Pluimveehouderij

Foto & video 4112 x bekeken 9 reactieslaatste update:23 jan 2013

Nieuwbouw voor 26.000 legouderdieren

Familie Timmer in Ambt Delden (Ov.) breidt met een nieuwe stal uit naar 36.000 legouderdieren.

Foto

 • In het Twentse Ambt Delden (Ov.) houden Alfons en Bernadette Timmer legouderdieren.

  In het Twentse Ambt Delden (Ov.) houden Alfons en Bernadette Timmer legouderdieren.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • Dit jaar breidde het bedrijf uit tot het huidige aantal van 36.000 legouderdieren. Timmer heeft Lohmann ouderdieren voor Ter Heerdt.

  Dit jaar breidde het bedrijf uit tot het huidige aantal van 36.000 legouderdieren. Timmer heeft Lohmann ouderdieren voor Ter Heerdt.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • De nieuwe stal links is opgebouwd uit prefabpanelen en meet 97 bij 17 meter. Deze stal huisvest 26.000 legouderdieren. Rechts de oude scharrelstal voor 10.000 legouderdieren.

  De nieuwe stal links is opgebouwd uit prefabpanelen en meet 97 bij 17 meter. Deze stal huisvest 26.000 legouderdieren. Rechts de oude scharrelstal voor 10.000 legouderdieren.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • Voor de deur van de eierbewaarplaats heeft Alfons Timmer een vlakke betonplaat gestort. De containers met broedeieren rijden hier gemakkelijker op zodat de kwaliteit van de broedeieren behouden blijft. De rechtse deur is de ingang naar de hygiënesluis.

  Voor de deur van de eierbewaarplaats heeft Alfons Timmer een vlakke betonplaat gestort. De containers met broedeieren rijden hier gemakkelijker op zodat de kwaliteit van de broedeieren behouden blijft. De rechtse deur is de ingang naar de hygiënesluis.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • Via een hygiënesluis komen bezoekers het bedrijf binnen. Timmer ziet via de halve deur wie er binnenkomt. De bezoeker gaat linksaf via de douche en komt bij de eierinpakruimte naar binnen. De eierinpakruimte heeft een gecoate vloer en gecoate wanden. “Gemakkelijk te reinigen en het ziet er mooi uit.” De ruimte is aangenaam warm door de vloerverwarming.

  Via een hygiënesluis komen bezoekers het bedrijf binnen. Timmer ziet via de halve deur wie er binnenkomt. De bezoeker gaat linksaf via de douche en komt bij de eierinpakruimte naar binnen. De eierinpakruimte heeft een gecoate vloer en gecoate wanden. “Gemakkelijk te reinigen en het ziet er mooi uit.” De ruimte is aangenaam warm door de vloerverwarming.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • Timmer verplaatste zijn inpakker van de oude naar de nieuwe inpakruimte. De Prinzen-inpakker bevalt prima. “Puntzetting is bij legouderdieren heel belangrijk. Aan de machine sorteert een persoon de kapotte en vuile eieren. De trays worden met de hand in containers gezet. Volledige automatisering met een robot willen we niet; we willen controle houden”, vertelt Timmer.

  Timmer verplaatste zijn inpakker van de oude naar de nieuwe inpakruimte. De Prinzen-inpakker bevalt prima. “Puntzetting is bij legouderdieren heel belangrijk. Aan de machine sorteert een persoon de kapotte en vuile eieren. De trays worden met de hand in containers gezet. Volledige automatisering met een robot willen we niet; we willen controle houden”, vertelt Timmer.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • Alfons Timmer gebruikte de al aanwezige eierband die onder de grond naar de andere stal gaat. Hij zette de band andersom zodat de eieren nu naar de nieuwe inpakruimte komen.

  Alfons Timmer gebruikte de al aanwezige eierband die onder de grond naar de andere stal gaat. Hij zette de band andersom zodat de eieren nu naar de nieuwe inpakruimte komen.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • De naastgelegen eierbewaarplaats wordt verwarmd via een apart circuit vloerverwarming zodat de temperatuur altijd op 17°C gehandhaafd kan worden. Via de roldeur worden de broedeieren afgevoerd. De ventilator zorgt voor een goede luchtverdeling. Voor de muur is een extra wand geplaatst vanwege Groen Label-eisen.

  De naastgelegen eierbewaarplaats wordt verwarmd via een apart circuit vloerverwarming zodat de temperatuur altijd op 17°C gehandhaafd kan worden. Via de roldeur worden de broedeieren afgevoerd. De ventilator zorgt voor een goede luchtverdeling. Voor de muur is een extra wand geplaatst vanwege Groen Label-eisen.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • Alfons Timmer koos voor een Bolegg Terrace met drie rijen. “We hebben ons goed georiënteerd door naar open dagen te gaan en we zijn met verschillende leveranciers gaan kijken. Dit is een ruim en overzichtelijk systeem. De gangpaden zijn 2,90 meter breed. Prijstechnisch is dit een goed systeem. Dat moet natuurlijk ook kloppen.”

  Alfons Timmer koos voor een Bolegg Terrace met drie rijen. “We hebben ons goed georiënteerd door naar open dagen te gaan en we zijn met verschillende leveranciers gaan kijken. Dit is een ruim en overzichtelijk systeem. De gangpaden zijn 2,90 meter breed. Prijstechnisch is dit een goed systeem. Dat moet natuurlijk ook kloppen.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • De keus viel op verlichting met spaarlampen in plaats van ledverlichting vanwege de brandveiligheid en omdat de spaarlampen gemakkelijk zelf te vervangen zijn.

  De keus viel op verlichting met spaarlampen in plaats van ledverlichting vanwege de brandveiligheid en omdat de spaarlampen gemakkelijk zelf te vervangen zijn.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • Het Bolegg Terrace-systeem is in deze stal uitgerust met draadroosters. “Die hebben minder randen en kieren zodat je bloedluizen beter kunt beheersen. We hebben er gelukkig niet veel last van, maar we willen de laatste bloedluizen ook bestrijden.” 
Het systeem is voorzien van drinknippels met lekschaaltjes. “We hebben de aloude, bekende en bewezen voergoten met voerkettingen geïnstalleerd. Dat is een prima voersysteem.”

  Het Bolegg Terrace-systeem is in deze stal uitgerust met draadroosters. “Die hebben minder randen en kieren zodat je bloedluizen beter kunt beheersen. We hebben er gelukkig niet veel last van, maar we willen de laatste bloedluizen ook bestrijden.” Het systeem is voorzien van drinknippels met lekschaaltjes. “We hebben de aloude, bekende en bewezen voergoten met voerkettingen geïnstalleerd. Dat is een prima voersysteem.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • In de Bolegg Terrace is het vernieuwde Grando Nest geïnstalleerd; het nest is dieper zodat er meer nestoppervlakte per hen is. Het Grando Nest is een automatisch nest met een beweegbare bodem. De beweegbare bodem drukt de dieren na het leggen uit het nest. Dit voorkomt broedsheid met als resultaat een schone nestbodem en schone eieren van topkwaliteit. De geperforeerde eierband zit in het midden van het nest. De instap naar het nest is daardoor gemakkelijker.

  In de Bolegg Terrace is het vernieuwde Grando Nest geïnstalleerd; het nest is dieper zodat er meer nestoppervlakte per hen is. Het Grando Nest is een automatisch nest met een beweegbare bodem. De beweegbare bodem drukt de dieren na het leggen uit het nest. Dit voorkomt broedsheid met als resultaat een schone nestbodem en schone eieren van topkwaliteit. De geperforeerde eierband zit in het midden van het nest. De instap naar het nest is daardoor gemakkelijker.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • Het Vencomatic Manure System (VMS) creëert beloopbare controlepaden boven de gangpaden en dus extra leefruimte zodat er meer hennen in de stal gehouden kunnen worden. Via twee ladders kom je op de verhoogde VMS waarop ook een circuit voerketting ligt. Rechts zie je een rij Bolegg Terrace. In totaal zijn er drie rijen Bolegg, daartussen twee VMS-systemen.

  Het Vencomatic Manure System (VMS) creëert beloopbare controlepaden boven de gangpaden en dus extra leefruimte zodat er meer hennen in de stal gehouden kunnen worden. Via twee ladders kom je op de verhoogde VMS waarop ook een circuit voerketting ligt. Rechts zie je een rij Bolegg Terrace. In totaal zijn er drie rijen Bolegg, daartussen twee VMS-systemen.

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • “De muurplaat is 3,10 meter. We hebben de ventielen zo hoog mogelijk geplaatst om voldoende lucht op het VMS te krijgen.”

  “De muurplaat is 3,10 meter. We hebben de ventielen zo hoog mogelijk geplaatst om voldoende lucht op het VMS te krijgen.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent
 • Alfons Timmer heeft de stal verdeeld in vier compartimenten. Het is niet verplicht maar de koppels zijn dan niet te groot. “Wellicht is het in de toekomst wel verplicht voor de KAT-waardigheid en dan is het al geregeld.”

  Alfons Timmer heeft de stal verdeeld in vier compartimenten. Het is niet verplicht maar de koppels zijn dan niet te groot. “Wellicht is het in de toekomst wel verplicht voor de KAT-waardigheid en dan is het al geregeld.”

  Foto: Monique van Loon-van Duijnhoven AgriContent

Laatste reacties

 • familiejansen@kliksafe.nl

  mooie nette stal!
  gefeliciteerd!

 • Bison

  Hell ja,uitbreiden is the name of the game,..er zijn nog niet genoeg eitjes zeker.Harder werken voor minder inkomen gaat gewoon door,..waar is het eind.

  Wel een mooie stal timmer,proficiat.
  De bank zal er wel meer aan verdienen dan jullie

 • Derksfourage

  Wat een misselijke reactie Bison .... Laat aub elke ondernemer in zijn/haar waarde en reageer gewoon niet wanneer je je hier niet volwassen genoeg voor kan gedragen ! bah ....

 • tjeu24

  mooi stal en goed over nagedacht

 • altijd wat

  Ja bison dit vind ik ook nergens op lijken!

  Gedraag je is een beetje!

 • altijd wat

  Mooie stal!

  Heel veel Succes!

 • jasper16

  ziet er strak uit! ook het erf mooi netjes, zoo hoort het!

 • Allround logistics

  Super... Veel succes.

 • Bison

  Nou ik zei toch dat ie een mooi stalletje had,wat is daar nou verkeerd aan??

  Voor de rest heb ik wel gelijk,..jullie produceren jezelf naar de knoppen.
  Ja,netjes strak en recht als het een proper hollands boer betaamt.
  Het moet glimmen als een tiet in de maneschijn anders gaan de buren kwebbelen.

  Ik heb niks tegen jou Timmer, ik wens je succes,....het bovenste is voor de reageerders

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.