Pluimveehouderij

Foto & video 29 reacties

'Meer locaties en Rondeel-opfokstal'

Het aantal Rondeelstallen wordt op korte termijn verdubbeld naar zes. Ook zijn er plannen om de opfok van leghennen voor de locaties in Barneveld, Ewijk en Wintelre in eigen handen te nemen. Dat zegt Willy Derks, franchisenemer van het Rondeelconcept op de locatie in Ewijk, op het eerste Kip en Ei event 'Zoek en raap je eigen Ei'.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • cabressers@gmail.com

  Goed plan, er is ook niet voldoende opfok in Nederland. Zou er zeker nog een paar stallen bijbouwen.

 • Derksfourage

  Rondeel hennen kunnen niet zo maar in elke stal worden opgefokt, zij dienen daglicht te hebben in de opfok en gehouden te worden volgens dezelfde principes als in het Rondeel ,mede omdat zij ongekapte snavels etc. hebben. Een eigen opfok locatie is dus wel degelijk van belang.

 • v.d.Velden

  fourage boer hou het bij fourage. In nederland is geen een kip meer te vinden die gekapte snavels heeft.

 • gerjan slingenbergh

  Ik gun iedereen een goede boterham maar waar ik moeite mee heb dat consumenten worden bedrogen door de rondeel boeren en de dierenbescherming.
  De kippen in het tweede gedeelte van het filmpje zijn toch duidelijk snavel verminkt en ook krijgen ze voer met GGO mais. Door de plastic ondergrond in het scharrelgedeelte is de ammoniak uitstoot vele malen hoger dan aanvankelijk werd voorgesteld. Kortom het is een hele verbetering t.o.v. een gewone scharrelkip maar ze moeten ook niet overdijven.

 • kleitokkers

  De sector moet blij zijn met nieuwe ideeën want van elk concept kun je wat leren. En je kunt ook overal tegen aan schoppen want je vindt altijd wat. Wees blij dat er wat gebeurt in de sector gjs want ook bij jou manier van kippen houden is wel wat op aan te merken. Als iedereen eens ging optimaliseren op zijn eigen bedrijf, Dat zou heel wat kippenleed besparen. i.p.v altijd naar een ander te kijken.

 • gerjan slingenbergh

  @ Kleitokkers Mijn reactie gaat over het bedonderen van consumenten.

 • W Geverink

  En Italiaanse batterij eieren worden verkocht als scharreleieren. So what? Moet je daar moeilijk over doen? Zo presies komt dat toch niet?..

 • tc

  Stijn , leuk gesprek gevoerd met die sojabonen kauwers ?
  Tevens goed verhaal van Willy! (ophokplicht)

 • Derksfourage

  Brabant z-o wellicht goed te melden dat Derks Fourage een van de familie Derks bedrijven is en dat het rondeel in Ewijk een andere tak is, ik weet dus waar ik over praat.

  Gekapt inderdaad niet maar wel behandeld , je weer waarschijnlijk best wat ik beloel.

  Verder kan ik jullie allemaal melden dat wij de consument absoluut niet bedonderen , als we hier mee bezig waren zouden we dan dagen als deze organiseren en ons bedrijf 7 dagen per week openstellen voor iedereen die het maar zien wil ? Lijkt mij niet handig!

  Zoals hier al meer gezegd is : probeer het eens als profilering voor de pluimveesector te zien ipv enkel schoppen , kan iemand mij vertellen wat nu precies het bezwaar is tegen onze manier van ondernemen ?

 • Demeter Griend

  Ik list wel graag een eitje.
  Breek de dag tik een eitje.

 • Derksfourage

  Wilde toch ook nog even melden dat de kippen wel GMO vrij voer MET proterra soja krijgen.

 • crisismanager

  bij mij stoot het als pluimveehouder tegen de borst dat de firma die achter het rondeelconcept zit in het verleden prachtige systemen heeft ontwikkeld voor de alternatieve huisvesting.en dat die systemen nu door diezelfde firma totaal teniet word gedaan.je kan geen vakblad openslaan of er staat wel in dat het rondeel HET systeem is,en dat kippen in een gewoon systeem van deze firma geen leven zouden hebben.terwijl er wel een massa pluimveehouders dit soort systemen van hen hebben.en het word niet uitgedragen als het visitekaartje voor de hele pluimveehouderij, de eieren worden gewoon via reclame en marketing verkocht ,helaas over de rug van de reguliere scharrelhouder.misschien zie ik het wel verkeerd , zo vat ik het toch een beetje op

 • l coumans

  nou harrie dat zie jij nog niet zo verkeerd

 • bankivahoen

  Er waait sindskort inderdaad een andere wind bij die firma,zou het te maken hebben met het vertrek van een directeur en de komst hiervoor in de plaats van een persoon die voorheen de kar trok bij de dierenbescherming? Ik kan het daar ook niet meer volgen.

 • gerjan slingenbergh

  @D; derksfourage; ik had het niet over de soya maar over de GGO mais in het kippenvoer, verminkte snavels en hoge ammoniak uitstoot zijn toch feiten die niet aan de bezoekers wordt verteld.

 • Derksfourage

  @gerjan Slingerberg , het hele voer is GGO vrij, Nu vraag ik mij ook af waar jij verminkte snavels ziet, en hoe we dit voor het publiek zouden willen verbergen?

  Ook van het verhaal van de hoge amoniakuitstoot klopt niks want door de trechter vorm de ventilerende werking daarvan krijgen wij de mest kurk droog en zeker op de mestbanden in de stal wordt deze direct ingedroogd , verwerkt tot mestkorrels en buiten de sector afgezet.


  @buffelo harie
  Ik ben toch van mening dat je het verkeerd ziet. Vencomatic speelt natuurlijk een hele grote rol in het Rondeel maar het is niet zeggen dat andere systemen minder of niet goed zouden zijn. Het is ook nooit de bedoeling geweest , of het zal ook nooit de bedoeling worden dat iedereen over moet op een Rondeel stal. Het is slechts een niche markt die zich enkel uit breid naarmate de vraag groeit. We werken dus over niemand zijn rug heen. Sterker nog we hebben zelf ook nog een aantal gangbare bedrijven waar wij evengoed trots op zijn.

  Rondeel is een mooi concept wat je met trots aan de consument tonen kunt. Wij hebben hier de mogelijkheid om 7 dagen per weerk de consument te laten zien hoe wij werken en hoe een kip leeft. Hier hebben wij heel flink in moeten investeren en is het dan niet meer dan normaal dat wij hier een eerlijke prijs voor krijgen ? Met Rondeel hebben wij het voor elkaar gekregen om niet langer onder de kostprijs en kostprijs gericht te werken maar gewoon een prijs die bij ons product past.


 • Derksfourage

  En nogmaals wij zijn 7 dagen per week geopend , iedereen is welkom om gewoon te kijken. Ik wil ook best een afspraak maken met diegene die meer informatie willen en een rondleiding verlangen.

  derks.farm@gmail.com

 • gerjan slingenbergh

  Verminkte snavels zijn te zien bij 4 minuut 41 deconden. Vertel me waar ik mais zonder GGO's kan kopen. Mijn reactie op de ammoniak emissie is gebaseerd op waarnemingen in de rondeel stal te Barneveld.

 • bankivahoen

  Geen verminkte snavel gezien!

 • l coumans

  de over kapping van het miezer stukje uitloop is als een geschenk uit de hemel voor de kippen want zonder, daar wil je geen kip in loslaten

 • kleitokkers

  en nu snaveltjes toe, en slaap lekker.

 • alco1

  Het valt me op dat sommigen het eigen willen profileren door de ander onderuit te halen. Dat is niet zoals het hoort. Ook een verkoper van een auto van een bepaald merk mag reclame maken voor dat merk, maar niet de slechte punten noemen van een ander merk.

 • lub tuf

  het valt mij op dat de dierenbescheming rondeel 3 sterren geeft, terwijl vrije uitloop veel diervriendelijker is. het valt mij ook op dat er bij rondeel tegenwoordig iemand de baas is die voorheen bij de dierenbescherming werkte. het valt mij ook op dat de dierenbeschermijng tegenwoordig veel geld verdiend aan dierenwelzijn. we hebben in nederland altijd de mond vol van de corruptie in zuid en oost europa en zijn zelf verworden tot een bananen monarchie.een ding weet ik zeker bij mij komen geen producten het erf op van het bedrijf dat het rondeel concept exploteert.

 • joannes

  Precies @lub tuf, het mag dan geen corruptie heten maar het is natuurlijk een vriendenclubje die hondsbrutaal dominant in de politieke kringen de trommel aan het slaan is. Een vriendenclubje wat handig opgestart en onderhouden wordt met mensen inpakken met mooie verhalen.

 • gerjan slingenbergh

  Gelukkig ben ik niet de enige die het beleid van de dierenbescherming ter discussie stelt.

 • crisismanager

  er zijn toch in nederland maar zat skyboxen waar je kunt gaan kijken,en waar mensen de echte werkelijkheid kunnen zien en daar is bij mijn weten niets mis mee.maar als de consument eerst bij jullie fabeltjesland gaat kijken en die komt dan bij een van de gewone scharrelstallen dan worden deze pluimveehouders toch al weer snel voor dierenbeulen aanzien, dacht ik zo.en ik vermoed ook dat als jullie een rondleiding doen niet gaan vertellen dat het rondeel eigelijk maar wat flauwekul is en dat kippen in het echt veel anders maar even goed gehouden worden.en er word in dit interview verteld dat jullie eieren eigelijk ondergewaardeerd word als scharrel,waarmee jullie je toch willen distansieren van scharrel en een eigen code willen.en je mag best geld krijgen voor de eieren want de investering is voor een gewone pluimveehouder niet haalbaar,maar ik blijf er bij dat het rondeel geen uithangbord is voor de sector maar iets is wat een eigen leventje wil gaan leiden.de firma achter het verhaal hangt niet alleen van het rondeel af .er is dus toch wat voorzichtigheid geboden.

 • Derksfourage

  Wat is er mis met bieden wat de consument graag hebben wil en hier dus een eerlijke prijs die past bij het product voor krijgen ? Wij zullen de laatste zijn die gaan beweren dat gangbaar niet goed is voor de dieren ( we hebben nog 3 bedrijven gangbaar). Met het Rondeel krijgen wij voor onze eieren wat ze waard zijn en niet wat de retail denkt dat noodzakelijk is. Wat is hier mis mee dan ? Het is ook zeker niet de intentie van Rondeel BV dat iedere pluimveehouder over zou moeten op een dergelijk systeem ,is niet eens markt voor.Rondeel eieren behoren tot een niche markt en een daarbij behorende consument. Wij hebben onze nek uitgestoken om aan een degelijk concept te beginnen en zijn er van overtuigd dat we de sector in veel gevallen uit de wind houden. Daarnaast zijn er wel degelijk verschillen met een gangbare scharrelstal. Denk aan pro-terra soja ,uitloop naar buiten , bijvoeren van graan,luzerne etc. ,mogelijkheid tot stofbaden en uiten van natuurlijk gedrag. daarnaast zijn de snavels onbehandeld. Wij voldoen dus op de oppervlakte van de uitloop en het voer na bijna aan de normen van biologisch, waarom geen biologisch dan ? 1. uitloop niet af te dekken dus grotere kans op zoönosen. 2. oppervlakte van de uitloop, heel veelonbenutte ruimte omdat de kippen toch dichtbij de stal blijven.


  En het verhaal dat het niet te betalen is voor een 'gewone pluimveehouder',wat zijn wij dan ? ti-ta tovenaar ?

 • PluimveeBrabant

  De toekomst zal het leren, de behaalde resultaten in de eerste paar jaar bieden weinig hoop, zie twitter.com/wakkerkip

 • lub tuf

  derks praat niet recht wat krom is.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.