Pluimveehouderij

Foto & video 5562 x bekeken 21 reacties

Kuikenbedrijf verwelkomt schoolkinderen

De onterechte en ongefundeerde negatieve publiciteit die de agrarische sector te verduren krijgt, stuit ondernemer Freek Jukema tegen de borst. Ter ere van de bedrijfsuitbreiding organiseert hij daarom een open dag waarbij ook dorpelingen en schoolkinderen van harte zijn uitgenodigd. “Wij produceren volgens de modernste technieken en op milieu- en diervriendelijke wijze een kwalitatief hoogstaand product. Dat laten we graag zien.”

Foto

 • Freek Jukema (44) heeft zijn bedrijf in Sexbierum (Fr.) uitgebreid met twee identieke vleeskuikenstallen van 105 meter lang en 22 meter breed.

  Freek Jukema (44) heeft zijn bedrijf in Sexbierum (Fr.) uitgebreid met twee identieke vleeskuikenstallen van 105 meter lang en 22 meter breed.

  Foto: Mark Pasveer
 • Bij de locatie in Sexbierum hoort 70 hectare bouwland. Het bouwplan bestaat uit aardappelen, bieten en wintertarwe. Jukema verhuurt de 22 hectare aardappelland aan zijn neef. De foto’s zijn gemaakt op donderdag 18 april, daags voor de open dag. Tijdens het maken van de foto’s raast er een krachtige zuidwestenwind over de Friese akkers.

  Bij de locatie in Sexbierum hoort 70 hectare bouwland. Het bouwplan bestaat uit aardappelen, bieten en wintertarwe. Jukema verhuurt de 22 hectare aardappelland aan zijn neef. De foto’s zijn gemaakt op donderdag 18 april, daags voor de open dag. Tijdens het maken van de foto’s raast er een krachtige zuidwestenwind over de Friese akkers.

  Foto: Mark Pasveer
 • Jukema begon in de jaren negentig met twee pluimveestallen voor 70.000 kuikens. De afgelopen jaren is de vleeskuikentak flink gegroeid. Inmiddels heeft Jukema tien stallen in gebruik. In 2006 kocht hij twee nabijgelegen bedrijfslocaties in Blije met in totaal vier stallen. In 2008 zette hij in Blije twee nieuwe stallen neer. Met de recente nieuwbouw in Sexbierum komt het totaal daarmee op tien. De bedrijfslocatie in Blije wordt grotendeels gerund door twee medewerkers.

  Jukema begon in de jaren negentig met twee pluimveestallen voor 70.000 kuikens. De afgelopen jaren is de vleeskuikentak flink gegroeid. Inmiddels heeft Jukema tien stallen in gebruik. In 2006 kocht hij twee nabijgelegen bedrijfslocaties in Blije met in totaal vier stallen. In 2008 zette hij in Blije twee nieuwe stallen neer. Met de recente nieuwbouw in Sexbierum komt het totaal daarmee op tien. De bedrijfslocatie in Blije wordt grotendeels gerund door twee medewerkers.

  Foto: Mark Pasveer
 • De bedrijfsuitbreiding in Sexbierum verliep niet zonder slag of stoot. De eerste plannen voor de uitbreiding dateren al van negen jaar geleden. “Men denkt soms dat het hier in Noord-Nederland gemakkelijk is om uit te breiden. In de praktijk valt dat nog wel eens tegen”, zegt Jukema. Hij wijt de bouwvertraging deels aan de onwetendheid van de kleine gemeente Franekeradeel. “In de tussentijd hebben we ook het bedrijf in Blije gekocht en uitgebreid. Wanneer we dat niet hadden gedaan, hadden we hier waarschijnlijk wel iets eerder kunnen bouwen.”

  De bedrijfsuitbreiding in Sexbierum verliep niet zonder slag of stoot. De eerste plannen voor de uitbreiding dateren al van negen jaar geleden. “Men denkt soms dat het hier in Noord-Nederland gemakkelijk is om uit te breiden. In de praktijk valt dat nog wel eens tegen”, zegt Jukema. Hij wijt de bouwvertraging deels aan de onwetendheid van de kleine gemeente Franekeradeel. “In de tussentijd hebben we ook het bedrijf in Blije gekocht en uitgebreid. Wanneer we dat niet hadden gedaan, hadden we hier waarschijnlijk wel iets eerder kunnen bouwen.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Ook nieuw op het bedrijf is deze weegbrug.

  Ook nieuw op het bedrijf is deze weegbrug.

  Foto: Mark Pasveer
 • Overzichtsfoto van de stal. Het totale staloppervlak van Jukema’s tien stallen is 20.000 vierkante meter. Jukema werkt volgens een strakke planning. Hij draait 8,8 rondes per jaar. Uitladen doet hij op een gewicht van 1.800 gram, wegladen gebeurt bij een gewicht van 2.200 gram.

  Overzichtsfoto van de stal. Het totale staloppervlak van Jukema’s tien stallen is 20.000 vierkante meter. Jukema werkt volgens een strakke planning. Hij draait 8,8 rondes per jaar. Uitladen doet hij op een gewicht van 1.800 gram, wegladen gebeurt bij een gewicht van 2.200 gram.

  Foto: Mark Pasveer
 • De stallen zijn gebouwd door de lokale aannemer Jelle Bruinsma uit Harlingen. Samen met Bruinsma (rechts) en een medewerker zet Jukema de laatste puntjes op de i. “We hebben een goede bouwperiode achter de rug”, zegt de ondernemer. De stalbouw was voor Bruinsma de eerste opdracht in de pluimveesector.

  De stallen zijn gebouwd door de lokale aannemer Jelle Bruinsma uit Harlingen. Samen met Bruinsma (rechts) en een medewerker zet Jukema de laatste puntjes op de i. “We hebben een goede bouwperiode achter de rug”, zegt de ondernemer. De stalbouw was voor Bruinsma de eerste opdracht in de pluimveesector.

  Foto: Mark Pasveer
 • De stallen zijn ingericht met vijf voerlijnen (Roxell-voerlijnen met Minimax-voerpannen) en zes waterlijnen. De kuikens komen op 11 mei.

  De stallen zijn ingericht met vijf voerlijnen (Roxell-voerlijnen met Minimax-voerpannen) en zes waterlijnen. De kuikens komen op 11 mei.

  Foto: Mark Pasveer
 • Bijzonder is dat in beide stallen volledig met ledverlichting wordt gewerkt. “Dat is niet alleen energiebesparend, het licht wordt ook nog eens optimaal verdeeld over de stalvloer”, zegt Jukema. De vleespluimveehouder heeft vijf jaar garantie op de ledverlichting. Hij is een van de eerste ondernemers die op commerciële basis met deze verlichting van LED Factory gaat werken. Ondernemer Tsjep Jorritsma draaide eerder proef met de ledverlichting en had een rol in de ontwikkeling ervan. Er hangen elf ledlampen in de stal. De ledlampen hebben ieder drie armaturen.

  Bijzonder is dat in beide stallen volledig met ledverlichting wordt gewerkt. “Dat is niet alleen energiebesparend, het licht wordt ook nog eens optimaal verdeeld over de stalvloer”, zegt Jukema. De vleespluimveehouder heeft vijf jaar garantie op de ledverlichting. Hij is een van de eerste ondernemers die op commerciële basis met deze verlichting van LED Factory gaat werken. Ondernemer Tsjep Jorritsma draaide eerder proef met de ledverlichting en had een rol in de ontwikkeling ervan. Er hangen elf ledlampen in de stal. De ledlampen hebben ieder drie armaturen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ook nieuw zijn de X-Stream-inlaatventielen van Tulderhof.

  Ook nieuw zijn de X-Stream-inlaatventielen van Tulderhof.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ieder ventiel beschikt over drie afzonderlijk af te stellen kleppen. Zo kan Jukema nog beter ventileren.

  Ieder ventiel beschikt over drie afzonderlijk af te stellen kleppen. Zo kan Jukema nog beter ventileren.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de stal is een rondgaande rail bevestigd.

  In de stal is een rondgaande rail bevestigd.

  Foto: Mark Pasveer
 • Aan de rail is dit plateau bevestigd. In eerste instantie heeft het wel wat weg van een dierweegsysteem. Het is echter bedoeld om uitvallers gemakkelijk mee te nemen. “Dit is een stukje arbeidsgemak”, zegt Jukema, die de kosten van het systeem raamt op €2.500 per stal. Het kost weinig moeite om het plateau voor- en achteruit te duwen. Jukema: “Sommige pluimveehouders nemen een karretje mee de stal in. Dat is wat zwaarder in mijn optiek.”

  Aan de rail is dit plateau bevestigd. In eerste instantie heeft het wel wat weg van een dierweegsysteem. Het is echter bedoeld om uitvallers gemakkelijk mee te nemen. “Dit is een stukje arbeidsgemak”, zegt Jukema, die de kosten van het systeem raamt op €2.500 per stal. Het kost weinig moeite om het plateau voor- en achteruit te duwen. Jukema: “Sommige pluimveehouders nemen een karretje mee de stal in. Dat is wat zwaarder in mijn optiek.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Via deze buis in de voorgevel van de stal gaan uitvallers straks in de kadaverton.

  Via deze buis in de voorgevel van de stal gaan uitvallers straks in de kadaverton.

  Foto: Mark Pasveer
 • Hier wordt warme stallucht afgezogen voor de warmtewisselaar.

  Hier wordt warme stallucht afgezogen voor de warmtewisselaar.

  Foto: Mark Pasveer
 • Er staan twee Agro Clima-warmtewisselaars.

  Er staan twee Agro Clima-warmtewisselaars.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het voerlokaal vormt het technisch hart van beide stallen. De besturing van de warmtewisselaars is geïntegreerd in de Fancom-ventilatieregeling. “Het is mogelijk om van locatie in te loggen op het systeem. Een storing kan zo op afstand worden opgelost”, zegt Jukema.

  Het voerlokaal vormt het technisch hart van beide stallen. De besturing van de warmtewisselaars is geïntegreerd in de Fancom-ventilatieregeling. “Het is mogelijk om van locatie in te loggen op het systeem. Een storing kan zo op afstand worden opgelost”, zegt Jukema.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een kar met strobaaltjes staat al klaar voor de open dag. Tijdens de open dag komen 110 schoolkinderen uit Sexbierum en Wijnaldum langs op het bedrijf voor een speurtocht. Het bezoek is onderdeel van een schoolproject over de vleeskuikensector. De kinderen komen via twintig vragen alles te weten over kuikens, voer en vlees. De vragen worden later klassikaal behandeld met een powerpointpresentatie. “Het is een leerzame en leuke ervaring voor de basisschoolkinderen”, vindt Jukema. De ondernemer stoort zich aan ‘propaganda’ van Wakker Dier en de Partij voor de Dieren. “Het is soms belachelijk wat er wordt verkondigd. Wij produceren volgens de modernste technieken en op milieu- en diervriendelijke wijze een kwalitatief hoogstaand product. Dat laten we graag zien.”

  Een kar met strobaaltjes staat al klaar voor de open dag. Tijdens de open dag komen 110 schoolkinderen uit Sexbierum en Wijnaldum langs op het bedrijf voor een speurtocht. Het bezoek is onderdeel van een schoolproject over de vleeskuikensector. De kinderen komen via twintig vragen alles te weten over kuikens, voer en vlees. De vragen worden later klassikaal behandeld met een powerpointpresentatie. “Het is een leerzame en leuke ervaring voor de basisschoolkinderen”, vindt Jukema. De ondernemer stoort zich aan ‘propaganda’ van Wakker Dier en de Partij voor de Dieren. “Het is soms belachelijk wat er wordt verkondigd. Wij produceren volgens de modernste technieken en op milieu- en diervriendelijke wijze een kwalitatief hoogstaand product. Dat laten we graag zien.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Jukema, die hier de eigen kippenvangmachine van Italiaanse makelij de stal in rijdt voor de open dag, betrekt niet alleen schoolkinderen bij zijn bedrijf. Ook de dorpelingen in Sexbierum heeft hij via de dorpskrant en -website van harte uitgenodigd voor de open dag. “De open dag is zeker niet alleen voor mensen uit de sector. Daarom hebben we ook gekozen voor een open dag tussen 15.00 en 20.00 uur. Dan kunnen ook de dorpelingen na hun werk nog even een kijkje komen nemen.”

  Jukema, die hier de eigen kippenvangmachine van Italiaanse makelij de stal in rijdt voor de open dag, betrekt niet alleen schoolkinderen bij zijn bedrijf. Ook de dorpelingen in Sexbierum heeft hij via de dorpskrant en -website van harte uitgenodigd voor de open dag. “De open dag is zeker niet alleen voor mensen uit de sector. Daarom hebben we ook gekozen voor een open dag tussen 15.00 en 20.00 uur. Dan kunnen ook de dorpelingen na hun werk nog even een kijkje komen nemen.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Op vrijdag 19 april is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 15.00 en 20.00 uur welkom aan de Pastoryreed 1 in Sexbierum.

  Op vrijdag 19 april is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 15.00 en 20.00 uur welkom aan de Pastoryreed 1 in Sexbierum.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • roovershof

  Wat een nobel streven van die kippeboer uit Sexbierum om schoolkinderen zijn moderne bedrijf te laten zien en zo op deze manier alle misstanden die er zijn omtrent het kweken van kippen uit de weg te ruimen. Die negatieve publisiteit van wakker dier en de partij voor de dieren is maar niks.
  Laten ze dan ook alles vanaf het begin zien, dus kuikentjes, eten, eten, eten, dan in 42 dagen 2 kilo worden, dan het 'rapen of opscheppen'zo u wilt, dan het vervoer naar het slachthuis en de slacht niet over het hoofd zien, alles laten zien tot aan de filet in de supermarkt. Laat tot slot de kinderen daar een verslag van maken, ben benieuwd.

 • HeinCarien

  Goed bezig freek, Heb net een groep 1/2 van de basisschool op bezoek gehad.
  Vooral plaatjes schieten en bijvoorbeeld op FB zetten.
  Heb zelf heel veel positieve reacties gehad. Ben beetje meer in het voordeel dan jij ivm beter leven met 1 ster (uitloop) voor mijn kuikens. Maar wat jullie maken is ook prima.
  Zal eens proberen je naam te goochelen en dan krijg je wat gegevens van mij om te zien hoe geweldig de bezoekers het vinden.
  Groet ,
  Hein

 • topper1965

  Freek, gefeliciteerd met deze uitbreiding, geweldig initiatief. een voorbeeld voor alle collegas uit de sector

 • Koeienman

  Kan iemand mij het verschil tussen uitladen en wegladen uitleggen??? Mooie stal hoor!

 • somporn

  Roovershoof zal wel geen vlees/vis eten of melk drinken,kaas eten of leren schoenen dragen.Deze ondernemer is zo vrij om eens zijn bedrijf in de picture te zetten en krijgt direct negatieve kritiek
  Volgens mij is een mens een alleseter,en zal roovershoof ook eens een bedrijf bezoeken zonder al zijn vooroordelen en dan zal hij nog versteld staan hoe goed dat de dieren het hebben in NL.Kijk eens wat verder dan je neus lang is en kijk eens buiten de EU hoe het daar gaat, dan praat je wel anders.

 • sony

  ik ben in de kippensector niet thuis en wil graag eens die kippenvangmachine in actie zien. Geeft iemand soms een filmpje?

 • tebmit

  Goed idee om de buurt en schoolkinderen erbij te betrekken.
  Mooi bedrijf, veel succes.

 • Realist

  @ Koeienman Uitladen is een deel van de kuikens er uit halen, om de rest meer ruimte te geven. Wegladen is alles wat na het uiladen over is gebleven afleveren.

 • HaroldvM

  he roverhoofdman als jij nou eens even iemand anders gaat lastigvallen

 • Khalid en zijn maten

  @Koeienman,uitladen word meestal een week voor het wegladen gedaan,er worden bij het uitladen uit elke stal een aantal kippen gehaald,zodat het aantal kilo's per vierkante meter blijft kloppen tegen de tijd dat alle kippen worden uitgeladen. Ofwel de kippen die het langst blijven hebben dan iets meer ruimte...

 • Gerd-Jan

  Sony, dat is eigenlijk altijd nog handwerk ;)!

 • roovershof

  Somporn, Roovershof eet inderdaad geen vlees of vis, draagt geen leren schoenen of riem, kortom niets waarvoor een dier geslacht wordt, Roovershof is 40 jaar geleden in een slachthuis geweest en is daarna voorgoed vegetarier geworden net als zijn hele familie en allemaal kerngezond, nooit ziek.
  Een mens is van nature nl. géén vleeseter, anders had O.L.H. ons wel een ander gebid gegeven en een ander darmstelsel, vlees kan een mens niet volledig verteren, slechts 80%, die andere 20% verrot langzaam in onze (6M lange) darmen. Darmkanker is momenteel een van de ergste ziekte waar de mens aan overlijd.
  Een mens heeft absoluut geen vlees nodig en als alle landbouwgronden in de wereld aangewend zouden zijn voor vegetarisch voedsel was er voor meer dan 25 miljard voldoende te eten.

 • BrabantsBoerenverstand

  Roovershof, ik heb juist bij biologie geleerd dat mensen veel moeite hadden met her verteren van plantaardig voedsel. Gras kunnen wij bijvoorbeeld helemaal niet verteren. En onze lerares at ook zo min mogelijk vlees omdat het zielig was.

 • Lie

  Gelukkig is er in 40 jaar erg veel verandert in de wereld zo ook in het slachthuis, ik kom geregeld in het slachthuis en eet gerust vlees.

 • jordi 1455

  roovershof dus paarden zijn vleeseters? als ik de vijgen van een paard zie ik gewoon de grassprieten er in zitten volledig. Als een mens een planteneter was dan zouden onze darmen minstens 15 meter lang moeten zijn. Groenten worden ook niet volledig verteerd want sommige groenten kun je gewoon in de poep zien liggen.
  Overigens als de menselijk lichaam het voedsel 100% verteert, waarom moet ieder mens dan naar de wc een hoop doen?

 • SVan Hoefs

  roovershof en zijn tegenstanders hebben allebei gelijk. In sommige slachthuizen(voornamelijk in Amerika en in Oost - Europa) gaat men vrij brutaal met de dieren om, maar bij ons worden over het algemeen geen wreedheden meer toegepast. Je moet dus niet alles over dezelfde kam scheren. Voor de rest is het ook waar dat een mens zonder vlees kan leven en dat dat eigenlijk een stuk beter zou zijn voor het milieu, de biodiversiteit... klopt ook. Jullie hebben dus allen gedeeltelijk gelijk.

 • W Geverink

  SVanhoefs zou je aub willen toelichten welke wreedheden er in Amerikaanse slachthuizen plaats vinden die gedoogd worden door dierenwelzijns controleurs van voedselgiganten als Mc Donalds, Burger King, Safeway enz en controleurs van importerende landen waaronder EU Landen. Zou je ook uit willen leggen wat slachthuizen in Roemenie en de rest van Europa diervriendelijker maakt en hun product eerlijker en veiliger dan product van slachthuizen buiten de EU. En @roovershof. Vlees is licht verteerbaar en dat het gaat rotten in de darmen is onzin. Verder beweer jij dat vlees kankerverwekkend is en dat we daarom moeten stoppen met vlees eten. Het dieet van een vegetarier bestaat uit veel soya waar van bewezen is dat het kankerverwekkend is. Waar presies zit de winst?

 • Khalid en zijn maten

  @ Gerd-Jan,het enige handwerk op een pluimvee vangmachine is het openen van de laden van de transport containers , en het 'draaien'van de containerwagentjes...want de machine kan rijden op de automatische piloot,het verplaatsen naar een andere stal is werk voor 1 man/vrouw...

 • Khalid en zijn maten

  @ sony,via deze link op youtube zie je een filmpje van zo'n machine : http://youtu.be/t_qAL4d1Ao8

 • Kika

  Volledig eens met Roovershof. Vlees is niet nodig voor de mens en dat een vegetariër dan alleen maar soja nuttigt, is flauwekul, W. Geverink. Kijk verder eens naar filmpjes van bijvoorbeeld Radar en verwonder u...
  Verder vind ik het doen alsof deze kuikentjes het zo goed hebben/krijgen zo volstrekt hypocriet dat ik er bijna misselijk van word. Er is nog een hoop te doen, qua dierenwelzijn.

 • flyinghollander

  Kikka, radar Mevrouw Hertzen berg hoort bij Nico Kofferman, M Thieme, Sjoerd van der wouw <vriendje van Volkert> etc, dat is preken voor eigen parochie.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.