Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Op naar volledig energieneutraal bedrijf

Vleeskuikenhouder Frans Uit het Broek werkt toe naar een volledig energieneutraal bedrijf. De ingebruikname van twee nieuwe Terra Sea-stallen is een stap in die richting. Vrijdag 22 juni is er een open dag op het bedrijf.

Foto

 • Frans (54) en Willemien (49) Uit het Broek hebben een vleeskuikenbedrijf in het buitengebied van Dedemsvaart (Ov.). Op het bedrijf staan acht stallen voor 180.000 vleeskuikens. Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Familie Uit het Broek kocht het bedrijf in 1987. Er stonden toen vier stallen op het bedrijf. In de loop der jaren bouwden de ondernemers vier stallen bij.

 • Onlangs werden de eerste twee stallen vervangen. Frans Uit het Broek zette twee stallen volgens het nieuwste Terra Sea-concept.

 • Zo zien de stallen er van binnen uit. Uit het Broek verwarmt ze met vloerverwarming. De verdere inrichting is sober. Via de linker stalwand komt geconditioneerde buitenlucht binnen. De vleeskuikenhouders werken met dwarsventilatie. In de rechter stalwand zijn de ventilatoren zichtbaar.

 • Zogenoemde LC’s (luchtconditioners) verwarmen de inlaatlucht. Dat gebeurt via een buizensysteem met warm water. Met dit systeem kan Uit het Broek de inlaatlucht ’s zomers ook tot wel 10 graden koelen. De Terra Sea-stallen hebben geen centrale gang waar de lucht op temperatuur wordt gebracht. De pluimveehouder werkt met een ruimtebesparende, kunstmatige spouw.

 • Overzichtsfoto van de stalinrichting. De kuikens op de foto zijn vier dagen oud.

 • In de stal werkt Uit het Broek met verticale tl-lampen. Die zorgen volgens hem voor een goede lichtspreiding.

 • In zeven van de acht stallen is dwarsventilatie. De acht stallen staan opgesteld in twee rijen van vier. De naastgelegen stallen zijn telkens aan elkaar gespiegeld. De uitgaande stallucht van twee stallen komt zo in één tussenruimte terecht.

 • Het tussenstuk van de twee Terra Sea-stallen is over vrijwel de gehele stallengte dichtgebouwd. De uitgaande lucht van de twee stallen wordt hier gewassen door een gesegmenteerde luchtwasser van Inno+. „De luchtwasser bestaat uit drie aparte waspakketten”, vertelt Uit het Broek.

 • Achter de twee energieneutrale stallen gaat een knap stukje techniek schuil. Het water dat deze warmtepomp op temperatuur brengt en verdeelt wordt uit de eigen bron opgepompt. Het opgepompte water wordt gebruikt voor vloerverwarming en de luchtconditioners. Uit het Broek doet ook aan warmteterugwinning. De energie die vrijkomt bij het wassen van de uitgaande stallucht wordt omgezet in warmte. Het water dat daarmee wordt verwarmd, gaat terug naar de warmtepomp. De restwarmte gaat niet verloren, maar wordt opgeslagen in de bodem.

 • Detail van de leidingen van de vloerverwarming. In de Terra Sea-stallen is geen gas nodig. Voor noodgevallen is nog wel een cv-ketel aanwezig.

 • Volgens Uit het Broek gedijen de kuikens goed in de nieuwe stallen. „Met dit systeem kun je inkomende lucht heel goed behandelen. In combinatie met de vloerverwarming werkt dat perfect. In mijn ogen zorgt dat voor een optimaal stalklimaat.”

 • De nozzles boven de luchtinlaatventielen zijn bedoeld om te koelen via verneveling. „Ik denk dat ik ze daar in deze stallen niet voor nodig heb. Wanneer we moeten schoonmaken komen ze wel van pas bij het inweken van de stallen”, zegt Uit het Broek. Benieuwd naar meer achtergronden van het nieuwe Terra Sea-concept en het kostenplaatje ervan? Kijk voor een uitgebreide reportage over dit bedrijf in Pluimveehouderij 8 van 22 juni. Vrijdag 22 juni is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 17.00 uur welkom aan de Verlengde Elfde Wijk 8 in Dedemsvaart.

Eén reactie

 • liesdeboed

  HARTELIJK GEFELISITEERD MET DE NIEUWE SLALLEN!
  WAT EEN PRACHTIG MODERN BEDRIJF!
  Wens jullie veel arbeidsplezier,een dikke boterham met veel beleg.
  groet van E.J.de Boed

Of registreer je om te kunnen reageren.