Pluimveehouderij

Foto & video 4663 x bekeken

Ter Heerdt opent broederij met noviteiten

Om de kwaliteit, efficiëntie en traceerbaarheid te verbeteren besloot Broederij Ter Heerdt in Babberich een nieuwe broederij te bouwen. Op maandag 25 juni werden de eerste broedeieren ingelegd.

Foto

 • De nieuwe broederij van Broederij Ter Heerdt in Babberich is maandag 25 juni in gebruik genomen. De capaciteit van de broederij is 9 miljoen henkuikens per jaar. Op de foto poseert Niek ter Heerdt (35), manager broederij bij Broederij Ter Heerdt bv. Foto's: Hans Bijleveld en Broederij Ter Heerdt bv, tekst: Hans Bijleveld en Bouke Poelsma

 • Broederij Ter Heerdt bv organiseerde op 20, 21 en 22 juni open dagen voor klantrelaties en genodigden. Zo'n 700 klantrelaties en 500 burgers brachten een bezoek aan de nieuwe broederij in Babberich.

 • In groepen van 15 personen werden de bezoekers rondgeleid. Hierbij werd per procespunt uitgebreid uitleg gegeven.

 • In het voorbroedlokaal staan vijftien voorbroedmachines van HatchTech met een capaciteit van 80.480 eieren (twaalf karren met broedeieren). Achter de linker wand zitten het inleglokaal en de hygiëne-/ontsmettingssluis waar de broedkarren met broedeieren worden ontsmet.

 • De broedmachine heeft naar boven openslaande deuren en tussenwanden die als radiator fungeren

 • Op de zolder boven het voorbroedlokaal wordt het water in de broedmachines gekoeld of verwarmd. Per sectie wordt een zo goed als optimale temperatuur van de broedeieren bereikt en daarmee een vrijwel optimale embryo-ontwikkeling.

 • Prinzen Machines ontwikkelde speciaal voor de HatchTech-broedladen een inlegmachine.

 • De schouw-/overlegmachine en ook de kuikenverwerkingsmachines zijn van Viscon.

 • De kuikenverwerkingsmachines.„In het kuikenverwerkingslokaal worden de kuikens met de hand op de kuikenverwerkingsbanen gezet. Kratjes worden dus niet leeggekiept, want dan komen de kuikens onder stof en schaalresten te zitten. Dat lijkt ons nadelig voor de kwaliteit', zegt Niek ter Heerdt.

 • De krattenwasmachine. Omdat hygiëne van groot belang is, zijn de wanden glad en zijn naden en kieren afgekit, zodat nergens stof kan ophopen en alles goed is te reinigen en te ontsmetten.

 • Kinderen hoefden zich op de open dagen niet te vervelen. Een uitgebreide reportage over de nieuwe broederij van Broederij Ter Heerdt bv staat in Pluimveehouderij van 22 juni.

Of registreer je om te kunnen reageren.