Pluimveehouderij

Foto & video

Met derde stal naar 23.500 kippen

Na veel vijven en zessen kregen Piet en Corrie Roseboom vorig jaar eindelijk groen licht voor de uitbreiding van hun vleeskuikenouderdierenbedrijf. Met de nieuwe stal groeit de bedrijfscapaciteit naar 23.500 vleeskuikenmoederdieren.

Foto

 • Piet (53) en Corrie (49) Roseboom breiden hun vleeskuikenouderdierenbedrijf in Bennekom (Gld.) uit met een nieuwe stal. Vanaf dinsdag 3 december houden ze 23.500 vleeskuikenmoederdieren in drie stallen.

  Piet (53) en Corrie (49) Roseboom breiden hun vleeskuikenouderdierenbedrijf in Bennekom (Gld.) uit met een nieuwe stal. Vanaf dinsdag 3 december houden ze 23.500 vleeskuikenmoederdieren in drie stallen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De pluimveehouders zetten de plannen voor de stalbouw vijf jaar geleden in gang. Lange tijd was onzeker of het tot bedrijfsuitbreiding zou komen. Na veel vijven en zessen kregen de ondernemers pas vorig jaar groen licht van gemeente en provincie om de stal te kunnen bouwen. “Bezwaren van omwonenden hebben we niet gehad. Het was de Natuurbeschermingswet die ons parten speelde”, zegt Piet Roseboom. De pluimveehouder wilde de strijd met de overheidsinstanties bijna staken, zette toch door en werd daar uiteindelijk voor beloond. “Alle moeite is gelukkig niet voor niks geweest”, aldus Roseboom.

  De pluimveehouders zetten de plannen voor de stalbouw vijf jaar geleden in gang. Lange tijd was onzeker of het tot bedrijfsuitbreiding zou komen. Na veel vijven en zessen kregen de ondernemers pas vorig jaar groen licht van gemeente en provincie om de stal te kunnen bouwen. “Bezwaren van omwonenden hebben we niet gehad. Het was de Natuurbeschermingswet die ons parten speelde”, zegt Piet Roseboom. De pluimveehouder wilde de strijd met de overheidsinstanties bijna staken, zette toch door en werd daar uiteindelijk voor beloond. “Alle moeite is gelukkig niet voor niks geweest”, aldus Roseboom.

  Foto: Koos Groenewold
 • De nieuwe stal is 79 meter lang en 24 meter breed (maten buitenwerks). De nieuwe stal staat op de plek van de voormalige varkensstal. Nadat de varkenstak eind jaren tachtig werd afgestoten, deed de oude varkensstal jarenlang dienst als eierlokaal en opslagruimte. “De inpakker staat nu weer op precies dezelfde plek als voorheen”, vertelt Roseboom.

  De nieuwe stal is 79 meter lang en 24 meter breed (maten buitenwerks). De nieuwe stal staat op de plek van de voormalige varkensstal. Nadat de varkenstak eind jaren tachtig werd afgestoten, deed de oude varkensstal jarenlang dienst als eierlokaal en opslagruimte. “De inpakker staat nu weer op precies dezelfde plek als voorheen”, vertelt Roseboom.

  Foto: Koos Groenewold
 • Op het bedrijf worden sinds 1970 vleeskuikenouderdieren gehouden. In 1984 was de eerste bedrijfsuitbreiding, toen stal 2 in gebruik werd genomen. Op de foto is dit de meest linkse stal. In 2001 volgde een nieuwe uitbreiding toen beide stallen werden verlengd. De voorbije jaren was er plaats voor 14.000 moederdieren. “Met de huidige uitbreiding naar 23.500 vleeskuikenmoederdieren blijft de arbeid op het bedrijf voor ons behapbaar”, zegt Roseboom.

  Op het bedrijf worden sinds 1970 vleeskuikenouderdieren gehouden. In 1984 was de eerste bedrijfsuitbreiding, toen stal 2 in gebruik werd genomen. Op de foto is dit de meest linkse stal. In 2001 volgde een nieuwe uitbreiding toen beide stallen werden verlengd. De voorbije jaren was er plaats voor 14.000 moederdieren. “Met de huidige uitbreiding naar 23.500 vleeskuikenmoederdieren blijft de arbeid op het bedrijf voor ons behapbaar”, zegt Roseboom.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bijzonder is de inpandige warmtewisselaar in de nok van de stal. “Ik vind zo’n warmtewisselaar naast de stal geen mooi gezicht. Bovendien paste het ook eigenlijk niet in het bouwblok”, zegt Roseboom. De pluimveehouder verwacht dat de inpandige wisselaar goed rendeert. “In de nok van de stal is de lucht het warmst.” De wisselaar is 32 meter lang en is volledig bevestigd aan de dakconstructie, die verzwaard is uitgevoerd. “Er hangt een flink gevaarte in de stal. Ik durfde er aanvankelijk nauwelijks onderdoor te lopen”, zegt Roseboom. Volgens de pluimveehouder moet de wisselaars ’s winters de minimumventilatie voor zijn rekening kunnen nemen. “Dat gaan we zien.” De lucht gaat via een nog te plaatsen flexibele folieslang van de warmtewisselaar richting de mest onder de beunen.

  Bijzonder is de inpandige warmtewisselaar in de nok van de stal. “Ik vind zo’n warmtewisselaar naast de stal geen mooi gezicht. Bovendien paste het ook eigenlijk niet in het bouwblok”, zegt Roseboom. De pluimveehouder verwacht dat de inpandige wisselaar goed rendeert. “In de nok van de stal is de lucht het warmst.” De wisselaar is 32 meter lang en is volledig bevestigd aan de dakconstructie, die verzwaard is uitgevoerd. “Er hangt een flink gevaarte in de stal. Ik durfde er aanvankelijk nauwelijks onderdoor te lopen”, zegt Roseboom. Volgens de pluimveehouder moet de wisselaars ’s winters de minimumventilatie voor zijn rekening kunnen nemen. “Dat gaan we zien.” De lucht gaat via een nog te plaatsen flexibele folieslang van de warmtewisselaar richting de mest onder de beunen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De opstap naar de beun is met 20 centimeter erg laag. “Je moet het de hennen gemakkelijk maken”, aldus Roseboom. De mestput onder de beunen is aan de voorzijde 90 centimeter diep, oplopend tot 1,15 meter aan de achterzijde.

  De opstap naar de beun is met 20 centimeter erg laag. “Je moet het de hennen gemakkelijk maken”, aldus Roseboom. De mestput onder de beunen is aan de voorzijde 90 centimeter diep, oplopend tot 1,15 meter aan de achterzijde.

  Foto: Koos Groenewold
 • Roseboom gaat ook in de nieuwe stal werken met drinktorens. “Open water is goed te controleren. Ik ben geen fan van drinknippels.”

  Roseboom gaat ook in de nieuwe stal werken met drinktorens. “Open water is goed te controleren. Ik ben geen fan van drinknippels.”

  Foto: Koos Groenewold
 • De stal is ingericht met een Matrix-hanenvoersysteem. Roseboom gaat nog een aparte quarantainestal voor hanen maken. “Voorheen had ik die ook in de oude varkensstal. Het kan zijn dat ik voor in de stal, naast het eierlokaal, nog een ruimte vrijmaak voor de hanen.”

  De stal is ingericht met een Matrix-hanenvoersysteem. Roseboom gaat nog een aparte quarantainestal voor hanen maken. “Voorheen had ik die ook in de oude varkensstal. Het kan zijn dat ik voor in de stal, naast het eierlokaal, nog een ruimte vrijmaak voor de hanen.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Roseboom voert niet vanuit het midden van de stal. Hij heeft zowel voorin als achterin vulpunten gemaakt. “Ik wil een goede verdeling in de stal. Hiermee trek ik de kippen uit elkaar. Over voeren vanuit het midden hoor je weleens dat de kippen naar het midden trekken.”

  Roseboom voert niet vanuit het midden van de stal. Hij heeft zowel voorin als achterin vulpunten gemaakt. “Ik wil een goede verdeling in de stal. Hiermee trek ik de kippen uit elkaar. Over voeren vanuit het midden hoor je weleens dat de kippen naar het midden trekken.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Close-up van een van de legnesten. Hier moeten de hennen straks hun bevruchte eieren gaan leggen.

  Close-up van een van de legnesten. Hier moeten de hennen straks hun bevruchte eieren gaan leggen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Roseboom heeft plannen om voor in de stal een zolder te maken. Vanaf de verdiepingsvloer heeft hij dan een prima zicht op de dieren in de stal. Ook kan hij dan zijn bezoek naar de hanen en hennen laten kijken, zonder dat ze daadwerkelijk de stal in hoeven.

  Roseboom heeft plannen om voor in de stal een zolder te maken. Vanaf de verdiepingsvloer heeft hij dan een prima zicht op de dieren in de stal. Ook kan hij dan zijn bezoek naar de hanen en hennen laten kijken, zonder dat ze daadwerkelijk de stal in hoeven.

  Foto: Koos Groenewold
 • De stal met eigen ogen bekijken kan op donderdag 28 november. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Langschoterweg 16 in Bennekom. In de papieren versie van Pluimveehouderij binnenkort veel meer achtergronden over het diermanagement van Roseboom en de gemaakte keuzes in de nieuwe stal.

  De stal met eigen ogen bekijken kan op donderdag 28 november. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Langschoterweg 16 in Bennekom. In de papieren versie van Pluimveehouderij binnenkort veel meer achtergronden over het diermanagement van Roseboom en de gemaakte keuzes in de nieuwe stal.

  Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.