Pluimveehouderij

Foto & video 6057 x bekeken 4 reactieslaatste update:5 sep 2013

Cobb neemt nieuwe praktijkproefstal in gebruik

Fokkerijorganisatie Cobb bouwde bij pluimveehouders Hein en Greetje Simmes in Dronten een nieuwe onderzoeksstal.

Foto

 • Hein (50) en Greetje (48) Simmes-Schoorlemmer hebben in Dronten een pluimveebedrijf met twee onderzoeksstallen voor fokkerijorganisatie Cobb.

  Hein (50) en Greetje (48) Simmes-Schoorlemmer hebben in Dronten een pluimveebedrijf met twee onderzoeksstallen voor fokkerijorganisatie Cobb.

  Foto: Ronald Hissink
 • De grote praktijkproefstal voor 40.000 kuikens is in juni in gebruik genomen.

  De grote praktijkproefstal voor 40.000 kuikens is in juni in gebruik genomen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de achterzijde van de stal. Hein en Greetje hebben niet alleen pluimvee. De akkerbouwtak is 80 hectare. Het bouwplan bestaat uit aardappels, suikerbieten, uien, graan en afwisselend industriekool, peen en cichorei.

  Dit is de achterzijde van de stal. Hein en Greetje hebben niet alleen pluimvee. De akkerbouwtak is 80 hectare. Het bouwplan bestaat uit aardappels, suikerbieten, uien, graan en afwisselend industriekool, peen en cichorei.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een kijkje in de stofkap, die als een soort schoorsteen dient voor de uitgaande stallucht.

  Een kijkje in de stofkap, die als een soort schoorsteen dient voor de uitgaande stallucht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Achter de bestaande stal is eveneens een nieuwe stofkap gebouwd. In deze Research and Development-stal (R&D-stal) worden 11.000 kuikens gehouden. Hier doet Cobb onderzoek met verschillende lijnen.

  Achter de bestaande stal is eveneens een nieuwe stofkap gebouwd. In deze Research and Development-stal (R&D-stal) worden 11.000 kuikens gehouden. Hier doet Cobb onderzoek met verschillende lijnen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stofkap zorgt voor een schoorsteeneffect. Dat moet voorkomen dat de uitgaande stallucht van de R&D-stal rechtstreeks de nieuwe praktijkproefstal in wordt geblazen.

  De nieuwe stofkap zorgt voor een schoorsteeneffect. Dat moet voorkomen dat de uitgaande stallucht van de R&D-stal rechtstreeks de nieuwe praktijkproefstal in wordt geblazen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stal is aangesloten op een warmtewisselaar van Agro Supply.

  De nieuwe stal is aangesloten op een warmtewisselaar van Agro Supply.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van de warmtewisselaar. Anders dan bij veel andere stallen die op een warmtewisselaar zijn aangesloten, zijn er geen grote luchtbuizen op het dak aangelegd. In de proefstal wordt met het zogenoemde louvresysteem gewerkt.

  Detail van de warmtewisselaar. Anders dan bij veel andere stallen die op een warmtewisselaar zijn aangesloten, zijn er geen grote luchtbuizen op het dak aangelegd. In de proefstal wordt met het zogenoemde louvresysteem gewerkt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bij het louvresysteem wordt de geconditioneerde inlaatlucht tegen een doek in de nok van de stal geblazen. Hier laat Hein Simmes zien hoe de lucht omhoog wordt gestuurd.

  Bij het louvresysteem wordt de geconditioneerde inlaatlucht tegen een doek in de nok van de stal geblazen. Hier laat Hein Simmes zien hoe de lucht omhoog wordt gestuurd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het doek in de nok van de stal. Van hieruit wordt de geconditioneerde inlaatlucht door de stal geblazen.

  Dit is het doek in de nok van de stal. Van hieruit wordt de geconditioneerde inlaatlucht door de stal geblazen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dat gebeurt met verschillende steunventilatoren.

  Dat gebeurt met verschillende steunventilatoren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de praktijkproefstal. Cobb gaat in de stal voer- en grondstofsamenstellingen testen die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

  Een overzicht van de praktijkproefstal. Cobb gaat in de stal voer- en grondstofsamenstellingen testen die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is onderverdeeld in 24 afdelingen. Die zijn genummerd.

  De stal is onderverdeeld in 24 afdelingen. Die zijn genummerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de praktijkproefstal is het mogelijk verschillende voersoorten flexibel te voeren. Water- en voergebruik en dierweging zijn per afdeling nauwkeurig te registreren.

  In de praktijkproefstal is het mogelijk verschillende voersoorten flexibel te voeren. Water- en voergebruik en dierweging zijn per afdeling nauwkeurig te registreren.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal heeft meerdere waterlijnsystemen. Dat maakt het mogelijk de leidingen dagelijks door te spoelen zonder dat dit van invloed is op de waterregistratie per afdeling.

  De stal heeft meerdere waterlijnsystemen. Dat maakt het mogelijk de leidingen dagelijks door te spoelen zonder dat dit van invloed is op de waterregistratie per afdeling.

  Foto: Ronald Hissink
 • De centrale vijzel kan niet overal in de stal tegelijk voer aanleveren. Er wordt gebruik gemaakt van een mengvoerweger. Deze maakt afzonderlijke porties – van bijvoorbeeld 15 kg – voor iedere afdeling.

  De centrale vijzel kan niet overal in de stal tegelijk voer aanleveren. Er wordt gebruik gemaakt van een mengvoerweger. Deze maakt afzonderlijke porties – van bijvoorbeeld 15 kg – voor iedere afdeling.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een detail van een dierweger. In ieder afdeling hangt er één.

  Een detail van een dierweger. In ieder afdeling hangt er één.

  Foto: Ronald Hissink
 • De afdelingen in de stal worden gescheiden door ijzeren hekjes. Die zijn deels uitschuifbaar om ze gemakkelijk uit elkaar te kunnen krijgen voor het schoonmaken van de stal.

  De afdelingen in de stal worden gescheiden door ijzeren hekjes. Die zijn deels uitschuifbaar om ze gemakkelijk uit elkaar te kunnen krijgen voor het schoonmaken van de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor aanvang van de ronde wordt de stal op temperatuur gebracht met maar liefst vijf indirect gestookte Ermaf-heaters. Opvallend: de heaters zijn in horizontale richting geplaatst voor een optimale opwarming van de stal.

  Voor aanvang van de ronde wordt de stal op temperatuur gebracht met maar liefst vijf indirect gestookte Ermaf-heaters. Opvallend: de heaters zijn in horizontale richting geplaatst voor een optimale opwarming van de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De voerweeghut beschikt over een aftappunt. Voer dat niet nodig is, kan Simmes aftappen in een bigbag, die hij aan de heftruck hangt.

  De voerweeghut beschikt over een aftappunt. Voer dat niet nodig is, kan Simmes aftappen in een bigbag, die hij aan de heftruck hangt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de noodstroomaggregaat. De proefstal met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 9 augustus. Dan is er een open dag op het bedrijf van Mts. Simmes-Schoorlemmer. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Oude Bosweg 39 in Dronten. In de Pluimveehouderij van vrijdag 16 augustus staat een uitgebreide reportage over de nieuwe praktijkproefstal. Daarin meer achtergronden over de samenwerking tussen Cobb en maatschap Simmes-Schoorlemmer, de investeringen en ambities van de fokkerijorganisatie en het aangename klimaat in de praktijkproefstal.

  Dit is de noodstroomaggregaat. De proefstal met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 9 augustus. Dan is er een open dag op het bedrijf van Mts. Simmes-Schoorlemmer. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Oude Bosweg 39 in Dronten. In de Pluimveehouderij van vrijdag 16 augustus staat een uitgebreide reportage over de nieuwe praktijkproefstal. Daarin meer achtergronden over de samenwerking tussen Cobb en maatschap Simmes-Schoorlemmer, de investeringen en ambities van de fokkerijorganisatie en het aangename klimaat in de praktijkproefstal.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • jaapdevink

  Hein en Greetje, gefeliciteerd met jullie nieuwe stal. Het ziet er tiptop uit. Lijkt een goede keus. Veel succes gewenst.

 • Kirsteng

  Dag Buurtjes, Mooie plaatjes! We wensen jullie heel veel succes! Tot morgen! Groetjes Ruud en Carolien.

 • trijnie

  Wat een mooi bloemenveld achter de stal.
  Wat ik mij afvraag, hoeveel gezinnen kunnen van dit kippegebeuren leven?

 • omer

  Gefeliciteerd met jullie nieuwe stal en veel succes. groetjes uit turkije.

Of registreer je om te kunnen reageren.