Pluimveehouderij

Foto & video 4786 x bekeken 2 reacties

Fikse bedrijfsuitbreiding met moderne stal

Ede en Ietje Mulder hebben hun opfokbedrijf voor vleeskuikenouderdieren uitgebreid. Op twee locaties hebben ze in vijf stallen nu plaats voor 75.000 dieren.

Foto

 • Ede (59) en Ietje (58) Mulder hebben in Drachtstercompagnie (Fr.) een opfokbedrijf voor vleeskuikenouderdieren. Onlangs namen de pluimveehouders op de thuislocatie een derde stal in gebruik. In Drachtstercompagnie kunnen de ondernemers nu 45.000 dieren houden. In Aldeboarn (Fr.) houden ze in twee stallen nog eens 32.000 dieren. Deze locatie wordt gerund door een bedrijfsleider. Foto’s: Marten Sandburg Fotografie, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal is vanaf deze kant niet zichtbaar. De Mulders kochten het bedrijf in Drachtstercompagnie in 1997. Daarvoor woonden ze 20 jaar in het Drentse Zuidwolde waar ze als bedrijfsleider een opfoklegbedrijf van Pronk Broederij bestierden met 120.000 kippen. “De kooien werden gesloopt. Het werd een scharrelopfokbedrijf. Voor ons was het tijd geworden om iets anders te doen”, vertelt Ede Mulder, die in totaal ruim 30 jaar bij Pronk Broederij werkte. Tot januari dit jaar – toen de stalbouw van start ging – werkte hij bij Pluimveepraktijk Noord & Oost in Slagharen.

 • In 1997 werden op het bedrijf in Drachtstercompagnie 13.000 scharrelleghennen gehouden in twee stallen (die rechts op de foto zichtbaar zijn). Voordat de Mulders overstapten op de vermeerdering, hielden ze hier nog vier rondes scharrelkippen. “Pronk Broederij vroeg of we geïnteresseerd waren in deze tak van sport. Toen hebben wij de keuze gemaakt om over te stappen”, zegt Mulder, die 4,5 jaar geleden de locatie in Aldeboarn bijkocht. Inmiddels werken de pluimveehouders voor vleeskuikenintegratie Opfok De Kuikenaer, een dochteronderneming van ForFarmers. De Mulders, die terugkijken op een goede bouwperiode, zijn goed te spreken over deze organisatie.

 • De nieuwe stal is 115 meter lang en 23 meter breed en biedt plaats aan zo’n 28.000 opfokhennen. De stalbouw ging in januari van start. De Mulders werkten volgens een strakke planning en draaiden al een ronde in de stal. “We hebben de eendagskuikens de eerste twee weken opgevangen in de twee bestaande stallen. De beestjes waren nog klein en hadden er ruimte genoeg. Daarna hebben we het gros overgeplaatst naar de nieuwe stal.”

 • In het voorste gedeelte van de stal bevinden zich het voerlokaal, de hygiënesluis en de bedrijfskantine. Daarboven hebben de Mulders een skybox gemaakt. Vanuit deze ruimte hebben de ondernemers een prachtig uitzicht op de dieren in de stal.

 • Dit is de hygiënesluis. De Mulders bouwden vier douches. Met ent- en vangploegen die vaak uit meer dan tien personen bestaan, is dat geen overbodige luxe. De Mulders weten nog niet of zij over een bedrijfsopvolger beschikken. “Onze twee zoons hebben een baan buiten de landbouw. Ze hebben wel interesse in het bedrijf, maar het is niet zeker of ze het willen overnemen. Met deze bedrijfsuitbreiding hebben we in ieder geval een bedrijf dat klaar is voor de toekomst. Wanneer het bedrijf niet in de familie blijft, dan is het in ieder geval verkoopbaar.”

 • Ede en Ietje Mulder genieten van hun werk als opfokkers van vleeskuikenouderdieren. “Het is mooi werk. Je ziet de eendagskuikens groeien en sterker worden. De vermeerderaar moet uiteindelijk met onze kippen werken. Vaak komt diegene tijdens de ronde een kijkje nemen. Als hij dan tevreden is, dan doet dat wel iets met je. Als opfokker moet je kwaliteit leveren. Vermeerderaars moeten graag kippen van ons willen; dat is ons streven.”

 • In de ruime bedrijfskantine is het goed toeven. Op het moment dat Pluimveehouderij het bedrijf bezoekt, staan de stallen leeg. Enkele dagen voor het bedrijfsbezoek zijn de 20-weekse kippen weggegaan naar twee verschillende vermeerderaars. “Het ene koppel bestond uit 32.000 dieren, het andere uit 10.000. De precieze dieraantallen per ronde zijn afhankelijk van de planning, al moeten we natuurlijk binnen de normen blijven”, zegt Ede Mulder.

 • Dit is het voerlokaal. In de technische ruimte staan enkele grote buffervaten voor het drinkwater van de jonge vleeskuikenouderdieren. “Ze krijgen leidingwater. Om over voldoende capaciteit te beschikken, zijn deze vaten noodzakelijk”, zegt Ede Mulder, die hoofdzakelijk met Ross-dieren werkt.

 • Ook op de bovenverdieping staan nog enkele buffervaten. “Voldoende voer en water is tijdens de opfok van groot belang. We kijken niet naar voer, maar naar gewicht. De dieren moeten in 20 weken tijd naar 2.300 gram (hennen) en 3.000 gram (hanen)”, vertelt Ede Mulder. De pluimveehouder werkt met gewichtsschema’s, waarbij hij streeft naar een uniform koppel. “Daar selecteren we streng op. Dieren die achterblijven zetten we apart”, aldus de ondernemer.

 • Dit is de gasgestookte cv-ketel. De boiler verwarmt het water, dat wordt gebruikt in de douches van de hygiënesluis.

 • In de schuur staat een noodaggregaat. Deze springt automatisch aan wanneer de stroomvoorziening het begeeft.

 • Het achterste deel van de stal beschikt over vloerverwarming. Het is de bedoeling om in dit deel straks alle eendagskuikens van het bedrijf op te vangen. Na twee weken worden de kuikens dan over de volledige stal verdeeld. Ook gaat een deel van de dieren dan naar de twee andere stallen op het bedrijf. “Met vier à vijf man zijn we een dag bezig om de kuikens over te plaatsen. Dat gaat prima”, vertelt Mulder. Ook in de technische ruimte, de hygiënesluis en de kantine wordt met vloerverwarming gewerkt. De Mulders gebruiken de warmte van de vleeskuikenouderdieren om deze ruimtes mee te verwarmen.

 • Niet alle vermeerderaars werken met hetzelfde drinksysteem. Om de dieren aan zowel drinknippels als ronddrinkers te laten wennen, heeft Mulder beide systemen in de stal opgenomen.

 • De drinknippels.

 • In de nieuwe stal staan diverse springplateaus. De dieren leren tijdens de opfokperiode dat ze moeten springen om bij het water te komen. “In de stallen waar ze later terechtkomen moeten ze de beun op om bij de legnesten te komen”, vertelt Ede Mulder. De hanen en hennen worden tijdens de opfokperiode gescheiden gehouden. De hanen worden ook op een andere wijze gevoerd. “We werken met 9 hennetjes per vierkante meter. We houden 6 hanen per vierkante meter”, vertelt Mulder.

 • “Het klimaat in de stal moet goed zijn. De mixluchtventilatoren zorgen ervoor dat het strooisel wordt gedroogd en ammoniak wordt gereduceerd. Wat klimaat betreft ben je als pluimveehouder zelf misschien nog wel de beste graadmeter. Als jij het klimaat in de stal goed vindt, dan hebben jouw dieren het ook goed”, zegt Mulder.

 • Voer en water worden vanuit het midden van de stal verstrekt, om alle dieren snel te kunnen bedienen. Alle voer- en waterlijnen zijn oplierbaar. Tussen de rondes is het gebruikelijk om drie weken leeg te staan. “Leegstand is de perfecte manier om te ontsmetten”, aldus Mulder. De nieuwe ronde begint half oktober. Van de opfokker wordt 20 weken later verwacht dat hij 44.000 dieren aflevert.

 • Dit is de stofkap aan de achterzijde van de stal. De twee kleinste ventilatoren – die altijd draaien – zijn net iets anders weggewerkt dan de andere ventilatoren. De stal met eigen ogen bekijken kan op zaterdag 29 september van 13.00 tot 17.30 uur aan de Feart 53 in Drachtstercompagnie.

Laatste reacties

 • Ross

  Gefeliciteerd prachtig bedrijf veel succes in de toekomst!!!.

 • p.stroo1

  Gefeliciteerd met deze nieuwe mijl paal en veel succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.