Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

2.750 mensen bezoeken splinternieuw pluimveebedrijf

Twan en Jeroen Engelen bouwden in Someren (N.-Br.) een vermeerderingsbedrijf met zeven stallen voor 50.000 vleeskuikenouderdieren.

Foto

 • Twan (rechts) en Jeroen Engelen uit het Brabantse Someren hielden op zaterdag 25 augustus een open dag op hun nieuwe vermeerderingsbedrijf. De kippenstal van de toekomst; een mooie balans tussen het welzijn van dier, mens en milieu enerzijds en efficiëntie en innovatie anderzijds. Foto's en tekst: Monique van Loon – van Duijnhoven

 • Aan de Dellerweg 17 in Someren is afgelopen jaar een compleet nieuw bedrijf gebouwd. Een groot bedrijf van 50.000 vleeskuikenouderdieren. Het zijn geen grote stallen maar 7 stallen van elk 1.020 vierkante meter. Hier het vooraanzicht van de eerste drie stallen met laaddock voor de broedeieren. Achter de centrale middenruimte staan nog 4 stallen.

 • “We hebben heel bewust gekozen voor zwarte wanden met een houtlook en een brede oversteek van de dakgoten. Door deze vormen en uitvoering in het zwart, vallen de zeven stallen minder op in het landschap”, zegt Twan Engelen. Tussen de stallen staat een hoger gebouw. “Daar zijn ons bezoekerscentrum en technische installatie ondergebracht. De hoogte van dat gebouw breekt het aanzien.”

 • Alle bezoekers komen het bedrijf binnen via de hygiënesluis en moeten daar douchen en bedrijfskleding aantrekken. Tijdens de open dag werd op borden aangegeven wat waarvoor dient. “Boeren verdienen hun eigen toekomst door het gesprek en contact met hun omgeving,” licht Twan Engelen toe.

 • In de centrale inpakruimte pakt een Prinzen inpakker de eieren in op plastic trays. Aan de inpakker is een PS4 gekoppeld die de trays opstapelt. “We hebben zelf onze broedeiafzet geregeld met een Poolse afnemer: ZWD Sztuder .” Op de voorgrond staat de palletloader van Prinzen, die het beladen van transportpallets automatiseert.

 • Alle stallen zijn ingericht met de vernieuwde Vencomatic Grando nesten met meer nestcapaciteit. De voer- en drinkwatercircuits worden via een trekstang opliersysteem omhoog gelierd. De layout lijkt op de vroegere stallen met de houten spanten. “We combineren de voordelen uit het verleden met de huidige technieken, ” licht Twan toe.

 • De hanen worden door hanengoten aan de buitenzijde van de stal gevoerd. Dit vraagt weinig ruimte. De goot wordt afgesloten, gevuld en de hanen hebben tegelijk voer. Engelen voert al ruim 8 jaar speciaal hanenvoer.

 • Via ventilatoren komt de verse lucht via het centrale ventilatiekanaal in de stal. De hennen krijgen voer uit twee circuits aan elke stalzijde. De voerhoppers worden ’s middags via een centrale voerweger gevuld.

 • Bij de diverse bedrijfsonderdelen geven de gebroeders uitleg voor de niet-sectorgenoten. Voor de kinderen niet het standaard springkussen maar een puzzel met letters die gevonden moeten worden door het hele bedrijf. “Zo zien ze meer van het bedrijf en doen ze wellicht leerzame indrukken op.”

 • De voerweger staat in de centrale technische ruimte. Deze stuurt ’s middags de gewenste hoeveelheden naar de hopper via een ventielprogramma. Vier ventielen voor de hennen en twee voor de hanen. ’s Morgens kan direct gevoerd worden. Strooiers aan het plafond strooien automatisch graan.

 • Tussen de stallen is de verhoogde centrale gang zichtbaar. Twan: “We hebben gekozen voor steenstrips om het gebouw te breken. Ook de keuze voor donkere raamkozijnen is bewust gemaakt. Witte kozijnen vallen erg op. Nu kijk je door het raam heen.”

 • In de centrale ruimte staan twee warmtewisselaars. “Het centrale gang- principe kennen we uit de varkenshouderij. We volgen de ontwikkelingen. Wie weet is in de toekomst luchtbehandeling zoals in ziekenhuizen ook hier toepasbaar,” zegt Twan.

 • Aan de Noordzijde heeft Engelen een sedumdak geplaatst; 4 vakken van 50 vierkante meter. “Het geeft een natuurlijke uitstraling. Daarnaast is 3.000 vierkante meter ecologische verbindingszone aangelegd. “Je ziet allerlei soorten insecten en vlinders af en aan vliegen van ons bedrijf naar de natuurstrook direct naast het bedrijf. Prachtig om te zien. Zo dragen we bij aan verbetering van de diversiteit,” aldus Twan Engelen.

 • In de centrale ruimte is een bezoekersruimte. De kippen in twee stallen zijn zichtbaar achter glas. Op afspraak kunnen bezoekers komen kijken. In alle stallen en de centrale ruimtes hangen camera’s. Via internet kunnen Twan en Jeroen alle stallen op de drie bedrijven op elke moment van de dag bekijken.

 • Engelen heeft zonnepanelen aangelegd op een dak. Hiermee voorziet hij in 40% van zijn energiebehoefte. “Stroom is mijn hobby, “ zegt Twan. “Stroom terugleveren is nu niet interessant. Op een display langs de toegangsdeur is zichtbaar hoeveel stroom opgewekt wordt. We voeren geen water af van het bedrijf. Via de Wadi (water directe infiltratie) trekt het water de grond in.”

 • De open dag op 25 augustus is druk bezocht. In totaal kwamen 2750 mensen het bedrijf bekijken. Engelen schat 25% mensen uit de pluimveesector en 75% burgers en andere agrariërs. Begin september komen de ouderdieren in de stallen.

Eén reactie

 • maartje gussinklo

  Heren, mijn complimenten. Het ziet er super uit.
  Goed initiatief om de burger bij het bedrijf te betrekken en de deuren op te zetten.
  Veel succes!

Of registreer je om te kunnen reageren.