Pluimveehouderij

Foto & video

Uitbreiding met het oog op opvolging

Rudy en Marita Jannink en hun zoon Kasper (22) hebben in de afgelopen maanden twee nieuwe opfokstallen voor vleeskuikenouderdieren geplaatst. De directe aanleiding was dat Kasper in de afgelopen jaren de bewuste keuze maakte om op te volgen. Eind december komen de eerste kuikens.

Foto

 • Rudy en Marita Jannink en hun zoon Kasper sloten en sloopten twee bedrijfslocaties om meer ammoniakruimte te scheppen voor de huidige locatie in Bentelo (Ov.). Daar hebben ze twee nieuwe opfokstallen voor vleeskuikenouderdieren neergezet. In samenwerking met de gemeente en de provincie was het een kwestie van geven en nemen, mede in het kader van de regels voor ‘verplaatsing intensieve veehouderij’ voor behoud van natuurgebieden.

  Rudy en Marita Jannink en hun zoon Kasper sloten en sloopten twee bedrijfslocaties om meer ammoniakruimte te scheppen voor de huidige locatie in Bentelo (Ov.). Daar hebben ze twee nieuwe opfokstallen voor vleeskuikenouderdieren neergezet. In samenwerking met de gemeente en de provincie was het een kwestie van geven en nemen, mede in het kader van de regels voor ‘verplaatsing intensieve veehouderij’ voor behoud van natuurgebieden.

  Foto: Dick Duindam
 • De twee identieke stallen zijn via een centrale ruimte aan de voorzijde verbonden en hebben elk een afmeting van 25 bij 100 meter. In de centrale ruimte is een douche- en omkleedruimte geplaatst met daarnaast een kantine. Verder is ruimte gemaakt voor een kantoor- en regelruimte.

  De twee identieke stallen zijn via een centrale ruimte aan de voorzijde verbonden en hebben elk een afmeting van 25 bij 100 meter. In de centrale ruimte is een douche- en omkleedruimte geplaatst met daarnaast een kantine. Verder is ruimte gemaakt voor een kantoor- en regelruimte.

  Foto: Dick Duindam
 • Eind december wordt in elk van de stallen het eerste koppel van 50.000 henkuikens geplaatst. De circa 7.000 haankuikens worden apart opgefokt in een wat oudere stal, waar ze voldoende ruimte hebben. De opfok van de kuikens (Cobb en Ross) gebeurt in opdracht van Opfok de Kuikenaer met ForFarmers Hendrix als voerleverancier.

  Eind december wordt in elk van de stallen het eerste koppel van 50.000 henkuikens geplaatst. De circa 7.000 haankuikens worden apart opgefokt in een wat oudere stal, waar ze voldoende ruimte hebben. De opfok van de kuikens (Cobb en Ross) gebeurt in opdracht van Opfok de Kuikenaer met ForFarmers Hendrix als voerleverancier.

  Foto: Dick Duindam
 • Op de huidige locatie zijn ook 400 rosékalveren geplaatst in een al langer bestaande stal.

  Op de huidige locatie zijn ook 400 rosékalveren geplaatst in een al langer bestaande stal.

  Foto: Dick Duindam
 • De stallen worden in de lengte geventileerd met per stal in de eindgevel vier kleinere ventilatoren (bovenzijde) die op basis van behoefte in toerental (en capaciteit) toenemen, terwijl bij meer ventilatiebehoefte een van de vijf grotere ventilatoren (onderzijde), die aan/uit worden geregeld, bijspringt.

  De stallen worden in de lengte geventileerd met per stal in de eindgevel vier kleinere ventilatoren (bovenzijde) die op basis van behoefte in toerental (en capaciteit) toenemen, terwijl bij meer ventilatiebehoefte een van de vijf grotere ventilatoren (onderzijde), die aan/uit worden geregeld, bijspringt.

  Foto: Dick Duindam
 • De ventilatielucht wordt via grote bakken aan het eind van de stal omhooggebracht, waardoor minder weerstand in het ventilatiesysteem optreedt en in de directe omgeving minder stof- en stankoverlast heerst.

  De ventilatielucht wordt via grote bakken aan het eind van de stal omhooggebracht, waardoor minder weerstand in het ventilatiesysteem optreedt en in de directe omgeving minder stof- en stankoverlast heerst.

  Foto: Dick Duindam
 • De verse lucht komt de stal binnen via winddrukkappen waarin pakketten zijn verwerkt. Daardoor treedt er minder licht binnen en wordt ook de invloed van de wind beperkt.

  De verse lucht komt de stal binnen via winddrukkappen waarin pakketten zijn verwerkt. Daardoor treedt er minder licht binnen en wordt ook de invloed van de wind beperkt.

  Foto: Dick Duindam
 • Detail van de pakketten in de winddrukkappen.

  Detail van de pakketten in de winddrukkappen.

  Foto: Dick Duindam
 • Aan de binnenzijde van de stal worden de Tulderhof-inlaatventielen automatisch geregeld. Ze worden om en om aangestuurd door twee liersystemen.

  Aan de binnenzijde van de stal worden de Tulderhof-inlaatventielen automatisch geregeld. Ze worden om en om aangestuurd door twee liersystemen.

  Foto: Dick Duindam
 • Detail van een van de luchtinlaatventielen.

  Detail van een van de luchtinlaatventielen.

  Foto: Dick Duindam
 • Vier heteluchtkanonnen (aan beide zijden twee) verwarmen de stal. Ze blazen warme lucht in de lengterichting de stal in, aan de linkerkant van de stal naar achteren en aan de rechterkant naar voren. Om de warmtestroom voldoende ver de stal in te brengen zijn er extra steunventilatoren.

  Vier heteluchtkanonnen (aan beide zijden twee) verwarmen de stal. Ze blazen warme lucht in de lengterichting de stal in, aan de linkerkant van de stal naar achteren en aan de rechterkant naar voren. Om de warmtestroom voldoende ver de stal in te brengen zijn er extra steunventilatoren.

  Foto: Dick Duindam
 • Tussen de twee stallen is in het midden van de lengte een Plettenburg-warmtewisselaar geplaatst. Deze warmt in de eerste weken van de opfok de binnenkomende lucht op via de ventilatielucht. De lucht wordt aan de zijkant uit de stallen gehaald en via de warmtewisselaar geleid.

  Tussen de twee stallen is in het midden van de lengte een Plettenburg-warmtewisselaar geplaatst. Deze warmt in de eerste weken van de opfok de binnenkomende lucht op via de ventilatielucht. De lucht wordt aan de zijkant uit de stallen gehaald en via de warmtewisselaar geleid.

  Foto: Dick Duindam
 • De warmtewisselaar heeft kunststof platen die de binnenkomende lucht opwarmen. Deze opgewarmde lucht wordt boven in de stal uitgeblazen en verder getransporteerd door steunventilatoren.

  De warmtewisselaar heeft kunststof platen die de binnenkomende lucht opwarmen. Deze opgewarmde lucht wordt boven in de stal uitgeblazen en verder getransporteerd door steunventilatoren.

  Foto: Dick Duindam
 • Boven in de nok van de stal zijn negen graanstrooiers (Rotrafeeders) geïnstalleerd. Deze strooiers hebben een reikwijdte van ongeveer 14 meter en worden vooral gebruikt op de voerloze dag, maar ook voorafgaand aan de eerste voerronde.

  Boven in de nok van de stal zijn negen graanstrooiers (Rotrafeeders) geïnstalleerd. Deze strooiers hebben een reikwijdte van ongeveer 14 meter en worden vooral gebruikt op de voerloze dag, maar ook voorafgaand aan de eerste voerronde.

  Foto: Dick Duindam
 • De nippels en drinktorens (Plasson) bevinden zich allemaal boven de springroosters. Per stal zijn er twee roosters om de dieren te laten wennen aan de verwachte hoogteverschillen in de legstallen.

  De nippels en drinktorens (Plasson) bevinden zich allemaal boven de springroosters. Per stal zijn er twee roosters om de dieren te laten wennen aan de verwachte hoogteverschillen in de legstallen.

  Foto: Dick Duindam
 • Elke stal telt meerdere voerlijnen voor een betere uniformiteit in het koppel. De voerkettingen worden vanuit het midden van de stal naar beide kopzijden toe voorzien van voer uit de hoppers, zodat de voerlijnen zo snel mogelijk gevuld zijn, wat ten goede komt aan de spreiding van de dieren in de stal. De hoppers hebben zakken aan de bovenzijde om voldoende voer te kunnen herbergen.

  Elke stal telt meerdere voerlijnen voor een betere uniformiteit in het koppel. De voerkettingen worden vanuit het midden van de stal naar beide kopzijden toe voorzien van voer uit de hoppers, zodat de voerlijnen zo snel mogelijk gevuld zijn, wat ten goede komt aan de spreiding van de dieren in de stal. De hoppers hebben zakken aan de bovenzijde om voldoende voer te kunnen herbergen.

  Foto: Dick Duindam
 • Vandaag (vrijdag 6 december) is er een open dag op het bedrijf van familie Jannink. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Slaghekkenweg 14b in Bentelo (Ov.)

  Vandaag (vrijdag 6 december) is er een open dag op het bedrijf van familie Jannink. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Slaghekkenweg 14b in Bentelo (Ov.)

  Foto: Dick Duindam

Dick Duindam

Of registreer je om te kunnen reageren.