Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Vleeskuikenbedrijf up-to-date

Jan Ruiterkamp (60) uit Den Ham (Ov.) verving een van de vleeskuikenstallen en maakte zijn bedrijf up-to-date.

Foto

 • Jan Ruiterkamp (60) heeft in Den Ham (Ov.) een vleeskuikenbedrijf met vijf stallen. Op 4.300 vierkante meter staloppervlak zet hij 94.000 kuikens op. De kuikenhouder werkt met een 8-weekse planning om voldoende tijd voor het schoonmaakwerk te hebben. Onlangs verving Ruiterkamp een van de stallen op zijn bedrijf. Ruiterkamp verbouwt ook 7 hectare korrelmais. Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • De familie Ruiterkamp houdt hier al kuikens sinds begin jaren zestig. Jan Ruiterkamp nam het bedrijf in 1977 over van zijn vader. Er stonden toen twee stallen voor ruim 30.000 kuikens. „Mijn vader werkte als timmerman. Hij heeft de kuikens altijd als neventak gezien. Vanaf het moment dat ik het bedrijf overnam, heb ik me altijd volledig op de kuikens gericht”, vertelt de ondernemer.

 • Jan Ruiterkamp bouwde in 1980 de derde stal bij op het bedrijf. In 1986 volgde stal 4. „Toen ben ik ook met vloerverwarming begonnen”, vertelt Ruiterkamp. In 1988 sloeg het noodlot toe toen een van de oude stallen afbrandde. „Gelukkig zaten er toen geen kuikens in. Ik was de stal juist aan het opwarmen voor een nieuwe ronde.” Nog in hetzelfde jaar zette Ruiterkamp een nieuwe stal neer, waarna in 1999 de laatste uitbreiding volgde. Dit jaar verving Ruiterkamp een van zijn oude stallen.

 • De bouw van de nieuwe stal verliep in twee fases. Zowel het voorste als het achterste spantvak werd twee jaar geleden al vervangen. De afgelopen maanden werd het middelste staldeel vervangen. Op deze foto is het kleurverschil zichtbaar tussen de middelste dakpanelen en de panelen van het voorste en achterste spantvak. „Twee jaar geleden heb ik gekozen voor een inpandige houtkachel in het voorste deel van deze stal. Daar moest ruimte voor vrijgemaakt worden. De achtergevel was toen ook aan vervanging toe”, vertelt Jan Ruiterkamp.

 • Dit is de voorzijde van de stal. Rechts is ruimte vrijgemaakt voor de opslag van houtsnippers. Links daarvan staat de Italiaanse Faci-houtkachel.

 • De kachel heeft een capaciteit van 490 kW, voldoende om de stallen mee te verwarmen. Ruiterkamp investeerde €100.000 in de kachel, inclusief toebehoren zoals aansluitingen en leidingen. „Ik rekende op een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. Als gevolg van de gestegen houtprijzen gaat dat niet lukken”, zegt Ruiterkamp.

 • Jan Ruiterkamp is niet tevreden over het rendement van de houtkachel. Wanneer de kachel voluit draait, gaat er te veel restwarmte verloren. „Achteraf gezien had ik voor een andere kachel moeten kiezen. Die vond ik destijds te duur.” De oplossing is een warmtewisselaar achter de kachel. Die komt er in de nabije toekomst. Dat betekent een extra investering van €50.000, zo denkt Ruiterkamp.

 • In vier van de vijf stallen werkt Ruiterkamp met vloerverwarming. Dat bevalt hem prima. Op deze foto zijn de leidingen te zien. De warmtewisselaar van de kachel wordt in de toekomst in de achterzijde van deze ruimte geplaatst.

 • Ruiterkamp werkt in twee stallen met Plettenburg-warmtewisselaars. In twee andere stallen – waaronder de nieuwe – hangen Wesselmann-heaters. In de vijfde stal wordt nog op traditionele wijze gewerkt. „We voldoen aan alle eisen.”

 • Overzichtsfoto van de nieuwe stal. Die is 50 meter lang en 16 meter breed.

 • In veel vleeskuikenstallen worden de isolatieplaten van de ventilatoren opengezet met scharnieren, waarna ze omhoog geklapt blijven. Ruiterkamp koos voor een systeem waarbij hij die platen aan de andere zijde van de achtergevel kan opslaan. „Het zal je maar gebeuren dat een van die platen naar beneden valt. Hiermee sluit ik dat uit.”

 • In de stal hangt een dierweger (zie achtergrond). Ook werkt Ruiterkamp al jaren met CO₂-meters in zijn stallen.

 • Close-up van een van de CO₂-meters. „Een goed klimaat is van levensbelang. Ik houd dat nauwlettend in de gaten”, aldus Ruiterkamp. Bij het wegladen wegen de kuikens 2.300 tot 2.500 gram. De dieren gaan naar Pluimveeverwerker Jan van Ee in Stroe (Gld.). „Ik doe aan tussentijds uitladen, vaak één keer, soms tweemaal. Liever zou ik dat niet doen. Het zorgt voor veel stress bij de kuikens.”

 • In de stal hangen vier waterlijnen (met Lubing-drinknippels) en drie voerlijnen (met Roxell-voerpannen).

 • In de stal hangen vier PCF-ventilatoren voor nevelkoeling. Ruiterkamp kan ’s zomers tot 8 graden koelen met dit systeem. Hij gebruikt het systeem ook voor het inweken van de stal, net voordat die schoongemaakt wordt.

 • In een van de andere stallen werkt Jan Ruiterkamp met ledverlichting. Hij heeft twee jaar garantie op de verlichting. Hij is benieuwd naar de resultaten en de levensduur van de lampen. In de nieuwe stal werkt de kuikenhouder met hoogfrequente tl-lampen.

 • Een stofkap achter de stal vangt het fijnstof op.

 • Achter de stallen ligt een flinke stapel houtsnippers. Jan Ruiterkamp zat de afgelopen twee jaar één keer zonder snippers. Toen moest hij noodgedwongen weer even op gas stoken. „Dat gebeurt me niet nog een keer”, zegt de kuikenhouder stellig.

Eén reactie

 • jp.bierema

  Mooie impressie met een eerlijk verhaal over positieve maar ook negatieve ervaringen die ons allemaal wel eens treffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.