Pluimveehouderij

Foto & video 15 reacties

'Dit is noodzakelijk om prijs in de benen te houden'

Hessel Bouma roept andere vleeskuikenhouders op een pauze in te lassen voor het opzetten van een nieuwe ronde, om zo de negatieve spiraal van de prijsvorming te doorbreken. Verschillende partijen uit de sector reageren positief op het idee, zo zegt Bouma.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • joannes

  Eindelijk een initiatief waar geprobeerd wordt in het consumtie behoefte patroon te produceren. Hopelijk zal de zelfdestructie van sector hiermee stoppen!

 • rwillems

  Zodra de vraag weer toeneemt zijn dit de eerste mesters die weer een stal gaan bijbouwen. Dus wat wil deze beste man nou met zijn megabedrijf.

 • chickenfarmer

  Waarom geen quota systeem zoals hier in Canada? Works good for us.

 • 8rt

  als de eieren naar het buitenland geexporteeerd wordt vind de produktie dus gewoon in het buitenland verder. Lijkt me dat eier produktie solidair zou moeten zijn...

 • Zents beheer

  Hi Chickenfarmer,
  ik ben net weer terug uit Canada en zeker, jullie quota systeem werkt uitstekend om produktie en vraag op elkaar af te stemmen, echter het heeft ook een keerzijde. Voor zittende pluimveehouders beste opbrengstprijzen, en daardoor enorme prijzen voor quota. Voor een legkip op dit moment 280 canadian dollars. Dit is voor mij de derde keer in dik een jaar, dat ik in de Canadese legsector werkzaam ben. In die periode is de prijs met 40 dollar gestegen! Op het laatste nieuwbouw projekt bedroegen de quota kosten 85 procent van de investering, Quota volledig gefinancierd , dus eigendom van de bank!
  Canada heeft een interne afgeschermde markt, zolang dat zo blijft zal het goed blijven gaan.
  Anyway, Canada is great and his farmers too!

 • l coumans

  ja 8rt en als de buitenlandse slachters hiervan horen zijn de rapen gaar

 • JOSE PAULO

  Wij, pluimveehouders in Brazilie hebben momenteel het zelf beeld van de sektor als de Heer Bouma heeft beschreven.Soyameel kost nu 560,00 EU/ton, een maais 230,00 EU/ton. Een kilo levende mestkuiken in de bedrijf kost rond 0,86 EU, en een kilo geslacht is verkocht voor 1,12 EU, voor de konsument. Hoe is dat mogelijk ?

 • probe14

  De sterkste overwint, en dat is vaak degene die technisch super draait. En laten we over moreel maar niet te veel hebben... het is keiharde business.

 • Brunen8255

  Ben zelfook vleeskuikenhouder, als het voer nog duurder wordt en de marges nog kleiner blijven vanzelf langer leeg staan, ben voorstandervvan het plan ik schuif volgende ronde ook op

 • Khalid en zijn maten

  Iedereen kan ook een ronde 10 procent minder opzetten,maak je gelijk een foto voor wakker dier om te laten zien dat de vleeskuikens echt meer ruimte hebben dan dat zij in hun anti reclame proberen te vertellen...

 • joannes

  Khalid, ik denk dat op die manier de vaste kosten niet meer uit kunnen. En de voederconversie zou ook weleens slechter kunnen zijn! Maar het is een creatief idee!

 • l coumans

  joannes met leegstand blijven je vaste kosten gelijk effe rekenen dus

 • John*

  vaste kosten / 52 / aantal kuikens = dit is wat de kuikens meer op moeten brengen. Het dalen van de voerprijs moet dan de meevaller worden.

 • Wian

  zou het vermindere van antibiotica gebruik ook nog eens ten goede komen ,een plus voor het imago en minderkosten aan de dierenarts dus +++.
  het zwart denken van een aantal onder ons( dan produceren ze in het buitenland wel meer) is typisch Nederlands. (verbeter de wereld begin bij je zelf)

 • jp.bierema

  Grappig dat afgelopen winter de Rabobank voorspelde dat de vleeskuikensector een heel goed jaar tegemoet zou gaan.
  Hessel, volgende ronde schort ik weer een week op. En laat er een bouwstop komen op uitbreiding in deze onzekere tijd waarin we van alle kanten (onterecht) worden aangevallen op het welzijn van onze dieren.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.