Pluimveehouderij

Foto & video 3758 x bekeken 4 reacties

Voetzoolproblemen verminderen met gepulverd tarwestro

Vleeskuikenhouder Frank de Maat gebruikt het strooiselproduct Happy Feet Stropulver om zijn voetzoollaesiescores terug te dringen.

Foto

 • Frank de Maat (43) heeft in het Zeeuws-Vlaamse Waterlandkerkje een akkerbouw- en pluimveebedrijf. Op 72 hectare eigen grond verbouwt hij wintertarwe, consumptieaardappelen, plantuien, suikerbieten en graszaad (Engels raaizaad). De pluimveetak van het bedrijf bestaat uit twee vleeskuikenstallen. De totale opzetcapaciteit is 45.000 vleeskuikens.

  Frank de Maat (43) heeft in het Zeeuws-Vlaamse Waterlandkerkje een akkerbouw- en pluimveebedrijf. Op 72 hectare eigen grond verbouwt hij wintertarwe, consumptieaardappelen, plantuien, suikerbieten en graszaad (Engels raaizaad). De pluimveetak van het bedrijf bestaat uit twee vleeskuikenstallen. De totale opzetcapaciteit is 45.000 vleeskuikens.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op de voorgrond zijn links en rechts de bedrijfsgebouwen van de akkerbouwtak zichtbaar. Rechts op de achtergrond staan de twee vleeskuikenstallen. De foto’s zijn gemaakt op maandag 25 maart. Afgelopen weekend is in dit deel van Nederland nog een paar centimeter sneeuw gevallen. Een paar dagen voor Pasen kleurt Zeeuws-Vlaanderen daarom nog wit. De aanhoudende winter zorgt voor extra stookkosten. De Maat was de vorige ronde 10,5 eurocent per kuiken aan stookkosten kwijt. Ter vergelijking: in 2012 was hij gemiddeld 6,6 eurocent kwijt aan stookkosten.

  Op de voorgrond zijn links en rechts de bedrijfsgebouwen van de akkerbouwtak zichtbaar. Rechts op de achtergrond staan de twee vleeskuikenstallen. De foto’s zijn gemaakt op maandag 25 maart. Afgelopen weekend is in dit deel van Nederland nog een paar centimeter sneeuw gevallen. Een paar dagen voor Pasen kleurt Zeeuws-Vlaanderen daarom nog wit. De aanhoudende winter zorgt voor extra stookkosten. De Maat was de vorige ronde 10,5 eurocent per kuiken aan stookkosten kwijt. Ter vergelijking: in 2012 was hij gemiddeld 6,6 eurocent kwijt aan stookkosten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De rechter stal is gebouwd in 1991. De linker stal dateert uit 2001. Voordat de Westerscheldetunnel in 2003 in gebruik werd genomen, was Zeeuws-Vlaanderen voornamelijk op België gericht. “Veel Nederlandse firma’s vonden ons niet aantrekkelijk”, zegt Frank de Maat. Inmiddels heeft Zeeuws-Vlaanderen alweer tien jaar een goede autoverbinding met de rest van de provincie.

  De rechter stal is gebouwd in 1991. De linker stal dateert uit 2001. Voordat de Westerscheldetunnel in 2003 in gebruik werd genomen, was Zeeuws-Vlaanderen voornamelijk op België gericht. “Veel Nederlandse firma’s vonden ons niet aantrekkelijk”, zegt Frank de Maat. Inmiddels heeft Zeeuws-Vlaanderen alweer tien jaar een goede autoverbinding met de rest van de provincie.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De Maat gebruikt sinds begin vorig jaar gebroken en vermalen tarwestropellets om zijn stallen mee in te strooien. Happy Feet Stropulver, de productnaam van het strooisel, wordt op productiebasis geproduceerd in Brugge. Het strooisel wordt geleverd in Big Bags en/of in zakken van 15 kilo. “Ik rijd zelf met trekker en wagen naar Brugge om de big bags op te halen. Hiervandaan ben je in drie kwartier in Brugge”, aldus de vleeskuikenhouder. Wouter Weets, links op de foto, heeft het strooiselproduct ontwikkeld.

  De Maat gebruikt sinds begin vorig jaar gebroken en vermalen tarwestropellets om zijn stallen mee in te strooien. Happy Feet Stropulver, de productnaam van het strooisel, wordt op productiebasis geproduceerd in Brugge. Het strooisel wordt geleverd in Big Bags en/of in zakken van 15 kilo. “Ik rijd zelf met trekker en wagen naar Brugge om de big bags op te halen. Hiervandaan ben je in drie kwartier in Brugge”, aldus de vleeskuikenhouder. Wouter Weets, links op de foto, heeft het strooiselproduct ontwikkeld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Close-up van het strooisel. Het gaat om tarwestro uit België en Frankrijk. Het wordt gemalen en gestoomd om vervolgens in pellets te worden geperst. Deze pellets worden gebroken en vermalen, waarna het als strooiselproduct kan worden gebruikt. Het strooisel is vrij van salmonella en andere ziektekiemen. “Dat maakt het strooisel ook geschikt voor moederdieren- en opfokstallen”, zegt Wouter Weets.

  Close-up van het strooisel. Het gaat om tarwestro uit België en Frankrijk. Het wordt gemalen en gestoomd om vervolgens in pellets te worden geperst. Deze pellets worden gebroken en vermalen, waarna het als strooiselproduct kan worden gebruikt. Het strooisel is vrij van salmonella en andere ziektekiemen. “Dat maakt het strooisel ook geschikt voor moederdieren- en opfokstallen”, zegt Wouter Weets.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De Maat is goed te spreken over de gebroken en vermalen tarwestropellets. Het strooisel neemt veel vocht op (400 procent van het eigen gewicht) en ventileert goed, zodat de stallen mooi droog blijven. Het product zelf is al erg droog. Het drogestofpercentage is 95. De vleeskuikenhouder koos specifiek voor Happy Feet Stropulver om zijn voetzoollaesiescores te beperken. Tot dusverre slaagt hij daar goed in. “Afgelopen najaar had ik een voetzoollaesiescore van 29. De laatste ronde was mijn score vanwege de lastige weersomstandigheden een stukje hoger: 66,5. Wanneer je voetzoollaesiescore boven 80 uitkomt, beland je in de gevarenzone. Het lukt me dus prima om daaronder te blijven.”

  De Maat is goed te spreken over de gebroken en vermalen tarwestropellets. Het strooisel neemt veel vocht op (400 procent van het eigen gewicht) en ventileert goed, zodat de stallen mooi droog blijven. Het product zelf is al erg droog. Het drogestofpercentage is 95. De vleeskuikenhouder koos specifiek voor Happy Feet Stropulver om zijn voetzoollaesiescores te beperken. Tot dusverre slaagt hij daar goed in. “Afgelopen najaar had ik een voetzoollaesiescore van 29. De laatste ronde was mijn score vanwege de lastige weersomstandigheden een stukje hoger: 66,5. Wanneer je voetzoollaesiescore boven 80 uitkomt, beland je in de gevarenzone. Het lukt me dus prima om daaronder te blijven.”

  Foto: Anton Dingemanse
 • De Maat gebruikt een heftruck met strooibak om zijn stallen mee in te strooien.

  De Maat gebruikt een heftruck met strooibak om zijn stallen mee in te strooien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voorheen gebruikte De Maat deze strooibak om houtkrullen en vlasleem mee in te strooien. Deze strooiselproducten waren een stuk grover dan het Happy Feet Stropulver waarmee de vleeskuikenhouder nu zijn stallen instrooit. Om een dunne, gedoseerde strooisellaag te kunnen strooien, paste De Maat de strooiselbak aan. Hij vernauwde de doorlaat en monteerde borstelhaartjes op de strooibak.

  Voorheen gebruikte De Maat deze strooibak om houtkrullen en vlasleem mee in te strooien. Deze strooiselproducten waren een stuk grover dan het Happy Feet Stropulver waarmee de vleeskuikenhouder nu zijn stallen instrooit. Om een dunne, gedoseerde strooisellaag te kunnen strooien, paste De Maat de strooiselbak aan. Hij vernauwde de doorlaat en monteerde borstelhaartjes op de strooibak.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op deze foto zijn de borstelhaartjes goed zichtbaar. “Ik strooi een heel dun laagje; 0,8 tot 1 kilo per vierkante meter is al voldoende”, zegt De Maat. De vleeskuikenhouder betaalt €300 per ton. “Per vierkante meter reken ik 30 eurocent”, vertelt De Maat. Producent Wouter Weets waarschuwt voor vergelijkbare producten die tegen een lagere kostprijs worden aangeboden. “Er zijn verhalen bekend van gepulverd tarwestro uit Oost-Europa. Deze imitaties zijn niet altijd vrij van schimmels en kunnen voor problemen zorgen”, aldus Weets.

  Op deze foto zijn de borstelhaartjes goed zichtbaar. “Ik strooi een heel dun laagje; 0,8 tot 1 kilo per vierkante meter is al voldoende”, zegt De Maat. De vleeskuikenhouder betaalt €300 per ton. “Per vierkante meter reken ik 30 eurocent”, vertelt De Maat. Producent Wouter Weets waarschuwt voor vergelijkbare producten die tegen een lagere kostprijs worden aangeboden. “Er zijn verhalen bekend van gepulverd tarwestro uit Oost-Europa. Deze imitaties zijn niet altijd vrij van schimmels en kunnen voor problemen zorgen”, aldus Weets.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Wouter Weets is overtuigd van de positieve invloed van Happy Feet Stropulver op voetzoollaesiescores. De Belg ziet zijn product overigens niet als garantie voor succes. “Het is natuurlijk geen wonderproduct. Het zorgt voor een goede start. Boer en voer zijn verantwoordelijk voor een passend vervolg.” Weets raadt gebruikers van Happy Feet Stropulver aan zich te houden aan het opgestelde stappenplan (zie afbeelding).

  Wouter Weets is overtuigd van de positieve invloed van Happy Feet Stropulver op voetzoollaesiescores. De Belg ziet zijn product overigens niet als garantie voor succes. “Het is natuurlijk geen wonderproduct. Het zorgt voor een goede start. Boer en voer zijn verantwoordelijk voor een passend vervolg.” Weets raadt gebruikers van Happy Feet Stropulver aan zich te houden aan het opgestelde stappenplan (zie afbeelding).

  Foto: Anton Dingemanse
 • Wat opvalt in de stal is de groene pl-verlichting. De Maat koos hier in 2001 voor vanwege de rustgevende uitwerking op de kuikens. Met de kennis van nu had de ondernemer destijds een andere keuze gemaakt…

  Wat opvalt in de stal is de groene pl-verlichting. De Maat koos hier in 2001 voor vanwege de rustgevende uitwerking op de kuikens. Met de kennis van nu had de ondernemer destijds een andere keuze gemaakt…

  Foto: Anton Dingemanse
 • …de ladder in de stal staat er namelijk niet voor niets. Te vaak moet De Maat naar zijn idee een lamp vervangen. “De lampen zijn nogal storingsgevoelig”, vertelt de ondernemer.

  …de ladder in de stal staat er namelijk niet voor niets. Te vaak moet De Maat naar zijn idee een lamp vervangen. “De lampen zijn nogal storingsgevoelig”, vertelt de ondernemer.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De waterlijnen zijn uitgerust met drinkbakjes. Vlotterballetjes houden deze cups vol water tijdens de eerste dag van de ronde. Na een paar dagen neemt De Maat de balletjes weg, waarna de kuikens zelf het water moeten nippen. “Dit systeem zie je in veel meer Belgische pluimveestallen”, zegt De Maat.

  De waterlijnen zijn uitgerust met drinkbakjes. Vlotterballetjes houden deze cups vol water tijdens de eerste dag van de ronde. Na een paar dagen neemt De Maat de balletjes weg, waarna de kuikens zelf het water moeten nippen. “Dit systeem zie je in veel meer Belgische pluimveestallen”, zegt De Maat.

  Foto: Anton Dingemanse
 • “Kuikens houden is centenwerk”, stelt De Maat. Sinds 2004 houdt hij zijn kostenposten gedetailleerd bij. Daar doet hij zijn voordeel mee. Het biedt hem ook de mogelijkheid cijfers van verschillende jaargangen te vergelijken. De Maat deinst er niet voor terug een klein boekje open te doen. In 2012 was hij bijvoorbeeld 0,94 eurocent per kuiken per ronde kwijt aan medicijnen. In 2011 was dat nog 3,2 eurocent.

  “Kuikens houden is centenwerk”, stelt De Maat. Sinds 2004 houdt hij zijn kostenposten gedetailleerd bij. Daar doet hij zijn voordeel mee. Het biedt hem ook de mogelijkheid cijfers van verschillende jaargangen te vergelijken. De Maat deinst er niet voor terug een klein boekje open te doen. In 2012 was hij bijvoorbeeld 0,94 eurocent per kuiken per ronde kwijt aan medicijnen. In 2011 was dat nog 3,2 eurocent.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De Maat ziet in één oogopslag de verschillen tussen voer- en opbrengstprijzen in de eerste ronde van 2006 en de eerste ronde van 2013. In 2006 betaalde De Maat €210 voor een ton mengvoer. Nu was dat €373. “Daarbij moet je vermelden dat ik tussen 31 en 32 procent tarwe bijvoer.” De opbrengstprijs steeg ook, van 63,4 eurocent in 2006 naar 97 eurocent in 2013. “De voerkosten stegen beduidend meer dan de opbrengstprijs. Bovendien zijn ook eendagskuikens, medicijnen en brandstof duurder geworden”, aldus De Maat.

  De Maat ziet in één oogopslag de verschillen tussen voer- en opbrengstprijzen in de eerste ronde van 2006 en de eerste ronde van 2013. In 2006 betaalde De Maat €210 voor een ton mengvoer. Nu was dat €373. “Daarbij moet je vermelden dat ik tussen 31 en 32 procent tarwe bijvoer.” De opbrengstprijs steeg ook, van 63,4 eurocent in 2006 naar 97 eurocent in 2013. “De voerkosten stegen beduidend meer dan de opbrengstprijs. Bovendien zijn ook eendagskuikens, medicijnen en brandstof duurder geworden”, aldus De Maat.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Tot slot een detailfoto van de Roxell-voerpan. De Maat heeft goede ervaringen met deze pan. “De lage opstap zorgt ervoor dat kuikens vanaf het eerste moment goed bij het voer kunnen.” Sporadisch wil er nog wel eens een kuiken vast komen te zitten in de voerpan, zo wijst De Maat aan.

  Tot slot een detailfoto van de Roxell-voerpan. De Maat heeft goede ervaringen met deze pan. “De lage opstap zorgt ervoor dat kuikens vanaf het eerste moment goed bij het voer kunnen.” Sporadisch wil er nog wel eens een kuiken vast komen te zitten in de voerpan, zo wijst De Maat aan.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Mooie reportage Frank, gaat het nog steeds goed met de FSUP in combinatie met de FCRP ?

 • tdupont

  Ik koop mijn stropulver voor mijn pluimvee bij firma Agrodieren (www.agrodieren.be & www.agrodieren.nl).

  Ben hier super tevreden van en nergens geen scherpere prijs te vinden.

  De 1ste keer ben ik het zelf gaan halen en de volgende keer prima geleverd gekregen.

 • De Maat

  beste tdupont wat zijn de resultaaten van de voetzolen bij u.

 • De Maat

  tdupont weet je het al of ben je van de firma Agrodieren

Of registreer je om te kunnen reageren.