Pluimveehouderij

Foto & video 4 reacties

Opfokstal voor 51.000 biologische leghennen

Kees en Marco Ruiter doen met een nieuwe stal hun intrede in de pluimveesector.

Foto

 • Vader Kees (69) en zoon Marco (20) Ruiter gaan in maatschap 51.000 biologische leghennen opfokken voor Verbeek Broederij en Opfok. Maatschap Ruiter en Verbeek sloten een contract voor de duur van vijf jaar. Op 18 januari gaat de eerste ronde van start.

  Vader Kees (69) en zoon Marco (20) Ruiter gaan in maatschap 51.000 biologische leghennen opfokken voor Verbeek Broederij en Opfok. Maatschap Ruiter en Verbeek sloten een contract voor de duur van vijf jaar. Op 18 januari gaat de eerste ronde van start.

  Foto: Jan Pit
 • Maatschap Ruiter is nieuw in de pluimveesector. Kees Ruiter hield jarenlang melkkoeien en vleesvarkens. De interesse van zoon Marco ligt in de pluimveesector. De jongeling werkte bij Van den Broek Pluimveeservice en ging later bij een biologisch leghennenbedrijf (38.000 kippen) aan de slag. Naast de biologische opfokhennen houden Kees en Marco Ruiter ook 350 startkalveren.

  Maatschap Ruiter is nieuw in de pluimveesector. Kees Ruiter hield jarenlang melkkoeien en vleesvarkens. De interesse van zoon Marco ligt in de pluimveesector. De jongeling werkte bij Van den Broek Pluimveeservice en ging later bij een biologisch leghennenbedrijf (38.000 kippen) aan de slag. Naast de biologische opfokhennen houden Kees en Marco Ruiter ook 350 startkalveren.

  Foto: Jan Pit
 • In de aanloop naar de open dag ziet het erf er net en opgeruimd uit. Enkele laatste klusjes moeten nog worden geklaard. Zo moet deze noodaggregaat nog worden geplaatst.

  In de aanloop naar de open dag ziet het erf er net en opgeruimd uit. Enkele laatste klusjes moeten nog worden geklaard. Zo moet deze noodaggregaat nog worden geplaatst.

  Foto: Jan Pit
 • De 51.000 biologische opfokhennen hebben 10 hectare uitloop tot hun beschikking. Dat is 5 hectare meer dan noodzakelijk. Marco Ruiter heeft zelf de afrastering ‘erin geslagen’. Tussen de vele paaltjes is 2.500 meter gaas gespannen.

  De 51.000 biologische opfokhennen hebben 10 hectare uitloop tot hun beschikking. Dat is 5 hectare meer dan noodzakelijk. Marco Ruiter heeft zelf de afrastering ‘erin geslagen’. Tussen de vele paaltjes is 2.500 meter gaas gespannen.

  Foto: Jan Pit
 • Dit is de hygiënesluis. Er zijn drie douches.

  Dit is de hygiënesluis. Er zijn drie douches.

  Foto: Jan Pit
 • In het voerlokaal hangt de klimaatcomputer.

  In het voerlokaal hangt de klimaatcomputer.

  Foto: Jan Pit
 • Maatschap Ruiter heeft een eigen waterbron. Met de hier afgebeelde installatie wordt het water gereinigd en wordt onder meer ijzer aan het water onttrokken.

  Maatschap Ruiter heeft een eigen waterbron. Met de hier afgebeelde installatie wordt het water gereinigd en wordt onder meer ijzer aan het water onttrokken.

  Foto: Jan Pit
 • Boven het voerlokaal is een ruime kantine gemaakt. De kippenvangers en -enters hebben hier voldoende ruimte om een bakje koffie te drinken. Twee ramen bieden zicht op de stal. Volgens Marco Ruiter is het een optie om hier in de toekomst schoolklassen te ontvangen.

  Boven het voerlokaal is een ruime kantine gemaakt. De kippenvangers en -enters hebben hier voldoende ruimte om een bakje koffie te drinken. Twee ramen bieden zicht op de stal. Volgens Marco Ruiter is het een optie om hier in de toekomst schoolklassen te ontvangen.

  Foto: Jan Pit
 • Het keukenblok.

  Het keukenblok.

  Foto: Jan Pit
 • De stal is ingericht met twee rijen van het Nivo Varia-opfoksysteem. De systeemrijen zijn open aan de bovenzijde. De opfokhennen kunnen de buizen van de voer- en waterlijnen gebruiken als zitstok.

  De stal is ingericht met twee rijen van het Nivo Varia-opfoksysteem. De systeemrijen zijn open aan de bovenzijde. De opfokhennen kunnen de buizen van de voer- en waterlijnen gebruiken als zitstok.

  Foto: Jan Pit
 • Marco Ruiter kan tijdens een ronde drie verschillende koppels opfokken. De linker stalzijde is bedoeld voor het grootste koppel. De rechter stalzijde kan hij splitsen. Daarvoor gebruikt hij een verplaatsbare breedteafscheiding. “Die afscheiding bestaat uit losse delen. Per ronde kunnen we bekijken of en waar de afscheiding precies nodig is”, zegt Marco Ruiter.

  Marco Ruiter kan tijdens een ronde drie verschillende koppels opfokken. De linker stalzijde is bedoeld voor het grootste koppel. De rechter stalzijde kan hij splitsen. Daarvoor gebruikt hij een verplaatsbare breedteafscheiding. “Die afscheiding bestaat uit losse delen. Per ronde kunnen we bekijken of en waar de afscheiding precies nodig is”, zegt Marco Ruiter.

  Foto: Jan Pit
 • Het Nivo Varia-systeem van Kees en Marco Ruiter heeft aan de buitenste zijden een extra opklapbaar plateau.

  Het Nivo Varia-systeem van Kees en Marco Ruiter heeft aan de buitenste zijden een extra opklapbaar plateau.

  Foto: Jan Pit
 • Het extra plateau dient in deze stand als opstapje richting het systeem.

  Het extra plateau dient in deze stand als opstapje richting het systeem.

  Foto: Jan Pit
 • Om het voer snel rond te laten gaan, wordt er vanuit het midden van de stal gevoerd. De voerweger staat in de opslagruimte, voor in de stal.

  Om het voer snel rond te laten gaan, wordt er vanuit het midden van de stal gevoerd. De voerweger staat in de opslagruimte, voor in de stal.

  Foto: Jan Pit
 • Via een vijzel gaat het voer naar een voorraadbak, die in de linker wintergarten is bevestigd. “Gezien het benodigde voer was deze tussenbunker noodzakelijk. De vijzel houdt het anders niet bij”, zegt Marco Ruiter.

  Via een vijzel gaat het voer naar een voorraadbak, die in de linker wintergarten is bevestigd. “Gezien het benodigde voer was deze tussenbunker noodzakelijk. De vijzel houdt het anders niet bij”, zegt Marco Ruiter.

  Foto: Jan Pit
 • Ruiter verwacht dat het voer straks in ruim anderhalve minuut ‘rond’ is.

  Ruiter verwacht dat het voer straks in ruim anderhalve minuut ‘rond’ is.

  Foto: Jan Pit
 • In de voergoten zijn zogenoemde kuikenlifters bevestigd. Die voorkomen dat kuikentjes vast komen te zitten in de voergoot.

  In de voergoten zijn zogenoemde kuikenlifters bevestigd. Die voorkomen dat kuikentjes vast komen te zitten in de voergoot.

  Foto: Jan Pit
 • Marco Ruiter weet wat het belang is van vers en schoon drinkwater. “Vooral voor jonge kuikens is dat belangrijk. Daarom zijn de waterlijnen voorzien van een automatisch doorspoelsysteem.”

  Marco Ruiter weet wat het belang is van vers en schoon drinkwater. “Vooral voor jonge kuikens is dat belangrijk. Daarom zijn de waterlijnen voorzien van een automatisch doorspoelsysteem.”

  Foto: Jan Pit
 • De drinknippels hebben geen bakjes. “In mijn ogen zijn die bakjes een potentiële ziektebron. Zonder bakjes is de ziektedruk in mijn ogen lager”, zegt Marco Ruiter.

  De drinknippels hebben geen bakjes. “In mijn ogen zijn die bakjes een potentiële ziektebron. Zonder bakjes is de ziektedruk in mijn ogen lager”, zegt Marco Ruiter.

  Foto: Jan Pit
 • Voor de verwarming zijn drie indirect gestookte Ermaf-heaters geïnstalleerd. Die hebben een lage CO₂-uitstoot doordat zij lucht direct van buiten pakken. De heaters zijn nodig. Bij aanvang van iedere ronde moet het 37 graden zijn in de stal.

  Voor de verwarming zijn drie indirect gestookte Ermaf-heaters geïnstalleerd. Die hebben een lage CO₂-uitstoot doordat zij lucht direct van buiten pakken. De heaters zijn nodig. Bij aanvang van iedere ronde moet het 37 graden zijn in de stal.

  Foto: Jan Pit
 • Drie recirculatieventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht door de stal wordt verspreid.

  Drie recirculatieventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht door de stal wordt verspreid.

  Foto: Jan Pit
 • In de stal wordt gewerkt met nokventilatie. Op de foto is ook de verduisterbare lichtinlaat in de nok zichtbaar.

  In de stal wordt gewerkt met nokventilatie. Op de foto is ook de verduisterbare lichtinlaat in de nok zichtbaar.

  Foto: Jan Pit
 • Het oplieren van de voer- en waterlijnen gaat automatisch en wordt aangestuurd vanuit deze kast.

  Het oplieren van de voer- en waterlijnen gaat automatisch en wordt aangestuurd vanuit deze kast.

  Foto: Jan Pit
 • Met behulp van een afstandsbediening kan Marco Ruiter eenvoudig de voer- en waterlijnen omhoog en omlaag bewegen.

  Met behulp van een afstandsbediening kan Marco Ruiter eenvoudig de voer- en waterlijnen omhoog en omlaag bewegen.

  Foto: Jan Pit
 • Doordat de vloer op afschot is gestort, loopt het reinigingswater eenvoudig richting de diverse afvoerputjes. Marco Ruiter: “Aan de zijkanten is de vloer 8 centimeter lager dan in het midden van de stal.”

  Doordat de vloer op afschot is gestort, loopt het reinigingswater eenvoudig richting de diverse afvoerputjes. Marco Ruiter: “Aan de zijkanten is de vloer 8 centimeter lager dan in het midden van de stal.”

  Foto: Jan Pit
 • Zowel de luchtinlaatventielen als de uitloopschuiven zijn van Tulderhof.

  Zowel de luchtinlaatventielen als de uitloopschuiven zijn van Tulderhof.

  Foto: Jan Pit
 • De stal heeft twee wintergartens. Beide overdekte uitlopen zijn 4,5 meter breed. De totale stalbreedte is 32 meter. De lengte van het imposante bouwwerk is 110 meter. De stal is ook geschikt voor het opfokken van reguliere legkippen.

  De stal heeft twee wintergartens. Beide overdekte uitlopen zijn 4,5 meter breed. De totale stalbreedte is 32 meter. De lengte van het imposante bouwwerk is 110 meter. De stal is ook geschikt voor het opfokken van reguliere legkippen.

  Foto: Jan Pit
 • De kippen hebben buiten veel scharrelruimte. Marco Ruiter is druk geweest met het inrichten van de onoverdekte uitloop. Hij zette diverse boompjes en struiken neer. Die moeten de kippen afleiding en beschutting geven. Marco Ruiter: “Ik ben me er zeer van bewust dat biologische kippen veel afleiding nodig hebben. We gaan vanaf dag 1 luzerne bijvoeren en ook gaan we later in de ronde graan strooien. Dagelijks zullen we dan 1 gram graan per dier strooien, wat neerkomt op 50 kilo graan per dag.”

  De kippen hebben buiten veel scharrelruimte. Marco Ruiter is druk geweest met het inrichten van de onoverdekte uitloop. Hij zette diverse boompjes en struiken neer. Die moeten de kippen afleiding en beschutting geven. Marco Ruiter: “Ik ben me er zeer van bewust dat biologische kippen veel afleiding nodig hebben. We gaan vanaf dag 1 luzerne bijvoeren en ook gaan we later in de ronde graan strooien. Dagelijks zullen we dan 1 gram graan per dier strooien, wat neerkomt op 50 kilo graan per dag.”

  Foto: Jan Pit
 • Op deze foto is de aangeplante rij struiken al beter te zien. Om te voorkomen dat het een smeerboel wordt, heeft Ruiter de eerste meters om de stal verhard.

  Op deze foto is de aangeplante rij struiken al beter te zien. Om te voorkomen dat het een smeerboel wordt, heeft Ruiter de eerste meters om de stal verhard.

  Foto: Jan Pit
 • Beeld van de andere stalzijde.

  Beeld van de andere stalzijde.

  Foto: Jan Pit
 • Kees en Marco Ruiter mochten geen grote deuren plaatsen in de achtergevel van de stal. Om de schoonmaakwerkzaamheden te vergemakkelijken kozen ze ervoor om achter alle gangpaden een deur te plaatsen.

  Kees en Marco Ruiter mochten geen grote deuren plaatsen in de achtergevel van de stal. Om de schoonmaakwerkzaamheden te vergemakkelijken kozen ze ervoor om achter alle gangpaden een deur te plaatsen.

  Foto: Jan Pit
 • Vrijdag 4 januari is er een open dag op het bedrijf van Kees en Marco Ruiter. Belangstellenden zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Postweg 1 in Barneveld.

  Vrijdag 4 januari is er een open dag op het bedrijf van Kees en Marco Ruiter. Belangstellenden zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Postweg 1 in Barneveld.

  Foto: Jan Pit

Laatste reacties

 • Wiegehts

  succes met je gaas er uit halen na het afleveren

 • kippenboer bveld

  Mooie stal! Waarom bio ook weer zoo groot? Is tog geen bio meer dan!!

 • Jan Zonderland

  Ik las ergens iets over 'enters'. Zijn die ook nodig/toegestaan bij biologische kippenhouderij ?

 • bankivahoen

  Helaas moet er ook bij biologische hennen entingen uitgevoerd worden, zelfs meer als bij voliere kippen.Het is wel toegestaan Jan@.

Of registreer je om te kunnen reageren.