uit Amsterdam die hier hun zomerverblijf hebben. Deze mensen hebben een atelier waar alles en iederéén uit Nederland komt, vegetariërs en ik weet al niet wat. Toch zijn ook deze mensen niet negatief over de kuikens in het hok die toch al 2750 gram waren. Ik vertel hen dan dat we worden beoordeeld op voetzoollaesies en heb één persoon uitgenodigd met mij in de stal te gaan om hem kuikens te laten aanwijzen waarbij we dan samen vaststellen of het welzijn op het strooisel in orde is of niet. Ik vertel hun dan dat ik 42kg/m2 mag houden en dat ik in de zomer zelf vrijwillig 39 kg als maximum hanteer.

 • jp.bierema

  Met de meeste bezoekers kom je op de discussie van medicijnen en ik vraag hun dan wat ze zelf zouden doen wanneer ze eendagskuikens krijgen die hoge uitval geven door bv een colibesmetting wat ik zelf goed kan ruiken. Ook vertel ik dan dat mijn vakmanschap niet meer telt maar dat ik dan de dierenarts moet laten komen die natuurlijk niet alleen op mijn telefoontje wacht en die 80 km moet rijden en die dan in mijn hok kuikens moet observeren en kuikens mee moet nemen voor sectie waar ik dan weer een dikke dag later uitslag van krijg. Vaak komen de eendagskuikens in de avond en dan is niet de mogelijkheid kuikens weg te brengen voor sectie. Ik leg uit dat ik geen medicijnen op voorraad mag hebben dus het moment dat de uitslag bekend is mag ik de medicamenten halen of door een koerier laten brengen en dan na 1-2 dagen na vaststelling toe kan dienen. Als ik daarnaast vertel dat er dan soms al 2% dood is begrijpt men niet deze manier van werken. Gesexte dieren geven meestal een coliuitbraak zoals u weet. Moreel vind ik ook dat ik verplicht ben om een ziek dier een behandeling te geven en niet hoge uitvallen te accepteren. De discussie daarin is onder druk de verkeerde kant op gegaan en ieder is bang in een kwaad daglicht te worden gesteld terwijl dit absoluut onterecht is.

 • jp.bierema

  Ik leg mijn gasten ook uit dat mijn produktschap PPE ons dwingt aan de achterkant van een probleem de oplossing te zoeken door medicamenten te onthouden maar dat aan de voorkant bij de raseigenschappen geen ene mallemoer gebeurd. Zo snel mogelijk veranderen en voor iederéén dezelfde kuikens qua groeisnelheid en heel veel problemen lossen zich dan snel op. Maar zolang als er CEO van kuikenmerken zijn die in Hannnover op de beurs roepen dat we nog intensiever moeten met elkaar zijn we niet op de goede weg!!!
  Wist u trouwens dat u als pluimveemester dat u alleen maar GECERTIFICEERDE mensen met uw hogedrukspuit mag laten werken in uw stal. Spuiten is namelijk een vak apart en daar kan je niet iederéén mee laten werken.
  Hoe eerder het PPE is opgedoekt, hoe beter vind ik het want we zijn totaal doorgeslagen! En dat geldt ook voor de Benchmarkbrief die deze week op de mat lag, want 52 dagen mesten hebben ze bij het produktschap voor regulier nog nooit van gehoord. STUMPERDS.

 • jp.bierema

  Mooi interview Vroone, goed en eerlijk. We moeten helemaal niet bang zijn voor onze medeburger want wat u zegt heel veel mensen zijn dik positief bij een bedrijfsbezoek.

 • probe14

  Mesten??? Als bestuurder is dat woord vloeken in de sector. Mesten???
  Verder eerlijk maar visieloos. Weinig publiek te bereiken, luie nop-voorzitter en te veel versnippering. Geen geld voor reclames. Dus constateringen genoeg maar hoor geen oplossingen. Is er ook niet. De markt doet zijn werk wel. Gelukkig zelfs.
  Wel moedig, zo'n interview.

 • jp.bierema

  anoniem reageren, nee dan ben je goed bezig. Wil je discussie, dan moet je je naam opschrijven, je mening weergeven en kan een ander er op reageren.

 • martienvroone

  info387
  Ik heb een bloed hekel aan mensen die commentaar geven onder een schuilnaam
  Ook moet je beter luisteren
  Ik heb niet gezegd dat onze voorzitter lui is dit is hij zeker niet hij verzet een hoop werk voor de nop .
  Wat ik jammer vind is dat de media hem nog niet weet te vinden .
  Martien vroone

 • H.M. Hubers

  Dank je Martien voor de goede manier waarop je het imago van de vleeskuikenhouderij weet te verbeteren. Ik hoop dat veel vleeskuikenhouders jouw voorbeeld navolging zullen geven. Wat de Kip van Morgen betreft is het nu aan de supermarkt om kleur te bekennen. Pluimveehouders zijn in staat om de Kip van Morgen binnen afzienbare tijd te leveren. Het lijkt er nu op dat juist de retail, die aanvankelijk het meeste haast had, nu de meeste tijd nodig heeft. En Martien, ik schuw de media zeker niet!

 • probe14

  Bla bla ik hoop dat er wat verdiend gaat worden. En Martien, je wilt zeggen dat de media hem niet weet te vinden. Het ligt dus aan de media dat Wolleswinkel goed in beeld was en die nieuwe niet. Ja ja zo zijn we er weer. Alle vleeskuikenhouders zijn beter af zonder nop en nvp.

 • Khalid en zijn maten

  @ jp.bierema,ook wij als pluimvee service bedrijven hebben vraagtekens bij het certificaat,want er zijn ook kosten en papierwerk aan verbonden die je niet ergens echt kunt doorberekenen. Dan moet je als 1 mans bedrijf ook nog op de hoogt zijn en blijven van alles wat het PPE te melden heeft en loop je kans op een controle tijdens de werkzaamheden. Wat mij altijd weer opvalt is dat veel werknemers van de grootste agrarische dienstverlener in Nederland wel weten dat er 'iets' geregeld is qua certificering maar dat deze medewerkers niet op d hoogt zijn van details,details die je als 1 mans bedrijf wel moet weten. Bijvoorbeeld het vervoer van smerig schoeisel en kleding in afsluitbare kisten in het voertuig.Of het schoonmaken van het schoeisel na het vangen van kuikens op ieder bedrijf (meestal gaan de smerige laarzen onder de kofferklep) Stel je eens voor dat deze zelfde mensen met hetzelfde schoeisel weer ergens gaan uitvangen en er zal maar ergens Gumboro heersen waar ze eerder die week gevangen hebben....

 • jp.bierema

  Daar heb je helemaal gelijk in en daarop durf ik ook geen op of aanmerkingen te maken.
  Maarrrrr, heb ik nou een flinke jongeman uit het dorp die graag zijn handen laat wapperen op dagen als de school niet roept dan mogen dat soort jongens dus niet meer bij een boer aan het werk en ruiken aan de landbouw. En die mensen krijgen dus geen kans meer, want alles moet gecertificeerd,geregistreerd en alles wat daar bij komt. Dus daarom doen we alles zelf binnen de familie. Maar respect voor alles en iederéén die het goed voor elkaar hebben, want de grootste zorg is insleep ziekten.

 • f2hpiet1942@hetnet.nl

  Martin Vroone,
  Je hebt gelijk, dat je een bloed hekel hebt aan mensen, die anoniem reageren.
  Ik vind het zelfs laf. Als je op een vergadering bent, noem je eerst ook je naam als je iets ga zeggen of vragen.
  Aan alle anonieme reacties hecht ik geen enkele waarde, wat hebben deze mensen te verbergen ?
  Ik lees ze niet eens meer.
  Laat Martin niet allen staan en reageer er a.u.b. ook op, positief of negatief ,
  maar deze mening is ook belangrijk, anonieme reacties hebben geen waarde.

 • l coumans

  maar uhh beste piet ik kan van jou naam ook geen hagelslag maken , wat gij niet wilt wat u geschied doe dat ook een ander niet

 • Johnny Hogenkamp

  Erg goed verwoord door Martien Vroone. Ken hem niet en heb zelf ook geen kippen, maar zijn verhaal voelt gelijk vertrouwd en eerlijk. Media pakt inderdaad een veel groter publiek maar laat tevens een flinke correlatie zien tussen 'nieuws' en advertentie inkomsten. Dat is de troef van Wakker Dier, veel donateursgelden, daarmee adverteren en daarmee gratis gekleurd 'goed nieuws' van de betreffende media. De landbouw adverteert vrijwel niet in de publieke media en wordt er voor 'beloond'. Het is jammer dat media niet onafhankelijk is, maar ook zij kennen net als boeren een eigen verdienmodel. Inzake Wakker Dier en zijn sponsoring door bijv. NRC heb ik al eens in een weblog geplaatst: http://www.farmfocus.nl/webportaal/index.php?option=com_content&view=article&id=349:communiceren&catid=12:sector-nieuws&Itemid=3

 • maartje gussinklo

  Belangrijk om te vertellen waar je mee bezig bent. Bezoekers gaan vaak positief weg na een bezoek aan een pluimveebedrijf. Het is maar net hoe we mensen ontvangen, wat ons verhaal is en hoe ons bedrijf er uit ziet. Anderen de schuld geven van het feit dat er niet meer media aandacht is, is niet de weg. Zelf actie ondernemen, de deuren (viruteel) open stellen, zoek de consument op. Het kost tijd en (soms)geld, maar levert als het goed is meer op!

 • bertes

  als je alles wil laten zien. dan wil ik ook de kippen zien die over een paar dagen weg gaan. varkensboeren die met grote groepen werken, laten ook altjd alleen die varkens zien die net opgelegd zijn

 • jp.bierema

  Waar woon je adel

 • bertes

  is dit een bedreiging, jp.bierma1. heb je wakkerdier ook al bedreigt. of gaat dat nog komen.

 • Mels

  Zou je ook kunnen bedenken dat hij informeert of je dichtbij genoeg woont voor een uitnodiging?

 • jp.bierema

  Nee, dan had je vannacht bij mij kunnen kijken. Ik heb afgeleverd en je was welkom geweest mits je vriendelijke bedoelingen hebt. Het strooisel was prachtig en pootwerk om door een ringetje te halen. Dus adel bel de redactie en ze wijzen je door naar mij. Wakker dier zal ik niet bedreigen (kijk wel uit), wel heb ik geuit dat ik dat volk haat en dat staat mij vrij om te doen. Want mensen die mij financieël proberen kapot te krijgen om een vorm van produktie te doen stoppen waar de grote massa nog steeds achterstaat is een soort wat niet in ons land thuis hoort. Alleen mensen die verandering willen en die ons daartoe helpen en een goede boterham bezorgen is OK de rest behoort toe aan populisten.

 • mieneke

  Dit is nou eens een goed filmpje! Gewoon de deuren open gooien, werkt het beste. Ik ben een ex-journalist. Door mee te gaan met jagers ben ik van mening veranderd over de jacht. Na een bezoek aan een nertsenfarm kon ik schrijven dat de dieren heel goed verzorgd worden en geen nare dood sterven. Maar ja waar hebben we het over. Kijk een natuurfilm over dieren die elkaar op een afschuwelijke manier verscheuren. Of zie mijn lieve kat die urenlang een vogeltje of muisje martelt. Het is allemaal zo relatief. Wakker Dier voert een zeer misleidende reclamecampagne. Gebaseerd op het 'Bambi- syndroom' zoals ik dat noem. Is deze misleiding wel eens aanhangig gemaakt bij de Reclame Code Commissie? Het enige zorgelijke vind ik, de antibiotica die wij door vlees binnen krijgen. Bekend is, dat we hierdoor steeds meer resistent worden.

 • martienvroone

  Adel
  bij ons is men altijd welkom van af dag 1 tot dat ze weggaan
  gewoon uitleggen waar je mee bezig ben en men begrijpt heus wel (consument)dat je met 2 kippen op de m2 de pijp niet kan laten roken.
  Martien vroone

 • mieneke

  Waar is dat Martien?

 • colberskessel

  Eerlijkheid duurt het langst, plaats dit maar op jullie facebook, twitter etc, doorsturen en delen!!!!!!!!!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=6WLFOYFIDU0

 • koestal

  ze begrijpen er niks van,vooral als ze weer weg zijn

 • koestal

  ze denken dat alles vanzelf groeit,gras en koeien en dat de boer alleen maar zwemt in geld

 • koestal

  IN NW Overijsel afgelopen weekend allemaal open dagen bij de boer,heel veel bezoekers ,is een groot succes

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.