Pluimveehouderij

Foto & video 4 reacties

Nieuwe stal kost €20,96 per kip

Pluimveehouders Marco en Yvonne Zuidema zetten in zes jaar tijd drie stallen neer. De nieuwe leghennenstal voor 31.000 kippen kostte nog geen €21 per dierplaats.

Foto

 • Marco (37) en Yvonne (35) Zuidema breiden hun pluimveebedrijf in Schuinesloot (Ov.) uit met een nieuwe leghennenstal voor 31.000 kippen. Dat betekent een verdubbeling van het aantal leghennen op de thuislocatie, waar ze ook nog 31.000 opfokhennen houden. Op een andere locatie pachten de ondernemers nog twee stallen met in totaal 13.000 leghennen. Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Marco en Yvonne Zuidema hebben geen agrarische achtergrond. Vanuit het niets hebben ze hun eigen pluimveebedrijf opgezet. „Ik was metselaar, Yvonne was ziekenverzorgster”, vertelt Marco Zuidema. „In 1997 zijn we op deze locatie terechtgekomen. Er stonden hier toen nog geen stallen. In 2003 deed de kans zich voor om twee stallen te pachten op een andere locatie. Daar is het mee begonnen.”

 • „We hebben altijd ons eigen agrarische bedrijf gewild. In 2004 zijn we daarom begonnen met het aanvragen van een bouw- en milieuvergunning. Het was een slechte tijd. Het viel niet mee om een financiering te krijgen. In 2005 konden we echter een tweedehands pluimveestal op de kop tikken. Die hebben we hier opgebouwd en in 2006 in gebruik genomen. We zijn begonnen met het houden van opfokhennen op contractbasis. Dat was voor ons de manier om te beginnen”, vertelt Marco Zuidema.

 • De nieuwe leghennenstal is de eerste stal die de Zuidema’s nieuw bouwen. Ook de tweede stal op het bedrijf – die in 2008 in gebruik werd genomen – is namelijk tweedehands. „Die stal is afkomstig uit Slootdorp (N.-H.). We hebben ‘m gekocht van provincie Noord-Holland. Die had enkele boeren uitgekocht in verband met de aanleg van het Wieringerrandmeer, dat er overigens nooit is gekomen. Door een hectare grond van de buurman te kopen konden we ons bouwblok gelukkig uitbreiden”, vertelt Zuidema.

 • Een overzichtsfoto van de nieuwe stal, die is ingericht met Farmer Automatic-volières. Hoewel het allesbehalve eenvoudig was de financiering voor stal 2 en stal 3 rond te krijgen, hebben de Zuidema’s altijd doorgezet. Nooit gaven ze op, ook niet toen de bank weigerde mee te werken. „We zijn overgestapt en hebben het toch voor elkaar gekregen. We hebben lef getoond en waren brutaal in de goede zin van het woord”, vertelt Zuidema. De financiering voor stal 3 was in december 2011 rond. Op 19 juni aanstaande komen de kippen erin.

 • Met de verduisterbare lichtstraat in de nok van de stal hopen de Zuidema’s energie te besparen. De nieuwbouw kostte de ondernemers €20,96 per kip, wat neerkomt op €650.000. „Om ons bedrijf te laten zien, wilden we graag een open dag organiseren. Toen ik me afvroeg wat er nu zo bijzonder is aan deze stal kwam ik naast de lichtstraat in de nok en de lichtdoorlatende zijkleppen uit op de lage bouwkosten. Voor ons is het geen punt om die te benoemen”, zegt Marco Zuidema. „We hadden al een inpakker en de erfverharding was al op orde. Met de keuze voor sandwichpanelen in plaats van traditionele golfplaten met isolatiemateriaal hebben we ook geld bespaard. Bovendien was de tijd er ook naar om scherp te kunnen bouwen.”

 • De stal telt zes systeemrijen. Vier volièrerijen hebben legnesten. Er staan ook twee stellingen zonder nesten. Een bewuste keuze, die uit financieel oogpunt is gemaakt. „We hebben voldoende nesten, die met 50 centimeter ook behoorlijk diep zijn. Met twee systeemrijen zonder nesten besparen we geld”, zegt Marco Zuidema.

 • De ondernemers kozen voor legnesten op ooghoogte. Dat zorgt voor een ‘mooie’ nestcontrole, waarbij de ondernemers niet hoeven te bukken of te klimmen. „Dit is een arbeidsvriendelijk systeem”, vertelt Marco Zuidema, die in stal 2 goede ervaringen heeft met de Farmer-volières.

 • Close-up van het volièresysteem. Met straks een opfokstal en twee leghennenstallen werken de Zuidema’s toe naar een gesloten systeem. „Een derde legstal zou in de toekomst natuurlijk prachtig zijn. Het bevalt ons goed om de eigen leghennen op te fokken. Dan heb je alles zelf in de hand. De overgang van de hennen van de opfok- naar de legstallen zorgt voor weinig stress. Bovendien heb je de dieren zo weer aan het voer en water”, vertelt Marco Zuidema.

 • Via dit centrale systeem kan Marco Zuidema de legnesten van één volièrerij volledig opendraaien. De Zuidema’s werken volgens strikte hygiënemaatregelen. Met opfokhennen en leghennen van twee verschillende leeftijden is dat ook noodzakelijk. „We werken met elektrische sloten op de staldeuren. Er komt normaliter geen vreemd volk de stal in. Per stal hebben we verschillende overalls en laarzen. We zetten het werk samen rond, maar houden de taken strikt gescheiden. Ik ga ’s ochtends naar de pachtstallen en Yvonne doet dan onze eigen legstal. ’s Middags ga ik de opfokstal in”, vertelt Marco Zuidema.

 • De aandrijving van de brede eierband, die langs de legnesten loopt, bevindt zich boven de mestband. Veertjes en ander vuil vallen daardoor grotendeels op de mestband. „De mestband wordt regelmatig afgedraaid. Zo raken we een deel van het vuil gemakkelijk kwijt”, legt Zuidema uit. Mocht het nodig zijn dan is de band en de aandrijving ervan via dit handige deurtje gemakkelijk schoon te maken.

 • Via deze ‘vingertjes’ gaan de eieren naar de dwarsband in de voorzijde van de stal. „Die vingertjes laten veertjes en ander vuil gemakkelijk door”, vertelt Marco Zuidema.

 • Close-up van de Ziggity-drinklijn.

 • Op de drinklijnen zit een automatisch doorspoelsysteem.

 • De buitenste gangpaden zijn 2,75 meter breed. De binnenpaden zijn 1,30 meter breed. Er hangen spaarlampen in de stal. In de toekomst verwacht Zuidema ledlampen te kunnen gebruiken voor de stalverlichting. „Het ledlicht is nu nog niet mooi genoeg en bovendien nog te duur. De ontwikkeling ervan gaat echter wel door.”

 • Close-up van de lichtdoorlatende inlaatventielen van Tulderhof. „We kunnen de inlaat zo sturen dat we overal in de stal verse lucht hebben. We sturen de lucht zo’n 35 centimeter over de systeemrijen naar het midden van de stal. Het is belangrijk om de kippen niet in de tocht te hebben”, aldus Zuidema.

 • Handig: de compartimenteringsdeuren gaan van twee kanten open en vallen vanzelf weer dicht. Bijzonder is dat de Zuidema’s tot dusverre geen last hebben van bloedluis. „Zowel in de opfokstal als in de legstal zijn we tot dusverre vrij van bloedluis gebleven. Maar laten we dat maar snel afkloppen”, zegt Marco Zuidema, terwijl hij driemaal op de kantinetafel tikt.

 • De kippen in stal 2 zijn nu 36 weken oud. Hoe Marco en Yvonne de arbeid straks precies gaan invullen is nog even de vraag. „Daar moeten we een goede modus voor zien te vinden. We stoppen straks in ieder geval met de pachtstallen. In verhouding zijn we daar altijd veel tijd aan kwijt geweest”, vertelt Marco Zuidema.

 • Technisch gezien hebben de Zuidema’s in stal 2 enkele goede ronden gedraaid. Met een verwaarloosbaar uitvalspercentage kwamen de hennen in de vorige ronde gemiddeld tot 359,8 eitjes in 78 weken.

 • Dit is de achterzijde van de nieuwe stal. Hier wordt de mest opgeslagen.

 • „Door de mestopslag zo in te richten, zorgen we voor constante mestdroging. Het drogen met uitgaande stallucht kost ons geen euro extra”, vertelt Zuidema, die het systeem afkeek bij zijn buurman. Wie de nieuwe stal en het bedrijf van Marco en Yvonne Zuidema met eigen ogen wil bekijken, is vrijdag 8 juni tussen 14.00 en 17.00 uur welkom aan de Schuineslootweg 142 in Schuinesloot.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Proficiat met jullie mooie stal!Maar ik begrijp niet dat in de pluimveehouderij er zoveel mensen het investeringsbedrag op straat gooien!Mensen die jullie producten kopen hebben er belang bij om jouw kostprijs te weten zodat ze nooit veel meer betalen als heel hard nodig is.

 • wessel90

  dat met die stelling zonder nesten zal wel geen succes worden want wij hebben de hele stelling vol systeemeieren liggen

 • Miriamnu

  Opmerkelijk dat je alleen foto s ziet van lege stallen. Komt dat omdat ze in vol gebruik zo afstotelijk zijn? Terecht trouwens. Wat een dierenleed fabriek, niet normaal. Hoeveel winst maken deze mensen?
  Hoeveel subsidie krijgen deze fabrieken van de Brussel?


 • ruben1979

  Beste Miriamnu, Subsidie en de pluimveehouderij past niet erg bij elkaar laat staan uit Brussel, winst maken doen we nauwelijks. En als je geintereseerd bent in hoe het er werkelijk aan toe gaat op een pluimveehouderij nodig ik je van harte uit op ons bedrijf met vleeskuikens.
  M.v.g. Ruben

Of registreer je om te kunnen reageren.