Pluimveehouderij

Foto & video 4653 x bekeken 3 reactieslaatste update:16 jul 2013

ISA opent nieuwe broederij voor leg(groot)ouderdieren

Institut de Sélection Animal (ISA), de leghennenfokkerij van Hendrix Genetics, opende vrijdag 12 juli zijn nieuw broederij voor leg(groot)ouderdieren.

Foto

 • De nieuwe broederij, met een capaciteit van 5 miljoen legmoederdierkuikens per jaar, komt op de plaats van twee broederijen die in de jaren zeventig zijn gebouwd. Met de nieuwe broederij heeft ISA 25 procent meer broedcapaciteit. Door nieuwe (broederij)technieken en een slimme inrichting kan efficiënter worden gewerkt en is de energiebehoefte slechts de helft van de twee oude broederijen.

  De nieuwe broederij, met een capaciteit van 5 miljoen legmoederdierkuikens per jaar, komt op de plaats van twee broederijen die in de jaren zeventig zijn gebouwd. Met de nieuwe broederij heeft ISA 25 procent meer broedcapaciteit. Door nieuwe (broederij)technieken en een slimme inrichting kan efficiënter worden gewerkt en is de energiebehoefte slechts de helft van de twee oude broederijen.

  Foto: Hans Bijleveld
 • ISA heeft behalve in Boxmeer (N.-Br.) broederijen voor leg(groot)ouderdieren in Frankrijk, Canada, Brazilië en Indonesië. Boxmeer is met de nieuwbouw goed voor 30 procent van ISA’s productie wereldwijd.

  ISA heeft behalve in Boxmeer (N.-Br.) broederijen voor leg(groot)ouderdieren in Frankrijk, Canada, Brazilië en Indonesië. Boxmeer is met de nieuwbouw goed voor 30 procent van ISA’s productie wereldwijd.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Na de inzegening door pater Falco Thuis, verrichten Thijs Hendrix, president-directeur van Hendrix Genetics, en Frans van Sambeek, directeur R&D van ISA, de officiële opening.

  Na de inzegening door pater Falco Thuis, verrichten Thijs Hendrix, president-directeur van Hendrix Genetics, en Frans van Sambeek, directeur R&D van ISA, de officiële opening.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Plattegrond van de 120 meter lange en 34 meter brede broederij. De indeling is zo gekozen dat broedeieren en eendagskuikens een strikte eenrichtingsroute volgen om kruisbesmettingen uit te sluiten. Daar is ook de klimaatbeheersing van het gebouw op gericht, evenals de strikte scheiding van het personeel dat met de broedeieren werkt en het personeel dat met kuikens werkt.

  Plattegrond van de 120 meter lange en 34 meter brede broederij. De indeling is zo gekozen dat broedeieren en eendagskuikens een strikte eenrichtingsroute volgen om kruisbesmettingen uit te sluiten. Daar is ook de klimaatbeheersing van het gebouw op gericht, evenals de strikte scheiding van het personeel dat met de broedeieren werkt en het personeel dat met kuikens werkt.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Werkgroep Project Icarus – de naam verwijst naar de Griekse mythologische figuur die met wilskracht en slimme techniek erin slaagde te vliegen – heeft de broederij bedacht en de bouw ervan begeleid. Van links naar rechts: Robert Linck (project manager, consultant), Frans van Sambeek (directeur R&D van ISA), Ron Jöerissen (projectleider Icarus, directeur productie ISA), Mark Cornelissen (broederijmanager Boxmeer) en Bert Peters (assistent broederijmanager Boxmeer).

  Werkgroep Project Icarus – de naam verwijst naar de Griekse mythologische figuur die met wilskracht en slimme techniek erin slaagde te vliegen – heeft de broederij bedacht en de bouw ervan begeleid. Van links naar rechts: Robert Linck (project manager, consultant), Frans van Sambeek (directeur R&D van ISA), Ron Jöerissen (projectleider Icarus, directeur productie ISA), Mark Cornelissen (broederijmanager Boxmeer) en Bert Peters (assistent broederijmanager Boxmeer).

  Foto: Hans Bijleveld
 • Prinzen Machines in Aalten (Gld.) leverde de overlegmachines die de broedeieren van de pulp trays overzetten op broedramen. Daarbij worden alle broedeieren individueel gewogen, zodat ze in bepaalde gewichtsklassen kunnen worden ingedeeld en nauwkeuriger kunnen worden bebroed.
Voordat ze de voorbroedmachine ingaan, worden de broedeieren ontsmet met nontox, en niet zoals gebruikelijk met formaldehyde. De broederij maakt dit zelf met een door Watter geleverde machine.

  Prinzen Machines in Aalten (Gld.) leverde de overlegmachines die de broedeieren van de pulp trays overzetten op broedramen. Daarbij worden alle broedeieren individueel gewogen, zodat ze in bepaalde gewichtsklassen kunnen worden ingedeeld en nauwkeuriger kunnen worden bebroed. Voordat ze de voorbroedmachine ingaan, worden de broedeieren ontsmet met nontox, en niet zoals gebruikelijk met formaldehyde. De broederij maakt dit zelf met een door Watter geleverde machine.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Een van de drie gangen met voorbroedmachines.

  Een van de drie gangen met voorbroedmachines.

  Foto: Hans Bijleveld
 • In totaal telt de broederij vijftig voorbroedkasten van Pas Reform Hatchery Technologies in Zeddam (Gld.). De inlegcapaciteit per voorbroedkast is 19.200 eieren, de totale voorbroedcapaciteit is 960.000 broedeieren.

  In totaal telt de broederij vijftig voorbroedkasten van Pas Reform Hatchery Technologies in Zeddam (Gld.). De inlegcapaciteit per voorbroedkast is 19.200 eieren, de totale voorbroedcapaciteit is 960.000 broedeieren.

  Foto: Hans Bijleveld
 • In de broederij zijn achttien nabroedkasten van Pas Reform, verdeeld over vijf afzonderlijke nabroedlokalen. In elke nabroedkast kunnen 24.000 broedeieren, waarmee de totale nabroedcapaciteit op 432.000 broedeieren komt.

  In de broederij zijn achttien nabroedkasten van Pas Reform, verdeeld over vijf afzonderlijke nabroedlokalen. In elke nabroedkast kunnen 24.000 broedeieren, waarmee de totale nabroedcapaciteit op 432.000 broedeieren komt.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De broederij is uitgerust met twee aparte seks- en verwerkingslokalen. De apparatuur voor het verwerken van de kuikens, het sexen, enten en (eventueel) snavel behandelen, komt uit de oude broederijen en moet nog in de nieuwe broederij worden geplaatst. Hier een foto van een van de twee kuikenopslagruimten.

  De broederij is uitgerust met twee aparte seks- en verwerkingslokalen. De apparatuur voor het verwerken van de kuikens, het sexen, enten en (eventueel) snavel behandelen, komt uit de oude broederijen en moet nog in de nieuwe broederij worden geplaatst. Hier een foto van een van de twee kuikenopslagruimten.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Machine voor het machinaal wassen van de uitkomstbakken.

  Machine voor het machinaal wassen van de uitkomstbakken.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Opslagruimte voor de gewassen uitkomstbakken.

  Opslagruimte voor de gewassen uitkomstbakken.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Unikon UNW3000, de machine voor het wassen van de voorbroedladen.

  Unikon UNW3000, de machine voor het wassen van de voorbroedladen.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Ruimte voor het aanmaken van entstoffen. Dit lokaal is door middel van een extra hygiënesluis vier deuren verwijderd van de uitkomstlokalen. De ruimte wordt op overdruk gehouden en de lucht wordt continu gezuiverd van eventuele ziektekiemen.

  Ruimte voor het aanmaken van entstoffen. Dit lokaal is door middel van een extra hygiënesluis vier deuren verwijderd van de uitkomstlokalen. De ruimte wordt op overdruk gehouden en de lucht wordt continu gezuiverd van eventuele ziektekiemen.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Technische ruimte met apparatuur van Hollander Techniek voor onder meer de vloerverwarming die in de vloeren van de broederij is aangebracht.

  Technische ruimte met apparatuur van Hollander Techniek voor onder meer de vloerverwarming die in de vloeren van de broederij is aangebracht.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Vier individuele voorbehandelingskasten, gesitueerd aan de voorzijde van het gebouw, zorgen voor de aanvoer, filtering en conditionering van verse lucht voor de verschillende ruimten en de broedmachines.

  Vier individuele voorbehandelingskasten, gesitueerd aan de voorzijde van het gebouw, zorgen voor de aanvoer, filtering en conditionering van verse lucht voor de verschillende ruimten en de broedmachines.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Vanaf de zolder van de broederij worden alle ruimten voorzien van verse lucht, die door de vier luchtbehandelingskasten wordt aangezogen en geconditioneerd. Bijzonder is dat de verse lucht rechtstreeks vanuit de luchtbehandelingskasten via een grote kast boven de gangpaden naar de voor- en nabroedmachines gaat en niet, zoals gebruikelijk, wordt aangezogen vanuit de gangpaden voor de machines. Zo krijg elke broedmachine apart verse lucht en wordt kruiscontaminatie tussen verschillende partijen eieren en kuikens voorkomen. Voor onderhoud en reparatie van de technische installaties kunnen de technische ruimten via een aparte ingang worden betreden.

  Vanaf de zolder van de broederij worden alle ruimten voorzien van verse lucht, die door de vier luchtbehandelingskasten wordt aangezogen en geconditioneerd. Bijzonder is dat de verse lucht rechtstreeks vanuit de luchtbehandelingskasten via een grote kast boven de gangpaden naar de voor- en nabroedmachines gaat en niet, zoals gebruikelijk, wordt aangezogen vanuit de gangpaden voor de machines. Zo krijg elke broedmachine apart verse lucht en wordt kruiscontaminatie tussen verschillende partijen eieren en kuikens voorkomen. Voor onderhoud en reparatie van de technische installaties kunnen de technische ruimten via een aparte ingang worden betreden.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De luchtvochtigheid in alle kuikenruimten kan worden aangepast met een luchtbevochtigingssysteem dat RO-water – water gezuiverd met de omgekeerde osmosetechniek, reversed osmose – gebruikt. Het totale broedproces wordt door middel van zo’n 600 contactpunten voor temperatuur, vochtigheid, CO2-gehalte en luchtdruk gestuurd. Verder zijn ongeveer 100 contactpunten in het gebouw verbonden aan het Gebouwbeheerssysteem (GBS), dat de verschillende processen van de werktuigbouwkundige installaties in beeld brengt en de gegevens vastlegt.

  De luchtvochtigheid in alle kuikenruimten kan worden aangepast met een luchtbevochtigingssysteem dat RO-water – water gezuiverd met de omgekeerde osmosetechniek, reversed osmose – gebruikt. Het totale broedproces wordt door middel van zo’n 600 contactpunten voor temperatuur, vochtigheid, CO2-gehalte en luchtdruk gestuurd. Verder zijn ongeveer 100 contactpunten in het gebouw verbonden aan het Gebouwbeheerssysteem (GBS), dat de verschillende processen van de werktuigbouwkundige installaties in beeld brengt en de gegevens vastlegt.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Bij de epoxy-troffelvloer van firma Bolidt uit Hendrik-Ido-Ambacht (Z.-H.) lopen de plinten door tegen de wandpanelen. Ze zijn afgesmeerd op een rvs-profiel dat tegen de wanden is bevestigd. Doordat dit rvs-profiel een extra grote kitkamer heeft, is de aanhechting aan de wand zeer goed en worden kieren voorkomen. De materiaalkeuze en wijze van afdichting dient ertoe de ruimten goed te kunnen reinigen en ontsmetten en een opperste hygiënestatus te verkrijgen.

  Bij de epoxy-troffelvloer van firma Bolidt uit Hendrik-Ido-Ambacht (Z.-H.) lopen de plinten door tegen de wandpanelen. Ze zijn afgesmeerd op een rvs-profiel dat tegen de wanden is bevestigd. Doordat dit rvs-profiel een extra grote kitkamer heeft, is de aanhechting aan de wand zeer goed en worden kieren voorkomen. De materiaalkeuze en wijze van afdichting dient ertoe de ruimten goed te kunnen reinigen en ontsmetten en een opperste hygiënestatus te verkrijgen.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Nog een voorbeeld van het nastreven van de hoogste hygiënestatus: het wassen van de bedrijfskleding van het personeel. In deze ruimte gaat de gebruikte kleding de wasmachine in…

  Nog een voorbeeld van het nastreven van de hoogste hygiënestatus: het wassen van de bedrijfskleding van het personeel. In deze ruimte gaat de gebruikte kleding de wasmachine in…

  Foto: Hans Bijleveld
 • … en in de naastliggende ruimte komt de bedrijfskleding er schoon uit, gaat in de droger, wordt opgevouwen en in vakjes gelegd. Personeel kan de schone kleding vanuit een andere ruimte uit die vakjes halen. Schone kleding kan dus op geen enkele manier in contact komen met gebruikte kleding.

  … en in de naastliggende ruimte komt de bedrijfskleding er schoon uit, gaat in de droger, wordt opgevouwen en in vakjes gelegd. Personeel kan de schone kleding vanuit een andere ruimte uit die vakjes halen. Schone kleding kan dus op geen enkele manier in contact komen met gebruikte kleding.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Heattubes op het dak van de broederij dragen bij aan de productie van warm water, dat in grote hoeveelheden nodig is voor de douches, wasmachines en voor het schoonmaken van de broederij.

  Heattubes op het dak van de broederij dragen bij aan de productie van warm water, dat in grote hoeveelheden nodig is voor de douches, wasmachines en voor het schoonmaken van de broederij.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Chickliner/Hazeleger in Renswoude (U.) heeft het exclusieve transport van de broedeieren van vier ISA-subfokbedrijven, waar leg(groot)ouderdieren worden gehouden van ISA, Babcock, Shaver, Hisex, Bovans en Dekalb.

  Chickliner/Hazeleger in Renswoude (U.) heeft het exclusieve transport van de broedeieren van vier ISA-subfokbedrijven, waar leg(groot)ouderdieren worden gehouden van ISA, Babcock, Shaver, Hisex, Bovans en Dekalb.

  Foto: Hans Bijleveld
 • In Boxmeer stonden tot voor kort twee broederijen, in de jaren zeventig gebouwd, met een gezamenlijke capaciteit van 80.000 legmoederdierkuikens per week, circa 4 miljoen per jaar. De ene broederij is gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe. Na de ingebruikname van de nieuwe broederij – medio september worden de eerste broedeieren ingelegd – wacht deze tweede oude broederij hetzelfde lot.

  In Boxmeer stonden tot voor kort twee broederijen, in de jaren zeventig gebouwd, met een gezamenlijke capaciteit van 80.000 legmoederdierkuikens per week, circa 4 miljoen per jaar. De ene broederij is gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe. Na de ingebruikname van de nieuwe broederij – medio september worden de eerste broedeieren ingelegd – wacht deze tweede oude broederij hetzelfde lot.

  Foto: Hans Bijleveld

Laatste reacties

 • huubjansen

  de onvermijdelijke vraag, wat kost dat? :)

 • Allround logistics

  Geld.

 • kleitokkers

  intressant is eigenlijk dat alle nederlandse broederijen nu vergroot en vernieuwd zijn. Terwijl we in nederland in een krimpmarkt zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.