Pluimveehouderij

Foto & video 4316 x bekeken

Etagestal opgefrist en uitgebreid

Wim Legemaat breidde zijn etagestal uit en koos voor een nieuwe stalinrichting. Daarmee hoopt hij het aantal buitennesteieren flink te reduceren.

Foto

 • Wim Legemaat (40) en Gea Hulstein (43) hebben een legpluimveebedrijf in Woudenberg (U.). Ze breidden hun etagestal uit van 23.000 naar 40.000 kippen. De legpluimveehouders investeerden bovendien in arbeidsgemak en een mestdroogtunnel. Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Het leghennenbedrijf van Wim Legemaat en Gea Hulstein is prachtig gelegen in het bosrijke buitengebied van Woudenberg. De pluimveehouders houden straks 48.000 leghennen in drie stallen. Naast de opgeknapte etagestal houden de ondernemers nog 8.000 kippen in twee traditionele scharrelstallen.

 • De capaciteit van de bestaande etagestal uit 2004 wordt uitgebreid van 23.000 naar 40.000 kippen. De stal hoeft daarvoor niet verlengd te worden. Legemaat gebruikt de vierkante meters van het inpandige eierlokaal straks voor de kippen. Elders op het erf richt hij een nieuw eierlokaal in.

 • Legemaat koos voor nieuwe volières van Meller. Er staan vier systeemrijen in de stal. „Ik wilde graag het maximale aantal dieren houden. Niet alle systemen pasten in deze stal. Het Meller Combi-systeem is compact. Met een hoogte van 2,14 meter was het een van de weinige systemen waarmee ik uit de voeten kon”, vertelt de pluimveehouder.

 • Met de Meller-volières verwacht Legemaat het aantal buitennesteieren flink te reduceren. De voorbije jaren zorgden de systeem- en grondeieren voor veel extra arbeid.

 • Op sommige momenten telde de ondernemer liefst 2.000 buitennesteieren op een dag, bijna 10 procent van het totaal. De roosters van de Meller-volières lopen ietwat schuin af. Op die manier rollen ook systeemeieren automatisch op de eierband.

 • Legemaat koos voor het strooiselverwijdersysteem van Geerts Smederij in Chaam (N.-Br.). Dit zorgt voor een dunnere strooisellaag onder de systeemrijen en bespaart handwerk. Kippen zijn bovendien minder snel geneigd om eieren onder het systeem te leggen.

 • De eieren worden straks weer eenmaal daags afgedraaid. Om het werk in het nieuwe eierlokaal soepel te laten verlopen investeerde Legemaat in een Moba 100 en een palletiseerrobot van Vlastuin.

 • „Ik werk fulltime als zzp’er in de bouw en het grondverzetwerk. Gea staat ’s ochtends in het eierlokaal”, vertelt Wim Legemaat. Hij verwacht dat Gea de eieren in een tijdsbestek van anderhalf uur kan verwerken. „Ik investeer in arbeidsbesparing. Het werk inhet eierlokaal komt dagelijks terug. Wij zijn beiden de 40 gepasseerd. Gea heeft in het verleden al eens rugproblemen gehad. Gelukkig heeft ze daar nu geen last meer van. Dat willen we graag zo houden.”

 • Ook de droogtunnel is nieuw op het bedrijf. Legemaat koos voor een nieuwe platendroger van Dorset. De ondernemer investeerde ruim €70.000 in de aanschaf van de droogtunnel, die wordt opgebouwd in de verlengde kapschuur.

 • „De totale investering in de mestdroging is €100.000.” Het drogen gebeurt met uitgaande stallucht.

 • Hier is te zien hoe de mest vanuit de stal naar de kapschuur gaat. Legemaat heeft straks geen mestafzetkosten meer. Hij krijgt zelfs geld toe voor het restproduct. De mest gaat naar Hubun Bodemvoeding in Bunschoten-Spakenburg. Kijk voor een uitgebreide bedrijfsreportage in Pluimveehouderij van 13 juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.