Pluimveehouderij

Foto & video 12 reacties

Kuikenhouder negeert dierenarts: géén antibiotica

“Je kunt toch niet alle kuikens in de stallen antibioticum verstrekken omdat slechts 5 procent het mogelijk nodig heeft?”, is de visie van de Duitse vleeskuikenhouder Richard Hansen.

Foto

 • Baron Antonius von Geyr is eigenaar van het landgoed/akkerbouwbedrijf Müddersheim bij Vettweiss (tussen Keulen en Aken). Richard Hansen (58) is al 33 jaar verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van het agrarisch bedrijf. Naast zijn echtgenote en zoon werken op het bedrijf twee vaste medewerkers, vijf stagiairs en enkele Poolse arbeidskrachten.

  Baron Antonius von Geyr is eigenaar van het landgoed/akkerbouwbedrijf Müddersheim bij Vettweiss (tussen Keulen en Aken). Richard Hansen (58) is al 33 jaar verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van het agrarisch bedrijf. Naast zijn echtgenote en zoon werken op het bedrijf twee vaste medewerkers, vijf stagiairs en enkele Poolse arbeidskrachten.

  Foto: Guus Queisen
 • Eind 2010 werden vier vleeskuikenstallen van elk 1.800 m2 voor in totaal 148.000 vleeskuikens in gebruik genomen. Al ruim één jaar verstrekt Hansen bewust geen antibiotica meer aan de kuikens van het ras Ross 708. De kuikens krijgen sinds begin 2012 geen antibiotica meer.

  Eind 2010 werden vier vleeskuikenstallen van elk 1.800 m2 voor in totaal 148.000 vleeskuikens in gebruik genomen. Al ruim één jaar verstrekt Hansen bewust geen antibiotica meer aan de kuikens van het ras Ross 708. De kuikens krijgen sinds begin 2012 geen antibiotica meer.

  Foto: Guus Queisen
 • Het gevolg is dat Hansen de eerste dagen dode kuikens uit de stallen haalt. In het begin soms wel tussen 150 en 200 uit elke stal. Hansen negeert continu het advies van de dierenarts om antibioticum te gebruiken. “Je kunt toch niet alle kuikens in de stallen antibioticum verstrekken omdat slechts 5 procent het mogelijk nodig heeft?”, is de visie van Hansen.

  Het gevolg is dat Hansen de eerste dagen dode kuikens uit de stallen haalt. In het begin soms wel tussen 150 en 200 uit elke stal. Hansen negeert continu het advies van de dierenarts om antibioticum te gebruiken. “Je kunt toch niet alle kuikens in de stallen antibioticum verstrekken omdat slechts 5 procent het mogelijk nodig heeft?”, is de visie van Hansen.

  Foto: Guus Queisen
 • Op een leeftijd van 4 à 4,5 week worden uit elke stal 10.000 vleeskuikens, met een gewicht van tussen 1.800 en 1.900 gram, gehaald. De rest gaat op een leeftijd van 40 dagen en een gemiddeld gewicht van 2.600 gram naar de slachterij van Emsland Frischgeflügel.

  Op een leeftijd van 4 à 4,5 week worden uit elke stal 10.000 vleeskuikens, met een gewicht van tussen 1.800 en 1.900 gram, gehaald. De rest gaat op een leeftijd van 40 dagen en een gemiddeld gewicht van 2.600 gram naar de slachterij van Emsland Frischgeflügel.

  Foto: Guus Queisen
 • De vleeskuikens consumeren jaarlijks zo’n 1.500 ton tarwe, grotendeels afkomstig van eigen akkers. Over de ronde van zes weken beslaat de tarwe 30 procent van het voerrantsoen.

  De vleeskuikens consumeren jaarlijks zo’n 1.500 ton tarwe, grotendeels afkomstig van eigen akkers. Over de ronde van zes weken beslaat de tarwe 30 procent van het voerrantsoen.

  Foto: Guus Queisen
 • Mengvoerfabrikant Rothkötter levert op aandringen van Hansen voer dat minder energierijk is. Dit voer zorgt voor minder uitval aan het eind van de ronde.

  Mengvoerfabrikant Rothkötter levert op aandringen van Hansen voer dat minder energierijk is. Dit voer zorgt voor minder uitval aan het eind van de ronde.

  Foto: Guus Queisen
 • Om de mest te verwaarden en bovendien beter spreidbaar te maken, is afgelopen jaar een biovergistingsinstallatie met een capaciteit van 400 kW achter de stallen gebouwd.

  Om de mest te verwaarden en bovendien beter spreidbaar te maken, is afgelopen jaar een biovergistingsinstallatie met een capaciteit van 400 kW achter de stallen gebouwd.

  Foto: Guus Queisen
 • Met de vrijkomende warmte uit de biovergister worden de stallen verwarmd.

  Met de vrijkomende warmte uit de biovergister worden de stallen verwarmd.

  Foto: Guus Queisen
 • Om de warmte uit de biogasinstallatie te kunnen benutten is de verwarmingsinstallatie aangepast.

  Om de warmte uit de biogasinstallatie te kunnen benutten is de verwarmingsinstallatie aangepast.

  Foto: Guus Queisen
 • De verwarming werkt op zowel propaangas als biogas en ook op een combinatie van beide.

  De verwarming werkt op zowel propaangas als biogas en ook op een combinatie van beide.

  Foto: Guus Queisen
 • Voor de mest afkomstig uit de vier stallen is een overdekte schuur bij de biogasinstallatie gebouwd.

  Voor de mest afkomstig uit de vier stallen is een overdekte schuur bij de biogasinstallatie gebouwd.

  Foto: Guus Queisen
 • Alle op het zuiden gerichte daken zijn voorzien van zonnecollectoren. Ook bezit het bedrijf nog een windmolen. “We werken ruimschoots energieneutraal”, onderstreept Hansen.

  Alle op het zuiden gerichte daken zijn voorzien van zonnecollectoren. Ook bezit het bedrijf nog een windmolen. “We werken ruimschoots energieneutraal”, onderstreept Hansen.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • huubjansen

  Goed zo! Deze man heeft het goed begrepen.

 • teeberg

  een mooi voorbeeld van wat energetisch management kan doen

  heb vertrouwen in de dieren

 • joannes

  En hoe zou het NVWA hierop reageren? Het zal misschien wel tot kamer vragen leiden! Zie http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2013/4/NVWA-vindt-negen-kadavers-1221346W/#167929moet

 • kulderzuipken

  ja die heeft een goeie sponsor

 • Nijhof

  Mooi, sympathiek en duurzaam bedrijf. Het niet toepassen van antibiotica en de duurzame zonnepanelen en windmolens spreken mij erg aan. Complimenten.

 • sensia

  1.500 ton tarwe per jaar! En dat kostbare graan wordt aan plofkippen gevoerd om de lekkere trek te bevredigen. En de halve wereld lijdt honger. Duurzaam beZig?

 • schoenmakers1

  als figuren als sensia het hier helemaal voor het zeggen zouden hebben zouden wij ook honger lijden

 • Flyinghollander

  Ach... zulke moet je niet eens op reageren eigenlijk, die zijn niet de energie waard.

 • Mozes

  Sensia, er is in de wereld geen tekort aan koolhydraten (graan). Er is een tekort aan hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen ( melk).

 • alco1

  @ sensia. Die kippen geven ook weer mest, waardoor er ook weer groei is. Dus een volkomen ecologische cirkel. Als wij mensen dit opeten komt het terecht in de WC met al die wasmiddeltjes, poedertjes en pilletjes. Dat is afbraak.
  Honger in de wereld is er omdat de verdeling niet goed is.
  Maar zoals gewoonlijk zul je wel weer niet reageren.

 • boyd.berends

  Ik zie een foto-reportage en ik wil graag geloven dat het allemaal antibiotica vrij kan, maar ik wil ook wel wat harde cijfers zien. Voederconversie? Mortaliteit per dag per week en in welke fase van het productiestadium? Wat zijn de sectiegegevens van de dode dieren? Campylobacter status? Salmonella status? Welke bio-security maatregelen worden er allemaal getroffen? Wat is de afstand tot de dichtsbijzijnde andere (pluim)veehouderij? Trekvogels/wildlife in de omgeving (met name eend-achtigen....)?

 • Khalid en zijn maten

  @ sensia,in de landen waar het voedsel tekort het hoogst is,is in het verleden ooit al eens agrarische ontwikkelingshulp geweest vanuit Europa,er valt best wat te verbouwen daar het is alleen zo jammer dat de boeren met de opbrengst van hun akkers dan wapens kopen en oorlog gaan voeren...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.