Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:30 okt 2013

Scharrelvleeskuikenstal met skybox

Maatschap Soepenberg bouwde in Dalfsen (Ov.) een nieuwe scharrelvleeskuikenstal voor 18.000 dieren. Vanuit een skybox hebben bezoekers straks prachtig zicht op de kuikens. Vrijdag 1 november is er een open dag op het bedrijf.

Foto

 • Gerrit (61) en Gert (33) Soepenberg poseren in de skybox van hun nieuwe scharrelvleeskuikenstal in Dalfsen (Ov.). De stal wordt op 19 november in gebruik genomen en biedt plaats aan 18.000 scharrelvleeskuikens. In de bestaande stal worden 10.000 scharrelvleeskuikens gehouden.

  Gerrit (61) en Gert (33) Soepenberg poseren in de skybox van hun nieuwe scharrelvleeskuikenstal in Dalfsen (Ov.). De stal wordt op 19 november in gebruik genomen en biedt plaats aan 18.000 scharrelvleeskuikens. In de bestaande stal worden 10.000 scharrelvleeskuikens gehouden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Maatschap Soepenberg, waartoe naast Gerrit en Gert ook Gerry (56) behoort, combineert het houden van scharrelvleeskuikens met een rundveetak. De rundveetak bestaat uit 68 melk- en kalfkoeien en 53 stuks vrouwelijk jongvee. Het bedrijf heeft 31 hectare in gebruik.

  Maatschap Soepenberg, waartoe naast Gerrit en Gert ook Gerry (56) behoort, combineert het houden van scharrelvleeskuikens met een rundveetak. De rundveetak bestaat uit 68 melk- en kalfkoeien en 53 stuks vrouwelijk jongvee. Het bedrijf heeft 31 hectare in gebruik.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzichtsfoto van het bedrijf. Links is de rundveestal te zien. Rechts op de voorgrond staat de oudste kuikenstal, met daarachter de nieuwe stal. De ondernemers houden al tientallen jaren melkvee in combinatie met vleeskuikens. De bestaande vleeskuikenstal werd al in 1967 gebouwd. Sindsdien werd deze stal meerdere keren opgeknapt. “Uiteraard is de hele inrichting inmiddels vervangen”, vertelt Gerrit Soepenberg.

  Een overzichtsfoto van het bedrijf. Links is de rundveestal te zien. Rechts op de voorgrond staat de oudste kuikenstal, met daarachter de nieuwe stal. De ondernemers houden al tientallen jaren melkvee in combinatie met vleeskuikens. De bestaande vleeskuikenstal werd al in 1967 gebouwd. Sindsdien werd deze stal meerdere keren opgeknapt. “Uiteraard is de hele inrichting inmiddels vervangen”, vertelt Gerrit Soepenberg.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het bedrijf stapte drieënhalf jaar geleden over van gangbare vleeskuikens op scharrelvleeskuikens. “Met 14.500 gangbare kuikens was onze eenheid simpelweg niet meer toereikend. De kosten waren te hoog en de opbrengsten te klein”, aldus Gert Soepenberg. De kuikens op de foto zijn zo’n 40 dagen oud en gaan na 56 dagen weg. “Dit is alweer ons 25e koppel scharrelvleeskuikens. We hebben slechts één keer antibiotica in hoeven zetten”, vertelt Gerry Soepenberg.

  Het bedrijf stapte drieënhalf jaar geleden over van gangbare vleeskuikens op scharrelvleeskuikens. “Met 14.500 gangbare kuikens was onze eenheid simpelweg niet meer toereikend. De kosten waren te hoog en de opbrengsten te klein”, aldus Gert Soepenberg. De kuikens op de foto zijn zo’n 40 dagen oud en gaan na 56 dagen weg. “Dit is alweer ons 25e koppel scharrelvleeskuikens. We hebben slechts één keer antibiotica in hoeven zetten”, vertelt Gerry Soepenberg.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stal is 60 meter lang en 30 meter breed, inclusief de overdekte uitloop. In de stal wordt gewerkt met nokventilatie. Bouwbedrijf Van Pijkeren uit Dalfsen heeft de stal gebouwd.

  De nieuwe stal is 60 meter lang en 30 meter breed, inclusief de overdekte uitloop. In de stal wordt gewerkt met nokventilatie. Bouwbedrijf Van Pijkeren uit Dalfsen heeft de stal gebouwd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzichtsfoto van de overdekte uitloop. Na drie weken hebben de kuikens de mogelijkheid om hier te scharrelen. Maatschap Soepenberg zet om de negen weken kuikens op. Het gaat om 11 dieren per vierkante meter. “We mogen maximaal 25 kilo per vierkante meter houden”, aldus Gerrit Soepenberg.

  Een overzichtsfoto van de overdekte uitloop. Na drie weken hebben de kuikens de mogelijkheid om hier te scharrelen. Maatschap Soepenberg zet om de negen weken kuikens op. Het gaat om 11 dieren per vierkante meter. “We mogen maximaal 25 kilo per vierkante meter houden”, aldus Gerrit Soepenberg.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van de uitloopschuiven. Het aantal kippen is bepalend voor de minimale breedte van de uitloopschuiven in de stal. Per 1.000 kippen moet er ten minste één meter aan uitloopopening zijn. De afstand van de kip naar de uitloopschuif mag maximaal 25 meter bedragen. “Inclusief de uitloop was 30 meter voor ons de maximale stalbreedte”, zegt Gert Soepenberg. Scharrelvleeskuikenstallen die breder zijn dan 30 meter – en eveneens voldoen aan de eisen van het Beter Leven-concept – hebben aan weerskanten een overdekte uitloop. “Dat was voor ons geen optie”, zegt Gert Soepenberg.

  Detail van de uitloopschuiven. Het aantal kippen is bepalend voor de minimale breedte van de uitloopschuiven in de stal. Per 1.000 kippen moet er ten minste één meter aan uitloopopening zijn. De afstand van de kip naar de uitloopschuif mag maximaal 25 meter bedragen. “Inclusief de uitloop was 30 meter voor ons de maximale stalbreedte”, zegt Gert Soepenberg. Scharrelvleeskuikenstallen die breder zijn dan 30 meter – en eveneens voldoen aan de eisen van het Beter Leven-concept – hebben aan weerskanten een overdekte uitloop. “Dat was voor ons geen optie”, zegt Gert Soepenberg.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van de nieuwe X-Stream-luchtinlaatventielen van Tulderhof.

  Detail van de nieuwe X-Stream-luchtinlaatventielen van Tulderhof.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzichtsfoto van de stal, die is ingericht met drie voerlijnen (LAE-voerpannen) en vier waterlijnen (Lubing-drinknippels met doorspoelsysteem). Strobaaltjes dienen tijdens de ronde als afleidingsmateriaal voor de kuikens. Ook strooit Gerrit Soepenberg vanaf de derde week dagelijks handmatig tarwe bij. Daarbij gaat het om 2 gram per kuiken per dag. “Een volle emmer”, zegt Gerrit Soepenberg.

  Overzichtsfoto van de stal, die is ingericht met drie voerlijnen (LAE-voerpannen) en vier waterlijnen (Lubing-drinknippels met doorspoelsysteem). Strobaaltjes dienen tijdens de ronde als afleidingsmateriaal voor de kuikens. Ook strooit Gerrit Soepenberg vanaf de derde week dagelijks handmatig tarwe bij. Daarbij gaat het om 2 gram per kuiken per dag. “Een volle emmer”, zegt Gerrit Soepenberg.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van een van de twee Ermaf-heaters.

  Detail van een van de twee Ermaf-heaters.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal wordt belicht met ledverlichting van Agrilight. De blauwe verlichting wordt ingeschakeld bij het vangen van de dieren. Uitladen is bij scharrelvleeskuikens niet toegestaan. “De dieren moeten stressvrij opgroeien”, zegt Gerrit Soepenberg.

  De stal wordt belicht met ledverlichting van Agrilight. De blauwe verlichting wordt ingeschakeld bij het vangen van de dieren. Uitladen is bij scharrelvleeskuikens niet toegestaan. “De dieren moeten stressvrij opgroeien”, zegt Gerrit Soepenberg.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van de nokventilatie. In beide dakhellingen zijn verduisterbare lichtplaten bevestigd. De kuikens leven volgens een dag-en-nachtritme.

  Detail van de nokventilatie. In beide dakhellingen zijn verduisterbare lichtplaten bevestigd. De kuikens leven volgens een dag-en-nachtritme.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is aangesloten op een warmtewisselaar van Agro Supply.

  De stal is aangesloten op een warmtewisselaar van Agro Supply.

  Foto: Ronald Hissink
 • De buizen van de warmtewisselaar gaan via het dak naar de nok van de scharrelvleeskuikenstal. “We wilden geen buizen door de overdekte uitloop”, zegt Gert Soepenberg. De geconditioneerde lucht wordt via steunventilatoren door de stal geblazen (zie foto.).

  De buizen van de warmtewisselaar gaan via het dak naar de nok van de scharrelvleeskuikenstal. “We wilden geen buizen door de overdekte uitloop”, zegt Gert Soepenberg. De geconditioneerde lucht wordt via steunventilatoren door de stal geblazen (zie foto.).

  Foto: Ronald Hissink
 • Boven het voerlokaal is een skybox gemaakt. Gert Soepenberg: “Zo’n skybox heb ik bij meerdere rundveehouders gezien. Het leek mij ook wel wat. De ruimte hadden we toch en we vinden het leuk om mensen zo nu en dan naar onze kuikens te laten kijken.”

  Boven het voerlokaal is een skybox gemaakt. Gert Soepenberg: “Zo’n skybox heb ik bij meerdere rundveehouders gezien. Het leek mij ook wel wat. De ruimte hadden we toch en we vinden het leuk om mensen zo nu en dan naar onze kuikens te laten kijken.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Soepenberg denkt erover om de skybox straks te verhuren. Ook is het mogelijk om er schoolklassen te ontvangen. De skybox is te bezoeken via een aparte ingang. Bezoekers hoeven zodoende niet door het voerlokaal.

  Soepenberg denkt erover om de skybox straks te verhuren. Ook is het mogelijk om er schoolklassen te ontvangen. De skybox is te bezoeken via een aparte ingang. Bezoekers hoeven zodoende niet door het voerlokaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanuit de skybox hebben de ondernemers straks een prachtig uitzicht op de kuikens. “Van bovenaf zie je pas goed hoe de kuikens over de stal zijn verdeeld. Dan zie je ook duidelijk dat je met scharrelvleeskuikens een lagere bezetting hebt”, vertelt Gerrit Soepenberg. De ondernemer geniet van het werken met scharrelvleeskuikens. “Het arbeidsplezier is na de overstap zeker gestegen. Het is een prachtig gezicht om de dieren in de uitloop te zien scharrelen.”

  Vanuit de skybox hebben de ondernemers straks een prachtig uitzicht op de kuikens. “Van bovenaf zie je pas goed hoe de kuikens over de stal zijn verdeeld. Dan zie je ook duidelijk dat je met scharrelvleeskuikens een lagere bezetting hebt”, vertelt Gerrit Soepenberg. De ondernemer geniet van het werken met scharrelvleeskuikens. “Het arbeidsplezier is na de overstap zeker gestegen. Het is een prachtig gezicht om de dieren in de uitloop te zien scharrelen.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De skybox bevindt zich boven het voerlokaal. In de voerruimte hebben de ondernemers een hygiënesluis ingepast, met douche en wc.

  De skybox bevindt zich boven het voerlokaal. In de voerruimte hebben de ondernemers een hygiënesluis ingepast, met douche en wc.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de voerruimte wordt door deze installateur van Geissler nog hard gewerkt aan de centrale bedieningskast.

  In de voerruimte wordt door deze installateur van Geissler nog hard gewerkt aan de centrale bedieningskast.

  Foto: Ronald Hissink
 • Maatschap Soepenberg werkt al jarenlang met een eigen waterbron. De bronwatervoorziening is met installatie van Remon verder geprofessionaliseerd.

  Maatschap Soepenberg werkt al jarenlang met een eigen waterbron. De bronwatervoorziening is met installatie van Remon verder geprofessionaliseerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De scharrelvleeskuikentak is goed te combineren met de rundveetak op het bedrijf. Sinds het bedrijf de koeien met een robot melkt, is de arbeid flexibeler en beter inpasbaar geworden. De uitbreiding van de kuikentak was voor maatschap Soepenberg financieel gezien de beste optie om het bedrijf te laten groeien. “We hebben nu 31 hectare in gebruik. Wanneer we meer koeien gaan melken, moeten we voer aankopen en mest afvoeren. Ook moet er dan op termijn een tweede robot bij”, vertelt Gerry Soepenberg.

  De scharrelvleeskuikentak is goed te combineren met de rundveetak op het bedrijf. Sinds het bedrijf de koeien met een robot melkt, is de arbeid flexibeler en beter inpasbaar geworden. De uitbreiding van de kuikentak was voor maatschap Soepenberg financieel gezien de beste optie om het bedrijf te laten groeien. “We hebben nu 31 hectare in gebruik. Wanneer we meer koeien gaan melken, moeten we voer aankopen en mest afvoeren. Ook moet er dan op termijn een tweede robot bij”, vertelt Gerry Soepenberg.

  Foto: Ronald Hissink
 • Maatschap Soepenberg houdt vrijdag 1 november open dag. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan het Hogenkampswegje 2a in Dalfsen.

  Maatschap Soepenberg houdt vrijdag 1 november open dag. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan het Hogenkampswegje 2a in Dalfsen.

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.