Pluimveehouderij

Foto & video 4 reacties

Schoolopdracht aan basis van bedrijfsuitbreiding

Familie Huizing heeft in Eeserveen (Dr.) een akkerbouwbedrijf met veenkoloniaal bouwplan (zetmeelaardappelen, suikerbieten en gerst). Biologische opfokhennen vormen straks de tweede tak op het bedrijf. Een schoolopdracht van Remco Huizing ligt aan de basis van de bedrijfsuitbreiding.

Foto

 • Jan (50) en Petra (48) Huizing hebben in Eeserveen een akkerbouwbedrijf van 75 hectare. Ze werken met een veenkoloniaal bouwplan, dat bestaat uit 40 hectare zetmeelaardappelen, 20 hectare suikerbieten en 15 hectare gerst. Pluimvee is straks de tweede tak op het bedrijf. De ondernemers bouwden een biologische opfokstal voor 26.000 hennen. Op de foto poseren Jan en Petra met hun twee zonen Remco (22, links op de foto) en Erwin (20). Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 65 meter lang en 21 meter breed. In de aanbouw naast de stal (10 meter lang en 9 meter breed) bevindt zich onder meer de hygiënesluis. De biologische opfokhennen gaan straks na een week of zes à zeven naar buiten, afhankelijk van hoe het koppel zich gedraagt. De kippen hebben 3 hectare uitloop tot hun beschikking. In het gebied komen de nodige roofvogels en vossen voor. De kippen kunnen straks beschutting zoeken in de aangeplante bomenrij. Het hekwerk moet vossen weren.

 • Overzichtsfoto van de stal, die is ingericht met twee rijen van het Jump Start-opfoksysteem van Vencomatic. „Deze Nivo Varia’s vinden we beter bij ons biologisch bedrijf passen dan volières”, zegt Remco Huizing.

 • In de nok van de stal is een verduisterbare lichtstraat gemaakt. De keuze om van biologische opfokhennen een tweede bedrijfstak te maken, ontstond toen Remco Huizing een schoolopdracht uitwerkte. „Toen ik nog op de middelbare landbouwschool zat, moest ik een plan schrijven voor een fictieve bedrijfsovername. Daarbij vond ik ons bedrijf te klein voor de toekomst. Omdat uitbreiden in grond lastig is, bedacht ik dat het beter zou zijn met pluimvee een tweede tak te beginnen”, vertelt Remco, die inmiddels Bedrijfseconomie studeert.

 • Fictie werd werkelijkheid toen bleek dat Remco’s ouders achter de plannen stonden. „Toen mijn vader het bedrijf 15 jaar geleden van mijn opa overnam, dacht hij ook al eens aan een tweede tak. Dat heeft hij niet doorgezet. Met twee zonen die het bedrijf later mogelijk willen overnemen, heeft hij nu wel de keuze gemaakt”, zegt Remco.

 • Overzicht van het systeem, dat is uitgerust met mestbanden.

 • De snavels van biologische hennetjes worden niet behandeld. Bij mogelijke pikkerij in de stal kan dat tot problemen leiden. Met de rode stalverlichting kunnen de pluimveehouders daar iets tegen doen. „Het rode licht is dimbaar, zodat we de hoeveelheid ervan kunnen reguleren”,vertelt Remco.

 • In de stal hangen twee automatische dierwegers.

 • In de stal wordt gewerkt met nokventilatie. Om te voorkomen dat er kippen in de ventilatoren terechtkomen, zijn deze afgeschermd met gaas.

 • In de stal staan twee RGA-heaters. Twee ventilatoren in de stal verdelen de warmte. „Met deze heaters hebben we geen open vuur in de stal”, zegt Huizing.

 • De inlaatventielen zijn van Tulderhof..

 • … evenals de uitloopschuiven. Familie Huizing sloot een contract af met Broederij Ter Heerdt. De hennetjes van deze broederij komen eind juli in de stal.

 • De buitenkant van de uitloopschuiven is op een nette manier afgewerkt door bouwbedrijf Van Pijkeren. „Het ziet er mooi uit zo. De petjes voorkomen dat het via de uitloopschuiven naar binnen regent”, zegt Remco Huizing.

 • Dit zijn de Fancom-stalcomputers.

 • Via het drinkwatersysteem is het mogelijk medicijnen toe te dienen.

 • Dit is de hygiënesluis. Aan de linkerzijde zijn twee douches. Rechts een toilet en twee urinoirs.

 • Dit is het Wilson-noodaggregaat. Bij een stroomstoring neemt dit door Geissler geïnstalleerde aggregaat automatisch het bedrijf over. Vrijdag 13 juli is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 13.30 en 17.00 uur welkom aan de Brammershoopstraat 41 in Eeserveen.

Laatste reacties

 • ekkelkamp

  Gefeliciteerd met de mooie stal, het ziet er netjes uit.

 • agropak

  even een vraagje van een akkerbouwer Bedrijf is bio opgezet maar bij foto van het drinkwater systeem staat dat via het drinkwater medicijnen toegedient kunnen worden Hoe rijm ik dit??

 • l coumans

  is in iedergeval nodig voor entingen die door het water moeten zoals gumgorro salmonella

 • Mels

  Bio medicijnen,klinkt raar,maar ondanks het bio is het toch een medicijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.