Pluimveehouderij

Foto & video 6402 x bekeken 4 reacties

Bijzondere etagestal voor 100.000 opfokhennen

De Noord-Hollandse ondernemer Erik van Essen doet met een nieuwe opfokstal aan de boorden van het IJsselmeer zijn intrede in de pluimveesector.

Foto

 • Aan de boorden van het IJsselmeer bouwt ondernemer Erik van Essen (51) een etagestal voor 100.000 opfokhennen. Met de stalbouw doet Van Essen zijn intrede in de pluimveewereld. Bij het boerenbedrijf hoort ook 50 hectare akkerbouw. De lichte kleigrond is 20 tot 25 procent afslibbaar. Het bouwplan bestaat uit 20 hectare pootaardappelen, 20 hectare tarwe, 5 hectare uien en 5 hectare winterpeen. Van Essen verwerkt daarbij ook nog 20 hectare pootaardappelen van een buurman. “Dat houdt in dat we de aardappelen sorteren, koelen en klaarmaken voor de export.” Foto’s: Wick Natzijl, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 100 meter lang en 20 meter breed. De goothoogte ligt op 7,5 meter. De nokhoogte is 11 meter. Het bedrijf van Van Essen ligt op het laagste puntje van de Wieringermeerpolder, ruim 5 meter onder de waterspiegel van het IJsselmeer. Op de achtergrond is de IJsselmeerdijk zichtbaar.

 • Deze overzichtsfoto van het bedrijf is genomen vanaf de IJsselmeerdijk. Van Essen kocht het pachtbedrijf in 1998. Bij het bedrijf hoort 40 hectare eigen grond. De ondernemer pacht 5 hectare en huurt 5 hectare grond bij. De akkerbouwloods, die links naast de pluimveestal staat, ging in 2004 in vlammen op.

 • De afgelopen jaren onderzocht Van Essen meerdere mogelijkheden om zijn bedrijf uit te breiden. “Het bleek lastig om de grondgebonden akkerbouwtak uit te breiden. Als je meer grond koopt, weet je niet wat het rendement ervan is en je vergroot je risico’s. Met de pluimveetak hebben we nu niet alleen een stuk risicospreiding, maar ook een snellere geldstroom.” Van Essen stak veel tijd en energie in de stalbouw. De voorbije 2,5 jaar bezocht hij zo’n 60 stallen in Nederland en Duitsland. “Ik heb alles zelf uitgedokterd. De stal is ook zonder bouwbegeleiding gebouwd. Daarmee bespaar je toch €20.000 tot €30.000”, zegt de ondernemer.

 • De stal is volledig onderheid met 365 heipalen. De spanten staan aan de buitenzijde van de stal, zodat de wanden in de stal strak en egaal zijn. Van Essen koos voor lichte platen aan de buitenzijde van de stal. “Donkere platen trekken meer warmte aan, waardoor de kans groter is dat ze krom trekken.”

 • De spanten zijn aan de buitenzijde geïsoleerd. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal wordt weggevreten door ongedierte, trof Van Essen de nodige maatregelen. “Ongediertebestrijders gaan tegenwoordig uit van ‘weren’ in plaats van doden. Muizen houden er niet van om in grind te graven. De spanten zijn daarbij extra ‘beveiligd’ met een laag cement.”

 • De luchtinlaatventielen zijn voorzien van een windkap. De lichtfilters moeten voorkomen dat vliegen en muggen op de stal afkomen.

 • De stal is ingericht met het Nivo Varia-opfoksysteem van Jansen Poultry Equipment. Zowel de onderste als de bovenste stalhelft telt twee systeemrijen. “Dit is een van de eerste stallen waarbij het systeem van de onderste stalhelft is doorgetrokken naar boven. Alleen Jansen kon dit ‘doorbouwsysteem’ leveren”, zegt Van Essen. Het doorgetrokken systeem scheelde niet alleen werk tijdens de bouw, de pluimveehouder verwacht ook dat het een positieve uitwerking heeft op de klimaatregeling en de reiniging van de stal. “De vloer ligt er strak in. Er zijn veel minder obstakels.”

 • Van Essen kan in de onderste stalhelft vier koppels houden. Boven heeft hij plek voor twee koppels. “Je moet flexibel zijn. Ik kan zowel grote als kleine koppels leveren.” Op de foto is de scheiding in het systeem te zien.

 • De Nivo Varia’s zijn in de eerste weken van de opfokperiode afgesloten met roosters. De onderste roosters zijn van kunststof, de bovenste roosters zijn van ijzer. “De ijzeren roosters bieden een veel betere doorkijk op de kippen. Dat scheelt tijd tijdens de controleronde. Bij het plaatsen van de kuikens kan ik de ijzeren roosters naar beneden klappen. Zo kunnen we de kuikens snel en gemakkelijk verdelen.” De mazen van de ijzeren roosters zijn aan de grote kant, zo erkent Van Essen. Een probleem is dat echter niet. “De roosters worden pas na enkele weken opengeklapt. De kippen zijn dan al zo groot, dat ze niet meer vast komen te zitten.”

 • Nog een handigheidje: de voergoten beschikken over gaatjes. “Normaalgesproken is het gebruikelijk om de kuikens in de eerste dagen van de opfokronde handmatig te voeren. Daar heb ik geen zin in. Om arbeid te besparen heb ik gekozen voor een systeem waarbij het mogelijk is om ook in de eerste dagen van de ronde vanuit de voergoot te kunnen voeren. Zodra de kuikens een paar dagen oud zijn en ze rechtstreeks uit de voergoot kunnen vreten, schuif ik de gaatjes op eenvoudige wijze weer dicht en laat ik de voergoot tussen de kuikens zakken. Het werk moet leuk blijven. Als iets automatisch kan, dan investeer ik graag in arbeidsbesparing.”

 • De opfokhennetjes hebben aan de voor- en achterzijde van het systeem de ruimte om weg te komen. Zo voorkomt de ondernemer dat de hennetjes elkaar dooddrukken tegen de scheidingswanden op momenten dat er paniek ontstaat.

 • De pluimveehouder koos voor enkelzijdige mestbanden. “Daarmee kan ik de mest snel afdraaien en heb ik minder ammoniak in de stal, zodat ik mogelijk minder hoef te ventileren. Daarbij kan ik de vloer onder het systeem ook gemakkelijker schoonmaken.”

 • In de stal hangen indirect gestookte Multiheat-heaters (4 boven en 4 onder).

 • Hiervandaan heeft Van Essen een mooi uitzicht op zijn gewassen. De ondernemer kan aan beide stalzijden kippen laden en lossen. “Met zo’n grote stal moet je flexibel zijn en wil je eventuele leegstand voorkomen.” De meerkosten zijn van ondergeschikt belang, zo redeneert Van Essen. “Het kostenplaatje is iets waar je doorheen moet kijken. Al met al is het natuurlijk een fikse investering. Maar de eerste keer dat je €100 uitgeeft, is dat ook veel geld.” In de nabije toekomst worden 1 of 2 windmolens achter de stal neergezet. Van Essen ontvangt hiervoor een jaarlijkse vergoeding.

 • Naast de stal is een overkapping gemaakt, zodat de mest droog geladen kan worden. De pluimveehouder verwacht op jaarbasis 500 ton mest te hebben. 100 ton kan hij op zijn eigen grond plaatsen. De rest moet hij afvoeren.

 • Met de bouw is er rekening mee gehouden dat de minimumventilatie in de toekomst gebruikt kan worden om de mest in te drogen. De stalconstructie is bovendien berekend op het plaatsen van zonnepanelen. “Dat is nu nog niet interessant, maar als ondernemer moet je vooruitkijken. Terug is geweest. Het kan maar zo zijn dat het dak binnen vijf jaar vol ligt met panelen”, zegt de ondernemer.

 • Er wordt vanuit het midden van de stal gevoerd. Zo hebben alle hennen in een mum van tijd de beschikking over voer. De twee grote voersilo’s hebben een inhoud van 40 ton. Links daarvan staan de twee dagvoorraadsilo’s. Rechts staat de voerweger.

 • De stal is gebouwd volgens het hygiëneprotocol voor het opfokken van moederdieren. De hygiënesluis beschikt over vier douches. “Een goede hygiëne is in de opfok het belangrijkste aandachtspunt”, zegt Van Essen. De ondernemer gaat zich de komende jaren hoofdzakelijk richten op de pluimveetak. Zoon Mark (19) wordt verantwoordelijk voor de akkerbouwtak, terwijl vrouw Agaath (48) de administratie doet. Dochter Lianne (17) is ook geïnteresseerd in de pluimveetak en helpt volop mee op het gezinsbedrijf. De Van Essens boeren verder in een pluimveemaatschap en een akkerbouwmaatschap.

 • Van Essen sloot een meerjarig contract af met Verbeek Broederij en Opfok. De opfokhennetjes komen op 10 augustus. Op 3 augustus is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 17.00 uur welkom aan de Zuiderdijkweg 14 in Wieringerwerf.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Zonder meer ondernemend, om met een dergelijke investering de pluimveewereld in te stappen..., maar heeft dhr. van Essen ook ervaring opgedaan tussen de kippetjes, m.a.w. is hij een 'kippenboer'?
  Of is succes automatisch verzekerd als je zo de 'kippenwereld' in stapt?:)

 • Mels

  Laat em maar schuiven,die breekt je niet snel zijn klomp.

 • huubjansen

  Mooie doordachte stal, alleen hoe denkt de heer Van Essen de voerlijn te laten zakken tussen de kuikens? Daar heb je de hulp van het halve dorp bij nodig om te zorgen dat je geen kuikens onder de voerlijn krijgt.

 • familiejansen@kliksafe.nl

  Een goede oplossing om het handmatig voeren in het begin van de opfokperiode tegen te gaan! Op de laatste dag voor het voeren met de voerlijnen het voer op het kuikenpapier goed laten opvreten en de gaatjes is de goot dichtschuiven, dan net voordat de lamp uitgaat de voerlijnen laten zakken tot zo ver dat er nog net een kuiken onder kan. dan als het licht uit is even met een klein zaklampje langs de goten lopen en de kuikens weg trekken, en dat de goten tot op de grond laten zakken. Met deze oplossing heb je met de hulp van een half dorp, met in totaal 2 bewoners al genoeg ;). Mooie stal!

Of registreer je om te kunnen reageren.