Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Het Anker breidt opfoklocatie uit met nieuwe stal

Kuikenbroederij en pluimveebedrijf Het Anker bv breidt de opfoklocatie in Acquoy (Gld.) uit met een nieuwe volière-opfokstal voor 60.000 opfokhennen.

Foto

 • In Acquoy (Gld.), op zo’n 40 kilometer van de broederij in Ochten (Gld.), heeft kuikenbroederij en pluimveebedrijf Het Anker sinds 2000 een eigen opfoklocatie. Met de bouw van een nieuwe stal voor 60.000 opfokhennen is de capaciteit van deze locatie gegroeid naar 150.000 opfokhennen. De dieren worden gehouden in vier stallen. De twee volière-opfokstallen bieden elk plaats aan 60.000 hennen. In de twee traditionele scharrelopfokstallen worden in totaal 30.000 hennen opgefokt. Gijsbert Klaassen (32) is bedrijfsleider op de opfoklocatie. Op de foto poseert hij met zijn vrouw Jacqueline (28) en hun kinderen Job (4), Sanne (5) en Charlotte (1).

  In Acquoy (Gld.), op zo’n 40 kilometer van de broederij in Ochten (Gld.), heeft kuikenbroederij en pluimveebedrijf Het Anker sinds 2000 een eigen opfoklocatie. Met de bouw van een nieuwe stal voor 60.000 opfokhennen is de capaciteit van deze locatie gegroeid naar 150.000 opfokhennen. De dieren worden gehouden in vier stallen. De twee volière-opfokstallen bieden elk plaats aan 60.000 hennen. In de twee traditionele scharrelopfokstallen worden in totaal 30.000 hennen opgefokt. Gijsbert Klaassen (32) is bedrijfsleider op de opfoklocatie. Op de foto poseert hij met zijn vrouw Jacqueline (28) en hun kinderen Job (4), Sanne (5) en Charlotte (1).

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Kees Vroegindeweij (52) is bij Het Anker verantwoordelijk voor het aansturen van de eigen bedrijven en projecten. Het Anker heeft zes eigen opfoklocaties in Nederland. Daarmee heeft het bedrijf een derde van zijn opfok in Nederland in eigen handen. De huidige capaciteit van de broederij is toereikend om twee keer per week ruim 100.000 henkuikens af te leveren. Dat maakt het mogelijk op een locatie als in Acquoy met één leeftijd te werken.

  Kees Vroegindeweij (52) is bij Het Anker verantwoordelijk voor het aansturen van de eigen bedrijven en projecten. Het Anker heeft zes eigen opfoklocaties in Nederland. Daarmee heeft het bedrijf een derde van zijn opfok in Nederland in eigen handen. De huidige capaciteit van de broederij is toereikend om twee keer per week ruim 100.000 henkuikens af te leveren. Dat maakt het mogelijk op een locatie als in Acquoy met één leeftijd te werken.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Uiterst links staan de twee scharrelstallen. De stal rechts op de foto is gebouwd in 2005. Familie Klaassen is in de nabije omgeving verantwoordelijk voor nog twee pluimveebedrijven. Johan, de jongere broer van Gijsbert, is in Vuren verantwoordelijk voor een andere opfoklocatie van Het Anker. Daar worden 120.000 opfokhennen gehouden. In het eveneens nabijgelegen Hellouw houden vader Johan en zus Rianne 68.000 leghennen. Vanaf deze thuislocatie wordt ook het eigen schoonmaakbedrijf (gespecialiseerd in pluimveestallen) aangestuurd.

  Uiterst links staan de twee scharrelstallen. De stal rechts op de foto is gebouwd in 2005. Familie Klaassen is in de nabije omgeving verantwoordelijk voor nog twee pluimveebedrijven. Johan, de jongere broer van Gijsbert, is in Vuren verantwoordelijk voor een andere opfoklocatie van Het Anker. Daar worden 120.000 opfokhennen gehouden. In het eveneens nabijgelegen Hellouw houden vader Johan en zus Rianne 68.000 leghennen. Vanaf deze thuislocatie wordt ook het eigen schoonmaakbedrijf (gespecialiseerd in pluimveestallen) aangestuurd.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Isabrown, Bovans Brown, Dekalb White en Dekalb Amberlink zijn de huisrassen van Het Anker. Vooral de Dekalb White is momenteel een veelgevraagd ras. “De markt voor witte eieren in volièrehuisvesting is toegenomen. Daar profiteren we van. De Dekalb White heeft ons zeker nieuwe klanten opgeleverd. Het is een gewild beestje. Dat hoeven we niet te verzwijgen. Het succes ervan is alom bekend”, zegt Kees Vroegindeweij. “Nu is het zaak dat de eierprijzen weer gaan stijgen. Op de vrije markt moet er voor ieder ei nu 3 eurocent bij.”

  Isabrown, Bovans Brown, Dekalb White en Dekalb Amberlink zijn de huisrassen van Het Anker. Vooral de Dekalb White is momenteel een veelgevraagd ras. “De markt voor witte eieren in volièrehuisvesting is toegenomen. Daar profiteren we van. De Dekalb White heeft ons zeker nieuwe klanten opgeleverd. Het is een gewild beestje. Dat hoeven we niet te verzwijgen. Het succes ervan is alom bekend”, zegt Kees Vroegindeweij. “Nu is het zaak dat de eierprijzen weer gaan stijgen. Op de vrije markt moet er voor ieder ei nu 3 eurocent bij.”

  Foto: Herbert Wiggerman
 • In samenspraak met Het Anker stuurt familie Klaassen erop aan om op het legbedrijf in Hellouw te werken met zelf opgefokte hennen van de locaties in Acquoy en/of Vuren. Gijsbert Klaassen heeft ervaring met het opfokken van verschillende rassen. Hij kent de rastypische eigenschappen van de Dekalb White en is niet verwonderd dat dit ras Het Anker geen windeieren legt. “Voor een witte kip is de Dekalb White erg rustig. De kip vreet en groeit gemakkelijk, met een scherpe voerconversie. Op ons legbedrijf in Hellouw is gebleken dat de kip moeiteloos 40 weken lang een legpercentage van meer dan 90 haalt. De eieren zijn bovendien mooi en sterk, ook na 76 weken.”

  In samenspraak met Het Anker stuurt familie Klaassen erop aan om op het legbedrijf in Hellouw te werken met zelf opgefokte hennen van de locaties in Acquoy en/of Vuren. Gijsbert Klaassen heeft ervaring met het opfokken van verschillende rassen. Hij kent de rastypische eigenschappen van de Dekalb White en is niet verwonderd dat dit ras Het Anker geen windeieren legt. “Voor een witte kip is de Dekalb White erg rustig. De kip vreet en groeit gemakkelijk, met een scherpe voerconversie. Op ons legbedrijf in Hellouw is gebleken dat de kip moeiteloos 40 weken lang een legpercentage van meer dan 90 haalt. De eieren zijn bovendien mooi en sterk, ook na 76 weken.”

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Bij de nieuwe voersilo wordt gewerkt met siloweging. Gezien de capaciteit was een overnamebak onder de silo noodzakelijk.

  Bij de nieuwe voersilo wordt gewerkt met siloweging. Gezien de capaciteit was een overnamebak onder de silo noodzakelijk.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het bedrijf werkt met eigen waterbron. Die bevindt zich, net als de pomp, onder de grond. De waterinstallatie is van een update voorzien.

  Het bedrijf werkt met eigen waterbron. Die bevindt zich, net als de pomp, onder de grond. De waterinstallatie is van een update voorzien.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De stal is ingericht met zes systeemrijen. De opfokvolières zijn van Meller.

  De stal is ingericht met zes systeemrijen. De opfokvolières zijn van Meller.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De systeemrijen hebben drie leeflagen. Op iedere leeflaag beschikken de opfokhennen over water en voer. Het voer wordt gestort in grote voerbakken (zie foto). Die vormen een buffer om samen met de grote aanvoervijzels snel te kunnen voeren.

  De systeemrijen hebben drie leeflagen. Op iedere leeflaag beschikken de opfokhennen over water en voer. Het voer wordt gestort in grote voerbakken (zie foto). Die vormen een buffer om samen met de grote aanvoervijzels snel te kunnen voeren.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De stal is 75 meter lang en 23 meter breed. Voordat de stalbouw van start ging, werden twee verouderde scharrelstallen gesloopt. Voordat Het Anker het bedrijf in 2000 aankocht, werden er vleeskuikens en melkvee gehouden.

  De stal is 75 meter lang en 23 meter breed. Voordat de stalbouw van start ging, werden twee verouderde scharrelstallen gesloopt. Voordat Het Anker het bedrijf in 2000 aankocht, werden er vleeskuikens en melkvee gehouden.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De buitenste gangpaden tussen de systeemrijen zijn 1,70 meter breed. De binnenpaden zijn 2 meter breed. De stal is deze week in gebruik genomen. De henkuikens kwamen gisteren (maandag 22 april) de stal bevolken.

  De buitenste gangpaden tussen de systeemrijen zijn 1,70 meter breed. De binnenpaden zijn 2 meter breed. De stal is deze week in gebruik genomen. De henkuikens kwamen gisteren (maandag 22 april) de stal bevolken.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De henkuikens worden de eerste weken opgevangen in afgesloten leeflagen. De waterlijnen zijn uitgerust met speciale nippels. Dat moet de laserbehandelde henkuikens helpen om tot een goede wateropname te komen. Op de waterlijnen is een automatisch doorspoelsysteem geïnstalleerd.

  De henkuikens worden de eerste weken opgevangen in afgesloten leeflagen. De waterlijnen zijn uitgerust met speciale nippels. Dat moet de laserbehandelde henkuikens helpen om tot een goede wateropname te komen. Op de waterlijnen is een automatisch doorspoelsysteem geïnstalleerd.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Boven de voerketting is een ijzerdraadje gespannen. Dit draadje moet voorkomen dat jonge henkuikens in de voerketting meeliften en/of verongelukken.

  Boven de voerketting is een ijzerdraadje gespannen. Dit draadje moet voorkomen dat jonge henkuikens in de voerketting meeliften en/of verongelukken.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Detail van de luchtinlaatventielen van Tulderhof. Hiermee kan Klaassen de lucht sturen.

  Detail van de luchtinlaatventielen van Tulderhof. Hiermee kan Klaassen de lucht sturen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • In de kopgevel van de stal zijn enkele grote inlaatkleppen geplaatst. Wanneer de situatie erom vraagt, kan Klaassen hiermee extra ventileren.

  In de kopgevel van de stal zijn enkele grote inlaatkleppen geplaatst. Wanneer de situatie erom vraagt, kan Klaassen hiermee extra ventileren.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Verse lucht komt via de zijkanten de stal binnen. De lucht gaat onder het damwand door richting de inlaatventielen. Op het opfokbedrijf wordt gestreefd naar lichtarme luchtinlaat. Deze lichtfilters moeten daarvoor zorgen. “Deze filters zijn van hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt bij waspakketten van luchtwassers”, zegt Kees Vroegindeweij.

  Verse lucht komt via de zijkanten de stal binnen. De lucht gaat onder het damwand door richting de inlaatventielen. Op het opfokbedrijf wordt gestreefd naar lichtarme luchtinlaat. Deze lichtfilters moeten daarvoor zorgen. “Deze filters zijn van hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt bij waspakketten van luchtwassers”, zegt Kees Vroegindeweij.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Met twee warmtekanonnen wordt de staltemperatuur op 35 graden gebracht.

  Met twee warmtekanonnen wordt de staltemperatuur op 35 graden gebracht.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Twee steunventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht door de stal wordt geblazen. Kees Vroegindeweij: “De warme lucht wordt om de systeemrijen heen getrokken. Wanneer de buitenmuren en de vloer warm zijn, is alles warm.”

  Twee steunventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht door de stal wordt geblazen. Kees Vroegindeweij: “De warme lucht wordt om de systeemrijen heen getrokken. Wanneer de buitenmuren en de vloer warm zijn, is alles warm.”

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De stal is aangesloten op een Plettenburg-warmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat ingaande stallucht wordt opgewarmd met de warmte van uitgaande lucht. “De warmtewisselaar neemt de primaire verwarming voor z’n rekening. De heaters worden gebruikt om bij te verwarmen”, zegt Kees Vroegindeweij.

  De stal is aangesloten op een Plettenburg-warmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat ingaande stallucht wordt opgewarmd met de warmte van uitgaande lucht. “De warmtewisselaar neemt de primaire verwarming voor z’n rekening. De heaters worden gebruikt om bij te verwarmen”, zegt Kees Vroegindeweij.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een kijkje in de warmtewisselaar. De wisselaar beschikt over een ingebouwde radiateur met een vermogen van 43 kW.

  Een kijkje in de warmtewisselaar. De wisselaar beschikt over een ingebouwde radiateur met een vermogen van 43 kW.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Via een platte luchtkoker komt de verwarmde buitenlucht de stal binnen, om vervolgens de mestbanden van de drie leeflagen te kunnen verwarmen. “We hebben voor een constructie met een platte luchtschacht gekozen, zodat het mogelijk is om er met een minishovel onderdoor te rijden”, vertelt Gijsbert Klaassen.

  Via een platte luchtkoker komt de verwarmde buitenlucht de stal binnen, om vervolgens de mestbanden van de drie leeflagen te kunnen verwarmen. “We hebben voor een constructie met een platte luchtschacht gekozen, zodat het mogelijk is om er met een minishovel onderdoor te rijden”, vertelt Gijsbert Klaassen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Op deze detailfoto is goed te zien dat de waterlijn in het systeem is omgelegd, om ruimte te maken voor de luchtbuizen.

  Op deze detailfoto is goed te zien dat de waterlijn in het systeem is omgelegd, om ruimte te maken voor de luchtbuizen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Via kleppen op de beluchtingsbuizen kan Klaassen de mestbandbeluchting sturen. De henkuikens worden bij aanvang van de ronde op één leeflaag gehouden. Dan is het onnodig om de mestbanden van de twee andere leeflagen te beluchten. “Zo kunnen we energie besparen’, zegt Klaassen.

  Via kleppen op de beluchtingsbuizen kan Klaassen de mestbandbeluchting sturen. De henkuikens worden bij aanvang van de ronde op één leeflaag gehouden. Dan is het onnodig om de mestbanden van de twee andere leeflagen te beluchten. “Zo kunnen we energie besparen’, zegt Klaassen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het dak van de stal is goed geïsoleerd, met een dikke laag glaswol van 16 centimeter onder het plafond. Op voorspraak van de ongediertebestrijder zijn in het plafond enkele kokers geplaatst.

  Het dak van de stal is goed geïsoleerd, met een dikke laag glaswol van 16 centimeter onder het plafond. Op voorspraak van de ongediertebestrijder zijn in het plafond enkele kokers geplaatst.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De stofkap achter de stal is gemakkelijk schoon te maken. Gijsbert Klaassen heeft naar eigen ontwerp een beweegbare, schuine plaat achter de energiezuinige ventilatoren geplaatst. In de bovenzijde van de stofkap zijn verduisterbare lamellen geplaatst, om lichtinval tegen te gaan.

  De stofkap achter de stal is gemakkelijk schoon te maken. Gijsbert Klaassen heeft naar eigen ontwerp een beweegbare, schuine plaat achter de energiezuinige ventilatoren geplaatst. In de bovenzijde van de stofkap zijn verduisterbare lamellen geplaatst, om lichtinval tegen te gaan.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De mest van de twee volière-opfokstallen gaat via overdekte mestbanden naar de tijdelijke mestopslag.

  De mest van de twee volière-opfokstallen gaat via overdekte mestbanden naar de tijdelijke mestopslag.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • In de tijdelijke mestopslag is plek voor zo’n vijf volle vrachten mest. Het is mogelijk de mest tot 60 à 65 procent droge stof in te drogen. De mest wordt afgevoerd naar de biomassacentrale in Moerdijk. Vroegindeweij: “Met deze tijdelijke mestopslag kunnen we een stuk hygiënischer werken en hoeven we de mest niet meer in containers op te slaan. Die containers worden van hot naar her gesleept en vormen een risico als het gaat om de verspreiding van bloedluis.”

  In de tijdelijke mestopslag is plek voor zo’n vijf volle vrachten mest. Het is mogelijk de mest tot 60 à 65 procent droge stof in te drogen. De mest wordt afgevoerd naar de biomassacentrale in Moerdijk. Vroegindeweij: “Met deze tijdelijke mestopslag kunnen we een stuk hygiënischer werken en hoeven we de mest niet meer in containers op te slaan. Die containers worden van hot naar her gesleept en vormen een risico als het gaat om de verspreiding van bloedluis.”

  Foto: Herbert Wiggerman

Eén reactie

 • Roelofsn

  Mooi bedrijf, veel (werk)plezier Gijsbert!

Of registreer je om te kunnen reageren.