Pluimveehouderij

Foto & video 12 reacties

Voetzoollaesies verminderen met turfstrooisel

Vleeskuikenhouder Henri Busz gebruikt sinds kort turf om zijn stallen mee in te strooien. Dat heeft een positieve invloed op het aantal voetzoollaesies. “Ik wil niet het risico lopen dat ik vanwege te hoge vootzoollaesiescores terug moet van 42 naar 39 kilo per vierkante meter.”

Foto

 • Maatschap Busz heeft in Holwierde (Gr.) een akkerbouw- en pluimveebedrijf. De akkerbouwtak omvat 60 hectare. Het bouwplan bestaat uit suikerbieten en tarwe. Een deel van de grond wordt verhuurd aan een pootgoedteler. Maatschap Busz heeft daarnaast vier vleeskuikenstallen op twee locaties. Het totale staloppervlakte is 8.500 vierkante meter. Op de foto poseert Henri Busz (35), die met zijn ouders in de maatschap zit.

  Maatschap Busz heeft in Holwierde (Gr.) een akkerbouw- en pluimveebedrijf. De akkerbouwtak omvat 60 hectare. Het bouwplan bestaat uit suikerbieten en tarwe. Een deel van de grond wordt verhuurd aan een pootgoedteler. Maatschap Busz heeft daarnaast vier vleeskuikenstallen op twee locaties. Het totale staloppervlakte is 8.500 vierkante meter. Op de foto poseert Henri Busz (35), die met zijn ouders in de maatschap zit.

  Foto: Mark Pasveer
 • Maatschap Busz kocht in 2005 een tweede locatie, op hemelsbreed 1.200 meter afstand van de thuislocatie. Op die nieuwe locatie werden in 2007 en in 2010 stallen neergezet. Het bedrijf was twee keer net op tijd met bouwen. Na de bouw van de eerste stal in 2007 besloot Provincie Groningen geen nieuwe locaties voor intensieve veehouderij meer toe te staan. Provinciale Staten legde later nog meer beperkingen op door ook de uitbreidingsmogelijkheden van bestaande bedrijven in te dammen. Inmiddels zit het gros van de intensieve veebedrijven in Groningen op slot.

  Maatschap Busz kocht in 2005 een tweede locatie, op hemelsbreed 1.200 meter afstand van de thuislocatie. Op die nieuwe locatie werden in 2007 en in 2010 stallen neergezet. Het bedrijf was twee keer net op tijd met bouwen. Na de bouw van de eerste stal in 2007 besloot Provincie Groningen geen nieuwe locaties voor intensieve veehouderij meer toe te staan. Provinciale Staten legde later nog meer beperkingen op door ook de uitbreidingsmogelijkheden van bestaande bedrijven in te dammen. Inmiddels zit het gros van de intensieve veebedrijven in Groningen op slot.

  Foto: Mark Pasveer
 • Henri woont op de thuislocatie. De linker stal is gebouwd in 1973. De rechter stal is in 1992 neergezet. Deze stal werd in 1994 verlengd. De foto’s zijn gemaakt op vrijdag 25 januari. Er lag toen nog een dik pak sneeuw in de provincie Groningen.

  Henri woont op de thuislocatie. De linker stal is gebouwd in 1973. De rechter stal is in 1992 neergezet. Deze stal werd in 1994 verlengd. De foto’s zijn gemaakt op vrijdag 25 januari. Er lag toen nog een dik pak sneeuw in de provincie Groningen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dit zijn de twee stallen op de nieuwe locatie. De linker stal is van 2007, de rechter van 2010. Maatschap Busz werkt met twee leeftijden. De kuikens in de twee nieuwe stallen zijn vandaag (dinsdag 29 januari) 14 dagen oud. Op de thuislocatie worden de kuikens deze week weggeladen.

  Dit zijn de twee stallen op de nieuwe locatie. De linker stal is van 2007, de rechter van 2010. Maatschap Busz werkt met twee leeftijden. De kuikens in de twee nieuwe stallen zijn vandaag (dinsdag 29 januari) 14 dagen oud. Op de thuislocatie worden de kuikens deze week weggeladen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een paar maanden geleden zijn beide nieuwe stallen aangesloten op een warmtewisselaar van Plettenburg.

  Een paar maanden geleden zijn beide nieuwe stallen aangesloten op een warmtewisselaar van Plettenburg.

  Foto: Mark Pasveer
 • Maatschap Busz gebruikte tot voor kort gehakseld stro om de stallen mee in te strooien. Dat was een goedkoop strooiselproduct. Het stro was afkomstig van eigen land en hoefde alleen nog maar gehakseld te worden. Twee ronden geleden stapten de pluimveehouders echter over op turfstrooisel. “Ik wil niet het risico lopen dat ik vanwege te hoge voetzoollaesiescores terug moet van 42 naar 39 kilo per vierkante meter”, vertelt Henri Busz over de keuze voor turfstrooisel. Zijn vader IJze (67) controleert op de foto een pallet turfstrooisel.

  Maatschap Busz gebruikte tot voor kort gehakseld stro om de stallen mee in te strooien. Dat was een goedkoop strooiselproduct. Het stro was afkomstig van eigen land en hoefde alleen nog maar gehakseld te worden. Twee ronden geleden stapten de pluimveehouders echter over op turfstrooisel. “Ik wil niet het risico lopen dat ik vanwege te hoge voetzoollaesiescores terug moet van 42 naar 39 kilo per vierkante meter”, vertelt Henri Busz over de keuze voor turfstrooisel. Zijn vader IJze (67) controleert op de foto een pallet turfstrooisel.

  Foto: Mark Pasveer
 • Turfstrooisel is in Nederland nog relatief nieuw in de vleeskuikenhouderij. In Denemarken wordt het al langer op grote schaal gebruikt. Het turf dat maatschap Busz gebruikt is afkomstig uit de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Het wordt geleverd door transportbedrijf E. Salomons bv. Henri Busz: “Wij laten het turfstrooisel op pallets bezorgen. Op een pallet gaat zo’n 1.000 kilo. Per ton zijn we €225 kwijt. Wanneer je een volledige auto met turf laat komen, ben je waarschijnlijk iets minder kwijt.” Leverancier Edwin Salomons bevestigt dat. “Een volledige vracht turf kost €150 per ton. Bij bijvoorbeeld houtkrullen is dat €185 per ton. Het drogestofpercentage van houtkrullen is hoger, waardoor het per saldo nauwelijks verschil maakt.” Het drogestofpercentage van turf is 70 procent. Bij houtkrullen is dat 80 tot 85.

  Turfstrooisel is in Nederland nog relatief nieuw in de vleeskuikenhouderij. In Denemarken wordt het al langer op grote schaal gebruikt. Het turf dat maatschap Busz gebruikt is afkomstig uit de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Het wordt geleverd door transportbedrijf E. Salomons bv. Henri Busz: “Wij laten het turfstrooisel op pallets bezorgen. Op een pallet gaat zo’n 1.000 kilo. Per ton zijn we €225 kwijt. Wanneer je een volledige auto met turf laat komen, ben je waarschijnlijk iets minder kwijt.” Leverancier Edwin Salomons bevestigt dat. “Een volledige vracht turf kost €150 per ton. Bij bijvoorbeeld houtkrullen is dat €185 per ton. Het drogestofpercentage van houtkrullen is hoger, waardoor het per saldo nauwelijks verschil maakt.” Het drogestofpercentage van turf is 70 procent. Bij houtkrullen is dat 80 tot 85.

  Foto: Mark Pasveer
 • Maatschap Busz gebruikt deze strohakselaar om het turfstrooisel in te strooien. “We gebruiken ongeveer 6,5 ton voor 8.500 vierkante meter staloppervlak”, zegt Henri Busz. “De stalvloer moet bedekt zijn, een halve centimeter turfstrooisel is voldoende.”

  Maatschap Busz gebruikt deze strohakselaar om het turfstrooisel in te strooien. “We gebruiken ongeveer 6,5 ton voor 8.500 vierkante meter staloppervlak”, zegt Henri Busz. “De stalvloer moet bedekt zijn, een halve centimeter turfstrooisel is voldoende.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Vanaf begin dit jaar worden vleeskuikens aan de slachtlijn op voetzoollaesies beoordeeld. Het gaat om een visuele beoordeling van honderd poten per stalkoppel. Op basis van de resultaten beslist Dienst Regelingen of vleeskuikenhouders volgend jaar de maximale bezettingsdichtheid mogen handhaven. Kuikenhouders die te veel voetzoollaesies hebben bij hun dieren en onvoldoende scoren over een heel jaar moeten terug van 42 naar 39 kilo per vierkante meter.

  Vanaf begin dit jaar worden vleeskuikens aan de slachtlijn op voetzoollaesies beoordeeld. Het gaat om een visuele beoordeling van honderd poten per stalkoppel. Op basis van de resultaten beslist Dienst Regelingen of vleeskuikenhouders volgend jaar de maximale bezettingsdichtheid mogen handhaven. Kuikenhouders die te veel voetzoollaesies hebben bij hun dieren en onvoldoende scoren over een heel jaar moeten terug van 42 naar 39 kilo per vierkante meter.

  Foto: Mark Pasveer
 • “Voorheen waren onze voetzoollaesiescores te hoog”, vertelt Henri Busz. “Het gehakselde stro dat we gebruikten was blijkbaar niet fijn genoeg en nam minder goed vocht op. Nu we sinds kort turfstrooisel gebruiken, zien we veel minder voetzoollaesies.” Tijdens de vorige ronde nam Henri Busz de proef op de som. De ene nieuwe stal werd met gehakseld stro ingestrooid. In de andere nieuwe stal werd turfstrooisel gebruikt. Na tien dagen was een duidelijk verschil zichtbaar. “De pootjes in de stal met turfstrooisel waren veel schoner en er waren nauwelijks beschadigingen aan de voetzooltjes zichtbaar. Dat was in de andere stal toch wel anders. De voetzoollaesiescore in de stal met turf was 47, in de stal met gehakseld stro 125.”

  “Voorheen waren onze voetzoollaesiescores te hoog”, vertelt Henri Busz. “Het gehakselde stro dat we gebruikten was blijkbaar niet fijn genoeg en nam minder goed vocht op. Nu we sinds kort turfstrooisel gebruiken, zien we veel minder voetzoollaesies.” Tijdens de vorige ronde nam Henri Busz de proef op de som. De ene nieuwe stal werd met gehakseld stro ingestrooid. In de andere nieuwe stal werd turfstrooisel gebruikt. Na tien dagen was een duidelijk verschil zichtbaar. “De pootjes in de stal met turfstrooisel waren veel schoner en er waren nauwelijks beschadigingen aan de voetzooltjes zichtbaar. Dat was in de andere stal toch wel anders. De voetzoollaesiescore in de stal met turf was 47, in de stal met gehakseld stro 125.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Vergeleken met gehakseld stro neem turfstrooisel over een langere periode vocht op. “Gehakseld stro slaat veel eerder dicht dan turfstrooisel. In combinatie met de warmtewisselaar blijft het turfstrooisel mooi droog. Dat is een ideale combinatie. Pas na een week of drie slaat ook het turfstrooisel dicht. Dan is de cruciale periode voor de ontwikkeling van de voetzooltjes al voorbij”, zegt Busz.

  Vergeleken met gehakseld stro neem turfstrooisel over een langere periode vocht op. “Gehakseld stro slaat veel eerder dicht dan turfstrooisel. In combinatie met de warmtewisselaar blijft het turfstrooisel mooi droog. Dat is een ideale combinatie. Pas na een week of drie slaat ook het turfstrooisel dicht. Dan is de cruciale periode voor de ontwikkeling van de voetzooltjes al voorbij”, zegt Busz.

  Foto: Mark Pasveer
 • Op de buizen van de voer- en waterlijnen komt een dun laagje stof van turf en mest te liggen.

  Op de buizen van de voer- en waterlijnen komt een dun laagje stof van turf en mest te liggen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het gebruik van turfstrooisel kan leiden tot een beter technisch resultaat. Voor Busz is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen. “Wij gebruiken het nu pas twee ronden. Een drogere stal leidt in mijn optiek niet meteen tot een betere voerconversie. Over een jaar kan ik er meer over zeggen.”

  Het gebruik van turfstrooisel kan leiden tot een beter technisch resultaat. Voor Busz is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen. “Wij gebruiken het nu pas twee ronden. Een drogere stal leidt in mijn optiek niet meteen tot een betere voerconversie. Over een jaar kan ik er meer over zeggen.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Busz heeft de hoop dat het gebruik van turfstrooisel ertoe leidt dat hij minder mest hoeft af te voeren. Na twee ronden kan hij nog niet zeggen dat dit het geval is. “We zitten nu in de natte periode. Maar het kan maar zo zijn dat we ‘s zomers minder mest hebben dan voorheen.”

  Busz heeft de hoop dat het gebruik van turfstrooisel ertoe leidt dat hij minder mest hoeft af te voeren. Na twee ronden kan hij nog niet zeggen dat dit het geval is. “We zitten nu in de natte periode. Maar het kan maar zo zijn dat we ‘s zomers minder mest hebben dan voorheen.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Maatschap Busz zet al jaren 24 kuikens per vierkante meter op. Na één keer uitladen worden de dieren normaalgesproken weggeladen op dag 37/38. Het aflevergewicht is 2.200 gram.

  Maatschap Busz zet al jaren 24 kuikens per vierkante meter op. Na één keer uitladen worden de dieren normaalgesproken weggeladen op dag 37/38. Het aflevergewicht is 2.200 gram.

  Foto: Mark Pasveer
 • In het midden van de stal is een schot geplaatst. Dit hebben de kuikenhouders ook in hun andere stallen gedaan. “De kuikens wilden voorheen nog wel eens met z’n allen naar voren trekken. Met een schot in het midden van de stal behouden we in ieder geval een goede verdeling. Zo kunnen de kuikens altijd bij voer en water komen”, vertelt IJze Busz.

  In het midden van de stal is een schot geplaatst. Dit hebben de kuikenhouders ook in hun andere stallen gedaan. “De kuikens wilden voorheen nog wel eens met z’n allen naar voren trekken. Met een schot in het midden van de stal behouden we in ieder geval een goede verdeling. Zo kunnen de kuikens altijd bij voer en water komen”, vertelt IJze Busz.

  Foto: Mark Pasveer
 • IJze Busz toont de Orion-software van de Hotraco-computers op zijn smartphone. “Buiten vriest het ruim 6 graden. Binnen is het 28 graden. De koude buitenlucht wordt door de warmtewisselaars opgewarmd tot 23 graden”, zegt Busz.

  IJze Busz toont de Orion-software van de Hotraco-computers op zijn smartphone. “Buiten vriest het ruim 6 graden. Binnen is het 28 graden. De koude buitenlucht wordt door de warmtewisselaars opgewarmd tot 23 graden”, zegt Busz.

  Foto: Mark Pasveer
 • Henri Busz: “De voetzoollaesiescores vallen met dit product beduidend lager uit dan met gehakseld stro. We zijn benieuwd wat de resultaten over een heel jaar gezien zijn.”

  Henri Busz: “De voetzoollaesiescores vallen met dit product beduidend lager uit dan met gehakseld stro. We zijn benieuwd wat de resultaten over een heel jaar gezien zijn.”

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • hvr

  Interessante drijfveer: 'ik wil niet het risico lopen dat ik vanwege te hoge voetzoollaesiescores terug moet van 42 naar 39 kilo per vierkante meter'. Gaat dit over levende have?

 • aj1204

  waar wil je naar toe hvr??

 • husky

  NATUURLIJK GOEDE KEUZE VOOR ZIJN BEDRIJFSVOERING, MAAR HOE ZIT
  HET MET DE TEGENWOORDIGE DUURZAAMHEID WAAR MEN DE MOND VOL VAN HEEFT,
  POTGROND BEDRIJVEN MOETEN STEEDS MEER OPZOEK NAAR ALTENATIEVEN OMDAT ER MINDER TURF GEWONNEN MAG WORDEN

 • probe14

  Lage voetzoolscore is ook goed voor het welzijn. Dus die drijfveer zal vleeskuikenhouder zeker hebben, maar niet benoemen. Dit omdat het erg vanzelfsprekend voor een pluimveehouder is om het beste te zoeken voor het welzijn van hem/haar dieren.
  Uiteraard spelen bedrijfseconomische factoren ook mee, en die worden benoemd. Meerdere drijfveren dus. Complimenten voor deze ondernemende pluimveehouder. Prachtgezicht al die kuikens in een scharrelstal. En dan te weten dat dit vlees betaalbaar in de schappen komt, zodat voor alle lagen van de bevolking het mogelijk is om een gezond lekker kippeboutje te kunnen nuttigen.
  Gangbaar, duurzaam, verantwoord! Chapeau!!!

 • hvr

  naar wat info387 wel direct vat, ajrienks. En ik hoop dat hij gelijk heeft. Meer zit er niet achter.

 • sensia

  zo zie je maar hoe de vee-industrielen praten over hun levende have: per kg.

 • joannes

  Zo zie je maar weer dat je met woordgebruik en misbruik stemming kan kweken @sensia. Heb je er welleens over nagedacht dat iemand die de hele dag met kuikens praat een andere taal beheersing kan hebben dan iemand die een beroep heeft in de marketing. Marketing die ongedefinieerde woorden als ¨duurzaam¨ opgooien om er een kwaliteit mee te suggereren die door iedereen met zijn eigen fantasie kan worden ingevult. Een fantasie die vaak paradijselijke vormen aanneemt en ons een vergezicht in onze eigen ideale wereld geeft waar we ons zeker gelukkig voelen. Kortom reken iemand die de vaardigheden van een filmproducent, marketeer, politicus, enz, enz, niet heeft, af op een woordgebruik maar op zijn intentie en bedoeling die hij heel kwetsbaar wil delen, nb in het voordeel van die kuikens, die jij zo ter harte neemt.

 • ruben1979

  Sensia, mijn uitnodiging staat nog steeds hoor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • bankivahoen

  Iedereen krijgt per kg uitbetaald sensia@ als je dat niet wist vraag ik je om je eens te verdiepen in de landbouw en dan later nog maar eens hier terug te komen!

 • Khalid en zijn maten

  Ik weet dat een boel melkveehouders al langere tijd paardenmest door de dure houtkrullen mengen, en daarmee de ligboxen strooien,om zo wat te besparen op strooisel kosten. Dit lijkt mij een goed alternatief voor de pluimveehouderij,want mais in de stallen is ook niet alles,vooral bij het reinigen geven de maiskorrels nogal problemen ,omdat het zetmeel in maiskorrels de mest nog vaster aan de vloer doet plakken.

 • Rafael Pit

  Hallo, weet iemand toevallig het verbruik van turfstrooisel? hoeveel ton of m3 per ronde? mvg Rafael Pit

 • b.brink1

  Husky, waar slaat dat op, duurzaam in correlatie met potgrond, graag je uitleg.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.