Pluimveehouderij

Foto & video 27 reacties

Rouleren met vleeskuikens en pekingeenden

Pluimveebedrijf Vermeltfoort houdt vleeskuikens en pekingeenden. De precieze verdeling in aantallen van beide diersoorten is afhankelijk van het seizoen.

Foto

 • Familie Vermeltfoort heeft in Schuinesloot (Ov.) een pluimveebedrijf met vijf stallen. Op de foto Rob Vermeltfoort (26), die in de toekomst het bedrijf van zijn vader Eric (56) overneemt. Rob werkt nu al veel mee op het bedrijf, maar is ook vaak weg. “Ik ben zzp’er in de pluimveesector. Het schoonspuiten van vleeskuikenstallen is een van mijn voornaamste bezigheden.” Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Familie Vermeltfoort houdt gemiddeld 70.000 vleeskuikens en 40.000 pekingeenden. De pluimveehouders rouleren met de dieraantallen. Ze gaan voor een optimaal rendement en houden daarom ’s winters vaak meer eenden dan kippen. ’s Zomers is dat juist andersom. “De voorbije twee winters hadden we alleen maar eenden op het bedrijf”, zegt Eric Vermeltfoort.

 • “We zijn ruim drie jaar geleden met eenden begonnen. Dat bevalt prima. We hebben een nieuwe stal gebouwd en hoefden geen extra dierrechten te kopen. Eenden zijn rechtenvrij”, legt Rob uit. De ondernemers gebruiken de nieuwe stal op het bedrijf uitsluitend voor het houden van eenden. In het achterste staldeel werken ze met natuurlijke ventilatie. Het ventilatiegordijn werkt computergestuurd, zoals ook in veel rundveestallen gebruikelijk is.

 • De nieuwe pluimveestal is 100 meter lang en 27 meter breed. Vermeltfoort werkt in deze stal met twee leeftijden. Het voorste staldeel, met mechanische ventilatie, is bedoeld voor de opfokperiode. De eendagskuikens blijven hier de eerste 2,5 weken. Vervolgens gaan ze via de luiken in de middenwand naar het achterste staldeel.

 • De eenden blijven maximaal zeven weken op het bedrijf. Het aflevergewicht schommelt tussen 3.000 en 3.200 gram. Voederconversies van 2 zijn in de eendenhouderij heel normaal. Per ronde gaat er zo 7 kilo voer per eend door. “De hoge voerprijzen tikken in onze sector dan ook behoorlijk door”, zegt Eric.

 • Eenden hebben dagelijks vers stro nodig. Het strooien gebeurt automatisch met een stroverdeler. In het midden van de stal heeft Vermeltfoort een strooipad gemaakt, zodat hij eenvoudig met een smalspoortrekker door de stal kan rijden. Her en der is een pluk stro aan de voer- en waterlijnen blijven hangen.

 • Het strooipad is 1,60 meter breed. Rob rijdt met de smalspoortrekker – een Holder A 550 S – heen en weer om beide zijden van de stal van stro te voorzien. De stroverdeler heeft hij tweedehands gekocht voor €12.000.

 • Een eend verbruikt per ronde zo’n 1,5 kilo stro. Begin dit jaar, toen de stroprijzen de pan uit rezen, vormde het strooisel een flinke kostenpost. “Voordat de nieuwe oogst er was, hebben we wel eens voor €180 per ton stro ingekocht. Gelukkig liggen de prijzen nu beduidend lager. Op dit moment betalen we zo’n €110 per ton”, zegt Eric. De pluimveehouder koopt het stro in via een handelaar.

 • De ondernemers hebben de nieuwe stal vorig jaar oktober in gebruik genomen. Toen werd ook deze kapschuur neergezet. Hier kunnen de pluimveehouders stro en mest opslaan. Ook de machines staan er mooi onder dak. Het machinaal strooien met de stroverdeler bevalt Eric uitstekend. Hij investeert graag in arbeidsbesparing. “Wat met oliedruk kan, moet je niet met bloeddruk doen”, zegt hij met een knipoog.

 • Eric en Rob Vermeltfoort werken graag met de pekingeenden. Het zijn gemakkelijke dieren en de ziektedruk is nihil. Bovendien hebben de eenden geen last van hittestress. Daarentegen is het qua arbeid iets drukker, zegt Rob. “Hoewel het strooien automatisch gaat, zorgt het wel voor meer werk. Doordat we met twee leeftijden werken, hebben we ook meer aflevermomenten.”

 • Eric Vermeltfoort kocht in 1995 het pluimveebedrijf in Schuinesloot. Daarvoor hield hij vleeskuikens in het Brabantse Heeswijk. “Mijn milieuvergunning werd bij de Raad van State vernietigd. Na lang wikken en wegen ben ik richting het Noorden getrokken.” Vermeltfoort had toen nog niet kunnen bedenken dat hij nu pekingeenden zou houden.

 • In de bedrijfskantine staat een groot planbord. Eric en Rob houden daarop alles bij. “Een goede planning is noodzakelijk. Doordat we rouleren met vleeskuikens en pekingeenden moeten we nauw contact houden met de broederij en de slachterij. Het is natuurlijk zaak de stallen zoveel mogelijk vol te houden. Zeker de nieuwe stal mag niet leeg staan”, zegt Rob.

 • De nieuwe stal is uitsluitend bedoeld voor het houden van pekingeenden. In de oude stallen hangen voer- en waterlijnen voor vleeskuikens. “Wanneer we eenden in die stallen hebben, houden we die lijnen deels omhoog. Het omschakelen van eenden naar kippen en andersom zorgt verder niet voor praktische problemen. We moeten alleen onze planning goed in de gaten houden”, vertelt Rob.

 • Voordat Rob als zzp’er aan de slag ging, rondde hij een administratieve opleiding af. Hij zag het niet zitten om naar de landbouwschool te gaan. Die opleiding is volgens hem te weinig gericht op pluimvee. Een mooi alternatief vond Vermeltfoort later in Barneveld (Gld.). Gedurende twee jaar reed hij daar iedere woensdag naar toe voor de BBL-opleiding Pluimveehouderij. Deze opleiding beviel hem zeer. “Het is een interessante opleiding. Ik heb er veel geleerd over onze sector. Het gaat niet alleen over vleeskuikens, maar ook over broederijen, slachterijen en legkippen. Ik vind het belangrijk om daar ook wat van te weten. Het heeft mijn blik zeker verruimd.”

Laatste reacties

 • B bob

  Goed om te zien dat de Eenden wel voldoende daglicht hebben in de stal.

 • Ross

  Mooi he!!!

 • mazzel1

  Haha, bobke toch. Dan heeft iedere stal daglicht. Zijn de ventilatieopeningen. Ik kom niet meer bij. Grapjas!

 • chiel.slinkman

  Dit zijn ventilatieopeningen waardoor wel daglicht naar binnen kan. Zie het in de reportages hier van andere pluimveehouderijen vaak anders

 • Bison

  Zo om even 'diervriendelijkheid' aan te kaarten,..worden er ook zwembadjes in de stal geplaatst voor die peking duckies om in rond te peddelen of moeten ze zogezegd op een 'droogje' zitten?

 • John*

  nee dit zijn plofeenden.. elke dag vers stro en een droog hok houd de dieren gezond en de groei erop.

 • mazzel1

  @Chiel. Dan is het kouder en staan ze niet helemaal open.

 • B bob

  Chiel.slinkman heeft in dit geval gelijk pech1.
  Jij dacht dat je gelijk had maar had waarschijnlijk niet naar de foto's gekeken.
  Er zijn extreem veel pluimvee en varkensstallen waar absoluut geen daglicht binnen komt en daar is het toedienen van preventieve antibiotica in het voeder standaard.
  Bison, Je hebt gelijk wat betreft de leefomstandigheden in deze stal .
  Het is kennelijk noodzakelijk om ook de waarde van pekingeendvlees (net als kippenvlees) door de massale overproductie terug te brengen tot een minimum en dat gaat het beste in een plofkippenstal. De Eenden zullen elkaar wel afmaken zonder daglicht en iets minder ruimte .Water is moeilijk te reinigen dus een dagelijks bad is uitgesloten.

 • mazzel1

  Haha; ik kom niet meer bij

 • Ross

  Die B bob kip zonder kop denkt dat hij ook wat weet.
  Preventief wordt er geen antibiotica ingezet alleen als de dieren ziek zijn(logisch toch). Plofkip is toch een bofkip!!!!

 • B bob

  Het zou inderdaad logisch zijn als het gebruik van medicatie niet nodig zou zijn door voldoende hygiene,een normale bezetting en fatsoenlijke huisvesting pech1 en mevrouw ross van tonningen. De realiteit is dat er wel honderdduizenden kilo's antibiotica door het voeder gaat in die achterhaalde folterkamers.

 • klaasKip

  Wat zit je toch steeds te zeiken over antibiotica B Bob voor jou als Bio idealist maakt dat toch niks uit je gebruikt dit toch niet je eet alleen bio dus wat is het probleem

 • B bob

  Het probleem is dat het grootschalige misbruik van de medicatie die voor humaan gebruik ontwikkeld is en wordt grote gevolgen heeft voor de volksgezondheid klaaskip.
  Het is voor Moeder Natuur een opluchting als de Mensheid in het niets oplost maar ik zie wel graag mijn kleinkinderen opgroeien.

 • leo,s vriend

  Bob, varkensstallen zonder daglicht is iets van de jaren tachtig van de vorige eeuw en allang verboden en geen realiteit meer. Dit geld ook voor antibiotica in het voer.

 • B bob

  Toch zijn er enorm veel varkenshouders in overtreding op allebij de vlakken mts.menkhorst1 . Dat is de reden dat er zoveel problemen zijn in deze sector.

 • Ross

  B bob kip zonder kop nergens is de hygiene op zon hoog niveau als in NL(lul dus niet). Bezetting is wettelijk geregeld en ook zeer acceptabel.
  Huisvesting wat betreft voer/drinkwater/ventilatie is meer dan optimaal.
  Je lult dus weer als een kip zonder die kop Bobke!!.

 • leo,s vriend

  Nee hoor Bob,je bent te lang niet op ned. bedrijven geweest blijkbaar

 • Ross

  B bob kip zonder kop zit op een flatje 15 hoog in een achterstandswijk te blowen. Hij noemt zich akkerbouwer verbouwt wietplanten.

 • bertadeunk

  @ B bob Ik zou me van het commentaar alhier niet teveel aantrekken. Wat je hier leest, is economisch gewauwel en heeft niets meer te maken met respect voor dieren.

 • B bob

  mevrouw ross van tonningen denkt dat de wettelijk geregelde bezettingsgraad de Dierfolteraars zal beschermen als KARMA met de afrekening komt . Dan helpt voorin in de kerk om vergiffenis vragen niet meer. Voorkomen is beter dan boeten.
  mts. menkhorst, ik kijk regelmatig naar de foto's van de nieuwe varkensstallen en zie toch echt geen daglichtopeningen in deze walgelijke panden. Over het antibiotica misbruik wil ik verder geen ja/nee discussie voeren . De EU grijpt hopelijk nog verder in.
  Bertadeunk, De kortzichtige reactie's van de minkukkels hierboven deren mij totaal niet ! Ik kan me wel indenken hoeveel dierfolteraars graag in mijn schoenen zouden staan (Biologische veehouder met grote akkers en weide's in Texas) ! Dat is echter een onhaalbare zaak voor de meeste reguliere veehouders. Die hebben immers een grote loden bal ( bank ) aan hun been. Ze hebben tevens hun pensioen in het (totaal waardeloze) bedrijf zitten.

 • Rik de Kikker

  Daar zijn we weer...... B bob is weer ver afgedwaald van waar het artikel over gaat.
  Zolang hij denkt dat landbouwhuisdieren pijn hebben en alle dieren antibiotica (al dan niet preventief) krijgen is geen enkel (biologisch)kruid gewassen om hem dat uit het hoofd te praten. Doe verder geen moeite.
  @B bob Waarom denk je dat je zoveel weerwoord krijgt? Omdat jij denkt het alleen te weten. Ontzettend veel van wat je pretendeerd is gewoon niet waar.

 • B bob

  Rikkikker, niet alleen ik dwaal graag af !
  Volgens de Dierfolteraars in de Bio-industrie hebben dieren geen ziel en geen recht op een fatsoenlijke behandeling .
  Grootschalige geestelijke en lichamelijke mishandeling van weerloze dieren is extreem laf . Klim bij Bokito over het hek en schop hem tegen zijn scheen. Dan ben je niet zo laf als reguliere dierenhater.
  Ik krijg zoveel weerstand omdat een aantal dierfolteraars denken dat Boerderij.nl alleen maar het domein is van de Bio-industrie aanhang.
  Alle punten die ik aansnij zijn al door de Maatschappij op waarheid onderzocht ! Deze feitelijkheden tegenspreken help echt niet !

 • klaasKip

  Bobke , feiten zijn dingen die waar zijn heb je dan op die school echt niks geleerd. Hier zegen ze soms die mist een snaar maar bij jou is het heel gitaar.

 • De Mol

  Klaaskip weet niet hoe hij iets zinnigs kan schrijven op de reactie's van B Bob ( ik in dit geval ook onmogelijk ) en kakelt maar wat in het rond.

 • rwillems

  Alleen nog maar trollen hier? wat een onzin reacties allemaal, misschien iets voor de beheerder van deze site om wat ip adressen te blokkeren.

 • klaasKip

  De Mol, Wiwe de schoenpast trekt hem aan

 • J.Vullings

  rob, veel succes nog verder met het bedrijf
  ziet er netjes uit

  Gr jens

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.