Pluimveehouderij

Foto & video 6121 x bekeken 6 reacties

Leghennen krijgen tarwe én mais bijgevoerd

Vof Bouwhuis-Meilink in Witteveen (Dr.) bouwde een nieuwe Freilandstal voor 24.000 leghennen. In de vier stallen op het bedrijf houdt de vof nu 85.000 kippen (44.000 Freiland en 41.000 scharrel). Sinds enige jaren krijgen de hennen tarwe én mais bijgevoerd.

Foto

 • Vof Bouwhuis-Meilink heeft in het Drentse Witteveen een gemengd bedrijf met 100 hectare akkerbouw (50 hectare tarwe en 50 hectare mais) en 85.000 leghennen. Het bedrijf heeft 60 hectare in eigendom en huurt de rest bij. Op de foto poseren Chantal (26), Reinier (28), Jan (56), Annet (55) en Jeroen (34) Bouwhuis.

  Vof Bouwhuis-Meilink heeft in het Drentse Witteveen een gemengd bedrijf met 100 hectare akkerbouw (50 hectare tarwe en 50 hectare mais) en 85.000 leghennen. Het bedrijf heeft 60 hectare in eigendom en huurt de rest bij. Op de foto poseren Chantal (26), Reinier (28), Jan (56), Annet (55) en Jeroen (34) Bouwhuis.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Jan Bouwhuis liet in 1994 de eerste leghennenstal bouwen. In 1997 en 2004 volgden stal 2 en 3. Begin juni werd de vierde stal in gebruik genomen. De 44.000 Freilandhennen worden gehouden in stal 1 en stal 4. De 41.000 scharrelkippen worden gehouden in stal 2 en stal 3. Het bedrijf werkt met kippen van vier verschillende leeftijden. Dat maakt de arbeidspieken minder hoog en zorgt er voor dat er altijd eieren zijn.

  Jan Bouwhuis liet in 1994 de eerste leghennenstal bouwen. In 1997 en 2004 volgden stal 2 en 3. Begin juni werd de vierde stal in gebruik genomen. De 44.000 Freilandhennen worden gehouden in stal 1 en stal 4. De 41.000 scharrelkippen worden gehouden in stal 2 en stal 3. Het bedrijf werkt met kippen van vier verschillende leeftijden. Dat maakt de arbeidspieken minder hoog en zorgt er voor dat er altijd eieren zijn.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De nieuwe Freilandstal biedt plaats aan 24.000 hennen. De stal is maandag 10 juni in gebruik genomen. Een paar dagen ervoor – op vrijdag 7 juni – was er een open dag op het bedrijf. Naar schatting 500 mensen namen een kijkje in de nieuwe stal.

  De nieuwe Freilandstal biedt plaats aan 24.000 hennen. De stal is maandag 10 juni in gebruik genomen. Een paar dagen ervoor – op vrijdag 7 juni – was er een open dag op het bedrijf. Naar schatting 500 mensen namen een kijkje in de nieuwe stal.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het voorste deel van de Freilandstal is ingericht met een nieuwe eierlokaal en een grote ruimte voor de opslag van eieren.

  Het voorste deel van de Freilandstal is ingericht met een nieuwe eierlokaal en een grote ruimte voor de opslag van eieren.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Aan de voorzijde van het bedrijf staat een prachtig bedrijfsbord. Door de recente uitbreiding is de afbeelding gedateerd.

  Aan de voorzijde van het bedrijf staat een prachtig bedrijfsbord. Door de recente uitbreiding is de afbeelding gedateerd.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Dit is de achterzijde van de nieuwe Freilandstal. Achter de ventilatoren zijn stofkappen geplaatst. De grote deuren, links op de foto, bieden toegang tot de overdekte uitloop.

  Dit is de achterzijde van de nieuwe Freilandstal. Achter de ventilatoren zijn stofkappen geplaatst. De grote deuren, links op de foto, bieden toegang tot de overdekte uitloop.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De kippen van stal 1 zijn op deze foto 74 weken oud. Het legpercentage na 72 weken was 86. De hennen hadden na 68 weken gemiddeld 308 eieren gelegd. Het uitvalspercentage na 68 weken was 3,4. Bij het bedrijfsbezoek zijn de hennen in stal 2 64 weken oud. Het legpercentage na 62 weken was 93, bij een uitval van 1,9 procent. Het gemiddelde aantal eieren na 59 weken was 263. De hennen in stal 3 zijn 44 weken oud. Het legpercentage na 42 weken was 95,2, bij een uitval van 0,9 procent. Na 39 weken hadden de kippen gemiddeld 124 eitjes gelegd.

  De kippen van stal 1 zijn op deze foto 74 weken oud. Het legpercentage na 72 weken was 86. De hennen hadden na 68 weken gemiddeld 308 eieren gelegd. Het uitvalspercentage na 68 weken was 3,4. Bij het bedrijfsbezoek zijn de hennen in stal 2 64 weken oud. Het legpercentage na 62 weken was 93, bij een uitval van 1,9 procent. Het gemiddelde aantal eieren na 59 weken was 263. De hennen in stal 3 zijn 44 weken oud. Het legpercentage na 42 weken was 95,2, bij een uitval van 0,9 procent. Na 39 weken hadden de kippen gemiddeld 124 eitjes gelegd.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In het eierlokaal staan meerdere trofeeën die doen denken aan succesvolle rondes van voorgaande jaren.

  In het eierlokaal staan meerdere trofeeën die doen denken aan succesvolle rondes van voorgaande jaren.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De witte Dekalb-hennen van Broederij en Pluimveebedrijf Het Anker bv komen maandagochtend 10 juni aan op het bedrijf.

  De witte Dekalb-hennen van Broederij en Pluimveebedrijf Het Anker bv komen maandagochtend 10 juni aan op het bedrijf.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het opzetten van de hennen gaat vrij vlot. In iets minder dan 2,5 uur vinden de 24.000 dieren hun plekje in de stal.

  Het opzetten van de hennen gaat vrij vlot. In iets minder dan 2,5 uur vinden de 24.000 dieren hun plekje in de stal.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De hennen zijn afkomstig van een opfokbedrijf uit Espel (Fl.). Normaalgesproken nemen Jan en Reinier Bouwhuis tijdens de opfokperiode al even een kijkje bij hun toekomstige koppel hennen. Vanwege de drukte rond de stalbouw was dat er dit keer niet van gekomen.

  De hennen zijn afkomstig van een opfokbedrijf uit Espel (Fl.). Normaalgesproken nemen Jan en Reinier Bouwhuis tijdens de opfokperiode al even een kijkje bij hun toekomstige koppel hennen. Vanwege de drukte rond de stalbouw was dat er dit keer niet van gekomen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • “Het zijn mooie hennen. Ze zitten prachtig in de veren”, zegt Jan Bouwhuis.

  “Het zijn mooie hennen. Ze zitten prachtig in de veren”, zegt Jan Bouwhuis.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Normaliter zijn de hennen 17 weken oud op het moment dat ze van het opfokbedrijf naar het legbedrijf gaan. Deze hennen zijn 18 weken oud. Her en der wordt in de containers al een enkel eitje gevonden.

  Normaliter zijn de hennen 17 weken oud op het moment dat ze van het opfokbedrijf naar het legbedrijf gaan. Deze hennen zijn 18 weken oud. Her en der wordt in de containers al een enkel eitje gevonden.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Reinier Bouwhuis maakt zelf ook enkele foto’s van het tafereel. “Het is de eerste keer dat er hennen komen in de nieuwe stal. Dat blijft toch een speciaal moment”, zegt hij.

  Reinier Bouwhuis maakt zelf ook enkele foto’s van het tafereel. “Het is de eerste keer dat er hennen komen in de nieuwe stal. Dat blijft toch een speciaal moment”, zegt hij.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De stal is ingericht met drie volièrerijen van Jansen Poultry Equipment.

  De stal is ingericht met drie volièrerijen van Jansen Poultry Equipment.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In het eierlokaal kunnen bezoekers vanaf het balkon een kijkje nemen in de stal. Een raampje biedt daar gelegenheid toe. De kippen lijken het meteen naar hun zin te hebben in hun nieuwe onderkomen. Ze weten de weg naar de bovenzijde van de systeemrijen direct goed te vinden.

  In het eierlokaal kunnen bezoekers vanaf het balkon een kijkje nemen in de stal. Een raampje biedt daar gelegenheid toe. De kippen lijken het meteen naar hun zin te hebben in hun nieuwe onderkomen. Ze weten de weg naar de bovenzijde van de systeemrijen direct goed te vinden.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het nieuwe eierlokaal is ingericht met een Mopack 100 en een nieuwe palletiseerrobot. Die maken het werk er een stuk gemakkelijker op.

  Het nieuwe eierlokaal is ingericht met een Mopack 100 en een nieuwe palletiseerrobot. Die maken het werk er een stuk gemakkelijker op.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • “Van een nieuwe inpakker en een palletiseerrobot heb je als pluimveehouder iedere dag profijt”, vertelt Jan Bouwhuis.

  “Van een nieuwe inpakker en een palletiseerrobot heb je als pluimveehouder iedere dag profijt”, vertelt Jan Bouwhuis.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Detail van de Mopack 100.

  Detail van de Mopack 100.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Meerdere camera’s houden de 100 meter lange eierband in de gaten. Door regelmatig op het tv-scherm te kijken, kunnen eventuele opstoppingen bij het sorteren snel worden ontdekt.

  Meerdere camera’s houden de 100 meter lange eierband in de gaten. Door regelmatig op het tv-scherm te kijken, kunnen eventuele opstoppingen bij het sorteren snel worden ontdekt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Om grondeieren gemakkelijk te kunnen rapen koos Bouwhuis ervoor om onder de systeemrijen schuine platen te plaatsen. Die zorgen ervoor dat de grondeieren die onder het systeem worden gelegd, automatisch naar de gangpaden rollen. Dit kostte €9.000 extra. Ook in de andere stallen zijn deze schuine platen onder de systeemrijen gemonteerd.

  Om grondeieren gemakkelijk te kunnen rapen koos Bouwhuis ervoor om onder de systeemrijen schuine platen te plaatsen. Die zorgen ervoor dat de grondeieren die onder het systeem worden gelegd, automatisch naar de gangpaden rollen. Dit kostte €9.000 extra. Ook in de andere stallen zijn deze schuine platen onder de systeemrijen gemonteerd.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De luzernebalen in de wintergarten geven de kippen straks de nodige afleiding. Vanaf 21 weken leeftijd mogen de dieren naar buiten.

  De luzernebalen in de wintergarten geven de kippen straks de nodige afleiding. Vanaf 21 weken leeftijd mogen de dieren naar buiten.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Via de uitloopschuiven kunnen de kippen straks in de wintergarten komen. Boven de uitloopschuiven zijn de luchtinlaatventielen zichtbaar. Die beschikken over winter- en zomerkleppen. De wand tussen het reguliere stalgedeelte en de overdekte uitloop heeft ook een verduisterbare lichtstraat.

  Via de uitloopschuiven kunnen de kippen straks in de wintergarten komen. Boven de uitloopschuiven zijn de luchtinlaatventielen zichtbaar. Die beschikken over winter- en zomerkleppen. De wand tussen het reguliere stalgedeelte en de overdekte uitloop heeft ook een verduisterbare lichtstraat.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Detail van het ventilatiegordijn.

  Detail van het ventilatiegordijn.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Met deze ITB-warmtewisselaar denkt Bouwhuis de mest in de stal goed te kunnen voordrogen.

  Met deze ITB-warmtewisselaar denkt Bouwhuis de mest in de stal goed te kunnen voordrogen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Na het afdraaien van de mestbanden wordt de mest hier opgeslagen.

  Na het afdraaien van de mestbanden wordt de mest hier opgeslagen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Vof Bouwhuis-Meilink voert al sinds 1998 tarwe bij. Sinds 2005 voert het bedrijf ook mais bij aan de kippen. Het rantsoen van de dieren bestaat uit 25 procent tarwe en 35 procent mais. Deze tarwesilo heeft een inhoud van 200 ton. In de machineberging annex tarweopslag kan nog eens 800 ton tarwe worden opgeslagen. “Er zijn maar weinig pluimveehouders die mais bijvoeren. Wij hebben er zelf mee moeten leren werken. Ook hebben we ideeën opgedaan in de varkenshouderij, waar vaker mais wordt bijgevoerd”, zegt Jan Bouwhuis.

  Vof Bouwhuis-Meilink voert al sinds 1998 tarwe bij. Sinds 2005 voert het bedrijf ook mais bij aan de kippen. Het rantsoen van de dieren bestaat uit 25 procent tarwe en 35 procent mais. Deze tarwesilo heeft een inhoud van 200 ton. In de machineberging annex tarweopslag kan nog eens 800 ton tarwe worden opgeslagen. “Er zijn maar weinig pluimveehouders die mais bijvoeren. Wij hebben er zelf mee moeten leren werken. Ook hebben we ideeën opgedaan in de varkenshouderij, waar vaker mais wordt bijgevoerd”, zegt Jan Bouwhuis.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het bijvoeren van tarwe én mais zorgt voor een mooie besparing op de voerkosten. Om het voeren van tarwe en mais mogelijk te maken heeft het bedrijf flink moeten investeren in onder meer machines, sleufsilo’s en vijzels.

  Het bijvoeren van tarwe én mais zorgt voor een mooie besparing op de voerkosten. Om het voeren van tarwe en mais mogelijk te maken heeft het bedrijf flink moeten investeren in onder meer machines, sleufsilo’s en vijzels.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De kippen krijgen geplette mais bijgevoerd. Bouwhuis vult eens in de twee dagen deze stortbak. In de twee sleufsilo’s kunnen de pluimveehouders 1.200 ton opslaan. Het is de bedoeling om een van de sleufsilo’s op korte termijn uit te breiden. De opslagcapaciteit stijgt daardoor naar 1.600 ton.

  De kippen krijgen geplette mais bijgevoerd. Bouwhuis vult eens in de twee dagen deze stortbak. In de twee sleufsilo’s kunnen de pluimveehouders 1.200 ton opslaan. Het is de bedoeling om een van de sleufsilo’s op korte termijn uit te breiden. De opslagcapaciteit stijgt daardoor naar 1.600 ton.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Jan Bouwhuis werkt veel samen met twee broers. Die hebben in de nabije omgeving ook ieder een legpluimveebedrijf. “We verkopen samen onze eieren en doen ook de inkoop van het voer gezamenlijk”, zegt Bouwhuis. De broers hebben samen een combine en een pletter voor de mais en tarwe.

  Jan Bouwhuis werkt veel samen met twee broers. Die hebben in de nabije omgeving ook ieder een legpluimveebedrijf. “We verkopen samen onze eieren en doen ook de inkoop van het voer gezamenlijk”, zegt Bouwhuis. De broers hebben samen een combine en een pletter voor de mais en tarwe.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Ook de machineberging wordt flink uitgebreid.

  Ook de machineberging wordt flink uitgebreid.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Vof Bouwhuis-Meilink is niet zelfvoorzienend als het gaat om het bijvoeren van tarwe en mais. “In dat geval zouden we 120 hectare graan en 120 hectare mais moeten verbouwen”, zegt Reinier Bouwhuis. Het bedrijf koopt mais en tarwe aan van boeren in de nabije omgeving.

  Vof Bouwhuis-Meilink is niet zelfvoorzienend als het gaat om het bijvoeren van tarwe en mais. “In dat geval zouden we 120 hectare graan en 120 hectare mais moeten verbouwen”, zegt Reinier Bouwhuis. Het bedrijf koopt mais en tarwe aan van boeren in de nabije omgeving.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De geplette mais is zuur. Dat heeft zijn weerslag op de voergoten. Toch is het voer minder agressief voor voergoten dan bijvoorbeeld CCM. “Maar het bijvoeren van mais zorgt zeker voor extra onderhoud, dat klopt. Als je niet kan sleutelen, moet je er ook zeker niet aan beginnen”, zegt Reinier Bouwhuis.

  De geplette mais is zuur. Dat heeft zijn weerslag op de voergoten. Toch is het voer minder agressief voor voergoten dan bijvoorbeeld CCM. “Maar het bijvoeren van mais zorgt zeker voor extra onderhoud, dat klopt. Als je niet kan sleutelen, moet je er ook zeker niet aan beginnen”, zegt Reinier Bouwhuis.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Deze kegelbuffer is de dagvoorraadsilo van de nieuwe Freilandstal.

  Deze kegelbuffer is de dagvoorraadsilo van de nieuwe Freilandstal.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De vijzel en de vorm van de silo zorgen dat het voer gemakkelijk zakt. De geplette mais blijft snel plakken. Naast het voordeel op de voerkosten, heeft het bijvoeren van mais nog een andere positieve uitwerking. Sinds 2005 heeft het bedrijf niet of nauwelijks problemen meer met coli.

  De vijzel en de vorm van de silo zorgen dat het voer gemakkelijk zakt. De geplette mais blijft snel plakken. Naast het voordeel op de voerkosten, heeft het bijvoeren van mais nog een andere positieve uitwerking. Sinds 2005 heeft het bedrijf niet of nauwelijks problemen meer met coli.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In 2010 is een nieuwe stroomkabel naar het bedrijf gelegd. De netverzwaring betekende dat de komst van een nieuw transformatorhuisje noodzakelijk was.

  In 2010 is een nieuwe stroomkabel naar het bedrijf gelegd. De netverzwaring betekende dat de komst van een nieuw transformatorhuisje noodzakelijk was.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • ROKER FARMS

  Prachtig bedrijf! Mooi om te zien dat er in Nederland nog zulk modern en vooruistrevend ondernemerschap mogelijk is. Gefeliciteerd familie Bouwhuis!
  Roker Farms, Ontario, Canada.

 • probe14

  Ziet er super uit. Wel zorgen dat je technisch super blijft draaien anders is het feestje zo over in de eieren!

 • Momfer

  stal is gebouwd voor 20000 bio,en er zit nu ' 12 ha maal 2500 ' 30000 freiland in maar dat gaat hij niet hardop zeggen want dat gaat de gemeente putten miet leuk vinden!

 • l coumans

  beste 4007ib maar bij de milieu cotrole moet hij wel z n skal certificaat laten zien valt ie alsnog door de mand

 • probe14

  Volgens mij halen jullie bouwhuis en torsius door elkaar

 • Momfer

  info387,klopt helemaal.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.